CRT Gaming

Επίσης η ποιότητα του συγκεκριμένου video είναι πολύ χαμηλή για να καταλάβεις το οτιδήποτε.

Nαι σ αυτο εχεις δικιο.Γενικα με το βιντεο που εβαλα δεν μπορει να καταλαβει καποιος πως φαινεται απο κοντα η λεπτομερεια στο παιχνιδι απο τους shaders.Για να δει καποιος καλυτερα την λεπτομερεια χρειαζομαστε καθαρες κοντινες εικονες του χαρακτηρα του παιχνιδιου.

Ουτε βιντεο με full screen του παιχνιδιου απο crt τηλεοραση η απο full screen φωτο που μπορουμε να δουμε πως φαινεται πραγματικα η λεπτομερεια απο κοντα στα παιχνιδια.

Για να καταλαβει καποιος,ακομα και πολλες κοντινες φωτο των παιχνιδιων που εχουμε δει απο crt δεν δειχνουν καθαρα πως ειναι απο κοντα η λεπτομερεια.

Ενα παραδειγμα στην παρακατω φωτο που δειχνει απο κοντα τον χαρακτηρα του metal slug σε συγκριση με φιλτρο και χωρις φιλτρο.Η λεπτομερεια οπως θα δουμε δεν ειναι αρκετη για να δουμε πως ειναι πραγματικα η shadow mask απο κοντα στην crt.

Εγω πχ σε πολλες φωτο με τους χαρακτηρες που εχω βαλει παραπανω μπορει να δει καποιος και τον σχηματισμο της shadow mask.Μεχρι και οι μπαρες φωσφορου φαινονται με το κοκκινο - μπλε - πρασινο χρωμα.

Δεν εχει κανενα νοημα να βαλω full screen φωτο της τηλεορασης.Δεν θα δει κανενας την λεπτομερεια της crt τηλεορασης.

φωτο απο την παρακατω σελιδα.

 
Τελευταία επεξεργασία:
Καινουργιες φωτο για την λεπτομερεια στον σχεδιασμο των ρετρο παιχνιδιων απο την αυθεντικη κονσολα pal snes στην crt μου sony trinitron 21" του 1990.

Oι χαρακτηρες στο sunset riders και contra 3 the alien wars.Nεες φωτο με καλυτερη αναλυση ωστε να μπορουμε να δουμε καλυτερα πως φαινονται απο κοντα τα retro games στην παλια μου crt μου sony trinitron 21"

Δεξι κλικ που εχει και + για μεγαλυτερη εικονα ωστε να φαινονται και οι μπαρες φωσφορου.

1.JPG

2.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία:
Και μια φωτο απο το captain commando στο πρωτο playstation για να δουμε πως φαινεται η λεπτομερεια απο κοντα στο παιχνιδι στην crt μου sony 21" του 1990.

Φοβερα λαμπερα χρωματα και φοβερες scanlines στο captain commando ntsc στην συγκεκριμενη crt.Τα γραφικα στα παλια 2d παιχνιδια ακομη και σημερα δειχνουν φανταστικα.

Kαι φωτο για την διαφορα παλιας και νεας τεχνολογιας με το αποτελεσμα των pixels που μπορουμε να δουμε ολοι στην καινουργια lcd μας αν
δεν βαλουμε φιλτρο θολουρας,crt φιλτρα,hd φιλτρα κλπ.

Η οπως λενε πολλοι για την παρακατω φωτο η ρετρο απεικονιση στα 2d παιχνιδια στην lcd.

1.JPG

Και απο την ρετρο απεικονιση της lcd στο αποτελεσμα που βγαινει απο τις μπαρες φωσφορου που βγαινουν απο την μασκα της παλιας μου crt sony trinitron 21" του 1990.

2.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πολύ ωραιες φίλε μου οι φωτογραφιες που ανεβαζεις κ πολύ επεξηγηματικες.
Σίγουρα ο γνήσιος τρόπος απεικόνισης των λατρεμενων μας παιχνιδιών δεν χάνει την αξία του.
Όμως στα δικά μου μάτια η απεικόνιση των lcd δεν με χαλάει κ τοσο να πω την αλήθεια....
Πιστεύω πως αν γυρνούσαμε τον χρόνο πίσω κ παρουσίαζαμε τα arcade με εικόνα απο lcd οθονες, τότε ο κόσμος θα πάθαινε πλάκα γιατί πιστεύω θα ήταν κάτι το διαφορετικό.
 
Tα ρετρο παιχνιδια ειναι φοβερα και σημασια εχει να ειμαστε ευχαριστημενοι με την οθονη που παιζουμε. Η crt τεχνολογια ειναι παρελθον και προσπαθω να δειξω την λεπτομερεια των ρετρο παιχνιδιων απο τις παλιες crt τηλεορασεις μου 21" με τεχνολογια οθονης aperture grille και shadow mask.

Αν γυρνουσαμε τον χρονο πισω πχ στο 1994 και συνδεαμε τις πλακετες των arcades με αναλυσεις 320x240 στις καινουργιες οθονες υψηλης αναλυσης με 4k κλπ οντως ολοι οι gamers των arcades θα παθαιναν μεγαλη πλακα:biglaugh::biglaugh::biglaugh:Το mame εχει την δυνατοτητα να τεντωσει την εικονα στα παιχνιδια χαμηλων αναλυσεων για full screen και με φιλτρα οπως το bilinear filtering κλπ για καλυτερο αποτελεσμα.Oποτε καλυτερα να τους δειχναμε το mame στην lcd με καποιο φιλτρο.
 
Μιας και η εικονα των ρετρο βιντεο παιχνιδιων ειναι θεμα γουστου του καθενος μου εκανε εντυπωση η παρακατω συνδεση με το αυθεντικο mega drive με διαφορα καλωδια και πλακετα GBS-8200 video converter για να φαινεται το αποτελεσμα σαν τις φωτο με τα pixels που βλεπουμε παραπανω απο emulator χωρις κανενα φιλτρο.

 
Κάποτε είχα πάρει και εγώ τον ίδιο converter. Ποτέ δεν μου έδειξε εικόνα, μάλλον είχα πέσει σε προβληματικό από το εργοστάσιο.
 
Κάποτε είχα πάρει και εγώ τον ίδιο converter. Ποτέ δεν μου έδειξε εικόνα, μάλλον είχα πέσει σε προβληματικό από το εργοστάσιο.

Αυτος ο converter απ οτι ειδα ειναι μονο για συνδεση σε vga οθονες.Εγω παντως Μαριε ακομα να συνερθω απο τα απιστευτα crt γραφικα μεσω καλωδιου vga to scart rgb στο mame στην crt sony trinitron 21"
 
2007 πηρα το PS3 2021 σημερα 14-15 χρονια δεν το ειχα συνδεσει σε CRT κατευθειαν σε HD ready πηγε οταν αγοραστηκε.
Το συνδεσα με scart και οπως λεει και το απο πανω βιντεο ειναι μαγεια ,απο που να ξεκινησεις απο τα παιχνιδια του ps store κατι daytona κατι street fighter HD ,NBA JAM ΟFE,mickey castle of ilusion remake,lara craft and the guardian of light ,ολα δειχνουν υπεροχα.
Τα κανονικα επισης κατι Diablo III κατι Red Dead τα βλεπω στα ματια μου σαν ειναι σε HD αναλυση και οχι δεν ξερω και εγω τι δινει ,480p.
Χρωματα καθαροτητα ολα σαν να φτιαχτηκαν ειδικα για τις CRT .
Χωρια το πρωτογνωρο του να βλεπεις τετοια γραφικα σε CRT που εiχες συνηθισει να παιζεις γραφικα επιπεδου 8bit.
Συνδεσα και το PSTV να παιζω τα ps1 και τα Psp σε CRT.

Edit: αλλο ενα βιντεο.

 
Τελευταία επεξεργασία:
Τι ωραία το περιέγραψες κ τι παιχνίδαρα ανέφερες !!! Ζήλεψα. Με βλέπω να πηγαίνω πατρικο να βουτάω τη 14 philips μου.
 
Νομιζω οτι αξιζει να σημειωσουμε οτι αυτο το video αναφερεται σε μια απο τις καλυτερες CRT οθονες υπολογιστη ολων των εποχων (Sony GDM-FW900). Πρακτικα καμια CRT τηλεοραση δεν θα την πλησιασει και ελαχιστες CRT οθονες VGA. Αυτη η οθονη σημερα κοστιζει χιλιαρικα. Συν οτι θα πρεπει να πεσει κανεις σε ενα κομματι που δεν ειναι λιωμενο απο χιλιαδες ωρες χρησης και ακομα και ετσι θα χρειαστει συντηρηση (αλλαγη πυκνωτων κλπ) για να πιασει την μεγιστη δυνατη ποιοτητα απεικονισης.

Συνεπως πρεπει κανεις να εχει περιορισμενες προσδοκιες σε αυτα τα πραγματα. Πολλοι σε αυτα τα video απλα βλογανε τα γενια τους.
 
Το αναφερουν αυτα που λες μεσα στο βιντεο καπου και σημειωνουν οτι δεν χρειαζεται τετοιο μονιτορ για να δεις αυτα που περιγραφουν οι ιδιοι ουτε να φας ωρες σε σκοτεινο περιβαλλον να κανεις το calibration που κανανε αυτοι και με ενα απλο trinitron βλεπεις τα θετικα κατα τα λεγομενα τους.
 
Ποσες φορες ειναι τοσο απλα τα πραγματα στο retrocomputing/retrogaming; :)
 
Τι να σου πω, ανάλογα τι θέλει ο καθένας, το πρωι που επαιζα hd παιχνιδια στην crt tv ενα scart συνδεσα.:happyjump:
 
Συνδιασμος γνωσης, εμπειριας και καλης τυχης! Καποιος που ξεκιναει σημερα πιθανοτατα δεν θα εχει τιποτα απο τα τρια και ετσι δεν θα ειναι τοσο απλα τα πραγματα.

Οσο για τις πιο προσφατες κονσολες και high end pc gaming, απλα δεν υπαρχει περιπτωση ουτε καν να προσεγγισει κανεις αυτα που δειχνουν με μια τυχαια CRT τηλεοραση...
 
Πρακτικα καμια CRT τηλεοραση δεν θα την πλησιασει και ελαχιστες CRT οθονες VGA.
Αν πλησιαζε καποια τηλεοραση την εικονα απο αυτο το κορυφαιο crt monitor η crt τηλεοραση εννοειται θα ηταν αχρηστη για αυθεντικο retro gaming απο παλια arcades και κονσολες.Ειναι διαφορετικες crt τεχνολογιες.Oι κονσολες snes - nes - mega drive - ps1 κλπ οπως και τα παλια arcades θελουν την μασκα της crt sd τηλεορασης και οχι την μασκα του crt μονιτορ.Στα πιο συγχρονα παιχνιδια ομως ειναι κορυφη.

Παντως και απο το xbox 360 στην επιπεδη crt tv μου 21" τα παιχνιδια που εχω παιξει δειχνουν πιο αληθοφανες απο την led τηλεοραση.Τα χρωματα του φωσφορου και η sd αναλυση μιας ποιοτικης crt τηλεορασης εχουν διαφορετικο αποτελεσμα.Δεν υποστηριζει ομως 16:9.Η sd αναλυση δεν εχει την ιδια καθαροτητα σε ολες τις crt τηλεορασεις.Αλλες εχουν πιο καθαρη εικονα αλλες λιγοτερο.
 
Δεν διαφωνουμε σε κατι. Τα σχολια μου εχουν να κανουν με τα συγκεκριμενα video και ειδικα εκει που αναφερονται για μοντερνο gaming.

Η γενια του xbox 360/ps3 ξεκινησε αναλογικα και ολοκληρωθηκε ψηφιακα (απο αποψη εικονας), συνεπως ειναι η τελευταια οπου εχει οποιοδηποτε νοημα να μιλαμε για crt τηλεορασεις. Ακομα και εκει παντως υπαρχουν διαφορα παιχνιδια που δημιουργήθηκαν σε lcd οθονες για lcd οθονες.

Προσωπικα αν επαιζα παιχνιδια σε μοντερνες κονσολες και διαλεγα σημερα τηλεοραση, θα πηγαινα σε LG OLED μοντελο 2020. Για παιχνιδια στο PC, κατι σε IPS (οχι απαραιτητα μεγαλες αναλυσεις 4k κλπ) με υψηλο refresh rate.
 
Ναι εννοειται παντως πως ολοι οι gamers σημερα εχουμε μια συγχρονη οθονη εστω και μετριας ποιοτητας και οχι oled για τα συγχρονα παιχνιδια και η crt τηλεοραση αφορα κυριως το retro gaming που ειναι και η μονη επιλογη για τους retro gamers που θελουν αυθεντικα γραφικα δεκαετιας 80 - 90.
 
Εμένα μου αρέσει που όταν κυκλοφόρησαν τα πρώτα -απαράδεκτα- LCD monitors όλοι έτρεχαν σαν τρελοί να «αναβαθμιστούν». Εκεί γύρω στο 2000-κάτι θυμάμαι σε κατάστημα την απαίσια εικόνα που είχαν εκείνα τα πρώτα εκθεσιακά LCD monitors και τα ξεπλυμένα χρώματα που έκαναν μπαμ και αναρωτιόμουν ποιος θα αγοράσει κάτι τέτοιο. Κι όμως κανέναν δεν ενδιέφερε η ποιότητα, όλοι ήθελαν απλώς να ξεφορτωθούν τα «μπαούλα» και έβλεπα παντού πλέον τα ξεπλύματα να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.

Μέχρι και σε αξονικό τομογράφο σε νοσοκομείο που δούλευα, αντικατέστησαν τα δύο vertical oriented 21' SONY CRT -που είχαν, δεν είχαν ένα εξάμηνο χρήσης- με δύο EIZO LCD. Τώρα τι σόι αναβάθμιση είδαν σε εκείνο το τμήμα, που μετρούσαν πλέον τα pixels ένα-ένα σε εκείνα τα early LCDs δεν μπορώ να καταλάβω. Ίσως να θεωρούσαν ότι κούραζαν λιγότερο τα μάτια σε πολύωρη χρήση; Αλλά και πάλι, με τέτοια απόδοση, πολύ αμφιβάλω. Κλασικό θύμα marketing, προφανώς ο διευθυντής του τμήματος, που μάλλον διάβασε στο RAM ότι είναι καλύτερα τα LCD και απαίτησε από τη διοίκηση -και πέτυχε- την αντικατάσταση των ολοκαίνουριων και πανάκριβων CRT.

Προσωπικά δεν διανοούμουν τότε να αλλάξω το 21' EIZO μου -Τ965 παρακαλώ- για κάποιο από αυτά τα τερατουργήματα, που να με πλήρωναν και ερχόμαστε στο σήμερα, που ενώ η ποιότητα των LCD έχει φτάσει σε πάρα πολύ καλά επίπεδα, που ενώ έχουν σαφή πλεονεκτήματα έναντι των CRT σε θέματα χώρου και κατανάλωσης και πλέον ακόμα και ανάλυσης και οξύτητας, έρχονται οι ίδιοι geeks που πέταγαν τα CRT τότε σαν την τρίχα απ' το γάλα, να μας πουν τι;
Ε όχι ρε φίλε ΤΩΡΑ έρχεσαι να μου πεις ότι το 27' LCD monitor μου με το 1ms response, τα 144Hz και την 2560x1440 ανάλυση και που το έχω και σαν κάδρο και το γυρνάω και σε TATE όποτε θέλω, είναι για πέταμα; Εσύ, που το 2000-κάτι έβγαζες τα μάτια σου σε 800x600 με 14ms response και ανυπόφορο ghosting στο super ντούπερ ολοκαίνουριο LCD σου των 2000 ευρώ, μόνο και μόνο για να λες ότι είσαι in, ενώ οι εμείς οι λοξοί είχαμε στο «μπαούλο» 2048x1536, με 0ms response και real life χρώματα; Ε όχι τώρα είναι αργά, πέρασε το τρένο...

Πέρα από το παραπάνω «κράξιμο», να ξεκαθαρίσω ότι δεν διαφωνώ με τα όσα παρουσιάζουν στο βίντεο, ούτε με τους αγαπητούς συμφορουμίτες που πίνουν νερό στο όνομα των CRT και ίσα ίσα μου αρέσει να τα παρακολουθώ και να διαβάζω και να βλέπω screenshots από αυτήν την αναβίωση της παλιάς τεχνολογίας. Απλά για κάποιους από εμάς είναι ανέφικτο και το CRT και το λοιπό retro hardware, λόγω χόρου-κόστους-χρόνου, αλλά πιστέψτε μας, περνάμε υπέροχα και με τον emulator, φορτωμένο στο PC, που είναι συνδεδεμένο σε μία LCD...
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα