Τα πρώτα ''βιβλία'' Αγγλικών

tanan

RetroWannaBe
Joined
9 Αύγ 2009
Μηνύματα
70
Αντιδράσεις
18
Τα θυμάται άραγε κανείς αυτά;; Πάντως εγώ απο αυτά έμαθα τις πρώτες μου λέξεις στα αγγλικά...Ηταν πολύ ωραία βιβλιαράκια και κάθε λέξη συνοδευόταν από την εικόνα της. Οι εικόνες πραγματικά με τρέλαιναν και με έκαναν να περιμένω πώς και πώς το επόμενο μάθημα... :) :)

Ταυτόχρονα μου χρησίμευσαν να μάθω και τα πρώτα μου Γερμανικά..!

Η σειρά είχε 5 βιβλιαράκια και ήταν απο την εταιρία ''Ladybird''.
 
Κάπου έχω και εγώ το πρώτο βιβλιαράκι μου στα αγγλικά!!! :)

Έμοιαζε περισσότερο με αλφαβητάριο και μου το είχε αγοράσει η γιαγιά μου πολύ πριν πάω φροντιστήριο... ::)

Θα προσπαθήσω να το ξεθάψω... #)
 
Οι πρώτες χίλιες λέξεις στα αγγλικά

Η πρώτη μου επαφή με τα αγγλικά (τρομάρα μου) ξεκίνησε με το βιβλίο αυτό (τέλη δεκαετίας του 80). Με πλούσια εικονογράφηση, σε κάθε δισέλιδο είχε την κύρια εικόνα με παραστάσεις από την καθημερινή ζωή (σπίτι,σχολείο κλπ) και παρουσίαζε τα διάφορα αντικείμενα με ξεχωριστές εικόνες και την ξένη λέξη στο πλάι της κάθε σελίδας...Κυκλοφόρησε το αντίστοιχο βιβλίο για γαλλικά και γερμανικά από τις εκδόσεις ΧΕΛΩΝΑ...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αυτό; Θυμάστε; Σε κάθε δισέλιδο ήταν κρυμμένο ένα παπάκι και ψάχναμε να το βρούμε!

DSC06140.jpg

DSC06138.jpg

DSC06139.jpg
 
Όχι, απλά το είχαμε αγοράσει.
 
Δεν τα θυμάμαι καθόλου αυτά τα βιβλία. Θυμάμαι το «επίσημο» βιβλίο των αγγλικών, που λεγόταν Target 1.
 
Ομοίως με το Dimitrissss, κι εγώ θυμάμαι μόνο τα φροντιστηριακά βιβλία! Ειδικά των Αγγλικών, κάναμε μια συγκεκριμένη σειρά καθόλη τη διάρκεια του δημοτικού που περιέγραφε τις περιπέτειες του Arthur Newton, της Mary Stephens, του Bruce Fanshaw (που ήταν αρραβωνιασμένος με τη Μαίρη, αλλά τελικά αποδείχτηκε κάθαρμα!) κτλ... Ήταν ίσως τα μόνα σχολικά βιβλία που ανυπομονούσα να τα τελειώσουμε, για να πάμε στο sequel. Και επιθυμώ κάποια στιγμή να βρω το Turning Point, που είναι η συνέχεια της ιστορίας, αφού ο Arthur & η Mary παντρεύτηκαν!

Νομίζω τα βιβλία λέγονταν "Starting up", "Getting Over" "κάτι-ακόμα-που-δε-θυμάμαι" και "Turning Point"!...

Και για να ξαναμπώ ontopic, είναι τα μόνα βιβλία που θυμάμαι. Από εξωσχολικά κι εκπαιδευτικές σειρές παιδικών βιβλίων, δεν έχω καμία ανάμνηση... :(
 
Tα βιβλια που ειχα εγω ηταν το Look Listen & Learn του L.G.Alexander με τις περιπετειες δυο παιδιων ηρωων, του Sandy και της Sue και των φιλων τους (και ενα χοντρουλη με πρασινο μπλουζακι που ολο ετρωγε σοκολατες), και ηταν εικονογραφημενο ενω ηθελε να συμπληρωνονται οι λεξεις που χρειαζοντουσαν, καθως το βιβλιο συνοδευοταν και απο κασσετα με τους διαλογους. Φανταστικο βιβλιο που περισσοτερο χαρα ηταν παρα βασανο στην εκμαθηση. Το οποιο βασανο ηρθε με την σειρα βιβλιων Steps in English Grammar της Longman (θυμοσαστε το σημα με το καραβακι?) που πλεον εχουν αλλο τιτλο και σχεδιαση, που ηταν κολαση σκετη διχως σχεδια.

english 1.jpg

longman.jpg

Tα επομενα που θυμαμαι ηταν τα Mainline 1 και 2 που απο οσο θυμαμαι ηταν πολυ καλα βιβλια και ευκολα, παρεα με τι αλλο.. επομενες σειρες των Step! Παραδεισος και κολαση μαζι δηλαδη.

english 2.jpg

english 3.jpg

Aπο επομενα βιβλια δεν θυμαμαι καθως ειχαμε μια μειξη απο βιβλια χωρις συνοχη. Το μονο που ηταν αδιακοπος βοηθος απο την πρωτη μερα, ηταν το καταπληκτικο εικονογραφημενο βιβλιο αγγλικων Oxford Picture Dictionary του Parnwell που ειχε εικονες απο τα παντα και εξηγουσε διπλα με νουμερακια -στα αγγλικα- τις λεξεις. Το συγκεκριμενο βιβλιο κυκλοφορει ακομα σαν The New Oxford Picture Dictionary με πιο μοντερνο σχεδιασμο, αλλα παλι με την ιδια φιλοσοφια.

Parnwell.jpg

The-New-Oxford-Picture-Dictionary.jpg

Ειχα την τυχη να μας φορτωσουν τοτε με μια εξτρα επιλογη (για οποιο μαθητη ηθελε και μπορουσε φυσικα) για μια σειρα βιβλιων, που ηταν μεν προαιρετικα και δεν ειχαν αμεση σχεση με τα υπολοιπα βιβλια εκμαθησης, αλλα η κινηση αυτη εγινε με σκοπο να εμπλουτιστει η αγγλικη γλωσσα. Ηταν μια σειρα της Penguin Readers, που περιλαμβανε επιπεδα απο το 1 εως το 6 και ειχε περιεχομενα απο κλασσικες δημιουργιες, οπως Robinson Crusoe, Moby Dick, Count of Monte Cristo, Treasure Island, The 39 Steps, Swiss Family Robinson, πολλα του I. Bερν και αλλα. Πρεπει να αγγιζει στα 100 βιβλια το σετ και σιγουρα ειναι σε καποιο παταρι! Οταν καταφερω και το ξεθαψω θα ριξω φωτο απο ολο το σετ.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καπου ειχαμε γραψει για την μπλε γραμματικη του Μαριολη. :xm:
 
phil_vr θυμαμαι που ειχαμε κι εμεις στο φροντιστηριο ενα βιβλιο απο μια σειρα,ηταν υποχρεωτικο να αγορασουμε εναν συγκεκριμενο τομο που αν δεν κανω λαθος ηταν ειδικη παραγγελια και δεν το βρισκαμε στα βιβλιοπωλεια της πολης μου..(δε θυμαμαι τιτλο της σειρας και δεν εχω μαζι μου το βιβλιο αυτο)

Το εξωφυλλο ηταν μπλε και ειχε ενα καστρο,οσον αφορα τις ιστοριες που ειχε μεσα θυμαμαι τον ευτυχισμενο πριγκηπα,τον Δρ.Τζεκιλ και Μιστερ Χάιντ ,ισως και το Ροβινσωνα Κρουσο,ειχε κι αλλες που δε θυμαμαι..
 
Κατερινα, θυμαμαι ενα μπλε τομο με κλασσικες ιστοριες (μεγαλο σε μεγεθος), αλλα αδυνατω να θυμηθω τι ειχε στο εξωφυλλο. Το ειχαμε στην βιβλιοθηκη του φροντιστηριου, μαζι με μερικα απο τα βιβλια της σειρας που πηραμε αργοτερα. Δεν μας υποχρεωσαν να την παρουμε την σειρα (μπορουσαμε να παρουμε και μεμονωμενα βιβλια απο αυτη), αλλα επεσε πολυ "μπλα μπλα" στους γονεις για την χρησιμοτητα τους, καθως θυμαμαι οτι ειχαν κοστισει πολυ περισσοτερο απο την εγκυκλοπαιδεια Υδρια που ειχαμε παρει κοντινα τοτε. Αξιζαν και με το παραπανω ομως.
 
phil_vr είπε:
Κατερινα, θυμαμαι ενα μπλε τομο με κλασσικες ιστοριες (μεγαλο σε μεγεθος), αλλα αδυνατω να θυμηθω τι ειχε στο εξωφυλλο. Το ειχαμε στην βιβλιοθηκη του φροντιστηριου, μαζι με μερικα απο τα βιβλια της σειρας που πηραμε αργοτερα. Δεν μας υποχρεωσαν να την παρουμε την σειρα (μπορουσαμε να παρουμε και μεμονωμενα βιβλια απο αυτη), αλλα επεσε πολυ "μπλα μπλα" στους γονεις για την χρησιμοτητα τους, καθως θυμαμαι οτι ειχαν κοστισει πολυ περισσοτερο απο την εγκυκλοπαιδεια Υδρια που ειχαμε παρει κοντινα τοτε. Αξιζαν και με το παραπανω ομως.
ο τομος που ειχαμε αγορασει δεν ηταν μεγαλος,δηλαδη δεν εμοιαζε με τομο εγκυκλοπαιδειας,ενα απλο βιβλιο ηταν σε μεγεθος και μαλλον ειχε διαφορες ιστοριες του οσκαρ γουάιλντ.Καναμε μαθημα απ αυτο το βιβλιο γι αυτο και ηταν υποχρεωτικη η αγορα του,μετα μας ειπαν αν καποιος ενδιαφερεται για αλλο τομο θα μπορουσαν να του τον παραγγειλουν..Αν το ειχα μαζι μου θα σκαναριζα το εξωφυλλο και καποιες σελιδες
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θυμαμαι ένα βιβλιο με μια μαριονετα τον konky, υπηρχε και η αντιστοιχη μαριονετα κοριτσι, θυμαται κανεις την σειρα αυτή αγγλικών βιβλίων;
 
Bρήκα αυτά τα δύο βιβλία Αγγλικών, χρονολογίας 1981, Εκδόσεις Μουστάκα. Λέγονται "Αγγλικά Εικονογραφημένα" και δείχνουν τις αγγλικές λέξεις για διάφορα πράγματα, κάτω από πολύ όμορφες εικόνες.

SAM_0092.jpg

Και μία εικόνα από το πρώτο βιβλίο:

SAM_0093.jpg
 
Aυτά είναι δύο από τα βιβλιαράκια με τα οποία άρχισα τα Αγγλικά στο φροντιστήριο. Το κόκκινο αναγνωστικό συνοδευόταν από το Companion και το Workbook, τα κόκκινα ήταν τα πρώτα της σειράς. Μετά ήταν πράσινα κι έπειτα πορτοκαλί, αν θυμάμαι καλά. Το βιβλίο στη δεύτερη φωτογραφία, συνοδευόταν από βιντεοκασέτες και βλέπαμε βίντεο στην τάξη. Είχαν πλάκα οι περιπέτειες αυτού του τρελο-φαλακρού τύπου που φαίνεται στο εξώφυλλο.

pic 2.jpg

pic3.jpg
 
Εγω ημουν ρετρο απο μικρος και στο φροντιστηριο που πηγαινα καναμε τα Essential English for Foreign Students, εξαιρετικα αναγνωσματα και IMHO πολυ ανωτερα απο τα μεταγενεστερα βιβλια.

0_70776700_1376846072.jpg

Ενδιαφερον και το βιογραφικο σημειωμα του συγγραφεα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
perlastar είπε:
Το βιβλίο στη δεύτερη φωτογραφία, συνοδευόταν από βιντεοκασέτες και βλέπαμε βίντεο στην τάξη. Είχαν πλάκα οι περιπέτειες αυτού του τρελο-φαλακρού τύπου που φαίνεται στο εξώφυλλο.
Προβολή συνημμένου 118129
perlastar κι εμεις το ειχαμε αυτο το βιβλιο στο φροντιστηριο που πρωτοξεκινησα τα Αγγλικα!!βλεπαμε πρωτα τη βιντεοκασσετα και μετα καναμε ασκησεις απ το βιβλιο.Αν θυμαμαι καλα υπηρχαν τοσα επεισοδια/ενοτητες οσα ειναι και τα κομματακια που αποτελουν το μουσικο οργανο που κραταει στο εξωφυλλο ο Mr music man.Νομιζω ηταν δυο αδερφια (ενα αγορι,ο Peter κι ενα κοριτσι(δε θυμαμαι ονομα)) και τον βοηθουσαν καθε φορα να βρει απο ενα κομματακι
 
Ελα και καποια στιγμη θα ερθει και η θρυλικη πλεον "Μπλε γραμματικη" του Μαριωλη.


Μην τα παρατατε και μην απελπιζεστε.
 
Πίσω
Μπλουζα