Παλιές φωτογραφίες της Ελλάδας.

Ωραία φωτογραφία. Και τι ωραία γυναικεία μάτια που βλέπω...
 
Καλέ τι ξεπουπουλιασμένη κότα είναι αυτή στο ποστ 902;
Η κυρία στρατιωτικός στη φωτό της Ρόδου είναι Ιταλίδα; Εμένα πιο πολύ για γερμανίδα μου κάνει.
 
Καλέ τι ξεπουπουλιασμένη κότα είναι αυτή στο ποστ 902;
Η κυρία στρατιωτικός στη φωτό της Ρόδου είναι Ιταλίδα; Εμένα πιο πολύ για γερμανίδα μου κάνει.
Νομίζω είναι Ιταλός αλπινιστής. Απλά είναι λίγο πιο φουσκωτό το παντελόνι...

cf92e49368a2d8aef02abc03c1663509--italian-army-military-uniforms.jpg
 
Νομίζω είναι Ιταλός αλπινιστής. Απλά είναι λίγο πιο φουσκωτό το παντελόνι...

Προβολή συνημμένου 227173
Χαχα σοβαρά; Πράγματι μεγέθυνα τη φωτό αρκετά και διακρίνεται μέχρι και το φτερό του καπέλου και είναι όντως αντρική φιγούρα. Του άλλαξα το φύλο.
Πάντως εξακολουθεί να είναι αστείο, αλπινιστής στη Ρόδο...
 
Είναι από κάποια επέτειο;
Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να είναι από τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της Ελληνικής Παλιγγενεσίας που έγινε το 1930.

Είναι στη πλατεία Αγ. Σοφίας όπως επίσης και η καρτ ποστάλ που θα βρεις εδώ

edit
και ακόμη μια φώτο
arxitektonikh-copy.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία:
Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να είναι από τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της Ελληνικής Παλιγγενεσίας που έγινε το 1930.

Είναι στη πλατεία Αγ. Σοφίας όπως επίσης και η καρτ ποστάλ που θα βρεις εδώ

edit
και ακόμη μια φώτο
Προβολή συνημμένου 227228
Σε ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία.
 
Δεν έχω ιδέα από Καβάλα, αλλά αποφάσισα ότι τα χαρακτηριστικά κτήρια της φωτογραφίας πρέπει να ήταν σε μια πλατεία κοντά στο σταθμό των ΚΤΕΛ (υποθέτοντας ότι παρέμεινε περίπου στην ίδια θέση). Κι έτσι έβαλα μπροστά google maps και street view. Δεν ήταν πολύ δύσκολο, και το ευχάριστο είναι ότι η περιοχή εμφανισιακά έχει βελτιωθεί πολύ από την εποχή της φωτογραφίας, με πολυ περισσότερο πράσινο και περιποιημένα κτήρια. Το κεντρικό είναι το δημαρχείο
1619709975112.png

αλλά περισσότερο μου τράβηξε την προσοχή το διπλανό του με το περίεργο αέτωμα, διότι λέγεται Μέγαρο Wix. Και διαβάζω
1619710334205.png

Το μέγαρο Wix (οδός Κύπρου 8 ) χτίστηκε γύρω στο 1906 από το Γερμανό Bαρόνο Αδόλφο Δε Ζολνάι Βηξ (Adolf Wix) ως μικρογραφία πύργου στην Ουγγαρία που το χρησιμοποίησε για επιχειρηματική του έδρα και κατοικία. Το κτίριο παρουσιάζει αρχιτεκτονικές ομοιότητες με το κτίριο του σημερινού Δημαρχείου, με έντονα επίσης τα γοτθικά χαρακτηριστικά. Γοτθικά χαρακτηριστικά είναι η αιχμηρή πρόσοψη (pointed arch), η διακοσμητική κονσόλα στη βάση (corbel), η δακρυρροή πάνω από τα παράθυρα (dripstone) και το προεκτεινόμενο παράθυρο (oriel window). To 1925 αγοράστηκε από αμερικανική καπνεμπορική εταιρία. Αργότερα περιήλθε την εταιρεία «Glen Tobacco Company» και στη συνέχεια στους κληρονόμους του καπνέμπορου Νίκου Πετρίδη. Σήμερα μετά από διάφορες αλλαγές στην κυριότητά του, ανήκει στο Δήμο Καβάλας και στεγάζει κάποιες από τις υπηρεσίες του όπως τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και τη Διεύθυνση Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ψηφιακών Υπηρεσιών.

(https://www.kavalagreece.gr/tourismos/touristikes-plirofories/aksiotheata/megaro-wix/)

Σχόλιο δικό μου: Πολύ μου αρέσει το ελληνοποιημένο όνομα του Βαρόνου, αλλά πού τις βρήκαν τις ομοιότητες με το κτήριο του Δημαρχείου? Μόνο τα μπαλκόνια τους μοιάζουν.
 
Εντωμεταξύ μετά τον πρώτο πόλεμο ο ερυθρός σταυρός είχε φρίξει από την κατάσταση στην Καβάλα.
Το κάστρο λέει είναι σαν να περιμένει να καταπιεί τους ταλαίπωρους από κάτω

1920 prior.jpg

Αλλά και στη Θεσσαλονίκη δεν τα βρήκε καλύτερα σύμφωνα με τις αναφορές
Το κτίριο κάτω αριστερά με τα τρία παράθυρα και το στρόγγυλό φεγγίτη είναι το Rover Bar στα Λαδάδικά.
service-pnp-anrc-05000-05042v.jpg

Κάποιος γιάνκης είχε ανέβει στο λιμάνι και έβγαζε φώτο.
Κάτω αριστερά τα δύο κτήρια με τις άσπρες φάτσες ήταν συστεγασμένος ερυθρός σταυρός με εστιατόριο γαλλικών στρατευμάτων
service-pnp-anrc-05200-05239v.jpg

Και εδώ από κοντά
service-pnp-anrc-05000-05091v.jpg

ήρθε το αλεύρι στη παραλία
λήψη (1).jpg
 
Εμένα η Καβάλα στην αρχαία φωτό μου μοιάζει το αντίθετο. Πυκνοδομημένη και με μεγάλα σπίτια, όχι παράγκες. Οι συνθήκες υπό τις οποίες ζούσαν οι κάτοικοι μετά τον Α' Πόλεμο μπορεί να ήταν φρίκη, δεν ξέρω, αλλα τα κτηρια δείχνουν (πρώην?) ευημερούσα πόλη.
 
"Πάντα" και από "πάντα" κάποιοι πολύ λίγοι εκεί είχαν πολλά ή πάαααααρα πολλά χρήματα λόγω του εμπορίου καπνού (αν έχεις δει στο θέμα με τα στοιχειωμένα τη φώτο μου από το μαυσωλείο της οικογένειας ενός βαρώνου στη Θεσσαλονίκη, αυτός είχε και με Καβάλα σχέσεις λόγο καπνού).

Οι πολλοί όμως και ειδικά μετά την απελευθέρωση τους πρόσφυγες και όλα αυτά ήταν σε τραγική, όχι μόνο οικονομική κατάσταση.

edit
η περιγραφή για τη φωτο που αναφερόμαστε
"Winner of Balkan "Misery Honors". A view of Kavalla, Greece, that contained more misery to the square foot than any other town in the Levant according to American Red Cross relief workers. The Red Cross was the first relief agency to reach this Greek city after the armistice, and here it found thousands of refugees from Serbia and Greece sick and starving. The citadel surmounting the hill is an old Turkish fortress, sitting like a grim, patient vulture sure of its prey, for within it the victims of war, plague and pestilence were buried"
 
Τελευταία επεξεργασία:
Δεν αμφιβάλλω για την κατάσταση μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Απλώς η φωτογραφία δεν δείχνει την ανθρώπινη δυστυχία που βλέπανε οι Ερυθροσταυρίτες. Μην ξεχνάμε ότι ακόμη και τα Παλιά Ανάκτορα χρησιμοποιήθηκαν για στέγαση προσφύγων - μέχρι το παλάτι έφτασε η δυστυχία δηλαδή. Και στις Αθηναϊκές φωτό είδαμε τεντούπολη δίπλα στο Θησείο.

Πάντως η Καβάλλα είναι μια πόλη που θα ήθελα να επισκεφτώ γιατί φαντάζομαι έχει ακόμη αρκετά από τα παλιά αρχοντικά. Το ότι η συμπάθειά μου θα ήταν με τους καπνεργάτες δεν με εμποδίζει να απολαμβάνω τα εντυπωσιακά κτήρια. Και τις Βερσαλλίες τις ευχαριστήθηκα παρόλο που αν ζούσα τότε θα ήμουν μ' αυτούς που θέλανε το κεφάλι του Καπέτου :)
 
Πίσω
Μπλουζα