Ας διαβάσουμε Pixel (Mr.Computer Videos)

Mr.Computer

Retro Member
Joined
14 Ιαν 2021
Μηνύματα
136
Αντιδράσεις
487
Pixel.jpg
Στο κάτωθι playlist του καναλιού μου, ανεβαίνουν βιντεάκια με τεύχη του Pixel:

Σε αυτά ξαναζούμε (όσο είναι εφικτό) τις στιγμές που διαβάζαμε το περιοδικό, ενώ βλέπουμε τα περιεχόμενα να ζωντανεύουν στη φαντασία μας (ως επί το πλείστον σε πραγματικό hardware), υπό τη συνοδεία της κατάλληλης μουσικής υπόκρουσης.

Παραθέτω τα τεύχη που υπάρχουν μέχρι στιγμής, ενώ σύντομα θα ανεβάσω και τα υπόλοιπα. (Περισσότερες λεπτομέρειες για το κάθε τεύχος, στην περιγραφή του αντίστοιχου βίντεο)

Ελπίζω να σας ταξιδέψουν!

Pixel 58 - Σεπτέμβριος 1989
Πολύ καλό φθινοπωρινό τεύχος κι ένα λόγος για να είμαστε χαρούμενοι που τελείωσαν οι διακοπές. Απολαυστικό Software File με διαστημικά παιχνίδια, δυνατοί τίτλοι στο Software Review, όπως Silkworm και Test Drive 2 και για Special Review το πρωτοποριακό Populous! Στο Adventure του μήνα, το ψαρωτικό Fish! Επίσης, ενδιαφέρον θέμα το (Μη) Γίνετε προγραμματιστής, το οποία είχα αφήσει για εκτενή νυχτερινή μελέτη αργότερα. (Περισσότερο μπλα μπλα, στην περιγραφή του βίντεο)
Pixel 59 - Οκτώβριος 1989
Αυτό το είχε πιάσει η άκρη του ματιού μου να κρέμεται σ' ένα περίπτερο, καθώς έβγαινα απ' το κολυμβητήριο και κατάλαβα πως επιτέλους η αναμονή τελείωσε! Κύριο θέμα οι παιχνιδομηχανές, αλλά και το ελληνικό πακέτο Μαθηματικά Γυμνασίου της Acocsoft. Στα Peek & Poke η ρουτίνα του Amstrad είχε λάθη στην BASIC και τον Κώδικα Μηχανής. Τα διόρθωσα και μπορείτε να το δείτε να λειτουργεί. Στο Software File δύσκολα παιχνίδια για σκληρούς παίκτες. Πολύ καλό Software Review με το Rick Dangerous να ξεχωρίζει, Special Review το χαριτωμένο και πολύ καλό conversion του New Zealand Story, ενώ στα Adventure το εξαιρετικό Lancelot.

Pixel 60 - Νοέμβριος 1989
Κύριο θέμα, φυσικά, η Batmania της εποχής, λόγω της ταινίας, του πολύ καλού παιχνιδιού της Ocean στο Special Review, αλλά και του soundtrack από τον Prince. Hardware Test ο πολύς αλλά απλησίαστος (λόγω κόστους) Archimedes 3000. Συμπεριέλαβα δύο σύντομα πλάνα για να τον δείτε σε λειτουργία. Στα Peek & Poke το πρόγραμμα του Atari δεν λειτούργησε, αλλά μπορείτε να δείτε το ίδιο αποτέλεσμα με χρήση της auxsubs γιατί με έπιασε τεμπελιά. Πολύ καλό Software File με τα Beat'em up, ενώ στο Software Review τα παιχνίδια είναι ένα κι ένα: Shinobi, Fighter Bomber, Ten Ten, κτλ κτλ. Στο Adventure, το χιουμοριστικά δυστοπικό Manhunter.
Pixel 61 - Δεκέμβριος 1989
Το Χριστουγεννιάτικο τεύχος που αποχαιρετά τη δεκαετία του 80. Κύριο θέμα η Sega Master System και Software File τριών διαστάσεων με ισομετρικά παιχνίδια. Το πολύ καλό Software Review συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων τα Cabal και Altered Beast. Special Review το Untouchables από την ομώνυμη ταινία και στη στήλη των Adventure, το Chrono Quest. Έντονη ανάμνηση, να κάθομαι το βράδυ στην κουνιστή καρέκλα και να διαβάζω το Video Review με όλες τις ταινίες του James Bond!
Pixel 62 - Ιανουάριος 1990
Η νέα δεκαετία ξεκινά με ένα πολύ καλό τεύχος. Νοσταλγική αναδρομή στην περασμένη δεκαετία, με δύο πολύ καλά άρθρα, που θυμάμαι να διαβάζω απόγευμα στο (ακόμα στολισμένο) σαλόνι. Στο ίδιο μήκος κύματος το Software File με τα πιο δημοφιλή παιχνίδια του 80. Το Software Review έχει πολύ καλούς τίτλους, όπως ChaseHQ, Tusker και Powerdrift, ενώ στο Special Review το αγαπημένο Super Wonderboy. Φυσικά, δεν λείπει το Adventure του μήνα με το Deja Vu 2.

Αυτά προς το παρόν... τουλάχιστον ένα μήνα υπό κατασκευή, έκαστο! :cry:
Σύντομα και η συνέχεια. Μείνετε συντονισμένοι!
 
Super Pixel '88

Η 2η ετήσια έκδοση του Pixel, για το 1988. Έχοντας ως θέμα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, αποτελεί αναδημοσίευση των Software & Special Review, Χαρτών κι Επεμβάσεων των τευχών του 1987. Επίσης, υπάρχει μια σύντομη περιγραφή του τεύχους και των εξελίξεων στην αγορά των υπολογιστών από την Αγάπη Λαλιώτη, καθώς κι ένα άρθρο του Αντώνη Λεκόπουλου, για τα διάφορα είδη των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
Καλή ανάγνωση!
 
Pixel 74 - Φεβρουάριος 1991

Το 2ο τεύχος του 1991 με αφιέρωμα στο Virtuality, αλλά και στο Computer Show, την τηλεοπτική εκπομπή του περιοδικού!
Επίσης, παρουσίαση δύο πολύ καλών προγραμμάτων της Amiga, ήτοι Deluxe Music Construction Set και Sculpt Animate 4D, αλλά κι αρκετά ακόμη ενδιαφέροντα θέματα.
Στα παιχνίδια ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, τα Captive, Chrono Quest 2 και Nitro, καθώς και πολλά από το Software Flash, όπως τα Prince of Persia και Lemmings.
Είχε μεν αρχίσει να χάνει την παλιά του αίγλη το Pixel για μένα, εκείνη την εποχή, αλλά κάτι τέτοια τεύχη έβγαζαν και με τουμπάριζαν! :)
Καλή ανάγνωση!
 
Φοβερή δουλειά. Με έκανες να χαμογελάσω πρωί πρωί και με πήγες αρκετά πίσω.
Ζωντάνεψες το τεύχος κυριολεκτικά Μr.Computer.

(τι παιχνιδάρα το Captive, από τα ωραιότερα που έχω παίξει σε Amiga)
 
Pixel 65 - Απρίλιος 1990

Το Πασχαλινό τεύχος του 1990 με κύριο θέμα τον Sam Coupé, καθώς περιέχει test του μηχανήματος από τον Κ. Βασιλάκη. Επίσης, αφιέρωμα στα καλύτερα joystick της αγοράς απ' το οποίο δεν λείπουν φυσικά τα καλύτερα παγκοσμίως, δηλαδή τα ελληνικά!
Επιπλέον, οι ανανεώσεις της ύλης και της μορφής του περιοδικού συνεχίζονται με μια νέα στήλη, αποκλειστικά για παιχνιδομηχανές, ενώ το Προσεχώς μετονομάζεται σε Software Flash και μεταφέρεται στις πρώτες σελίδες.
Τέλος, υπάρχει κι ένα δώρο για το Πάσχα: Ένα μικρό ένθετο με τις λύσεις για 12 adventure, από τον Α. Τσουρινάκη.

Το τελευταίο από τα αγαπημένα μου τεύχη. Είχα διαβάσει κάποια κομμάτια στην Αθήνα ενώ άλλα, όπως το τεστ του Sam, τα άφησα για να τα διαβάσω στις διακοπές, στο χωριό. Το ένθετο το ξέχασα τότε εκεί, όταν επέστρεψα στην πόλη, και δεν το ξαναβρήκα :cry:

Έχω βάλει αρκετές λήψεις του Sam Coupé στην αρχή και στις σελίδες του τεστ, για να τον ευχαριστηθείτε.
Σε peek & poke κι επεμβάσεις έχω κάνει διορθώσεις όπου υπήρχε πρόβλημα για να τα δείτε να λειτουργούν, εκτός απ' του ST που δεν είχε τυπωθεί ολόκληρο και δεν ήθελα να φάω άλλο χρόνο στο βίντεο (μου είχε φάει ήδη ένα μήνα)
Τέλος, έχω βάλει επιπλέον σχόλια, αναμνήσεις, κτλ σε ελληνικούς υπότιτλους. Προσωπικά δεν μ' αρέσει το μπλα μπλά και δεν βάζω στα βίντεο, αλλά αν σας αρέσει να διαβάζετε ιστορίες, μπορείτε να τους ενεργοποιήσετε.
Καλή θέαση κι αναδρομή!
 
Πολύ ωραία παρουσίαση, γεμάτα αναμνήσεις τα video σου.
Μου αρέσει που γράφεις τα προγράμματα στο πραγματικό τους hardware.
Θυμήθηκα τα Future Wars, X-Out, και το Lost Patrol με την φοβερή μουσική.
 
@Blue Max
Πράγματι, αυτό και πολλά προηγούμενα καλοκαιρινά και πασχαλινά τεύχη, είναι απ' αυτά που έχουν έντονες αναμνήσεις και θα προτιμούσα να το είχα βιντεοσκοπήσει στο χωριό, στο σημείο που το διάβαζα. Γι' αυτό και τα έχω τρενάρει τόσο καιρό τα παλαιότερα, μήπως βρω τον χρόνο και την όρεξη να διαμορφώσω τον χώρο όπως ήταν, αλλά βλέπω να μην γίνεται ποτέ αυτό. :)

Όντως, πολύ ωραία και χαρακτηριστική η μουσική του Lost Patrol, αν κι αρχικά μου είχε ξενίσει λίγο επειδή δεν έμοιαζε με δεκ. 60, κατά την οποία υποτίθεται πως διαδραματίζεται το παιχνίδι (νεανικές λόξες).
Πάντως, κι ως παιχνίδι ήταν πολύ ωραίο γενικώς!
 
Pixel 69 - Σεπτέμβριος 1990


Αφού πήρατε τα βιβλία σήμερα στο σχολείο, περάστε και μια βόλτα απ' το ψιλικατζίδικο για το νέο τεύχος!
Αρκετά παιχνιδιάρικη η έναρξη του φθινοπώρου, με Turrican κι ATF2 στο Software Flash, Midnight Resistance, Sly Spy και P-47 στο Software Review, Shadow Warriors στο Hyper View, και τα πολύ καλά Resolution 101 και Manhunter 2 στα Special Review κι Adventure αντίστοιχα.
Για τελευταία φορά Software File, που μας αποχαιρετά με τους μικρούς ήρωες χαριτωμένων παιχνιδιών.
Ειδικό ένθετο κι αρκετές αναφορές σε software για ST, test του A-Max της Amiga, και παρουσίαση του CD-I της Philips

Προσωπικά είχα αρχίσει ν' απογοητεύομαι με το περιοδικό εκείνη την περίοδο. Είχε καλά θέματα, αλλά είχε αρχίσει να χάνει την παλιά του μαγεία... ίσως και να παραήμουν ευαίσθητος! :)
Γενικώς δεν θυμάμαι πολλά από εκείνον τον Σεπτέμβριο, εκτός του ότι ψηνόμουν για το Resolution 101 και το ότι άκουγα πολλές χεβυμεταλάδικες εκπομπές στο ραδιόφωνο.

Υ.Γ. Και το ότι είχα πάει στο Thomas Soft για να πάρω τιμές της Amiga 500. Τότε πρωτοείδα και την Α2000 από κοντά.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Είδα με μεγάλη νοσταλγία το εξαιρετικό video σου.

Προσωπικά είχα αρχίσει ν' απογοητεύομαι με το περιοδικό εκείνη την περίοδο. Είχε καλά θέματα, αλλά είχε αρχίσει να χάνει την παλιά του μαγεία... ίσως και να παραήμουν ευαίσθητος! :)
Ισχύει, όπως το λες. Εγώ που ξεκίνησα να διαβάζω Pixel από το πρώτο τεύχος, ένιωθα το ίδιο, είχε αρχίσει να χάνει την μαγεία του. Δεν έφταιγε όμως αυτό, βλέπεις πως λίγο πολύ όλα τα περιοδικά του χώρου την ίδια κατάληξη είχαν, Ελληνικά και ξένα. Οι εξελίξεις στον χώρο έγιναν καταιγιστικές, οι χρήστες απαιτητικοί με αποτέλεσμα στα 90s να επέλθει το κύκνειο άσμα αρκετών από αυτά. Με τον ερχομό και την ταχύτατη εξάπλωση του internet μπήκε η οριστική τους ταφόπλακα. Είναι μεγάλη και ενδιαφέρον κουβέντα πάντως.

Υ.Γ. Και το ότι είχα πάει στο Thomas Soft για να πάρω τιμές της Amiga 500. Τότε πρωτοείδα και την Α2000 από κοντά.
Πρώτη φορά είδα την 2000 σε ένα μικρό υπόγειο computer shop στο Πασαλιμάνι. Δεν θυμάμαι πως λεγόταν αλλά θυμάμαι χαρακτηριστικά πως είχε σκαλάκια που κατέβαινες για να μπεις στο μαγαζί. Κάποιος ζωγράφιζε με το Deluxe Paint στην 2000. Δέος.

Mr. Computer μπορείς κάποια στιγμή να κάνεις έναν non-stop mix γεμάτο Amiga μουσικές από παιχνίδια και crack-intros. Σε παρακαλώ δηλαδή.
 
@Blue Max
Ακριβώς όπως τα λες! Κι εγώ στο ίδιο συμπέρασμα είχα καταλήξει, ότι ήταν αναπόφευκτο λόγω των εξελίξεων. Το φθινόπωρο του 91 μάλιστα, σταμάτησα να το αγοράζω κάθε μήνα. Η δεκ. του 90 γενικώς άξιζε όσο υπήρχε ο απόηχος του 80, δηλαδή μέχρι το 91, άντε 92 με το ζόρι.

Καλά slideshow από Deluxe Paint είχα δει ένα βράδυ σε βιτρίνα και είχα μείνει με ανοιχτό το στόμα! Τότε, συνηθισμένος από τα 8bit, μου φαίνονταν απίστευτα τα γραφικά.

ΟΚ θα κάνω κάποια στιγμή, είναι πολλά που θέλω να κάνω, αλλά μόνο να στήσω μηχανήματα κι οθόνες στο γραφείο, η μπάρα ενέργειας μου έχει πέσει στο μισό. Βάλε μετά βιντεολήψεις, επεξεργασία, φεύγει ένας μήνας χαλαρά, μηδενίζεται η ενέργεια και χάνω μια ζωή.

Σίγουρα όμως, θα υπάρχουν άπειρα τέτοια βίντεο στο ΥΤ. Αν και, παραδόξως, δεν βλέπω σχεδόν καθόλου ρετρό. Απ' την αρχή του χρόνου άντε να έχω δει 3-4. Το ανοίγω μόνο για να παίζει τραγούδια, ή να δω κάποιο βίντεο κλιπ όταν έχω χρόνο.
 
Σίγουρα όμως, θα υπάρχουν άπειρα τέτοια βίντεο στο ΥΤ. Αν και, παραδόξως, δεν βλέπω σχεδόν καθόλου ρετρό.
Επειδή έχω δει αρκτά video σου και έχω ακούσει τις μουσικές που επιλέγες, θα τα επισκιάσεις. ;)
 
Pixel 69 - Σεπτέμβριος 1990

Προσωπικά είχα αρχίσει ν' απογοητεύομαι με το περιοδικό εκείνη την περίοδο. Είχε καλά θέματα, αλλά είχε αρχίσει να χάνει την παλιά του μαγεία... ίσως και να παραήμουν ευαίσθητος! :)
Όντως το περιοδικό είχε χάσει την παλιά του αίγλη. Δεν νομίζω ότι οι συντάκτες έκαναν κακή δουλειά, απλά η κατάσταση είχε αλλάξει με την εποχή των home να τελειώνει και οι περισσότεροι χρήστες να στρέφονται στα PC. Επίσης είναι άλλο πράγμα να είσαι στην καρδιά των γεγονότων, όπως πχ ένα Αμερικανικό περιοδικό, και άλλο σε μια περιφερειακή χώρα όπου παίρνεις τα θέματα από δεύτερο χέρι. Ε όσο περνούσαν τα χρόνια και είχαμε περισσότερη πρόσβαση στον ξένο τύπο η διαφορά φαινόταν.
 
Θα διαφωνησω λιγο, βλεποντας το εξωφυλλο με εξιταρε ακομη το περιοδικο στην συγκεκριμενη εποχη.
CD rom παιχνιδια εχοντας τον 6128 φυσιολογικο βεβαια.
 
Απόλυτα κατανοητό φίλε Aardvark.

Σταμάτησα να το παίρνω όταν άλλαξε σχήμα και έγινε τετράγωνο, δεν θυμάμαι πότε. Ήταν πια περισσότερο συνήθεια, βλέπεις με αυτό είχα(με) μεγαλώσει. Μια μέρα που ενώ το είδα στο περίπτερο, δεν το αγόρασα, εκεί κατάλαβα πως αυτό ήταν, τέλος εποχής για μένα.

Συμφωνώ Leon, δεν έφταιγε το περιοδικό, το έγραψα. Τι κατεύθυνση να ακολουθούσε, τα home, τα pc, τις κονσόλες, τα gadgeτ, το internet, όλα μαζί γίνεται?. Και αν έμενε πιστό στα 8 και 16 bit πόσο θα άντεχε (από πλευράς πωλήσεων) γιατί εν κατακλείδι από εκεί εξαρτώνται όλα. Είναι μεγάλη και ωραία κουβέντα, βαζω φρένο εδώ για να μην με μαλώσει ο Mr. Computer για το off-topic.
 
Προσπαθώντας να εντοπίσω λίγο περισσότερο "τι έφταιγε" νομίζω το εξής: το Pixel ήταν περιοδικό από χομπίστες για χομπίστες home users, πού έκαναν λίγο από όλα με τον υπολογιστή τους. Λίγο προγραμματισμό, καμιά εφαρμογή, οι πιο μάστορες μπορεί να έφτιαχναν και κανένα κύκλωμα, και λίγο gaming. Όταν αυτή η περίοδος τελείωσε και πλέον οι home υπολογιστές έγιναν απλά κονσόλες, το Pixel άλλαξε αναγκαστικά και αυτό. Πάνε οι στήλες προγραμματισμού, πάει το αγαπημένο μας κομμάτι του Pixel, το "hardware porn" που έπιαναν ένα νέο υπολογιστή και τον ξεγύμνωναν για να τον παρουσιάσουν (αφού πια δεν έβγαιναν νέοι home). To μόνο hardware review του τεύχους πχ ήταν το A-Max και μια αναδημοσίευση από ξένο περιοδικό του Cd-i που δεν το είχαν καν στα χέρια τους. Όμως τα παιδιά ήταν γενικά κομπιουτεράδες και όχι hardcore gamers οπότε η παρουσίαση παιχνιδιών δεν ήταν το φόρτε τους. Ε όταν τα παιχνίδια έγιναν στην ουσία η αποκλειστική ύλη του περιοδικού υπήρχε πρόβλημα.
 
Πολύ εύστοχες παρατηρήσεις Leon. Περίμενα το Pixel πρωτίστως για το ένθετο Pixelware και ξενέρωνα όταν δεν είχε προγράμματα για C64.
 
@Aardvark
Εννοείται πως ήταν ακόμα πολύ ωραίο. Περίμενα πως και πως να βγει τεύχος, αλλά ήταν η εποχή που κάτι δεν μου καθόταν καλά και περίμενα μήπως επανέλθει.

@Leon
Πράγματι, νομίζω τα είπες όλα. Το 80 το περιοδικό κάλυπτε κι έβγαζε όλη τη μαγεία των υπολογιστών. Πάντως, και στα παιχνίδια, πιστεύω πως η συντακτική ομάδα ήταν πολύ δυνατή, κάτι που φάνηκε και στο computer show.

@Blue Max
Αλλαγή σε σχήμα, αν λες τότε που έγινε μεγαλύτερο, ήταν τον Σεπτέμβριο του '91 (το προτελευταίο που πήρα). Παρ' όλα αυτά, είχε στο τέλος μια ενότητα με θέματα προγραμματισμού, κτλ, που θύμιζε παλαιότερες εποχές.
Μη φοβάσαι, δεν πρόκειται να σε μαλώσω! Αφού forum είναι, συζήτηση γίνεται. Προσωπικά, μ΄ αρέσει να διαβάζω τις ιστορίες των άλλων. Πάνω κάτω, έχουμε όλοι τις ίδιες εμπειρίες!
 
Πίσω
Μπλουζα