Το είδα κι εγώ στην πρεμιέρα με πρόσκληση που κέρδισα.
Ωραίο ήταν, θεαματικό, δε μου άρεσε τόσο πολύ η ξανθιά και κάποιες σκηνές "βίας" με τα έντομα μου φάνηκαν υπερβολικές.
Κατά τα άλλα όντως τα είχε όλα και αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι όσο κράτησε δεν άκουσα ούτε μία φωνή από τα πολλά και μικρά παιδάκια που παρακολουθούσαν. Πρέπει να είχαν μείνει άφωνα
Πιθανότατα να μην είναι το κορυφαίο καρτούν της Disney, αλλά νομίζω πως είναι κι επίσημα το αγαπημένο μου...
Εντάξει, προφανώς ο βασικότερος λόγος ήταν το αντικείμενό του, αλλά μπορώ να πω ότι ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Πρώτα από όλα, είχε πολύ περισσότερες αναφορές και easter eggs από ό,τι φανταζόμουν και είμαι σίγουρος ότι δεν πρόσεξα ούτε τα μισά. Κρίμα μόνο που το 99% των θεατών δεν θα πιάσει ούτε το 1/10, γιατί τελικά έβαλαν τα δυνατά τους οι δημιουργοί του και έδειξαν πως όντως αγαπούσαν τα videogames.
Δεν ξέρω τι να πρωτοαναφέρω:
Το ότι ο Felix, όχι μόνο είναι ξυλουργός όπως ο... Jumpman (ο μετέπειτα Mario), αλλά βάζει και το "Jr" στο τέλος, έμμεση αναφορά στο DKJr, όπου αντιστράφηκαν οι ρόλοι του κακού και του καλού
Αμέτρητα κυριολεκτικά ηχητικά εφέ, από το νόμισμα του Mario, μέχρι το θαυμαστικό του Metal Gear Solid κ.λπ.
Ο ιδιοκτήτης του arcade που φορά τη φανέλα του διατητή του Walter Day
To "jerky" animation των χαρακτήρων του παιχνιδιού του Ralph
H Fatality του Kano
Η "γλώσσα" του Q*Bert
Το αστείο με τη "root-beer" του Tapper
Τα γκράφιτι στους τοίχους (προσωπικά πρόσεξα τα "Aerith Lives", "Leeroy Jenkins", "Ale your base are belong to us", "Sheng Long was here")
Οι παραλληλισμοί του Sugar Rush με το Mario Kart, από το Rainbow Road μέχρι τα πολύχρωμα κουτιά που περιέχουν τα power-ups
Ο Konami Code στο χειριστήριο του NES (εκεί δεν άντεξα και άρχισα να μουρμουράω όσο πάταγε τα κουμπιά "Up, Up, Down, Down, Left, Right, Left, Right, B, A"... εδώ μέχρι κι εγώ τον συμπεριέλαβα στο παιχνίδι που έφτιαξα!)
Η bonus πιστα του Street Fighter II με το αυτοκίνητο
...κι αυτά είναι μόνο όσα πρόσεξα και όσα θυμάμαι και κυρίως κάποια που δεν θα ήταν κατανοητά στους λιγότερο γνώστες του αντικειμένου...
Άσε που τελικά δεν ήταν μόνο τα videogames, αφού είχε και πολλές pop-culture αναφορές σε... λιχουδιές, όπως τον "εκρηκτικό" συνδυασμό mentos+DietCoke, τα Jawbreakers που πιο πιθανό είναι να σου σπάσουν τα δόντια παρά τα ίδια, "πόσες φορές πρέπει να γλείψεις την καραμέλα για να φτάσεις στο κέντρο", ο "μπάτσος-ντόνατ" κ.λπ.
Εκεί πάντως που ένιωσα κυριολεκτικά σαν nerd, ήταν όταν αντίκρισα την τελική σκηνή μετά τα credits, μου ξέφυγε ένα "No way! Η kill-screen της 256ης πίστας του Pac-Man!"... Οι φίλοι μου κι ένα ζευγάρι που είχε ξεμείνει με κοίταζαν για μερικά δευτερόλεπτα σαν χαζοί, όπως και οι ταξιθέτες που σταμάτησαν προς στιγμήν να καθαρίζουν την αίθουσα...
//Το Paperman που είχε στην αρχή, το είχα ξαναδεί (εγώ και το μισό ίντερνετ, εδώ που τα λέμε) στο YouTube εδώ και καιρό, αλλά σε 3D κερδίζει πολύ. Για μένα αυτή η τεχνική των τρισδιάστατων γραφικών που μοιάζουν σαν ζωγραφισμένα στο χέρι, (πρέπει να) είναι το μέλλον της Disney, στις προσπάθειες που θα θέλει να προσδώσει έναν πιο παραδοσιακό χαρακτήρα στα ψηφιακά καρτούν της...
Τα videogame easter eggs ήταν πολύ ενδιαφέροντα και γενικώς μου άρεσε η ιδέα. Το story όμως ήταν πολύ αδύναμο και προβλέψιμο ενώ γινόταν απότομα υπερβολικά μελοδραματικό. Ήταν το κλασσικό "πρέπει να είσαι ο εαυτός σου/πίστεψε στον εαυτό σου και θα τα καταφέρεις" κλισέ. Μπουχτίσαμε πια με το μήνυμα, το καταλάβαμε μετά από 35967 ταινίες.
Δεν θα δικαιολογήσω την ταινία ως προορισμένη για παιδιά που μπορεί να μην έχουν προλάβει πολλές ταινίες. Η προώθηση της ταινίας επικεντρώθηκε 100% στους guest stars και τα easter eggs από παλιά games. Άρα στο ενήλικο κοινό.
(μέχρι και το fatality του Kano είδαμε ffs!)
Οπότε θα έπρεπε να κάνουν λίγο πίσω με τα χιλιοειπωμένα μαθήματα ζωής για νήπια και να επικεντρωθούν σε αυτά που θέλει να δει το κοινό το οποίο αφορά η ταινία. Δηλαδή περισσότερη κωμωδία, λίγο πιο έξυπνους διαλόγους, λίγη πρωτοτυπία στο σενάριο κλπ.
Σκεφτείτε το και αλλιώς. Χωρίς τους γνωστούς χαρακτήρες που είχαν ρόλο κομπάρσου και τα (πολύ ωραία) easter eggs, τι αξία είχε η ταινία?
Τι να πω, πιθανώς να είχα σχετικά χαμηλές προσδοκίες και να ενθουσιάστηκα υπερβολικά με τα τόσα easter eggs...
Όσο για το στόρι, ας μην γελιόμαστε κι ας είμαστε ρεαλιστές... Καλώς ή κακώς, ΕΙΝΑΙ η μεγάλη παραγωγή της Disney για φέτος και είναι απολύτως λογικό να θέλει πάνω από όλα να απευθυνθεί σε παιδιά. Μπορεί εγώ κι εσύ να ενθουσιαστούμε περισσότερο με την ταινία, αλλά δεν θα αγοράσουμε εμείς τα 1315 διαφορετικά συνοδευτικά προϊόντα για να βγάλει κέρδος η Disney. Τα 5χρονα θα τα αγοράσουν (ή έστω θα τα ζητήσουν από τους γονείς τους), για αυτό δεν θα μπορούσε να μην έχει ένα κλισεδιάρικο και καθαρά στερεοτυπικό σενάριο της Disney, όπως αναφέρεις... Το ότι όντως έριξε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να προσελκύσει και τους μεγαλύτερους, δεν σημαίνει ότι είχε εμάς ως βασικό στόχο...
Συμφωνώ ωστόσο στο ότι θα μπορούσε να έχει λίγο καλύτερο/περισσότερο χιούμορ και πιο έξυπνους διαλόγους. Πάντως, αν το είδες σε μεταγλωττισμένη έκδοση, είμαι 1315% βέβαιος ότι τα μισά αστεία -ειδικά όσα είχαν να κάνουν με videogames- θα χάθηκαν στη μετάφραση (προσωπικά στην Αγγλία είμαι, αλλά βάζω στοίχημα το... NES μου ότι έτσι ήταν).
Από εκεί και πέρα, εννοείται πως υπάρχουν ακόμα τεράστια περιθώρια για κάτι καλύτερο και πολύ-πολύ περισσότερες αναφορές και πιο... "gamer-άδικη" υπόθεση.
Το ειδα και εγω προσφατα,απο την μια ειναι ταινια της Disney και δεν ειχαμε βλεψεις για απαιτητικο σεναριο οπως σε κανονικες οχι καρτουν ταινιες τουλαχιστον ομως παρεδωσε παιδικο μεν αλλα εξυπνο το κατα δυναμην σεναριο.
Θελαμε και αλλες ρετροαναφορες και οχι στο 2ο μεσο να αραξει η ταινια στην Sugarland αλλα μια ταινια την εχουμε οι retrogamers aς πουμε οτι ειμαστε ευχαριστημενοι.
Η πιστα με το αυτοκινητο του Street Fighter στο τελος all the money.
Μεταγλωττισμένη έκδοση? Α πα πα πα, μακριά μας αυτά.
Δεν λαμβάνω ποτέ υπόψιν δευτερεύοντα πράγματα όπως το ότι πρέπει να πουλήσει παιχνίδια σε 5χρονα ή άλλες εμπορικές δικαιολογίες όταν κρίνω μία ταινία. Την κρίνω για αυτό ακριβώς που είναι. Δηλαδή μία ταινία με σενάριο, σκηνοθεσία κλπ. Αυτά με νοιάζουν, αυτά κρίνω. Αν δεν είχε το retro gaming στοιχείο το οποίο με αφορά θα ήμουν πιο ελαστικός, μπορεί και να μην την έβλεπα καθόλου. Την είδα όμως και σαν το αρνητικό/κυνικό σκουλήκι του forum που είμαι, λέω την ειλικρινή μου άποψη
O πραγματικός Sonic είναι στην προτελευταία φωτογραφία. Ο άλλος δεν έχει καμία σχέση, είναι άλλος χαρακτήρας με το ίδιο όνομα απλά. Αυτός με χαλάει κι εμένα, βασικά με εκνευρίζει κιόλας.
Είδα την ταινία πριν από λίγο. Μου άρεσε αρκετά, είχε ατμόσφαιρα πχ στην Sugar Land μου ήρθε πάνω από μια φορές να είχα τίποτε γλυκάκια και κουρκουμπινάκια να "κατασπαράξω". Ή όταν ο Ralph αποσύρθηκε στην μάντρα του για να κοιμηθεί ενώ οι άλλοι έκαναν επαιτιακό πάρτυ χωρίς να τον έχουν καλέσει αισθάνθηκα θλίψη. Η ξανθιά "σκληρή" γκόμενα από την άλλη, μου την έδινε συνέχεια, αυτή μάλιστα και ήταν κλισέ χαρακτήρας. Τι της βρήκε ο Fixit;
Και βέβαια τεράστια αξία στην ταινία (εδώ πήγα να γράψω στο παιχνίδι) δινουν οι άμεσες και έμμεσες αναφορές στα retro arcades. Άλλη ενδιαφέρουσα αναφορά, η "εκρηκτική" αλληλεπιδραση Coca Cola και Mentos (μην μου πείτε πως δεν το δοκιμάσατε ποτέ, χεχεχε).
Συμπερασματικά, μια από τις καλές ταινίες που έχω δει τελευταία. Είδα την αγγλόφωνη έκδοση-πάντα την προτιμώ από τις μεταγλωττίσεις που όσο καλές και να είναι χάνεται η μισή μαγεία της ταινίας (απαράδεκτο, εκτός αν δεις την ταινία μαζί με τα παιδιά σου). Κάνω την σκέψη πως τα τελευταία χρόνια, καλύτερες και πιο προσεγμένες μου φαίνονται οι ταινίες κινουμένων σχεδίων παρά αυτές με τους ηθοποιούς...
... και όμως, υπήρξε arcade έκδοση που έφτιαξε η Disney για να προμοτάρει την ταινία. Βασισμενο σε καμπίνες Nintendo, επίτηδες ψιλοστραπατσαρισμένες για δείχνουν 80's, τρέχει κανονικά το Fix it Felix Jr.
Δείτε και το βιντεάκι απο μια γνήσια καμπίνα απο την Disney (έχουν βγεί και custom απο πολλούς)