Την ταινία δεν την έχω δει ακόμα και μάλλον δεν πρόκειται αφού είμαι ιδιαίτερα αρνητικά προκατειλημμένος (τί να κάνουμε; Όλοι έχουμε τα κολλήματά μας...
).
Πάντως μιλώντας γενικά, και όχι συγκεκριμένα για το Watchmen, μια ταινία που δεν μπορεί να γίνει κατανοητή σε κάποιον που δεν έχει διαβάσει το αρχικό υλικό, είναι μια κακή ταινία.
Το κάθε μέσο και έργο είναι αυτόνομο και αυτούσιο, με τη δική του γλώσσα. Η "πιστή" μεταφορά από ένα βιβλίο ή ένα κόμικ, μόνο σε αποτυχία οδηγεί για αυτόν ακριβώς το λόγο. Καταλήγεις σε κάτι που δεν μπορεί να σταθεί μόνο του στα πόδια του και δεν εκμεταλλεύεται τη γλώσσα του μέσου του. Άλλη "γλώσσα" και τεχνική έχει η λογοτεχνία, άλλη τα κόμικς και άλλη ο κινηματογράφος.
Με τα κόμικς έχουμε δει τα τελευταία χρόνια μια νέα, προσοδοφόρα πηγή έμπνευσης για το Hollywood. Δυστυχώς κάποιοι βλέπουν το κόμικ και λένε "έτοιμο το storyboard"! Eμ δεν είναι έτσι! Άλλη γλώσσα η κομίστικη, άλλη η κινηματογραφική.
Το ίδιο έγινε και με τους 300. Μπορεί κάποια πλάνα να είναι ίδια με τα καρεδάκια του κόμικς, όμως η μεταφορά τελικά ήταν γελοία. Το κόμικ (παρόλες τις ενστάσεις που έχω) "στεκόταν". Αντίθετα η ταινία ήταν χάρτινη, μονοδιάστατη, απλοϊκή (χωρίς να συμπεριλάβω κάτι άλλα παραστρατήματα του σκηνοθέτη).
Αναμφισβήτητα κάποια κόμικς προσφέρονται περισσότερο για μεταφορά στον κινηματογράφο, όπως το Sin City, το οποίο ήταν "από τη μαμά του" αρκετά κινηματογραφικό (παρέπεμπε πολύ σε film noir), οπότε και η καρέ προς καρέ μεταφορά του στο σινεμά δεν "ξένιζε" και τόσο.
Όμως το Watchmen, ΔΕΝ είναι τέτοιο κόμικ και ΔΕΝ μπορεί να μεταφερθεί έτσι στο σινεμά (και μάλλον γενικά δεν μπορεί να μεταφερθεί στο σινεμά).