Windows 98 Extreme Overkill PC

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.340
Αντιδράσεις
9.485
Προ καιρου ειχα φτιαξει ενα windows 98 thin client για retrogaming. Αν και το ολο project δεν πηγε ασχημα, οι σχετικα χαμηλες επιδοσεις του thin client σε συνδυασμό με την περιορισμένη επεκτασιμότητα με αφησαν να αποζητω κατι παραπανω, οποτε αποφασισα να φτιαξω εναν υπολογιστη για windows 98 retrogaming με ακραιες επιδοσεις. Λογω οικονομικων περιορισμων αποφασισα να χρησιμοποιησω οσο ειναι δυνατο πραγματα που ηδη κυκλοφορουσαν στις ρετροντουλαπες, ετσι λοιπον ονομαζω αυτο εδω το project Extreme Overkill και οχι Maximum Overkill, για αν ηθελα να χαλασω περισσοτερα λεφτα θα μπορουσα να φτιαξω ενα ακομα πιο ακραιο μηχανημα. Σε καθε περιπτωση παντως θα ειναι γελοια υπερβολικο για windows 98, αφου το συγκεκριμενο hardware ηταν φτιαγμενο για windows xp και καποιοι που εβγαζαν απο την μυγα ξυγγι ετρεχαν ακομα και windows 7 σε τετοιας κλασσης υπολογιστη.

Στην ντουλαπα μου λοιπον βρηκα τον παλιο μου fileserver που ειχε αποσυρθει το 2014. Ειπα να του κανω ενα πρωτο test drive ως εχει για να παρω μια πρωτη ιδεα του τι προβληματα εχω να αντιμετωπισω. Το εβαλα μπροστα, αλλα δεν δειχνει στην οθονη και το μονο που ακουγεται ειναι 4 beep απο το ηχειακι και ο ηχος απο τις κεφαλες ενος δισκου που χτυπανε. Οχι καλοι οι πρωτοι οιωνοί.

Για να μπορεσω να κανω την δουλεια μου καλυτερα, αποφασισα να το διαλυσω 100%, να καθαρισω τα παντα, να δω αν μπορω να το κανω να δειξει στην οθονη και να δοκιμασω ολα τα εξαρτήματα για να δουμε τι δουλευει και πρεπει να παει για πεταμα.

Τα εργαλεια της δουλειάς.



Ολες οι βιδες χωρισμένες ανα χρηση. Αυτες με τα επιπεδα κεφαλια που πανε στους δισκους ηταν τυλιγμένες σε ενα χαρτι που ηταν μεσα στο κουτι. Τις ειχα κανει ετσι οταν αφαίρεσα τους δισκους το 2014, ετσι ωστε να μην χαθουνε. Για τους πυκνωτες που βλεπετε θα τα πουμε αργοτερα.



Ολα τα καλωδια. Ξεχωρίζει το καλωδιο floppy που ειχα βαλει την μητερα μου (λογω οτι ειχε πιο σταθερο χερι) να στρογγυλοποιήσει καποια στιγμη προς το τελος του περασμένου αιωνα. Το πλαστικο καλυμα απο το καλωδιο eide εχει ξεραθει τελειως. Τελος εχουμε και ενα slot bracket με βυσμα firewire... old school!



Ενα dvdrom LG και ενα cdrw TDK 12x 10x 32x. Δυο δισκοι WD 60 και 250GB. Ολα EIDE.



2 case fan 12cm. Δυο μνημες 1GB DDR800 GSkill. Μια καρτα γραφικών ATI Radeon 7500 AGP. Αυτη η καρτα γραφικων ξεκινησε μια σχεση 16 ετων με την ΑΤΙ. Παντα εδινα μεγαλυτερη εμφαση στην ποιοτικα απεικονισης και τις δυνατοτητες. Ετσι ειχα πληρη περιφρονηση για την 3dfx (16 bit χρωμα - ελεος!) και η nvidia συστηματικα με απογοητευε (πχ το tv out στην TNT ηταν πρακτικα μη λειτουργικο). Σαν φανατικος των δυο οθονων απο την εποχη των win98, οταν πλεον ηρθε η ωρα να αποχαιρετησω την matrox g400 max, πηγα σε μια geforce 2 mx με δυο εξοδους vga, αλλα η υποστηριξη δυο οθονων ηταν τοσο αθλια και η εικονα τοσο ξεβαμενη που συντομα πηγα στην ATI Radeon 7500. Εμεινα με καρτες γραφικων ΑΤΙ (και μεταγενεστερα AMD), αλλα σταδιακα το hardware ηταν πιο αδύναμο και οι drivers χειρότεροι και χειρότεροι. Ετσι το 2017 αγορασα μια Geforce 1050 TI και δεν ξαναγυρναω στην AMD που να ερθει η CEO της εταιριας και να με παρακαλάει γονατιστή.



Μια ψυκτρα επεξεργαστή ZALMAN CNPS7700-CU με το απαραιτητο hardware για socket 478 και ρυθμιστη στροφων Fan Mate 1. Ημουν φανατικος οπαδος της Zalman. Ανα τα χρονια ειχα αγορασει 4-5 cpu coolers, 2-3 chipset coolers, 3-4 vga coolers, ανεμιστηρες κλπ κλπ. Δυστυχως το 2014 βάρεσε φαλιμέντο λογω τεραστιας οικονομικής απάτης. Πλεον ειναι μια σκια του προηγούμενου εαυτου της. Παντως πριν κανα δυο χρονια αγορασα το μηχανημικο πληκτρολογιο Zalman zm-k700m. Αμετανόητος! :cool:






Επεξεργαστης Intel Pentium 4 3GHz (Northwood). Απλα ο καλυτερος P4. Οι Prescott ηταν μεγάλο λάθος.




Τροφοδοτικο Corsair CX430. Τιποτα το ιδιαιτερο και τα καλωδια ειναι μεγαλος μπελας να μαζευτουν.





Τα υπολοιπα θα τα δουμε στην συνεχεια.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ξεκινάς με "Τα εργαλεία της δουλειάς" και από κάτω βάζεις φωτό με μπιστολάκι και βούρτσες και λέω "τί διάλο, το'ριξε στην κομμωτική;" :fafoutis:
 
Τελευταία επεξεργασία:
Να ρωτήσω, τα Windows 98 διαβάζουν πάνω από 512MB RAM? Γιατί θυμάμαι στο PC μου με dual boot 98/XP, όταν έβαλα 2GB τα 98 έτρωγαν κόλλημα και έπρεπε να τα κανω force με κάτι ini ή configs να βλέπουν μόνο τα 512ΜΒ. Η μήπως ήταν 1GB?

Google search edit: Ok, ήταν 1GB τελικα.
 
Ξεκινάς με "Τα εργαλεία της δουλειάς" και από κάτω βάζεις φωτό με μπιστολάκι και βούρτσες και λέω "τί διάλο, το'ριξε στην κομμωτική;" :fafoutis:

Το συγκεκριμενο μηχανημα δουλευε 24/7 απο το 2007 εως το 2014. Αν και το ειχα καθαρισει 1-2 φορες ενδιαμεσα, ειχε μαζεψει πολυ πραγμα... Συν οτι μετα έκατσε για 6 χρονια, οποτε σε μερικα σημεια ειχε γινει τσιμεντο η σκονη και δεν καθαριζε με το blower.

Να ρωτήσω, τα Windows 98 διαβάζουν πάνω από 512MB RAM? Γιατί θυμάμαι στο PC μου με dual boot 98/XP, όταν έβαλα 2GB τα 98 έτρωγαν κόλλημα και έπρεπε να τα κανω force με κάτι ini ή configs να βλέπουν μόνο τα 512ΜΒ. Η μήπως ήταν 1GB?

Google search edit: Ok, ήταν 1GB τελικα.

Το μηχανημα ειχε 2x 1gb μεσα και δουλευε με ubuntu linux σαν fileserver. Οντως τα windows απο μονα τους δεν λειτουργουν με τοσο πολυ μνημη. Νομιζω οτι το μεγιστο ειναι 768mb, αλλα μπορει και να μην θυμάμαι καλα. Υπαρχουν καμποσα γιατροσοφια για να τα αναγκασεις να λειτουργησουν, αλλα σε καθε περιπτωση δεν προκειται να εκμεταλλευτούν τοσο πολυ μνημη.

Κατι που θα ανεφερα στην συνεχεια ειναι οτι δεν σκοπευω απαραιτητα να χρησιμοποιησω ολα οσα ηταν μεσα στο pc. Απλα δειχνω τι βρηκα. Ακομα δεν εχω αποφασισει 100% τι θα μπει τελικα μεσα.
 
Την πρώτη φορά πάντως που αγόρασα blower και το έβαλα σε λειτουργία, πριν καμια 15αριά χρόνια, έφυγε το πλαστικό φυσητήρι σαν πύραυλος. Οταν πήγα να το βαλω στη θεση του, κατάλαβα πόσο αρπακόλα ήταν η κατασκευή του. Πάντως τύποι σαν κι εμάς, δηλαδή ανήσυχα πνεύματα και με γεμάτα τα αμπάρια από παλιατζούρες, χρειαζόμαστε ένα καλό blower (και ένα καλό κολλητήρι).
 
Ειναι απαραιτητο εργαλειο στην δουλεια. Εδω στο σπιτι οχι και τοσο, αλλα καλο ειναι να υπαρχει.

Οσο για εμπειριες απο την χρηση τετοιων συσκευων, δεν εχεις δει τιποτα μεχρι να εκραγεί ενα τετοιο στο χερι σου. Στην δουλεια ενα αποφασισε να παραδωσει το πνευμα την ωρα που καθαριζα εναν υπολογιστη. Ειμαι εξαιρετικα τυχερος που κανενα απο τα θραυσματα δεν με πετυχε και εχω ακομα ολα τα δακτυλα στο χερι! :devilfinger:
 
'Ενα φθηνιάρικο τέτοιο blower που είχα, με λίγη χρήση, μόνο για ξεσκόνισμα των desktop μια φορά το χρόνο και αν, πήρε φωτιά.. Αν θέλετε κάτι καλύτερο, και όχι πολύ ακριβό ( πχ κάτι makita 150 ευρώ ), στο πράκτικερ έχει της Einhell με περίπου 35 ευρώ αν θυμάμαι καλά, χωρίς την μπαταρία, Είναι ολόκληρη σειρά από επαναφορτιζόμενα εργαλεία που φοράνε του ίδιου τύπου μπαταρίες.
 
Θα συνεχισω με το κουτι του υπολογιστη. Μια ακομα κλασσικη old school επιλογη με το Antec SLK3700AMB της εξαιρετικα δημοφιλής σειράς Solution. Ενα φεγγάρι τα εβρισκες παντου αυτα γιατι ηταν πολυ κουτι για λιγα λεφτα. Το συγκεκριμένο συνοδευόταν απο τροφοδοτικο Antec SmartPower 350W, το οποιο ηταν οχι και τοσο καλο (τα καλα τροφοδοτικα Antec ηταν τα TruePower). Οταν εσκασε μια Παρασκευη βραδυ αντικατασταθηκε εκτακτως το Σαββατο πρωι με μια επισκεψη στο Πλαισιο, απο το Corsair που ειχα παρουσιασει νωριτερα. Το κουτι αυτο το αγορασα καποια στιγμη το 2006 ή 2007 οταν αποφασισα να εγκαταληψω την αποθηκευση δεδομενων σε dvdr και να παω στο μοντελο fileserver για βραχυ/μεσοπροθεσμη αποθηκευση και σκετοι δισκοι εις διπλούν για μακροπρόθεσμη.

Το βασικο σωμα του κουτιου. Εχω αφαιρεσει οτι μπορει να αφαιρεθει εκτος απο τις δυο πλαστικες θηκες για τοποθετηση ανεμιστηρων χωρις βιδες (πολυ πρακτικο). Το κουτι ειναι παρα πολυ βαρυ και στιβαρο.



Λεπτομερεια απο τις υποδοχες που ασφαλιζουν τα δυο drive cages.



Η τοποθετηση του τροφοδοτικου ειναι ιδιαιτερα αβολη. Βεβαιως απο την μανα τους ερχονταν με ηδη τοποθετημενο το τροφοδοτικο!



Το μπροστινο μερος.



Λεπτομερεια απο την προσοψη. Εχουμε δυο θυρες USB 2.0, διακοπτες on/off και reset. Εκτος απο τις κλασσικες ενδεικτικες λυχνιες λειτουργιας και δραστηριοτητας δισκου, εχουμε και δυο leds που μπορουμε να τα κανουμε οτι θελουμε (πχ δραστηριοτητα scsi δισκου κλπ).



Η λιγοτερο ενδιαφερουσα μερια του κουτιου. Οχι πολλες ευκαιριες για cable management.



Η πισω μερια του κουτιου.



Η πλαστικη προσοψη οψη. Παρολα τα χρονια και την βαρια χρηση τα πλαστικα ειναι σε εξαιρετικη κατασταση και δεν νιωθει κανεις οτι θα σπασει κατι με την πρωτη ευκαιρια. Αφαιρεται σχετικα ευκολα πιεζοντας τα δυο πλαστικα clips στο κατω μερος της προσοψης και τραβωντας προς τα εξω.



Λεπτομερεια απο την οψη. Για να πω την αληθεια ποτε δεν μπορεσα να χωνεψω αυτα τα πορτακια που καλυπτουν μερος ή ολοκληρη την προσοψη εντος κουτιου. Ειδικα εδω ειναι εξαιρετικα ανοητη ιδεα γιατι καλυπτει και τον διακοπτη on/off, οποτε καθε φορα που θελει κανεις να αναψει τον υπολογιστη του, πρεπει πρωτα να ανοιξει το πορτακι. Ευτυχως ο fileserver εμενε μονιμα αναμενος. Επιπλεον ειχα ρυθμισει το ups να κανει shutdown τον υπολογιστη και να σβηνει μεχρι να ξαναερθει ρευμα και ειχα ρυθμισει το bios να αναβει αυτοματα μολις ερθει το ρευμα, οποτε δεν χρειαστηκε πρακτικα ποτε να χρησιμοποιησω τον διακοπτη on/off!



Η πλαστικη προσοψη αναποδη. Εδω φαινεται το φιλτρο που εμποδιζει να μπει η σκονη στα ενδωτερα.



Ακομα εχουμε τα δυο drive cages, ενα για 2 συσκευες 3.5'' με προσβαση στο εξωτερικο (floppy drives κλπ) που ασφαλιζει στο κουτι με μηχανισμο ευκολης αφαιρεσης και ενα για πεντε εσωτερικες συσκευες 3.5΄΄ (σκληροι δισκοι). Το δευτερο κλουβι τοποθετειται με ραγιες και ασφαλιζει με μια βιδα. Εχει λαστιχενιες ροδελες που απορροφουν τους κραδασμους απο τους δισκους. Ακομα εχουμε και δυο ζευγαρια ραγιες για συσκευες 5.25''.



Τελος εχουμε τα δυο πλαινα καλυμμα του κουτιου. Το ενα εχει δυο πλαστικους μηχανισμους με κουμπι για γρηγορη προσβαση στο εσωτερικο. Ξεχασα να βγαλω φωτογραφιες.

Αυτα για την ωρα. Κλασσικα θα σας αφησω σε αγωνια για το αν τελικα θα δουλεψει το motherboard!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Αφου ειδαμε ολα τα πραγματα που εβγαλα απο τον υπολογιστη, ωρα να ασχοληθούμε και με το motherboard. Πρόκειται για το Asus P4C800-E Deluxe, το κορυφαίο socket 478 motherboard με chipset Intel I875P/ICH5R. Για περισσότερες λεπτομέρειες ριξτε μια ματια εδω. Το ειχα αγοράσει αρχες 2004 μαζι με τον επεξεργαστή, την μνημη και την ψυκτρα που παρουσίασα παραπάνω. Ηταν το βασικο μου σύστημα για περιπου ενα χρονο. Εμεινε για ενα φεγγάρι στο ραφι μεχρι που το χρησιμοποίησα για τον fileserver.

Οπως ειχα αναφερει νωριτερα η αρχικη δοκιμη δεν ηταν ενθαρρυντική, αφου δεν εδειχνε στην οθονη και εκανε 4 beep. Συμφωνα με το manual, αυτο σημαινει "Motherboard timer not operational" και δεν ειναι πολυ καλο. Διέλυσα λοιπον το συστημα, εστησα τα βασικα στον παγκο, αλλαξα την μπαταρια του CMOS, χωρις καμια διαφορα. Δοκίμασα διάφορους συνδυασμούς στην μνημη, αλλη καρτα γραφικων, αλλα τιποτα.



Την ωρα που εβγαζα το φτυάρι για να το θαψω στον κήπο, μου ηρθε μια ιδεα. Αφαίρεσα το ολοκληρωμένο του bios που ηταν σε μορφη PLCC. Διπλα του ηταν και ενα μικρο τσιπακι σε socket, δεν ειμαι σιγουρος τι κανει αλλα το εβγαλα και αυτο. Καθαρισα τα ποδαρακια τους και τα sockets, επεστρεψα τα ολοκληρωμένα στην θεση τους, πατησα το κουμπι και το σύστημα ζωντάνεψε και αρχισε να λειτουργεί!




Πλεον το μονο που με ανησυχούσε ηταν αυτο που δεν ειχα δει μεχρι στιγμης. Και αυτο ηταν φυσικα σκασμενοι πυκνωτες. Ειμαι 99.999% σιγουρος οτι ενα motherboard της εποχης εκεινης θα εχει καμποσους χαλασμενους πυκνωτες, αφου ηταν ακριβως στην εποχη του μεγαλου σκανδαλου των ελλατωματικων πυκνωτων. Δυστυχως ειχα δικιο, καθως η Zalman εκρυβε αμαρτιες. Οταν την αφαιρεσα ειδα οτι καποιοι πυκνωτες διπλα στον επεξεργαστή ειχαν χαλάσει.



Εμφανες προβλημα ειχαν δυο απο τους εφτα πυκνωτες 1500uF 6.3v μαρκας Elite που βρισκονταν ακριβως διπλα στο socket του επεξεργαστη. Κι αν δυο ηταν χαλασμένοι, τοτε παει να πει οτι ολοι ηταν χαλασμένοι. Δεν ξερω τι σκοπο εξυπηρετούν, αλλα μπορω να σας πω οτι ηταν σε παραλληλία και υπηρχαν και τρεις ακόμα κενες θεσεις για τετοιους πυκνωτές.



Παραγγειλα ανταλλακτικους με πολυ μικρες ελπιδες οτι θα χωρανε στον περιορισμενο χωρο. Φυσικα τετοια εποχη δεν ειναι για πολυτελειες να παραγγειλω πυκνωτες με τις ακριβεις διαστασεις, γιατι θα φτάσουν τα Χριστούγεννα... του 2021. Αφαιρεσα την πλαστικη βαση του cpu cooler, τον επεξεργαστη και καθαρισα την γυρω περιοχη με ισοπροπανολη. Μεχρι να ερθουν οι πυκνωτες ειπα να αφαιρεσω τους παλιους. Και εδω ξεκιναει η οδυσσεια. Τετοια ταλαιπωρία σε soldering/desoldering δεν ειχα υποστεί οσα χρόνια ασχολούμαι με το άθλημα (οχι και τοσα πολλα, αλλα λέμε). Φυσικα το JBC των 26w δεν κανει ουτε για καλήμερα. Μιση ωρα μπορει να το πίεζα πανω στο ποδαράκι του πυκνωτή δεν συγκινήθηκε καθόλου. Εβγαλα το μεγαλο κανονι το Ksger, εβαλα μια μεγαλη μυτη με επιπεδη επιφανεια και το ανεβασα οσο τολμουσα. Ειδα οτι κατι αρχισε να λειωνει, αλλα οχι αρκετα για να αφαιρεσω τους πυκνωτες. Τελικα δοκιμασα το hot air station, εβαλα και την καλη παστα flux που φύλαγα για προίκα, με ελάχιστα καλύτερα αποτελέσματα. Απελπισμένος γυρισα την θερμοκρασία στους 450C και μαζι με την παστα τελικα καταφερα να αφαιρεσω και τους εφτα πυκνωτες.



Επειδη ποτε δεν ειχα αναγκαστει να χρησιμοποιησω τετοιες ακραίες θερμοκρασίες, φοβομουν για την πιθανότητα ζημιας. Εμφανισιακά παντως δεν φαινόταν τίποτα περίεργο. Καθαρισα τα παντα και περιμενα να φτασουν οι πυκνωτες. Οταν ηρθαν οι φοβοι μου επιβεβαιωθηκαν. Ηταν οντως σημαντικα μεγαλυτεροι απο τους παλιους και δεν χωραγαν στις ιδιες θεσεις με τιποτα. Υπολογιζα λοιπον να λυσω το χοροταξικο προβλημα μου χρησιμοποιοντας τις τρεις επιπλεον θεσεις. Υπολογιζα χωρις τον ξενοδοχο.

Κατ' αρχην ηταν πρακτικα αδυνατο να καθαρίσω τις τρυπες απο το καλάι που ειχε μεινει οταν αφαίρεσα τους παλιους πυκνωτές. Δοκιμασα τα παντα, αλλα ηταν ματαιο. Ετσι αποφάσισα απλα να ζεστάνω το υπάρχων καλάι με το hot air station και να σπρωξω εναν εναν τους πυκνωτες στην θεση τους. Οχι το πιο ευκολο πραγμα στον κοσμο (ειδικα αφου δεν χώραγαν) αλλα τελικα εγινε. Κι αν νομισατε οτι τα πιο δυσκολα τελείωσαν εκει, αμ δε! Ειχα τεραστια δυσκολία να κολλησω τους πυκνωτες, αφου το καλαι απλα δεν έρεε στις τρύπες με καμία κυβέρνηση. Τελικα με το Ksger στους 450C και την χρηση του Boost (που ανέβαζε στιγμιαία την θερμοκρασία στους 500) τα καταφερα. Εκοψα τα ποδαράκια στο σωστο μέγεθος, καθαρισα τα υπολείμματα της παστας. Ευτυχώς πριν δοκιμάσω το σύστημα ειπα να μετρήσω με το πολυμετρο, μονο για να διαπιστωσω οτι πλεον ολοι οι πυκνωτες ηταν γεφυρωμένοι (λογικο αφου ηταν παράλληλα, αν ενας γεφυρωθεί τοτε ολοι θα δειχνουν γεφυρωμένοι).

Αφου καταράστηκα θεούς και δαίμονες, αρχισα να αφαιρω εναν εναν τους πυκνωτες που μολις τοποθέτησα. Ευτυχώς αφου αφαιρεσα τον δευτερο το προβλημα λυθηκε. Εβαλα δυο φρεσκους πυκνωτες εκει που εβγαλα τους αλλους, καθαρισα ξανα τα παντα, εκανα τους ελεγχους μου με το πολυμετρο. Θα περιμενε κανεις μετα απο ολη αυτη την ταλαιπωρία οτι η πλακετα θα ειχε γινει μπάχαλο. Σαν διαβεβαιώ οτι δεν αλλαξε καν χρωμα! Αν ακουμπαγα την μυτη απο το κολλητηρι σε ενα motherboard spectrum στους 500C θα το διαπερνουσε σαν να ηταν βουτηρο.



Στεινω παλι το συστημα. Χρησιμοποιησα θερμαγωγιμη παστα Arctic Silver 5 που μου ειχε δωσει καποιος πριν μερικους μηνες. Εχω μια πλαστικη σακουλα γεματη παστες, thermal pads κλπ. Προσφατα εκανα ενα ξεκαθαρισμα και πεταξα οσα ειχαν γινει γρανιτης. Ηταν εκει μεσα παστες που ειχα αγορασει πριν 20+ χρονια!



Τελικα επιασε η επισκευη; Αν επιασε λεει! Το μηχανημα ξεκιναει κανονικα, κραταει τις ρυθμισεις στο bios. Χρησιμοποιησα ενα stick 64gb usb 3.0 με μια εγκατασταση easy2boot και εκανα ενα σκασμο δοκιμες.




Το αφησα να τρεχει memtest86+ για ωρες χωρις το παραμικρο κολλημα.



Στην συνεχεια θα δουμε τι πραγματα θα καταληξουν στην τελικη συνθεση.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Φαντάζομαι ότι το project είναι και μία δικαιολογία για να κάνεις μαστορέματα. Αλλιώς τέτοιες motherboard με αυτήν την socket είναι πολύ εύκολο να βρεις σε καλή κατάσταση. Εχω ήδη 4-5 λειτουργικές και συνέχεια πέφτουν στα χέρια μου από δεξιά και αριστερά και δεν τις παίρνω πλέον.
 
Δεν ειναι ενα τυχαιο motherboard, ειναι πανω-κατω το καλυτερο motherboard socket 478 ever. Στο ebay το φτηνοτερο που βρισκω αυτη την στιγμη ειναι 120€ και ενας θεος ξερει τι ζωη εχει ζησει. Συν οτι αυτα ειναι τα πραγματα που ειχα αγορασει καινουρια, οποτε τα νιωθω λιγο περισσοτερο απο κατι που περασε στα χερια μου καπου καπως καποτε...

Σε καθε περιπτωση παντως αυτη την ταλαιπωρια δεν θα την ευχομουν σε κανεναν!
 
Πριν ξεκινήσω να διαλέγω εξαρτήματα για τον υπολογιστη, ειπα να ριξω ματια στα πραγματα που βγηκαν απο το παλιο μηχανημα. Ξεκίνησα απο τους δισκους.



Ο 60GB ειναι χαλασμένος. Δεν χρειαζοταν καν να τρεξω το τεστ γιατι καθε τοσο βαρανε οι κεφαλες. Απαράδεκτο οτι κρατησε μονο 19 χρονια. Τα λεφτα μου πίσω! :gun:



Μια απο τις G-Skill μνημες βγαζει προβλημα στο Memtest86+. Ετσι κι αλλιως δεν σκοπευα να τις χρησιμοποιησω. Απο τα υπολοιπα θα κρατησω μονο αυτο που νομιζα οτι ειναι dvdrom, αλλα τελικα ειναι dvdrw. Θα το δοκιμασω οταν φτιαχτει ο υπολοιπος υπολογιστης. Πεταξα ολα τα καλωδια εκτος απο αυτο που ειχα αγγαρεψει την μανα μου να φτιαξει. Το κρατησα για συναισθηματικους λογους, δεν προκειται να το χρησιμοποιησω εδω. Α ειπα να βαλω και το αρθρωμα firewire γιατι ετσι. Θα ξαναχρησιμοποιησω το ενα case fan με το βυσμα 3 pin. Επειδη δεν βρηκα στα συντριμια δευτερο ανεμιστηρα 12cm με 3 pin βυσμα για το motherboard, για την ωρα θα ξαναβαλω και το δευτερο με το molex. Εν καιρο θα το αλλαξω, ισως και τα δυο αν κανουν τρελο σαματα.

Μετα απο εκτεταμενες ανασκαφες στα ρετροκαλαθια και την ρετροντουλαπα βρηκα τα παρακατω.

2x 256mb ram. Για να εχουμε dual channel αλλα να μην χρειαζεται να δοκιμαζω 1002 μαντζούνια για να δουλεψουν τα windows 98. Ετσι κι αλλιώς χαμενη παει ακομα και αυτη η μνημη. Το σετακι περασε εκτεταμένο τεστ. Δεν εβγαλα ξεχωριστη φωτογραφία.

Ενα usb 2.0 card reader απο την HP με βυσμα που συνδέεται εσωτερικα στο motherboard. Απο το να σαπιζει σε ενα καλαθι καλύτερα εδω. Και ταιριαζει και το χρωμα του. Βρηκα και το ενα κάλυμμα 5.25'' απο την πρόσοψη του κουτιου.



Καλώδια eide και floppy. Επειδη δεν ξερω τι θα ταιριαξει καλυτερα εφερα κανονικά, στρογγυλά και super κοντα.



Καλωδια sata. Το γιατι θα φανει παρακατω. Καλώδιο αναλογικου ηχου για το dvdrw. Καλωδιο ψηφιακου ηχου για το dvdrw. Οχι ακριβως απαραιτητα ολα μαζι, αλλα ετσι κι αλλιως το θεμα μας ειναι Extreme Overkill. Το αυθεντικο αρθρωμα σειριακής θυρας αυτου του motherboard. Γιατι οχι; Και ενα μαυρο floppy 3.5'' 1.44mb για να ταιριαζει με την προσοψη.



Αγορασα ειδικα για αυτο το build εναν δισκο SSD 240gb SATA 2.5'' Kingston. Ειναι απαραδεκτος, αλλα για την περιπτωση μας φτανει και περισσευει. Περιμενω και μια βαση μετατροπής απο 2.5'' σε 3.5'' για να τον τοποθετήσω με στυλ.



Επιπλεον θα βαλω και εναν μηχανικό δισκο WD 250gb SATA 3.5'' για δευτερο. Ειπαμε Extreme Overkill. Εξαλλου εχω μια στιβα απο δαυτους, δεν θα μου λειψει. Δεν εβγαλα ξεχωριστη φωτογραφία.

Ξεχασα τιποτα; Α! Kατι ψιλα...

Μια καρτα γραφικων Asus V9570TD στο κουτι της αλλα χωρις τα παιχνιδακια δωρο, την οποια βρηκα πριν 11 μηνες για ψίχουλα. Ειναι Nvidia Geforce FX5700 με 256mb ram. Η σειρα FX5000 ειναι η τελευταία με επισημη υποστήριξη drivers για win98. Κάποιοι λενε οτι εχουν κανει καρτες της σειρας 6000 να παιζουν, αλλα δεν ειμαι απολυτα πεπεισμένος. Ναι θα μπορουσα να ειχα αγορασει μια ακομα καλυτερη, για πενταπλάσια λεφτά τουλάχιστον. Ειπαμε Extreme Overkill, οχι Maximum! Αν βρεθει στο δρομο μου μια ακομα καλύτερη για ενα πολυ λογικό ποσο, το επανεξεταζω το θεμα.





Εκανα εναν προχειρο ελεγχο στον αερα με minixp απο το Hiren's Boot CD και φαινεται να δουλευει, αλλα θα σιγουρευτώ οταν παιξω κανα παιχνιδακι.



Και τελος μια Sound Blaster Live! 5.1, που ειχα αρχικα προμηθευτεί για το thin client build και δεν χρησιμοποίησα.


Συνεπως μεχρι στιγμης, ειδικα για αυτη την κατασκευη εχω χαλασει περιπου 55€. Διολου ασχημα...

Στην συνεχεια, προχωράω με την συναρμολόγηση.
 
Πάντως υπάρχουν τρόποι να παίξεις παλιά παιχνίδια σε σύγχρονο PC είτε με XP virtual machine είτε με hacks πχ προχθές έπαιζα Red alert 2 σε Windows 10 laptop με i7 και Geforce gtx 1060 (και σε 1080p ανάλυση). Με ένα μικρό patch κάποιων kb. Το ίδιο παιχνίδι έπαιξε αμέσως στο παλιό χρεπι win7 netbook μόλις του έβαλα compatibility XP SP3.
Εγώ θα προτιμούσα πλέον μια virtual machine XP, κάποιο virtual machine δεν θυμάμαι ποιο είχε και 3D acceleration μάλιστα. Για ακόμη πιο παλιά εποχής Win95 υπάρχει και ο PCem και dos φυσικά το dosbox.
 
Ή θα μπορουσες να παιξεις τις GoG εκδοσεις που ειναι ετοιμες διορθωμένες για να παιζουν σε μοντέρνους υπολογιστες και δεν έχουν και DRM... Τελος βγαινουν διαρκώς ανανεωμένες εκδόσεις κλασσικων παιχνιδιων που τρεχουν σε μοντερνους υπολογιστες και κονσολες.

Πριν πολλα χρονια κατέληξα οτι δεν με ικανοποιει το emulation και οι απο δευτερο και τριτο χερι εμπειριες. Η αποψη μου δεν εχει αλλαξει απο τοτε. Οπου μπορω να αποφυγω το emulation, θα το κανω μετα χαρας... Πχ πλεον τα μονα πραγματα που μου πραγματικα μου λειπουν και δεν προκειται ρεαλιστικα να αποκτησω ποτε (γιατι δεν με λενε Ωνάση), ειναι Neo Geo AES/CD και ενα εκατομμύριο arcade games. Σε αυτα θα συμβιβαστω με το emulation (ή μηπως οχι; :diablotin: ). Σε ολα τ' αλλα οχι.
 
Έχω στήσει το χρεπι νετμπουκ σε τηλεόραση και ασύρματο χειριστήριο, emulation station και retroarch και Winuae-psx-n64 standalone (δεν σηκώνει retroarch εκεί), εκατοντάδες παιχνίδια στο κάθε σύστημα με εξώφυλλα, ratings κλπ και είναι απείρως πιο βολικό από 10 μηχανήματα στημένα στο σαλόνι. Καταρχάς θα είχα φαλιρισει και επικυρηχθει ταυτόχρονα στο σπίτι αν το έκανα lol
 
Έχω στήσει το χρεπι νετμπουκ σε τηλεόραση και ασύρματο χειριστήριο, emulation station και retroarch και Winuae-psx-n64 standalone (δεν σηκώνει retroarch εκεί), εκατοντάδες παιχνίδια στο κάθε σύστημα με εξώφυλλα, ratings κλπ και είναι απείρως πιο βολικό από 10 μηχανήματα στημένα στο σαλόνι. Καταρχάς θα είχα φαλιρισει και επικυρηχθει ταυτόχρονα στο σπίτι αν το έκανα lol
Συμφωνω και επαυξανω.Το 2010 ειχα αγορασει ενα netbook acer aspire D250 με Intel atom N270,1GB Ram,ενσωματωμενα γραφικα intel GMA και 160GB σκληρο δισκο.Δεν εχω ιδεα τι το εχω κανει εχει χαθει αυτη η πληροφορια απο την μνημη μου :p :p :p :p αλλα συντομα θα πεσει στα χερια μου ενα ολοιδιο ομως με 2GB Ram χαλασμενη οθονη η για να ειμαι πιο ακριβης ενα αλλο κουσουρι ειχαν αυτα τα Netbook με ενα καλωδιο στην οθονη η κατι τετοιο τετοιο τελως παντων.Θα το βαλω και γω κατω απο την οθονη στο καθιστικο με ασυρματο logitech gamepad κλπ και οτι σηκωνει απο emulator θα το χωσω μεσα και μια χαρα θα κανει και στον τομεα του gaming αλλα και για καμια ταινια σειρα κλπ χωρις να ασχολουμαι με το PC που ειναι μονιμα συνδεμενο εκτος απο την δικη του οθονη και με την τηλεοραση που εχω στο συγκεκριμενο δωματιο και το οποιο ειναι για συγχρονο gaming κ.α.
 
Το D270 έχω εγώ που είναι σχεδόν το ίδιο αλλά του έχω ρίξει επάνω 4gb ram. Παίζει σε retroarch (debug αλλιώς τρώω κρασαρισματα) τα εξής χωρίς θέμα απόδοσης:
C64 (vicex64 fast και επιλογή fastSID στα options αλλιώς σέρνεται)-spectrum-amstrad, nes-master system, md-snes (snes9x 2005),pc engine, neo geo, mame2000.
Standalone έχω Winuae 1.6, Steem SSE, project64 2, psxfin 1.13 όλα σεταρισμενα να τρέχουν κάτω από emulation station και χειριστήριο logitech F710.
 
Τελευταία επεξεργασία:
είναι απείρως πιο βολικό από 10 μηχανήματα στημένα στο σαλόνι

Ολα ειναι σχετικα και ολα θεμα βαθμου.

"Βολικο" δεν ηταν ποτε κατι που περασε απο το μυαλο μου. Κανενας χομπιστας δεν εχει σαν βασικη σκεψη το ποσο βολικο ειναι το χόμπι του.

Πιο βολικο δεν θα ηταν να μην ειχες αφιερωσει καθολου χρονο για να φτιαξεις ολα αυτα που ειπες και να χρησιμοποιουσες κατι τετοιο;

Δεν το κανεις ομως γιατι δεν ειναι αυτο που θες να πετυχεις με την ενασχοληση σου. Οπως και εγω δεν κανω αυτο που περιγραφεις εσυ, γιατι δεν ειναι αυτο που θελω να πετυχω εγω με την δικη μου.

Και μιας και μιλαμε για σαλονι, να η μια μερια.

PC097084.JPGPC097085.JPG

Να και η αλλη.
 
Πως ζηλεύωωωωω!!! Μακάρι να είχα και εγώ τον χώρο να στήσω και τα δικά μου μηχανήματα έτσι, διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή.
 
H 5700 είναι όντως η καλύτερη κάρτα για το build? Δεν βρίσκεις καμιά 5800 ή 5900?

Από Ati Radeon μεριά δεν παίζει κάτι καλύτερο? Παραείναι μεσαία η 5700 και η σειρά αυτή δεν ήταν από τις καλές της Nvidia.
 
Πίσω
Μπλουζα