Super Mario Bros 25th Anniversary

Maddog είπε:
Αυτό το "δωρεάν και νόμιμους" μάλλον δεν το έχεις καταλάβει καλά.. αλλά δεν ισχυρίζομαι ότι είναι νόμιμο αυτό που κάνω.
-Ξεκίνησα να διαβάζω το PC-Master στα φοιτητικά μου χρόνια, "εξ αιτίας" του Νότη Χαλκίδη, όσο αφορά τα Retro Games ("Εmulators Corner" αν θυμάμαι καλά λέγονταν). Είχα τόση "τρέλα" με τη στήλη του, που δεν θα ήταν υπερβολή να πώ πως ήταν το πρώτο που διάβαζα κάθε φορά που αγόραζα το περιοδικό. Θεωρώ πως χάρη σε αυτόν, αναζωπύρωσα την αγάπη μου για τα παλιά και καλά παιχνίδια.

-Έτσι λοιπόν λέξεις "Roms", "Emulators" άρχισαν να μου γίνονται πιο οικείες (δεν ήξερα τίποτα περι αυτών και άρχισα και έψαχνα παντού για να μάθω) με σκοπό να έχω τη δυνατότητα να τρέξω και εγώ αγαπημένα μου παιχνίδια.

-Έχω κρατήσει αρχείο με στήλες του, όπου αναφέρει και προτείνει sites με roms (τις οποίες χρησιμοποιώ ακόμα και σήμερα)

-Καιρό αργότερα αγόρασα περιοδικό της ίδιας εταιρίας με συνοδευτικό DVD τίγκα στα roms/emu

Tονίζεται πως τα παραπάνω περιοδικά (pc master/ειδικό ένθετο της compupress) κυκλοφορούσαν νόμιμα.

-Πέφτει στην αντίληψή μου ένα forum (δεν θυμάμαι πως) του οποίου οι συζητήσεις περί retro games αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της θεματολογίας του. Τους περισσότερους εξομοιωτές πλέον τους βρίσκω χάρη στο retromaniax. Oι συζητήσεις περι εξωμοίωσης ενός παιχνιδιού (rom) είναι συχνότερες απο πολλά άλλα θέματα.

Τονίζω πως έβλεπα συχνά, πως το retromaniax απα-γό-ρευ-ε τη δημοσίευση κάθε παράνομου υλικού.

Και φτάνουμε αισίως στο "σήμερα" (με την τόση "πλύση" της ανωτέρας εξιστόρισης μου περί γνώσεων σχετικά με roms και emu) για να μου πούν πως "ναι είσαι ανόητος επειδή δεν κατάλαβες οτι η εξομοίωση είναι νόμιμη αλλά τα roms παράνομα". Και που στην τελική όπως έχω γράψει πιο πάνω, όλα τα roms τα οποία θέλω να έχω στη δική μου ψηφιακή συλλογή, είναι αγορασμένα με νόμιμο τρόπο. Ύστερα λοιπόν απο τα τόσα λεφτά που έχω δώσει (σε περιοδικά), τα "ακούμε" και περι..νομικού status.

Ένας "αδαής" (κατα προτίμηση ψηφιακός) αναγνώστης του forum.

ΥΓ: Συγνώμη για το off-topic. Σε περίπτωση που "ενοχλεί" τουλάχιστον ας μετακινηθεί.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το βρίσκω αρκετά διασκεδαστικό να επιμένεις σε λάθος απόψεις ακόμα και όταν κάποιος σου υποδεικνύει ευγενικά το λάθος σου (γιατί δεν βλέπω να σε έχω χαρακτηρίσει πουθενά ανόητο, όπως γράφεις).

Δηλαδή το γεγονός ότι κάποτε δίνονταν roms με το PC Master αποδεικνύει ότι είναι νόμιμες; Το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι ζούμε σε μια χώρα-μπανανία όπου ο κάθε νόμος μπορεί άνετα να παραβιαστεί κατάφωρα και δημοσίως. Απλά κανένας δεν έδωσε σημασία αφού οι θιγόμενοι (=εταιρίες όπως η Nintendo, Sega, Capcom κλπ κλπ) ήταν μακριά και η πιθανότητα να ανακαλύψουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα για να προβούν σε μηνύσεις, μάλλον μηδενική.

Όσο για τον φίλο Olorin, εσύ τότε τον διάβαζες και εγώ έπινα καφέ μαζί του και τσακωνόμασταν αν η Nintendo ή η Sega είναι καλύτερη. Και αν διαβάσει τον διάλογο μας, μπορεί σίγουρα να επιβεβαιώσει τα περί "νομιμότητας" των roms.

Όσο για το Retromaniax, αν έχεις δει έστω και ένα link για να κατεβάσεις roms μέσα του, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι οι admins θα ήθελαν να τους το υποδείξεις για να το εξαφανίσουν αμέσως. Αν και δεν πρόκειται να βρεις πουθενά τέτοιο πράγμα, γιατί οι άνθρωποι γνωρίζουν καλά τι είναι νόμιμο και τι όχι. Το να συζητήσεις για κάτι όπως το emulation φυσικά και είναι νόμιμο και δεν είναι καθόλου το ίδιο με την διάθεση copyrighted υλικού.

Αν αμφιβάλλεις γιά όλα τα παραπάνω, μπορείς πάντοτε να στείλεις ένα γραμματάκι στην Nintendo και να τους λες ότι έχεις τις roms από όλα τα Super Mario και επομένως δεν χρειάζεται να αγοράσεις την νέα τους συλλογή, καθότι την πουλάνε σε εξωφρενική τιμή. Μην ξεχάσεις να τους δώσεις και την ακριβή σου διεύθυνση. Και φυσικά εγώ προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα να τους πεις και από ποιό ακριβώς περιοδικό τις απέκτησες. Είμαι σίγουρος ότι θα χαρούν πολύ να το μάθουν...

ΥΓ: οι περισσότεροι από εμάς εδώ μέσα την έχουμε κάνει λίγο-πολύ την "δουλειά" με τις roms, αλλά τουλάχιστον δεν διατυμπανίζουμε λανθασμένα ότι είμαστε νόμιμοι.
 
Ευγενική υπόδειξη δεν υπήρξε πουθενά. Γράφεις και καλά κάνεις, το θέμα όμως είναι πως ουδέποτε αρνήθηκα ότι τελικά τα roms είναι παράνομα.

Maddog είπε:
Δηλαδή το γεγονός ότι κάποτε δίνονταν roms με το PC Master αποδεικνύει ότι είναι νόμιμες;
Μα να αγοράζεις Pc-Master χωρίς να προηγηθεί τηλεφώνημα στον δικηγόρο σου; Αμελής..

Maddog είπε:
Όσο για τον φίλο Olorin, εσύ τότε τον διάβαζες και εγώ έπινα καφέ μαζί του και τσακωνόμασταν αν η Nintendo ή η Sega είναι καλύτερη.
Η αλήθεια είναι πως έχω ζηλέψει τώρα αλλά οκ θα προσπαθήσω να το ξεπεράσω. Aλλά να ξέρεις το δικό μου παιχνίδι είναι καλύτερο απο το δικό σου...

Maddog είπε:
Και αν διαβάσει τον διάλογο μας, μπορεί σίγουρα να επιβεβαιώσει τα περί "νομιμότητας" των roms.
Ποιός είπε λέμε ότι χρειαζόμαστε επιβεβαίωση;

Το να τονίζω πως τα αγόρασα νόμιμα (τα περιοδικά) δεν σημαίνει πως κωφεύω σε λεγόμενα αλλων. Ξεκαθαρίζω όμως τη δική μου θέση. Το να διαβάζεις ένα φόρουμ που ως επι το πλείστον κάνει λόγο για εξωμοιωτές, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι όλοι έχουν κάνει "πολύ" τη δουλειά τους και όχι το σουσουραδίστικο "λίγο-πολύ" λες και κρυβόμαστε.

Είναι όμως (λίγο) εκνευριστικό να έρχεται κάποιος με υφάκι και να σου κάνει υποδείξεις για κάτι που ήταν δύσκολο να γνωρίζεις (εξ ού και το παράδειγμα με τα περιοδικά). Ούτε που πήγε το μυαλό μου σε μηνύσεις και ιστορίες για αγρίους. Όπως και (προφανώς) δεν είπα ουδέποτε πως βρήκα μέσω retromaniax, link για roms. Περι ορέξεως να λεμε τα αυτονόητα.

Θα ήθελα να τους στέιλω πολύ γραμματάκι όπως αναφέρεις αλλά ξέρεις...το πρόβλημά μου είναι πως είμαι αδαής...Αλλά μάλλον θα το βρίσκεις και αυτό διασκεδαστικό...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Παιδιά, κι εγώ συλλέκτης είμαι, φανατικός Retro gamer κτλ. Αλλά το συγκεκριμένο πακέτο είναι πολύ φτωχό ακόμα και για την τιμή που το προσφέρουν. Ουτε με σταγονόμετρο να το γέμιζαν. Υπάρχουν και άλλα πακέτα από άλλες εταιρίες όπως για παράδειγμα η SEGA, δείτε εδώ πως πρεπει να είναι φτιαγμένο ένα collection από παλιά, κλασσικά παιχνίδια:

http://en.wikipedia.org/wiki/Sega_Genesis_Collection

http://en.wikipedia.org/wiki/Sonic%27s_Ultimate_Genesis_Collection

Αυτά ειναι πακέτα που αρμόζουν στην εποχή μας. Με περισσότερα games, extras, interviews ακόμα και unlockable arcade games, δηλαδή περισσότερα games. Το δευτερο πακέτο φτάνει σχεδόν 50 παιχνίδια! Και σε ακόμα μικρότερη τιμή. Kαι όταν κυκλοφόρισαν ήταν budget games, σε παρόμοια τιμή του πακέτου της Nintendo δηλαδή!

Το συγκεκριμένο πακέτο της Nintendo για το οποιο μιλάμε, κυκλοφόρισε στις αρχές του '90, το οποίο ήταν καλό για SNES αφού είχες 4 παιχνίδια σε μια κασσέτα (που δεν χώραγε και παραπάνω) και καλύτερα γραφικά από το NES. Tώρα μας πουλάνε το ίδιο ακριβώς πακέτο και μάλιστα χωρίς καμία βελτίωση στα γραφικά (θα μπορουσαν να χρησιμοποιησουν την μηχανή του New Super Mario Bros και να κανανε ένα παρόμοιο remake όπως τότε). Με λίγα λόγια πουλάνε ξανά το Mario All Stars, το οποιο θα μπορουσε να κυκλοφορίσει απλά στο VC με λιγότερο από την μισή τιμή (και πάλι θεωρώ τα VC games λίγο ακριβά).

Τωρα βεβαια θα μου πειτε ότι έχει και "καλουδια" μέσα. Για το βιβλιαράκι δεν ξέρω, αλλά το OST είναι σχεδόν προσβλητικό. Ακόμα και αν το έβρισκα σαν δώρο σε περιοδικό θα με ενοχλούσε.

Με λίγα λόγια δεν μπορώ, ακόμα και σαν συλλέκτης, να πάρω στα σοβαρά αυτό το πακέτο. Οπως είπε και ο Dimitrios ίσως για 1-2 ευρώ να το αγόραζα, μόνο και μόνο για το βιβλιαράκι και για να λέω ότι το έχω. Είναι φανερό ότι η Nintendo απλά εκμεταλλευεται τους φανς του Mario και δεν έχει καμία διάθεση να τους προσφέρει κάτι καλό. Γιατί να βάλουν περισσότερα παιχνίδια μέσα όταν μπορουν να φτιάξουν 15 παρόμοια πακετάκια με την ίδια τιμή στο καθένα? Και ποιος κάθεται να γεμίσει το soundtrack CD? Βαριέμαι, χώσε καμιά 10αριά sound effects να φαινεται μεγάλη η λίστα (τι μεγάλη δηλαδή, ακόμα και με αυτά μικρή είναι, το μισό CD άδειο λες και δεν υπάρχουν αρκετές μουσικές) και ειμαστε OK. Mario είναι, θα το αγοράσουν.

Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη και δεν κρίνω κανέναν (μόνο την Nintendo).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μη το πάρετε παίδια. Ανοίξτε και ενα petition προς Nintendo μερια, και κοιμηθήτε ήσυχα το βράδυ.
 
Saulot είπε:
Μη το πάρετε παίδια. Ανοίξτε και ενα petition προς Nintendo μερια, και κοιμηθήτε ήσυχα το βράδυ.
+ 1000.

Κάθεστε απλά για να βγάλετε τι μίσος που τρέφετε για τη Nintendo.

Όσο για το τι ισχύει στο emulation φίλε Dimitrios και τι όχι, είσαι "αδαής" (με τη καλή έννοια) αν δεν ξέρεις το έργο που έχει προσφέρει παγκοσμίως ο Maddog. Ο ίδιος ασχολιόταν με την emulation scene όταν εγώ κι εσύ (γιατί εγώ εκτός από αδαής είμαι άσχετος, νουμπάς και βλήμα, όπως επίσης και το πρότυπο του σύγχρονου άνεργου looser χαραμοφάη) ,παίζαμε με τις πιπίλες ακόμα. Άστο, μη το συνεχίζεις. :) ;)

Χτυπάω το κόκκινο Wii μόνο και μόνο για να μείνει στο κουτί του. Για κανένα άλλο λόγο αφού το Wii έχει αρχίσει να με χαλάει με το Shovelware που έχει ξεχειλίσει το τόπο.
 
Εγώ ένα έχω να πω, η τιμή του προϊόντος είναι αυτή την οποία είναι διαθέσιμος να πληρώσει ο καταναλωτής. Ότι και να λέμε απο εκεί και πέρα... :xm:

Χτυπάω το κόκκινο Wii μόνο και μόνο για να μείνει στο κουτί του. Για κανένα άλλο λόγο αφού το Wii έχει αρχίσει να με χαλάει με το Shovelware που έχει ξεχειλίσει το τόπο.
Εγώ το χτύπησα και το χρησιμοποιώ. Εξάλλου μετά απο πολλά χρόνια, αυτός ο χειμώνας φαίνεται να έχει καλές κυκλοφορίες για το Wii. Goldeneye, Epic Mickey και το νέο Zelda θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή!!!
 
pooky(1) είπε:
Κάθεστε απλά για να βγάλετε τι μίσος που τρέφετε για τη Nintendo.
Κανένα μίσος (αν εννοεις και εμενα :p ). Ισα ισα, θεωρώ τον εαυτό μου Nintendo fanboy ;) . Οι αγαπημένες μου κονσόλες ειναι Nintendo και τα αγαπημένα μου παιχνίδια, επεισης Nintendo.

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο γράφω ότι γράφω. Αν ηταν για την Sony ή την Microsoft δεν θα με ένοιαζε.
 
Είναι πολύ όμορφη η κασετίνα!!!! Ελπίζω η ευρωπαϊκή έκδοση να είναι τόσο όμορφη όσο και η Ιαπωνική....

mario1w.jpg


mario2j.jpg
 
Όσοι συνεχίζουν να πιστεύουν και να επιχειρηματολογούν ότι η κασσετίνα είναι μία σωστή αντιμετώπιση της Nintendo προς το κοινό της, λυπάμαι αλλά προτιμώ να ακούω τις συναδέλφισσές μου στη δουλειά να συζητάνε για τσάντες και τσόκαρα.

Για το θεό. Γιατί είναι συλλεκτική η κασετίνα; Το "συλλεκτικό" γίνεται, δε βαφτίζεται.
 
Θα την αγοράσω και εγώ την συλλογή, απλά και μόνο για να το προσθέσω στη συλλογή μου! Θα ήθελα όμως κάτι περισσότερο, κάτι αντάξιο της ιστορίας του Mario! Να περιέχει όλα τα Mario, της κεντρικής σειράς, που εμφανίστηκαν στις οικιακές κονσόλες της ninty! Να έχει μέσα και τα Mario world 1&2, με την μηχανή γραφικών του NSMB αλλά και τα Mario64&Mario sunshine με τη μηχανή γραφικών του Galaxy και γενικότερα κάποιες μικροβελτιώσεις! Να έβαζαν και ένα διπλό cd γεμάτα με μουσικές να το ευχαριστηθούμε! Δεν θα με πείραζε η τιμή να ήταν και κανα 50ευρω, αφού θα περιείχε μπόλικο υλικό για να ευχαριστήσει πλήρως τους fans της σειράς, αλλά και να γνωρίσουν τα παλιά παιχνίδια κάποιοι που τα έχουν χάσει!
 
Ρε παιδια, γιατι τοση ενταση? Τωρα μπηκα να δω τι παιζει (διοτι τα θεματα περι Nintendo τα βαριεμαι σφοδρα και δεν τα πολυ-παρακολουθω) και βλεπω οτι ειστε τσιτα.

Εδω βγαινουν "συλλεκτικα" μπουκαλια νερο, "συλλεκτικες" τσιχλες, η κασετινα μας πειραξε? Ελαχιστα πραγματα ειναι πλεον πραγματικα συλλεκτικα και πιστεψτε με, οσα ειναι πρεπει να πουλησεις ενα νεφρο για να τα αποκτησεις. Οποτε ας μην μενουμε στην ετυμολογια.

Το γεγονος οτι το Wii εχει τοσα χρονια την ιδια τιμη δεν σας πειραξε? Το γεγονος οτι εχουμε να δουμε ΑΑ τιτλο στην πλατφορμα τοσο καιρο επισης δεν σας ενοχλει? Τωρα ξεκινησε η Nintendo να στοιβει τα franchise της (και καλα κανει απο εμπορικη αποψη!) ή τωρα το αντιληφθηκατε?

Ας σεβαστουμε τους συλλεκτες αλλα και τους ανθρωπους του emu scene και ας αφησουμε τα ωψιμα για τσαντες, πατουμενα και veteran stories λοιπον.
 
UNCLE CARL είπε:
Θα την αγοράσω και εγώ την συλλογή, απλά και μόνο για να το προσθέσω στη συλλογή μου! Θα ήθελα όμως κάτι περισσότερο, κάτι αντάξιο της ιστορίας του Mario!
Αυτό ειναι το θέμα. Την Nintendo δεν την νοιαζει να βγαλει ένα ολοκληρωμένο πακέτο ανταξιο της επετειου 25 χρονων του Mario. Δεν την ενδιαφέρουν ουτε οι fans να ειναι ευχαριστημένοι, ουτε ο Mario ως icon. Το μονο που τους ενδιαφέρει είναι ο Mario ως selling point και απλά θέλουν να πουλήσουν όσο το δυνατόν λιγότερα, για περισσότερα. Το ξέρουν πως θα πουλήσει απλά και μόνο επειδή το πασσάρουν ως συλλεκτικό και δεν τους νοιαζει να αποκτήσει το πακέτο έστω λίγη αξία με την ποιότητα του περιεχόμενού του (το CD soundtrack έιναι τόσο γελοίο που μοιάζει σαν να το κάνουν επιτηδες για να γελάσουν μεταξύ τους).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ρε γαμώτο, να κάνω και εγώ λίγο flaming, εάν δεν το θεωρείται καλό μαυρίστε το, μην το αγοράσετε, κάνετε σαν μην το κυκλοφόρησε ποτέ και αφήστε να το πάρουν όσοι το θέλουν!!
 
divined είπε:
Ρε γαμώτο, να κάνω και εγώ λίγο flaming, εάν δεν το θεωρείται καλό μαυρίστε το, μην το αγοράσετε, κάνετε σαν μην το κυκλοφόρησε ποτέ και αφήστε να το πάρουν όσοι το θέλουν!!
Δεν εμποδίζουμε κανέναν. Συζήτηση κάνουμε. Κρίνουμε την κίνηση αυτή της Nintendo και λέμε τις γνώμες μας.
 
Περισσότερα κομμάτια για μας!!!!!!!!!!!!

Αυτά είναι !!!! (δεν βάζω άσσους σήμερα... )
 
Wally είπε:
(διοτι τα θεματα περι Nintendo τα βαριεμαι σφοδρα και δεν τα πολυ-παρακολουθω)
Ντροπή και αίσχος...... Μα καλά, δεν υπάρχει ένας μοντ σε αυτό το φόρουμ να συμπαθεί τη Νιντέντο??? :p

Όσον αφορά το υπόλοιπο μήνυμα το έσβησα και δεν το σχολιάζω διότι απλά συμφωνώ, well said που λένε κι οι έλληνες!
 
Wally είπε:
Ας σεβαστουμε τους συλλεκτες
Εμεις τους σεβόμαστε. Οι περισσότεροι εδώ συλλέκτες είμαστε. Αλλοι ειναι αυτοί που θελουν να μας κοροιδευουν (Το όνομά τους αρχίζει από Nint και τελιώνει σε endo).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
pooky(1) είπε:
Όσο για το τι ισχύει στο emulation φίλε Dimitrios και τι όχι, είσαι "αδαής" (με τη καλή έννοια) αν δεν ξέρεις το έργο που έχει προσφέρει παγκοσμίως ο Maddog. Ο ίδιος ασχολιόταν με την emulation scene
Όπως είπα πολλάκοις δεν "μουλάρωσα" ποτέ περι ισχύουσας νομοθεσίας στην emulation σκηνή. Ανέφερα δικές μου ενέργειες και τίποτα παραπάνω. Το οτι δεν ξέρω τι έργο έχει προσφέρει ο καθείς, δεν αφορά στο ελάχιστον το νόημά των παραπάνω post μου.Με εκνευρίζουν όμως τα μάλα τα ειρωνικά υφάκια/σχόλια σε θέματα που ουδέποτε αναφέρθηκα εγώ (πότε επέμεινα περι νομιμότητας/πότε ανέφερα ότι βρήκα ρομς στη ρετρομάνιαξ.; ).
Όλοι γράφουμε με τρόπο τον οποίο θέλουμε να περάσουμε στον άλλον. Άμα θέλεις να ακουστείς με.."καλή έννοια", θα ακουστείς. Once more, εξαρχής παραδέχτηκα ό,τι "αντίθετο" ειπώθηκε.

pooky(1) είπε:
Άστο, μη το συνεχίζεις. :) ;)
Άδικη φράση για μένα. Δεν θεωρώ ειλικρινά ότι "έκανα κάτι".

Όπως είπα και σε προηγούμενο post, το θέμα δεν είναι μόνο για υποψήφιους αγοραστές. Οπότε μια πολυφωνία δίνει ένα χρώμα στο θέμα αυτό και όχι flame. Γιατί μπορεί κάποιος να έχει σκοπό να προβεί σε μια τυφλή αγορά (χωρίς να το σκεφτεί δηλαδή) και εδώ να δεί και την αντίθετη γνώμη η οποία έχει και επιπλέον βαρύτητα όταν είναι και απο Nintendo-fans. Ούτε κατακρίνουμε κανέναν, ούτε ισοπεδώνουμε τίποτα.

Γι΄αυτό και εξακολουθώ να πιστεύω πως κάθε αγορά μας, είναι στην ουσία μια "ψήφος" προς την εκάστοτε εταιρία που δείχνει φανερά την προτίμησή μας. Είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε πολλά λεφτά για μια θήκη (όπου btw geo2004z συμφωνώ μαζί σου πως είναι πολύ όμορφη), με μηδενικό όμως περιεχόμενο; Αυτό είναι οπωσδήποτε ένα σήμα στην εταιρία. Και αυτό θα συνεχίσει να πράττει (πως να μη το κάνει άλλωστε αφού εμείς της δίνουμε αυτό το ερέθισμα; )

Όταν πρωτοδιάβασα περι κυκλοφορίας αυτής της συλλογής ήταν ασυναίσθητα must buy για μένα. Θέλησα όμως να το ψάξω περαιτέρω για να δώ άν αξίζει.

Όταν λοιπόν με το καλό κυκλοφορήσει στην αγορά, η δική μου ψήφος θα είναι "όχι", θέλοντας να δείξω με τη σειρά μου, πως συμβιβάζομαι με κάτι πολύ καλύτερο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα