Watchmen (2009)

Εχω δει μονο το τρειλερ και σκεφτομουν να παω να δω και την ταινια, αλλα αν λετε οτι δεν θα καταλαβω τιποτα αν δεν εχω διαβασει το κομικ, τοτε δεν αξιζει. Απο το τρειλερ παντως φαινεται οτι καποια προσωπα εχουν υπερδυναμεις...αλλα απ'αυτα που διαβαζω, δεν υπαρχουν υπερηρωες (???). Πώς γινεται αυτο βρε παιδια?

Απο το τρειλερ μου εκανε εντυπωση η μουσικη.
 
Το κομικ είναι ένα από τα καλύτερα που έχω διαβάσει και δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να γίνει ταινία. Με είχε προετοιμάσει και ο Moore ότι αποκηρρύσει την ταινία και μπορώ να πω ότι πήγα με μισή καρδιά να τη δω.

Το αντίθετο όμως. Η ταινία είναι όσο μπορούσε πιο πιστή στο κομικ και είχε αρκετά θετικά στοιχεία. Είναι σίγουρο ότι δεν πιάνει πλήρως το σενάριο του Moore, αλλά σε αποζημιώνει με τα εφέ, τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών (Rorschach, Dr Manhattan και Comedian είναι όπως τους φανταζόμουν). Όσο για το αλλαγμένο τέλος, το προτιμώ από αυτό του κόμικ.

Το γιγάντιο καλαμάρι θα έδειχνε λίγο γελοίο στη μεγάλη οθόνη, αν και στο κόμικ είχε ένα βαθύτερο νόημα (κοινή εξωγήινη απειλή).

Το αρνητικό με το τέλος της ταινίας είναι γιατί η Ρωσία να συνθηκολογήσει με την Αμερική αφού η Αμερική (εμμέσως λόγω του Dr. Manhattan) έφταιγε για τις εκρήξεις σε όλες τις μεγαλουπόλεις του κόσμου. Μόνο αυτό με χάλασε λίγο.
Θα συμφωνήσω με τους προηγούμενους που είπαν ότι καλό είναι να διαβάσεις το κόμικ πριν δεις την ταινία.
 
Δεν ειναι υπερηρωες, ειναι Vigilantes "Μασκοφόροι Εκδικητές" Φαντάσου, Μπατμαν, Ρομπιν φάση, απλοί καθημερινοί ανθρωποι με το τσαγανο να μασκαρεφτουν και να πολεμήσουν το εκλημα.

Και δεν ειναι απαραίτητο να διαβάσεις το comic Dom, γιατι θα μπείς σε συγκρίσεις και κινδυνευεις να μην απολαυσεις την ταινία.
 
Πάντως,με την ευκαιρία αυτού που ειπώθηκε "αν δεν έχετε διαβάσει το comic,μη δείτε την ταινία διότι δε θα καταλάβετε τίποτα",θα πω ότι αυτό,όπου,αν κι όποτε συμβαίνει,είναι -κατά τη γνώμη μου- μια 1000% λανθασμένη τακτική από τους συντελεστές της κάθε ταινίας !

Δηλαδή,δεν το κατανοώ καθόλου,γιατί να πρέπει κάποιος να διαβάσει κάτι πρώτα,για να δει μια ταινία μετά ;

Σε λίγο θα μας λένε ότι θα πρέπει να έχουμε ακούσει και 2-3 κομμάτια μουσικής πριν δούμε την ταινία,να έχουμε κατανοήσει και αποστηθίσει και 3-4 ποιήματα πριν δούμε μια ταινία με παρεμφερές περιεχόμενο κ.ο.κ !!!

Ήμαρτον !

Μιλάμε για την επιτομή είτε της ηλιθιότητας από μεριάς των παραγωγών,μια κι έτσι ασφαλώς χάνουν ένα μεγάλο μέρος του κοινού,που δεν έχει διαβάσει τ' αντίστοιχο βιβλίο σ' έκαστη αυτών περίπτωση,είτε της υποκρισίας,μια και συχνά κρύβονται πίσω από την ύπαρξη αντίστοιχου με την ταινία βιβλίου κι αρχίζουν μετά,σ΄ενδεχόμενη αποτυχία της ταινίας,τις κουβέντες περί "μη πιστής μεταφοράς","σύγχυσης λογω της ύπαρξης του βιβλίου","άστοχες συγκρίσεις" και λοιπές ουφολογίες και μπαρουφοσυζητήσεις...

Κι έτσι είδαμε π.χ τον "Hulk",να γυρίζεται 2 φορές μέσα σ' ελάχιστα χρόνια !!!

Χώρια που νομίζω ότι κάποιος πρέπει να είναι λίγο...αγρασάριστος στο μυαλό για να μη καταλάβει μια ταινία που βασίζεται σε comic,τουλάχιστον στο 99% των περιπτωσεων αυτών.

(ΕΚΤΟΣ αν μιλάμε για καμιά εντελώς κουλτουρέ ταινία,βασιζόμενη σε ένα διφορούμενο,αμφιλεγόμενο και....αλληγορικό βιβλίο,όπου εκεί βέβαια μιλάμε για την καλύτερη κωμωδία ουσιαστικά,που -κάτω από το πρίσμα αυτό- αξίζει να δεις,για να ξεραθείς στο γέλιο !! )
 
domniki είπε:
Εχω δει μονο το τρειλερ και σκεφτομουν να παω να δω και την ταινια, αλλα αν λετε οτι δεν θα καταλαβω τιποτα αν δεν εχω διαβασει το κομικ, τοτε δεν αξιζει.
Ειναι κριμα παντως να χασεις την ταινια λογω αυτου. Καλο ειναι να ξερεις απο πριν τι προκειται να δεις :Ρ

domniki είπε:
Απο το τρειλερ παντως φαινεται οτι καποια προσωπα εχουν υπερδυναμεις...αλλα απ'αυτα που διαβαζω, δεν υπαρχουν υπερηρωες (???). Πώς γινεται αυτο βρε παιδια?
Το κονσεπτ εχει να κανει με μια εναλλακτικη ιστορια οπου το 1940 καποιοι κοινοι ανθρωποι, εμπνευσμενοι απο τη λογοτεχνια pulp, εβαλαν μασκες και στολες και αρχισαν να κυνηγουν το εγκλημα ξεκινωντας μια καριερα και ενα μαρκετινγκ γυρω απο τους εαυτους τους. Μονο ενας απο αυτους απο ενα ατυχημα, απεκτησε ημι-θεικες δυναμεις, για να εξισορροπει με την ανικανοτητα των υπολοιπων :Ρ

Το θεμα ειναι οτι ολα αυτα γινονται "ρεαλιστικα" και οι πρωταγωνιστες δεν ειναι οι εξιδανικευμενοι υπερηρωες: Παιζουν σκανδαλα, ιντριγκες, ομοφυλοφιλια, χωρισμοι, αποπειρες βιασμων, κλπ. Επισης μερικοι ηρωες δεν ειναι οι ευγενικοι αλτρουιστες ιδεολογοι που ξερουμε απο τα κομικς, αλλα ψυχοπαθεις και μηδενιστες. Στην εποχη που διαδραματιζεται η ιστορια, ενα διαταγμα κηρυξε τους ηρωες παρανομους επειδη εμπλεκονταν με τη δουλεια της αστυνομιας

Τεσπα το κομικ στα δειχνει με ενα τροπο που λες "δεν μπορει, αν υπηρχαν μασκοφοροι ηρωες στον κοσμο μας, ετσι θα ηταν" :Ρ
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
manos426f είπε:
Δηλαδή,δεν το κατανοώ καθόλου,γιατί να πρέπει κάποιος να διαβάσει κάτι πρώτα,για να δει μια ταινία μετά ;
Αυτό το λέω προσωπικά εγώ, γιατί πιστεύω ότι δεν θα κατανοήσει κάποιος το βαθύτερο νόημα της ταινίας αν δεν έχει διαβάσει πριν το κόμικ.

Έχω ακούσει πολλές κριτικές, από φίλους και σε άλλα φόρουμ που ήταν αρνητικές και παρότρυναν τον κόσμο να μην δει την ταινία γιατί την βρήκαν βαρετή και ακαταλαβίστικη. Με λίγα λόγια δεν είχαν καταλάβει τίποτα. Ίσως να είχαν διαφορετική γνώμη αν ήξεραν τι πάνε να δουν. Δεν είναι μια κλασική ταινία με σουπερήρωες σαν τον Σπάϊντερμαν ή τον Μπάτμαν.
 
Αυτη ακριβως ηταν η ανησυχια μου

Τωρα, δε νομιζω οι παραγωγοι να κανουν επιτηδες ενα εργο που απευθυνεται σε αυτους που εχουν διαβασει το βιβλιο/κομικ, αλλα τελικα τους ξεφευγει. Ο λογος ειναι οτι οταν ξερεις κατι καλα και το διηγεισαι σε καποιον που δεν ξερει, αυτος το αντιλαμβανεται διαφορετικα απο αυτο που σκεφτεσαι. Ειναι δυσκολο να φανταστει ο παραγωγος το πως ακριβως θα το εκλαβει ο θεατης

Αν το εκαναν πιο επεξηγηματικο, μαλλον θα εχαναν σε πιστοτητα
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μάνο για οποιοδήποτε άλλο κόμικ/βιβλίο κ.λπ., θα συμφωνούσα μαζί σου... Εδώ όμως, είναι πραγματικά ιδιαίτερη περίσταση... Αφενός δεν μπορώ να βρω κάποιο λόγο για να αρέσει σε κάποιον που δεν έχει διαβάσει το κόμικ και αφετέρου, δεν μπορώ να βρω τρόπο για το πως θα μπορούσε να φτιαχτεί μια ταινία που θα ήταν προσιτή και σε όποιον δεν το έχει διαβάσει, χωρίς να "μπαστάρδευε" εντελώς το νόημα της ιστορίας...

//Εκτός αν γινόταν σαν το (fake) cartoon που post-αρίστηκε πιο πάνω (όσο ιερόσυλο κι αν είναι πάντως, ο τύπος έκανε φοβερή δουλειά!!! Θυμίζει πάρα πολύ τα openings σειρών όπως τα Teenage Mutant Ninja Turtles, Scooby Doo κ.λπ.)
 
Την ταινία δεν την έχω δει ακόμα και μάλλον δεν πρόκειται αφού είμαι ιδιαίτερα αρνητικά προκατειλημμένος (τί να κάνουμε; Όλοι έχουμε τα κολλήματά μας... ;) ).

Πάντως μιλώντας γενικά, και όχι συγκεκριμένα για το Watchmen, μια ταινία που δεν μπορεί να γίνει κατανοητή σε κάποιον που δεν έχει διαβάσει το αρχικό υλικό, είναι μια κακή ταινία.

Το κάθε μέσο και έργο είναι αυτόνομο και αυτούσιο, με τη δική του γλώσσα. Η "πιστή" μεταφορά από ένα βιβλίο ή ένα κόμικ, μόνο σε αποτυχία οδηγεί για αυτόν ακριβώς το λόγο. Καταλήγεις σε κάτι που δεν μπορεί να σταθεί μόνο του στα πόδια του και δεν εκμεταλλεύεται τη γλώσσα του μέσου του. Άλλη "γλώσσα" και τεχνική έχει η λογοτεχνία, άλλη τα κόμικς και άλλη ο κινηματογράφος.

Με τα κόμικς έχουμε δει τα τελευταία χρόνια μια νέα, προσοδοφόρα πηγή έμπνευσης για το Hollywood. Δυστυχώς κάποιοι βλέπουν το κόμικ και λένε "έτοιμο το storyboard"! Eμ δεν είναι έτσι! Άλλη γλώσσα η κομίστικη, άλλη η κινηματογραφική.

Το ίδιο έγινε και με τους 300. Μπορεί κάποια πλάνα να είναι ίδια με τα καρεδάκια του κόμικς, όμως η μεταφορά τελικά ήταν γελοία. Το κόμικ (παρόλες τις ενστάσεις που έχω) "στεκόταν". Αντίθετα η ταινία ήταν χάρτινη, μονοδιάστατη, απλοϊκή (χωρίς να συμπεριλάβω κάτι άλλα παραστρατήματα του σκηνοθέτη).

Αναμφισβήτητα κάποια κόμικς προσφέρονται περισσότερο για μεταφορά στον κινηματογράφο, όπως το Sin City, το οποίο ήταν "από τη μαμά του" αρκετά κινηματογραφικό (παρέπεμπε πολύ σε film noir), οπότε και η καρέ προς καρέ μεταφορά του στο σινεμά δεν "ξένιζε" και τόσο.

Όμως το Watchmen, ΔΕΝ είναι τέτοιο κόμικ και ΔΕΝ μπορεί να μεταφερθεί έτσι στο σινεμά (και μάλλον γενικά δεν μπορεί να μεταφερθεί στο σινεμά).
 
σορρυ αλλα πιστευω πως το λαθος εγινε απο τους διαφημιστες που αποφασησαν να προμοταρουν το watchmen ως μια ταινια δρασης και τιποτα αλλο... ο snyder πιστευω εκανε εξαιρετική δουλειά και -πιστεψτε με- αν εφτιαγνε δικη του καινουργια δομή 8α τον κραζανε... οποτε με τιποτα δεν ειναι ευχαριστημενοι αυτοι οι κριτικοι.......
 
Πίσω
Μπλουζα