Greek Software Houses-in-80s-and-90s- The Early Days
Θυμάμαι ήταν περίπου άνοιξη ή αρχές καλοκαιριού του 2015 όταν ο
Ramos μου είχε εκδηλώσει ζωηρά το ενδιαφέρον του προκειμένου να μαζέψουμε πληροφορίες για τα πρώτα
Ελληνικά Software Houses. Επιθυμία του ήταν να γράψω δυο λόγια για την πορεία τους, τις παραγωγές τους και ότι άλλο σχετικό και ενδιαφέρον μπορούσα να σταχυολογήσω από τον ειδικό (και όχι μόνο) τύπο της εποχής. Η εργασία αυτή, θα συνόδευε ως ψηφιακό "ένθετο" κάποιο από τα μετέπειτα τεύχη του περιοδικού μας, του "
K&A Plus".
Εκείνη την περίοδο, το μάτι μου είχε πέσει πάνω στην
ιστοσελίδα που ετοίμαζε ο
Άρης Παπανικολάου [
arislab] με στόχο την απόδοση φόρου τιμής σε αυτές, τις πρώτες Ελληνικές εταιρείες πληροφορικής και την ψηφιακή διαφύλαξη όσο το δυνατόν περισσοτέρων προγραμμάτων και εφαρμογών εκείνης της εποχής.
Αμέσως επικοινώνησα με τον Άρη που δέχτηκε πρόθυμα να με βοηθήσει, συγγράφοντας το Ελληνικό κείμενο και μεταφράζοντας το εγώ στη συνέχεια. Όσο περνούσαν οι μέρες, τόσο το κείμενο μεγάλωνε, τόσο περισσότερες πληροφορίες συνωστίζονταν και το μέγεθος του άρθρου έφτασε να υπερκαλύψει το ίδιο το περιοδικό!
Ο
Ramos γούσταρε (!) και ήθελε κι άλλα στοιχεία, στέλνοντας μου πιπεράτα emails και ενθαρρύνοντας μας να συνεχίσουμε την συλλογή πληροφοριών. Δυστυχώς αυτό το αφιέρωμα δεν έμελε ποτέ να κυκλοφορήσει.
Ο θάνατος τον βρήκε με ένα ξαφνικό έμφραγμα. Ακόμη ένας γνήσιος και υπέροχος C64 scener, ένας πραγματικός φίλος χάθηκε πολύ νέος, αφήνοντας πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό. Ήταν η άθλια χρονιά που έχασα κι άλλους φίλους...αδερφικούς μου φίλους και λίγο έλειψε να χάσω και τα λογικά μου.
Οι μήνες πέρασαν και το αφιέρωμα έμεινε στα συρτάρια, αφού ο επόμενος αρχισυντάκτης του περιοδικού το βρήκε τεράστιο σε μέγεθος και δεν μπορούσε να το εντάξει μέσα στην ύλη. Συζητώντας με τον
Άρη, αποφασίσαμε να το εμπλουτίσουμε λιγάκι ακόμη και να το δημοσιεύσουμε -ακόμη κι αν θέλετε- ως φόρο τιμής στον
Ramos με τον οποίο συνομιλούσε και ο ίδιος...
Ορίστε λοιπόν το αφιερωματάκι μας, ελεύθερο,
εις την Αγγλική, όπως το έστειλα στους Πολωνούς φίλους μας, στην διάθεση και στην κρίση σας....Ελπίζουμε να σας αρέσει όσο μας άρεσε κι εμάς η συγγραφή και η μετάφραση του. Φυσικά θα υπάρχουν κάποια κενά ή λάθη. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε τυχόν παραλείψεις, επισημάνσεις και διορθώσεις που θα μας υποδείξετε...
LINK:
http://www.iamretro.gr/greek-software-houses-in-80s-and-90s-the-early-days/
Enjoy!