Wings Of Death (Thalion)

DINO

Expert
Joined
3 Αύγ 2007
Μηνύματα
8.313
Αντιδράσεις
1.084
Atari Quiz : Πόσα demos μπορείτε να διακρίνετε, στη φράση του ChrisTOS; :D

Turrican, εξαιρετική επιλογή το Dark Side Of The Spoon, bro!!!
 

Turrican

RetroManiaC
Joined
28 Ιαν 2007
Μηνύματα
1.258
Αντιδράσεις
82
Review: Wings Of Death (Thalion)

Wings of Death

dragonqq8.gif
Πώς θα σας φαινότανε η ιδέα να βιώσετε την τελευταία εξέλιξη της Shoot-�em-up δράσης; Να πολεμήσετε με 5 τελείως διαφορετικά συστήματα όπλων; Να βυθιστείτε σε περισσότερο από 1Mb γραφικών με ομαλό scrolling; Σκεφθείτε γρήγορα παρακαλώ η δισκέτα του παιχνιδιού είναι ήδη στο Drive και αρχίζει να περιστρέφεται!

wings019aq9.jpgΠροβαίνετε να κάνετε ένα γρήγορο ειλικρινή διάλογο με τον εαυτό σας. Πόσο συχνά είδατε μέχρι 95 κινούμενα αντικείμενα ταυτόχρονα στην οθόνη; Menus με 512 χρώματα; Παιχνίδι με speech synthesis και digitized sound effects; Χρήση έξτρα STE χαρακτηριστικών και Blitter; 1mb sampled ήχου και έξυπνης χρήσης της οποιασδήποτε χωρητικότητας μνήμης μέχρι 4 MB; Storable high score table ;

wings031ns8.jpgThalion. What more do you Want?

Πολύ αργά πια για σκέψεις!Το drive του Atari μετά από μερικά κοφτά διαβάσματα σταματά και το Intro της thalion κάνει την εμφάνιση του! Σύντομο απέριττο επιβλητικό και κοφτό , στέλνει το μήνυμα μόνο σε αυτόν που μπορεί να το διαβάσει. Δεκάδες Blitter(?) σταγόνες ρέουν μπρος τα κάτω ομαλότατα υπό τον συνεχή buzzer βόμβο του YM και το μεγάλο Logo της Thalion εμφανίζεται με εντυπωσιακό τρόπο! Η τεχνοτροπία του θυμίζει τα αντίστοιχα των UNION, Lost Boys , CareBears, και άλλων θρυλικών ονομάτων της demo scene και όχι άδικα αφού πολλά από αυτά τα ονόματα εντάχθηκαν και δούλεψαν αρμονικά στις τάξεις της! Σκοπός της εταιρίας ήταν η δημιουργία τεχνικά προηγμένων παιχνιδιών με την πληρέστερη εκμετάλλευση του υφισταμένου Hardware!

clipboard01hp6.jpg
Σύντομο κτύπημα στο space bar και μετά το όμορφο λογότυπο της συν-κατασκευάστριας eclipse μια δεύτερη έκπληξη εμφανίζεται στα ανυπόμονα μάτια μας! Η εντυπωσιακή spectrum 512 εικόνα με έναν άγριο δράκο ντυμένο από εντυπωσιακή κόκκινη παλέτα να καίει με τη φλόγα του την εσωστρέφεια και τη μιζέρια που είχαν καταδικάσει τον ST άλλες εταιρίες! (όχι δεν νομίζω να καίει Amiga ball δε βλέπω και καλά!) Χτύπημα στο space bar ξανά και μετά από σύντομο φόρτωμα βρισκόμαστε στην εισαγωγική οθόνη του παιχνιδιού! Μια δαιμονική φωνή κραυγάζει Wings of Death ξεσπώντας σε ένα σατανικό γέλιο! Εκεί παίρνει την σκυτάλη ο Jochen Hippel (Mad Max) και η άκρως αναγνωρίσιμη σύνθεση του παιχνιδιού! Τα κρουστά που ακούγονται μοιάζουν κυριολεκτικά να γεννήθηκαν μεταξύ σφύρας και άκμωνος και τα κανάλια που ακούγονται σίγουρα είναι παραπάνω από τα 3 του απλού ST! Θυμήθηκα ξανά τις ιστορίες για εκείνον τον STE σε μια έκθεση βόρια εκεί στην παγωμένη Γερμανία όπου τρέχοντας το παιχνίδι συνδεδεμένος σε ένα σετ 2 ηχείων είχε τραβήξει γύρω του πλήθος κόσμου και έκανε πολλά κεφάλια να γυρίσουν !Εκείνος χαμογελώντας υπερήφανα τους κέρναγε γενναιόδωρα τον στερεοφωνικό του ήχο! Ιστορικές στιγμές!

clipboard01nz3.jpgΑλλαγή δισκέτας και τώρα πια βρισκόμαστε μπροστά στο εισαγωγικό μενού του παιχνιδιού. Από εδώ μπορούμε να ξεκινήσουμε νέο παιχνίδι ,να δούμε το system configuration,το High scores table, να ενεργοποιήσουμε � απενεργοποιήσουμε την μουσική- Fx κτλ.

Αξίζει να παραμείνουμε λίγο στο system configuration γιατί έχει ενδιαφέρον. Η συγκεκριμένη επιλογή υπάρχει μόνο στον Atari!Το παιχνίδι δεν είναι απλώς συμβατό με όλους τους ST αλλά αναγνωρίζει και ότι παραπάνω έχεις και το χρησιμοποιεί! Συνεπώς αν έχεις έξτρα μνήμη, Blitter, STE DMA το παιχνίδι θα το δει και θα το αξιοποιήσει! Έτσι με τη σειρά σε αυτό το μενού έχουμε:

1) Ramsize (Μνήμη μηχανήματος),

2) Workram (Μνήμη Buffer για τα γραφικά),

3) Syncmode (Το παιχνίδι για να πετύχει τη μέγιστη ταχύτητα τρέχει εξορισμού στα 60Hz! Αυτό μπορεί να αλλάξει αν παρουσιαστεί πρόβλημα με παλαιότερη Tv ή monitor γυρνώντας στα 50Hz )

4) SFX Mode Από εδώ μπορούμε να διαλέξουμε τον τρόπο που θα αναπαράγονται τα digitized εφέ

και έχει τις επιλογές:
i)ST-PSG. Κλασικός Atari ST.


ii)EXT DIGITAL. Cenronic output Supported!!!!! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε έναν απλό SΤ μπορούμε να ακούσουμε μέσω ενός D/A converter ψηφιακά εφέ υψηλότερης ποιότητας από αυτήν την έξοδο!!!!


iii)STE DMA. Υψηλής ποιότητας ψηφιακά εφέ( STE only!)
Και τελευταίο μένει το:

5) Select (De)select Blitter;;;;;;

Τώρα θα μου πείτε ποια η χρησιμότητα της συγκεκριμένης επιλογής εεεεε;

Λοιπόν η κατάσταση έχει ως εξής:

Όταν πριν από χρόνια η μαμά Atari και η Commodore διασταύρωσαν τα ξίφη τους στα δικαστήρια με αφορμή το δικαίωμα της χρίσης του Blitter chip μέσα στην πλακέτα του ST βγήκε μια ιστορική απόφαση που δικαίωνε την Atari corporation και τον Jack Tramiel και τους άνοιγε πλέον τον δρόμο για να γευθούν τα ευεργετήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας! Εκκρεμούσε μόνο το τυπικό μέρος του πράγματος (μια-δυο μέρες δηλαδή) μέχρι να επικυρωθεί επίσημα η απόφαση να μπουν οι υπογραφές - χαρτόσημα και τελικά να εκτελεστεί! Εεε!!! Έλα όμως που o ανυπόμονος όπως πάντα Jack σχεδόν απήγαγε τον Blitter από το δικαστήριο και χωρίς να του δώσει ούτε μια μέρα προσαρμογής όπως συνηθίζεται τον έβαλε αμέσως μέσα στο εσωτερικό του ST!!Μετά για να τον ηρεμήσει κάπως του είπε:

-"Εσύ μην αγχώνεσαι άρχισε σιγά-σιγά να κινείς εύκολα πραγματάκια όπως τα παραθυράκια του Gem και θα έρθουν και τα άλλα! Εδώ είμαι εγώ!!! "


-"Ωραία σκέφτηκε ο Blitter από μέσα του! Εδώ έχει ψωμί! Θα τα κονομήσουμε πολύ γερά! "

Διάφορα μπερδέματα όμως ακολούθησαν αυτή τη βεβιασμένη επιλογή ! Ασυνεννοησίες προέκυψαν με τα άλλα τσιπάκια που ο κακόμοιρος Blitter δεν ήξερε ακόμα ούτε τα ονόματα τους! Πόσες φορές από κεκτημένη ταχύτητα δεν αποκάλεσε τον απορημένο Shifter ως Denise!!!!

Τελικά το πράγμα χειροτέρεψε όταν στις αρχές του επόμενου μήνα πήγε στο λογιστήριο για να πληρωθεί τον μισθό του και εκεί ο στριμωγμένος εκείνο το διάστημα Jack του είπε το ιστορικό Power without the price!!! Καταλαβαίνετε τελικά ότι όλα τα προβλήματα που αναφέραμε παραπάνω επιδεινώθηκαν δραματικά με bombs να πετάγονται εδώ και εκεί και αλλοιωμένα γραφικά να κάνουν συνεχώς την εμφάνιση τους! Συνέπεια σε όλα αυτά ήταν ο επανασχεδιασμός και τελικά η απομάκρυνση του παλαιού Blitter chip !Για αυτές τις πρώιμες εκδόσεις των ανταρτών Blitters προ νόησαν τα παιδιά και ευτυχώς μας δίνουν την επιλογή να τους απενεργοποιήσουμε! Τέλος της ιστορικής αναδρομής και επανερχόμαστε στο προκείμενο που είναι αυτή η παιχνιδάρα!

Το σενάριο δεν διεκδικεί και ιδιαίτερες δάφνες!Είσαι ο Sagyr ένας μάγος που μεταμορφωμένος σε ένα αλλόκοτο πλάσμα κάτι ανάμεσα σε δράκο , νυχτερίδα και αετό, θα πρέπει να περάσεις μεταξύ πυρός και σιδήρου μέσα από 7 επίπεδα αντιμετωπίζοντας όλα τα βδελυρά πλάσματα της σατανικής αυτοκρατορίας της μάγισσας Xandrilia! Στο τέλος θα αντιμετωπίσεις την ίδια την Xandrilia που αν τη νικήσεις θα ξανά-επιστρέψεις πίσω στην κανονική σου μορφή!

Start new game και το ταξίδι αρχίζει !!!!!!

Μια καταπληκτική σε στιλ ραπ λούπα που δεν χορταίνεις να την ακούς ομορφαίνει το φόρτωμα και το decrunching των επιπέδων (Please Wait�..)

Τα επτά επίπεδα έχουν ευτυχώς προοδευτική δυσκολία! Θα έρθουμε αντιμέτωποι σχεδόν με όλα τα στοιχεία της φύσης φτάνοντας στην τελευταία πίστα όπου σχεδόν δεν μπορούμε να σταθούμε από τα εκατοντάδες πυρά που έρχονται εναντίων μας!

Τα Level�s είναι τα παρακάτω:

1)Sagyr�s Castle.


2)The Jungle of the mutants3)Lethal Swamp4)A scape of Fire5)Cold lands of doom and despair6)Crystal world7) Xandrilia�s domain


clipboard01cf3.jpgΓραφικά!!!!!

Ξεκινώντας από το πρώτο κιόλας Level βλέπουμε αμέσως την χαρακτηριστική τεχνοτροπία στα γραφικά που έχουμε συναντήσει σε αρκετά Atari ST demos! Αποπνέουν δηλαδή μια παιδική αφέλεια - μια αφαιρετικότητα και γενικά δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ρεαλιστικά! Αυτό μπορεί να ξενίσει κάποιον αρχικά αφού μάλιστα πρώτα έχει δει τα γραφικά του Xenon ΙΙ Megablast! Κάτω όμως από αυτό το επιμελώς ατημέλητο περιτύλιγμα κρύβεται ένα διαμάντι ! Η ενημέρωση της οθόνης κυμαίνεται σε πρωτοφανή επίπεδα και όλα φαίνονται να κινούνται γρήγορα και απροβλημάτιστα! Πολύχρωμες ορδές εχθρών εισβάλουν κάθε τόσο από παντού στην οθόνη μας χωρίς να επιβαρύνουν καθόλου το Frame rate! Πολύχρωμα μοτίβα εναλλάσσονται τιμωρώντας αυτόν που θα αφαιρεθεί χαζεύοντας τα.

Αλλά η χαριστική βολή έρχεται με τα όπλα! Αναπαράσταση όπλων όπως το POWERBEAM και THUNDERBALLS είχαμε δει μόνο από δυνατές κονσόλες και coin-up�s!Είναι τεχνικά πολύ δύσκολο να κινείς ομαλά ένα sprite που πυροβολεί με ένα όπλο τεραστίου πυρός συμπαρασύροντας μαζί του ταυτόχρονα και τις ακτίνες του όπου καλύπτουν πάνω από τη μισή οθόνη!!!! Φανταστείτε το μέγεθος του Block που μετακινείται κάτω από φρενήρη μάλιστα δράση!! Το Scrolling είναι και αυτό ομαλό και δείχνει με τη σειρά του να μην επηρεάζεται από τα τεκταινόμενα. Δεν γνωρίζω αν έχει εφαρμοστεί η τεχνική του Sync-Scroll ή κάτι άλλο. Το sprite που χειριζόμαστε κινείται με άνεση και πρόθυμα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της οθόνης και θα κάνει την εμπειρία σας αληθινό παιχνίδι!!!! Οφείλω να ομολογήσω ότι αν και δεν με τρέλανε εικαστικά η όψη του ,παρόλα αυτά έχει το δικό του ανεξάρτητο animation ενισχυμένο μάλιστα από ένα υποτυπώδες φωτο-ρεαλιστικό ψευδό-εφέ και δεν μπορώ να θυμηθώ αν έχω δει κάτι τέτοιο αλλού! Κάθε απόπειρα να σκεφτώ κατέληγε στο Agony και την Amiga! Τέλος αρνητική εντύπωση μου προκάλεσε η ανισορροπία κατά την γνώμη μου της ποιότητας των γραφικών ανάμεσα στα επίπεδα. Κάποια τα λάτρεψα ενώ κάποια άλλα μου φάνηκαν πολύ λιτά.

clipboard01is1.jpgΉχος!!!!!!

Η ίδια εικόνα που συναντήσαμε στα γραφικά συναντάται και στον ηχητικό τομέα! Με το που αρχίζει το πρώτο Level ο ήχος ξεκινάει με μια αργόσυρτη συνηθισμένη Chip tune (με κάποιες αντιθέσεις )εισαγωγή που σε προδιαθέτει ότι ο ήχος θα είναι μια από τα συνηθισμένα! Μερικά Seconds αργότερα έρχεται η έκπληξη! ’κουσα καλά;;;; Μα είναι δυνατόν;;;;Ο YM αρχίζει να "πυροβολεί" αναπαράγοντας μια ακολουθία.....φυσικών κρουστών!!!! Τι γίνεται εδώ;;;

Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό!! Οι μελωδίες εναλλάσσουν συνεχώς χαοτικές κορυφώσεις και υφέσεις οδηγώντας τον ανυποψίαστο gamer ένα βήμα πριν την απόλυτη έκσταση ! Απλά μουσικά σχεδόν παιδικά νοσταλγικά θέματα ερμηνεύονται με απόλυτη μαεστρία από το πιο φιλότιμο τσιπάκι της αγοράς κάνοντας σε να νοιώσεις ένα βούρκωμα και ένα κόμπο στον λαιμό! Πρόκειται ασφαλώς για την digi-drum Τεχνική όπου πολύ μικρά ηχητικά δείγματα έχουν χρησιμοποιηθεί ελαχιστοποιώντας την CPU-usage! Φανταστείτε τώρα ότι με τη χρήση του STE-DMA τα πράγματα γίνονται πιο άνετα και πιο ποιοτικά!!! Κάντε τον κόπο να ακούσετε την μουσική της δεύτερης πίστας και θα σας πέσει το σαγόνι! Πίσω βέβαια από αυτές τις χαρακτηριστικές μελωδίες βρίσκεται ο γίγας Jochen Hippel. (Mad Max) όπου μύησε και γαλούχησε μια ολόκληρη γενιά στον αληθινό ηλεκτρονικό ήχο! Πολύ καλά είναι και τα digitized ηχητικά εφέ και το Speech!

Ειδικά για το Speech υπήρξε προβληματισμός και πολύ γέλιο γιατί οι περισσότεροι που δούλευαν στην Thalion ήταν φυσικά Γερμανοί και η προφορά του Speech που είχαν βάλει ήταν φρικτή! Τελικά αυτό ευτυχώς ξεπεράστηκε και τα φωνητικά έκανε ο Tim "Manikin of TLB" Moss!

clipboard01to0.jpgΔια ταύτα!

Έφτασα επιτέλους στο τέλος αυτής της παρουσίασης! Στο σημείο αυτό ειλικρινά δεν ξέρω τι άλλο να προσθέσω! Κρατάω το σπανιότατο κουτί του παιχνιδιού στα χέρια μου και το περιεργάζομαι. Πιάνω το manual και το διαβάζω. Το βλέμμα μου πέφτει στην τελευταία παράγραφο κάτω από τα Credits.

"The entire game was designed, developed and programmed on the Atari ST using the Devpac Developer System. All graphics were drawn using Neochrome (the best paint program ever!)The title picture was created using Spectrum 512. The entire manual layout was produced using Calamus on an Atari ST with laser printer."

Κάπου εκεί το απροσδιόριστο ψυχοπλάκωμα και η αίσθηση κακοκεφιάς που ένοιωθα σε όλη τη διάρκεια της συγγραφής αυτού του Review αρχίζει να παίρνει μορφή και ταυτότητα! Ένα γλυκό παράπονο με κατέλαβε και το γνωστό τσούξιμο στα μάτια με προειδοποίησε ότι πρέπει να γυρίσω πίσω στην πραγματικότητα. Είμαι ευγνώμων που έζησα αυτές τις στιγμές φίλοι μου και τις μοιράζομαι μαζί σας.

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=JaN4Jx2E_Fk]YouTube - Wings Of Death Atari ST(e) - Level 1 & 2
 

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.599
Αντιδράσεις
3.924
Απ: Review: Wings Of Death (Thalion)

Ετσι πρεπει να ειναι ενα review.Πρεπει να του περισσευει το παθος και το προσωπικο στοιχειο.

Δυστυχως στη πορεια τα reviews γινανε συνωνυμα με τις συνταγες "επιορκου" γιατρου...στεγνα και φτιαχτα.

Eυτυχως που σημερα γραφονται ακομα τετοια κειμενα για παιχνιδια,σαν αυτο του φιλτατου Turrican...
 

Turrican

RetroManiaC
Joined
28 Ιαν 2007
Μηνύματα
1.258
Αντιδράσεις
82
Απ: Review: Wings Of Death (Thalion)

Δεν ξέρω τι να πω μετά το σχόλιο σου αγαπητέ Wally ! Ένα απλό ευχαριστώ από τη μεριά μου φαίνεται πολύ λίγο...
 
Μπλουζα