The Cabinet of Dr. Caligari (1920)

vassoftr

Retro Member
Joined
8 Φεβ 2010
Μηνύματα
138
Αντιδράσεις
19
Μια αξέχαστη ταινία.Μια κατεξοχήν ΡΕΤΡΟ δημιουργία.Τρομάζεις από τα σκηνικά, τη μουσική, την ανατριχιαστική υποκριτική των ηθοποιών...

Την ανακάλυψα χάρη στο μάθημα βΗ τέχνη του Κινηματογράφουβ που παρακολούθησα στο Πανεπιστήμιο και πραγματικά μου έχει μείνει στο μυαλό ως μια εμπειρία παλιάς εποχής.

Για όσους πιστούς: μπορείτε να δείτε όλη την ταινια στο youtube!

[edit] ολόκληρη ταινία [edit]



Διάρκεια μόλις 51 λεπτά. Ο βουβός κινηματογράφος τρόμου στα καλύτερά του!

Προβολή συνημμένου 130647

cabinet-du-dr-caligari-02-g.jpg


cocaligari.jpg
Προβολή συνημμένου 130648

MV5BMTM1MTgwNTMyOF5BMl5BanBnXkFtZTYwNjAwNzU2._V1._SX450_SY355_.jpg
Προβολή συνημμένου 130649
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εξαιρετική ταινία! Με πολύ σκοτενή και απειλητική ατμόσφαιρα. Το φινάλε, αντιγράφηκε από αμέτρητους σκηνοθέτες εως σήμερα(όσοι το έχουν δει θα καταλάβουν)...
 
Καταπληκτική ταινία,πραγματικό διαμάντι του βουβού κινηματογράφου.Μία διόρθωση...η video version είναι 51 λεπτών,η original version είναι 71 λεπτών (και με κάποιες διαφορές σε Γαλλικές,Ισπανόφωνες κτλ. εκδόσεις.)

PS.Έχει επηρεάσει καλλιτεχνικά πολλά πεδία της τέχνης:ζωγραφική,κινηματογράφο,μουσική.
 
Το Εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι (γερμ. Das Cabinet des Dr. Caligari, αγγλ. The Cabinet of Dr. Caligari) είναι γερμανικό ασπρόμαυρο εξπρεσιονιστικό έργο του βωβού κινηματογράφου του 1920. Θεωρείται ως έργο-ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου και ειδικότερα του κινήματος του γερμανικού εξπρεσιονισμού.

Πλοκή

Κάποτε σε ένα πανηγύρι εμφανίζεται ένας πλανόδιος μάγος, ο Δρ. Καλιγκάρι που στην σκηνή του έχει ένα μέντιουμ, τον υπνοβάτη Τσέζαρε (Cesare, Καίσαρας) που βρίσκεται σε διαρκή λήθη εδώ και 25 χρόνια. Ο μάγος δίνει παραστάσεις, στις οποίες ξυπνάει τον υπνοβάτη για να απαντήσει στις ερωτήσεις του έκθαμβου κοινού. Ένας από τους θεατές τον ρωτάει: «Πόσο θα ζήσω ακόμα;» και ο Τσέζαρε του απαντάει: «Το τέλος σου θα έρθει σύντομα. Απόψε θα πεθάνεις.» Πραγματικά ο θεατής αυτός θα δολοφονηθεί την ίδια νύχτα, και ο φίλος του θα πιστέψει τις μαντικές ικανότητες του μέντιουμ. Από κει και πέρα η μικρή πόλη αρχίζει να τρομοκρατείται από μια σειρά μυστηριωδών νυκτερινών δολοφονιών. Η αστυνομία θα πιάσει έναν μικρολωποδύτη που θα ομολογήσει ότι δολοφόνησε μια γριούλα, αλλά υποστηρίζει ότι για τις άλλες δολοφονίες είναι αθώος.

Ο Φράνσις, φίλος του δολοφονημένου θεατή, αρχίζει να κάνει έρευνες και ανακαλύπτει μια τρομερή αλήθεια, σύμφωνα με την οποία ο μάγος στην πραγματικότητα είναι ο τρελός διευθυντής του τρελοκομείου της πόλης, που χρησιμοποιεί για ψευδώνυμο το όνομα Δρ. Καλιγκάρι. Ο Δρ. Καλιγκαρι είχε κάνει μια διατριβή με θέμα τον ομώνυμο μύθο του 11ου αι., σύμφωνα με τον οποίο ο ομώνυμος μάγος είχε δημιουργήσει έναν δαίμονα, τον Τσέζαρε. Ο Καλιγκάρι είχε συνεχίσει στην διάρκεια της σταδιοδρομίας του να ασχολείται με τον μύθο αυτό, προσπαθώντας να τον επαναλάβει. Όταν μια μέρα οι γιατροί του τρελοκομείου του έφεραν έναν ασθενή υπνοβάτη που κοιμόταν διαρκώς, ο Δρ. Καλιγκάρι συνειδητοποιεί ότι αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία και αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τον υπνοβάτη για να πραγματοποιήσει κρυφά τα σχέδιά του. Ο υπνοβάτης παίρνει το όνομα του πνεύματος Τσέζαρε και γίνεται άβουλος δούλος του Δρ. Καλιγκάρι· μέσα στον ύπνο του εκπληρώνει τις νυκτερινές δολοφονίες που αυτός του υπαγορεύει.

Τελικά ο Φράνσις αποκαλύπτει την αλήθεια και κατορθώνει να πιάσουν τον Δρ. Καλιγκάρι και να τον κλείσουν μέσα στο ίδιο το τρελοκομείο φορώντας του τον ζουρλομανδύα. Το έργο θα καταλήξει όμως με μια άλλη, απρόβλεπτη τροπή, αφού ο Φράνσις, φεύγοντας ικανοποιημένος από το τρελοκομείο θα συλληφθεί με την σειρά του και θα κατηγορηθεί για παράνοια, ενώ ο Δρ. Καλιγκάρι θα παρουσιαστεί και πάλι ως διευθυντής του τρελοκομείου με τα λόγια: «Τον καημένο, τρελάθηκε. Αλλά εγώ θα τον κάνω καλά.»

Καλλιτεχνικό στιλ και επιρροή

Η σκηνοθεσία του έργου είχε αρχικά προταθεί στον Φριτς Λανγκ, ο οποίος αρνήθηκε λόγω υπερβολικού φόρτου. Το έργο είχε την πρεμιέρα του στις 27 Φεβρουαρίου του 1920 και έκανε αμέσως ιδιαίτερη επιτυχία. Τα σκηνικά και γενικά το εξπρεσιονιστικό στιλ του έργου ήταν πρωτόγνωρα στο κοινό. Τα κτίρια και οι πόρτες είναι παράξενα, αλλόκοτα και στραβά σαν από εφιάλτη. Το φως άλλοτε φυσικό μα έντονο, άλλοτε ως ζωγραφισμένο με έντονες φωτοσκιάσεις επιδεινώνει την κατάσταση. Το σενάριο και η πλοκή είναι επίσης εξωπραγματικά και μέσα στην μόδα στην Γερμανία της διαταραγμένης μεσοπολεμικής εποχής, όπου κυκλοφορούσαν πάμπολλες θεωρίες παγκόσμιων συνωμοσιών.

Οι κριτικοί της εποχής του ερμήνευσαν το βαθύτερο νόημα του έργου ως αντίδραση ενάντια στην εξουσία της ηττημένης Γερμανικής αυτοκρατορίας.

Το έργο έγινε αμέσως παράδειγμα της εξπρεσιονιστικής και σουρεαλιστικής τέχνης, βρήκε όμως την ίδια μοίρα με άλλα καλλιτεχνήματα, αφού με την άνοδο των Ναζί κατηγορήθηκε ως εκφυλισμένη τέχνη και απαγορεύτηκε το 1933, ενώ συμπεριλήφθηκε το 1937 στην "Έκθεση Εκφυλισμένης Τέχνης".

Σήμερα έχει αποκατασταθεί και θεωρείται ως έργο ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου, και συνεχίζει να εμπνέει ακόμα και σύγχρονους σκηνοθέτες και σεναριογράφους.

Πηγή: Βικιπαίδεια
 
Οποτε, προσθετω και το link για το νομιμο download της εκδοσης των 51 λεπτων.
 
μπορεί να είναι χαζή η ερώτηση, αλλά πώς το κατεβάζω?
 
Καθολου χαζη ερωτηση. Μολις ανοιξει η σελιδα πας στο Individual Files section κατευθυνεις το ποντικι σου στο link με το μεγεθος που εχουν τα αρχεια και επιλεγεις ποιο φορματ θελεις να κατεβασεις με δεξι κλικ και save as (Το συνηθες ειναι να διαλεξεις καποιο MPEG ή το OGG αν εχεις Ogg υποστηριξη στο λειτουργικο σου)



(click the image above)
 
Εγω πατησα πάνω στο MPEG2 1.1 GB και μου το εχει ανοιξει από το media player, αλλα δεν κανει τιποτα. Πώς γίνεται να το σώσω κάπου και μετά να το αντιγράψω σε dvd?
 
Δεξι κλικ με το mouse πανω του και save as (ή save link as - δεν ξερω ποιον browser εχεις)
 
Το βρήκα! Σε ευχαριστώ πολύ! Νόμιζα ότι ήταν κάτι πιο περίπλοκο και έκανα βλακείες!!
 
Το ξερω, το εχω παθει και εγω. Εχουμε συνηθισει να ειμαστε ετοιμοι για περιεργα κολπα οταν κατεβαζουμε μη νομιμο υλικο, που οταν ερθει η ωρα για κατεβασμα νομιμου υλικου ξεχναμε τον παλιο καλο τροπο του save as.
 
Την ταινία την πρωτοείδα πριν πολλά-πολλά χρόνια, νομίζω στον Seven-X. Χαζεύαμε με τον πατέρα μου και πέσαμε πάνω της. Δεν την ξέραμε τότε, αλλά μας τράβηξε από το πρώτο λεπτό και βρεθήκαμε να μην σταματάμε στα "φοβερό", "τρομερό", "μα τί είναι αυτό το πράγμα". Κατόπιν έμαθα ότι είναι κλασικό :)
 
Πίσω
Μπλουζα