ZX-Spectrum 2007 project.

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας pooky(1)
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

pooky(1)

MultiDimensional RetroDivinitY
Αντιδράσεις
261
Κύριοι οκτάμπιτοι. Έπειτα από μια συνομιλία με φίλους modders από το εξωτερικό ρίχνω στο τραπέζι την παρακάτω ιδέα.

Από εχτές έχω καταλήξει σε τι χρειάζομαι για να φτιάξω αυτό που ονομάζεται ο Spectrum του 2007. Φυσικά χωρίς να χρησιμοποιηθεί καθόλου το αρχικό hardware, όλα θα γίνουν μέσω emulator και σε καινούργιο pc συμβατό υλικό, υλικό που θα έχει μικρό ως επί το πλείστον κόστος και θα μπορεί ο καθένας μας να επισκευάσει αν χρειαστεί, με κομμάτια που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο. Δεν αναφέρομαι απλά σε ένα pc με emulators.

Οι φάσεις είναι δύο:

1). Hardware: Αφήστε το πανω μου. Αναφέρω ότι σκέπτομαι να ενσωματώσω μια πλακέτα mini ATX VIA Epia σε μαύρο gaming πληκτρολόγιο της Logitech, αυτό με την LCD οθόνη, ή εναλλακτικά ένα mini desktop κουτάκι με το αντίστοιχο υλικό. Όλα βαμμένα μαύρα με το λογότυπο της Sinclair και το θεϊκό σηματάκι του Spectrum. Χρόνο έχω άπλετο στη δουλειά οπότε μπορώ να το σχεδιάσω και να καταλλήξω στην τελική μορφή, έχω και την βοήθεια τρελλαμένων modders από έξω οπότε το αποτέλεσμα θα βγει πολύ καλό.

2). Software. Εδώ είναι τα δύσκολα για μένα. Σκέφτομαι ένα auto boot memory stick το οποίο θα περιέχει τον emulator και τα προγραμματάκια του Spectrum. Εδώ χρειάζομαι τη βοήθειά σας μια και δεν κατέχω τις γνώσεις να κάνω κάτι τέτοιο.

Σας ενδιαφέρει να συνεργαστούμε να υλοποιήσουμε την παραπάνω ιδέα; ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι δεν θα παραμείνουμε στα στενά όρια του ZX. Οραματίζομαι μια αθόρυβη ρετρό παιχνιδομηχανή που θα μπορεί να περιέχει όποιους emulators θέλουμε, να είναι auto boot με ένα μενού επιλογής.

ΔΕΝ θέλω να χρησιμοποιήσω κονσόλα, θέλω να σχεδιάσω ένα μηχάνημα που θα θυμίζει 8 bit μηχανάκι και θα περιέχει αυτόνομο πληκτρολόγιο. Οι κονσόλες είναι out of the question. Κάτι μοναδικό με την δική μας πινελιά, κάτι που με μικρό κόστος θα μπορέσει να το έχει ο καθένας μας.

Περιμένω απαντήσεις, ειδικά από τους προγραμματιστές του φόρουμ. Φυσικά δεν πρόκειται για κάτι που θα υλοποιηθεί σε μια βδομάδα.

Θέλω να γίνω Θείος στη θέση του Θείου........

Καλή η ιδέα σου pookyman...Τώρα πως θα μπορέσω να βοηθήσω 540 χιλ μακριά αυτό είναι άλλο καπέλο!

καλή ιδέα λίγο δύσκολο να τεκμηριωθεί νομικά για μαζική παραγωγή ,αφού μερικοί emulator χρησιμοποιούν ατόφια βίος computer-κονσολών,και πρέπει να έχουν την απαραίτητη άδεια από όλες τις εταιρίες,μερικές θα την δώσουν εύκολα,μερικές όμως δύσκολα και πιθανόν να χρειάζονται πολλά χρήματα.

όμως τα MAME-PC για προσωπική κατασκευή-χρήση,είναι εύκολο να τα φτιάξεις η ακόμα να βάλεις emulator για DOS από τους περισσοτερους emulator ,σε συστήματα 486X & 586 και πάνε μια χαρά.

Δεν μιλάω για κάτι σε μαζική παραγωγή, αλλά για ένα σχέδιο για εσωτερική κατανάλωση, στον δικό μας κλειστό κύκλο.

Ευχαρστώ πολύ για την απάντησή σας παιδιά όταν θα έχω κάτι θα σας ειδοποιήσω να το αποκτήσετε κι εσείς.

Το hardware δεν με απασχολεί, ξέρω τα πάντα για να στήσω τα πάντα γύρω από PC υλικό και φυσικά αν χρειαστεί λογότυπο έχω τον Akmaka που θα μoυ σχεδιάσει αυτό που φαντάζομαι. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει αερογράφος.

Το μηχάνημα ή θα είναι πληκτρολόγιο με πλακέτα μέσα σε αυτό, κατά τα πρότυπα του ΖΧ, ή κάτι σε Commodore 128D look αλλά φυσικά σε μαύρο, ένα desktop slim κουτί. Αυτό που με καίει είναι να είναι auto boot με μενού κατευθείαν στον emulator είτε από memory stick είτε από CD-rom. Εϊδομεν και εδώ, περιμένω να έρθει αυτό στην Ελλάδα:

http://www.via.com.tw/en/initiatives/spearhead/pico-itx/

για να ενσωματωθεί μέσα στο πληκτρολόγιο. Παράλληλα θα δω αν μπορεί να γραφτεί plugin για την ενσωματωμένη LCD οθόνη του πληκτρολογίου.

Η άλλη λύση είναι Sam Coupe look. Και τα δύο αποδεκτά.

Νομίζω σύντροφε ότι σε πιάνω και νομίζω πως μόλις βρω χρόνο θα είμαι μέσα στο project αυτό.

Νομίζω ότι έπιασες το νόημα!

ΔΕΝ με ενδιαφέρει απλά ένα pc που θα τρέχει emulator κάτω από οποιοδήποτε λειτουργικό, με ενδιαφέρει ένα pc-οεδές (το τελικό design θα μπορεί ο καθείς να το διαμορφώσει όπως θέλει) που θα bootάρει κατευθείαν στον emulator. Τα παιχνίδια μπορούν να φορτώνουν από external device, όπως και μπορεί να υπάρχουν exchangeable emulators είτε αυτόνομοι (διαφορετικές roms) είτε μέσω μενού επιλογής (όλοι οι emulators μαζί και επιλέγουμε ότι θέλουμε). Εδώ δεν έχω τις προγραμματιστικές γνώσεις να το φτιάξω.

Το μηχάνημα θα ήθελα να είναι απόλυτα fanless και με εξωτερικό τροφοδοτικό ει δυνατόν. Γιατί δεν πρέπει να έχει ούτε 1db θόρυβο, εξού και η επιμονή μου σε memory sticks ή memory cards.

Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, καλοδεχούμενη φυσικά και η έκδοση για Amiga.

βασικά κάπου έχω ενα πρόγραμμα που μπορείς να bootareis windows XP απο flashaki οπότε ενα τέτοιο μηχάνημα μπορει να τρέχει κατευθείαν amikit για παράδειγμα η μέσω knoppix να τρέχει το Amiga forever καλό όμως θα ειναι να έχει και μία PCI για να βάλουμε το catweasel και να ειναι ουσιαστικα μια "νέα Amiga",η και να τρέχει κατευθείαν aros

Βασικά θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις κάτι τέτοιο:

http://www.bazix.nl/onechipmsx.html

(ή οποιδήποτε άλλο FPGA), και μετά να βρείς κάποιο project VHDL,(http://en.wikipedia.org/wiki/VHDL)

, για Spectrum. Θεωρητικά όχι μόνο Spectrum, αλλά όλα τα 8bit και 16bit μηχανήματα. (Τα FPGA μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 100MHz).

Μερικά Links ακόμα:

Μερικοί επεξεργαστές σε VHDL

Και η χαρά του Sinclairά :biglaugh:

http://zxgate.sourceforge.net/

κι εμένα θα με ενδιέφερε αν μπορούσα να βοηθήσω κάπως. Ξέρω καλό προγραμματισμό αλλα δυστυχώς μόνο σε 68xxx.

rigardie είπε:
βασικά κάπου έχω ενα πρόγραμμα που μπορείς να bootareis windows XP απο flashaki οπότε ενα τέτοιο μηχάνημα μπορει να τρέχει κατευθείαν amikit για παράδειγμα η μέσω knoppix να τρέχει το Amiga forever καλό όμως θα ειναι να έχει και μία PCI για να βάλουμε το catweasel και να ειναι ουσιαστικα μια "νέα Amiga",η και να τρέχει κατευθείαν aros

ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΩ!!!!!

ΝΑΙ το μηχάνημα που θα τρέχει (το actual hardware) μπορεί να είναι από ένα απλό pico ATX machine έως ένα τετραπύρηνο τέρας, ο καθένας ότι τον ενδιαφέρει και όπως βολεύεται. Εμένα με ενδιαφέρει να φτιάξω ένα μηχάνημα στα πρώτυπα των παλιών καλών 8 bit μηχανημάτων, ένα πληκτρολόγιο με την πλακέτα ενσωματωμένη μέσα, χωρίς σκληρούς, χωρίς ανεμιστήρες και με εξωτερική τροφοδοσία.

Captain Cal τα projects που αναφέρεις είναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ!!! Αλλά εδώ μπαίνουμε σε speciallized hardware κάτι που δεν με απασχολεί μια και δεν έχουμε την δυνατότητα ούτε τα resources να φτιάξουμε κάτι τέτοιο. (Άσε που θα κοστίσει ο κούκος αηδόνι).....

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.575109

ορίστε το πληκτρολόγιο που σκέφτομαι να moddάρω κατάλληλα. Με την πλακέτα μέσα στο μηχάνημα και ένα software plug in για την LCD οθόνη ώστε να αναφέρει λογότυπο του μηχανήματος - emulator που τρέχει εκείνη τη στιγμή. Θα ήταν κ@Υλ@ να τρέχεις μια bootable version του Spectaculator για παράδειγμα και την ώρα που παίζεις Jetpac να φαίνεται στην LCD το λόγότυπο της Sinclair ή αντίστοιχα όποιου μηχανήματος γίνεται emulation εκείνη τη στιγμή.

Αναφέρω και πάλι ότι αυτό που σχεδιάζω δεν χρειάζεται σώνει και καλά να τελειώσει σε μια μέρα. Αν βρουμε τρόπο να έχουμε auto boot ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ στους emulators που θέλουμε (είτε αυτόνομα έναν - έναν, είτε μέσω μενού επιλογής) είμαστε ΟΚ.

knoppix είναι η μόνη λυση μάλλον (βλέπε και amiga forever)

http://advancemame.sourceforge.net/

Στο ΜΑΜΕ έγινε ήδη!!!

(Καμιά φορά όταν ψάχνεις το mame.gr βρίσκεις ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ!!!! )

Κάτι το αντίστοιχο σε Spectaculator!!!!!!! Για να δούμε!!!!!!!

rigardie είπε:
knoppix είναι η μόνη λυση μάλλον (βλέπε και amiga forever)
Will search like a madman!!!!!!

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Captain Cal τα projects που αναφέρεις είναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ!!! Αλλά εδώ μπαίνουμε σε speciallized hardware κάτι που δεν με απασχολεί μια και δεν έχουμε την δυνατότητα ούτε τα resources να φτιάξουμε κάτι τέτοιο. (Άσε που θα κοστίσει ο κούκος αηδόνι).....
Δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά. Το board που έδειξα κόστιζε περίπου 200 ευρώ, (αλλα αφου μάζευα για καινουργιο υπολογιστή και αμάξι δεν μπόρεσα να το πάρω), και έιχε τον κώδικα για MSX - MSX2. Δηλαδή έπερνες ένα MSX - MSX2, που χρησιμοιπούσε κοινά πληκρολόγια και monitors, με δυνατότητα να το μεταμορφώσεις σε άλλα μηχανήματα. Απλά αντε να βρείς κάποιον που θα κάτσει να φτιάξει μηχάνημα σε VHDL. Όχι αδύνατο αλλά αρκετά δύσκολο.

βασικά αυτές τις ημέρες έχω ένα μικρο pentium 3 με 192ΜΒ στον οποίο θέλω να βάλω το knoppix (λόγω ελλήψεις χρόνου δεν το έχω κάνει),ελπίζω αυτές τις ημέρες να το καταφέρω

Γιωργο εδω ειναι η λυση του software(bootable linux διανομη κατευθειαν σε Fuse)...το hardware το αναλαμβανεις εσυ :D

ΜΕΓΑΛΕ!!!!!!!!

Ευχαριστώ πολύ φιλάρα, το κατεβάζω ήδη και αύριο με το καλό θα το τεστάρω και στα 3 μηχανήματα που έχω.

Μια και διαθέτω εξωτερικό DVD-R χωρίς κάποια εσωτερική συσκευή και στα δύο desktops μου (βολεύει αφάνταστα με το Alcohol απλά σβήνεις το εξωτερικό drive), θα το bootάρω από αυτό (USB device) και θα σου πω εντυπώσεις!!!!!!!

Αν λειτουγρήσει όπως και φαντάζομαι, προχωράω και στην υλοποίηση του hardware που είναι ευκολότατο. (η VIA έχει βγάλει απίστευτα μηχανήματα - μητρικές με fanless επεξεργαστές και ειδικά πολύ μικρά κουτάκια με εξωτερικά τροφοδοτικά. Παραμένει ο σχεδιασμός των logos και η τοποθέτησή τους πάνω στο κουτί!!!! )

Eχουμε να ριξουμε πολυ γελιο αν τελικα το ZX-Spectrum 2007 project τρεξει σε Linux :D (παντως το σιγουρο ειναι οτι δεν θα crashαρει με τιποτα)

Εδώ είναι το ωραίο. Γουστάρω πολύ αν θα τρέξει σε Linux. Ποτέ δεν δήλωσα εχθρός του Linux, αντίθετα αν είναι καλύτερο σε κάτι, γιατί όχι;

Πάντως εδώ που τα λέμε η πρόοδος που έχει κάνει το Linux στο κεφάλαιο παιχνίδια, είναι αλματώδης. Άντε και εις ανώτερα!!!!

Βέβαια θα προτιμούσα BeOS, αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο...!!!!!!!

Με το Linux όμως δεν θα παίζουν τα tosec....?

Αδέρφια τελικά τo knoppix είναι άπαιχτο υπάρχει κανένας που να ξέρει καλά το linux?εάν υπάρχει κάποιος ας μου στείλει ένα πρωσοπικό email να τον ρωτίσω κάτι...

Ευχαριστώ!

Πίσω
Μπλουζα