Η αλήθεια είναι ότι τα λειτουργικά συστήματα εξελίσσονται... Κάπου είχε κάνει μια εκπληκτική αναφορά ο Shock, όπου έλεγε -μέσες άκρες- ότι οι υπολογιστές & κατ' επέκταση τα o/s θα πρέπει να σχεδιάζονται user friendly & να προσπαθούν να προσεγγίσουν / καλύψουν το μέσο χρήστη και όχι το αντίστροφο.
Μας αρέσει - δε μας αρέσει (προφανώς, δε μας αρέσει!
), όλες οι εταιρίες συγκλίνουν προς το user friendly κομμάτι. Αυτές οι υλοποιήσεις μπορούν να γεννήσουν τρομερά πλεονεκτήματα, αν γίνουν σωστά!
Π.χ. ν' αναφέρω ότι πλέον στα 7άρια, οι απλοί, μέσοι χρήστες δε με ζαλίζουν κάθε τρεις και λίγο με εγκατάσταση νέων συσκευών, drivers & εργασίες του πίνακα ελέγχου, γιατί είναι τόσο διακριτή η κατανομή εργασιών, που πρέπει να είσαι από άλλο πλανήτη για να μη μπορείς να πλοηγηθείς στο μενού και να κάνεις κάποια απλά πράγματα.
Το τρομερό πλεονέκτημα είναι ότι μου μένει χρόνος ν' ασχοληθώ με πράγματα που πρέπει πραγματικά να επενδύσω χρόνο.
Κι ενώ έχει έναν φιλικό χαρακτήρα προς τον απλό χρήστη, εντούτοις μπορεί να δουλέψει πάνω τους και ο support technician ή ένας sysadmin, χωρίς να κουράζεται ψάχνοντας τα εργαλεία που του χρειάζονται.
[εδώ να σημειώσω ότι το πρώτο διάστημα που είχαν βγει τα Vista κι έπρεπε να τα υποστηρίξω, τα πράγματα ήταν τραγικά... Δε μπορούσα να βρω πού θα πάω για να κάνω το κάθε τι... Με τα 7άρια ν' ακολουθούν την πεπατημένη των Vista, τουλάχιστον το supporting έγινε πιο εύκολο...]
Οπότε κι ερχόμαστε στα 8άρια... Προσωπικά δε χαλιέμαι επειδή έχει το metro style & το touch-screen user interface. Καλά κάνει και δίνει αυτή τη δυνατότητα.
Εκεί που θα χαλαστώ, είναι να μη μπορώ να το παραμετροποιήσω στο δικό μου work-mode...
Και για να σας δώσω ένα παράδειγμα από τον κόσμο του Linux: όταν βγήκε το Unity στο Ubuntu το δούλεψα στην αρχή... Το δοκίμασα... Προσπάθησα να το συνηθίσω, αλλά δεν μου έκανε κλικ. Σχεδόν ταυτόχρονα (με μερικές μέρες διαφορά, αν θυμάμαι καλά), βγήκε το Gnome 3 που είχε ενσωματωθεί στην τότε τρέχουσα έκδοση της διανομής Fedora. Το δοκίμασα & ως αθεράπευτα ερωτευμένη με τον καλό, Κύριο Γνώμο, το ήθελα στο Ubuntu μου - ένα tweak, που ακόμα δεν είχε ενσωματωθεί και όταν προσπάθησα να κάνω force installation, χτύπησαν όλα σαν κουδουνίστρες... Ε, από τότε ξήλωσα το πολύ αγαπητό κατά τ' άλλα Ubuntu και πέρασα στη λύση του Arch,
γιατί μου δίνει τη μεγαλύτερη δυνατότητα παραμετροποίησης, ώστε
να φέρω το σύστημα εκεί που το θέλω εγώ.
Αν μπορούν τα 8άρια, να μου προσφέρουν το ίδιο πράγμα και στην εργασία μου (που υποχρεούμαι να δουλεύω σε Windows), ουδώλως με απασχολεί με τι UI θα κυκλοφορήσει!