«Τούρκος» με απόφαση της UNESCO ο Καραγκιόζης

Εγώ προτείνω να αρχίσουμε να είμαστε συνειδητοποιημένοι όσον αφορά την μεγαλύτερη εικόνα, πέραν από αυτή που σχηματίζεται μέσα στο νεοελληνικό κράτος. Επίσης μην βάζουμε φέτες και Καραγκιόζηδες και γεωπολιτικά θέματα τύπου Μακεδονίας στο ίδιο καλάθι. Χρεωκοπεί (ελεγχόμενα) το νεοελληνικό κράτος, το έχουμε καταλάβει αυτό; Εγώ θα ήμουν περήφανος αν είχα τα τελευταία 100 χρόνια ικανότερους ηγέτες και συμπολίτες με κοινωνική συνείδηση και την φέτα ας την φτιάχνουν και άλλοι, η ελληνική θα προσπαθούσε να είναι η καλύτερη.
 
Αυτό ακριβώς προσπαθώ να πω, πως αν ξεσηκωνόμασταν με τα πιο απλά θέματα, δεν θα φτάναμε στην σημερινή κατάσταση. Αν αντιδρούσαμε από την αρχή, δεν θα δημιουργούνταν μια κατάσταση ντόμινο που κατέληξε σε χρέη, φτώχεια , υποχωρήσεις κλπ. Όλοι κάποτε βλέπαμε που πήγαινε το πράγμα, αλλά και τότε κάποιοι έλεγαν για ελληναράδες, συνωμοσιολόγους και διάφορα παρόμοια. Τίποτα δεν έγινε ξαφνικά. Όλα από κάτι ασήμαντο αρχίζουν...
 
φοβήθηκα να το γράψω στην αρχή για να μην με αποπάρουν οι όποιοι ...Ελληνάρες υπάρχουν ανάμεσα μας αλλά εφόσον βλέπω και άλλους να το γνωρίζουν θα το υποστηρίξω και εγώ...ο ελληνικός καραγκίοζης ήταν απλά η προσαρμογή του Οθωμανού γεννήτορα του karagoz, στα δεδομένα της νεοελληνικής κοινωνίας όπως αυτή διαμορφώθηκε τον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ου! Θα έλεγα ότι έχει παράλληλη ρίζα με το ρεμπέτικο τραγούδι!

Υπάρχουν πολλά βιβλία Ελλήνων κοινωνιολόγων σχετικά με το θέμα! Σε μια γενικευτική και απλουστευμένη ανάλυση θα υποστήριζα ότι εξέφραζε τις απορία και την σύγχυση των αναθρεμμένων σε κλειστές αγροτικές κοινότητες Ελλήνων επί Τουρκοκρατίας που ξαφνικά βρέθηκαν σ' ένα κυκεώνα πολιτισμικών και κοινωνικών αλλαγών μετά την απελευθέρωση ακροβατώντας ανάμεσα στην Δύση και την Ανατολή!

Δεν μας ανήκει ο Καραγκίοζης...τον οικειοποιηθήκαμε οι Έλληνες για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες μας μια δεδομένη περίοδο! Όσο και να με πονάει διότι τον λάτρεψα ως παιδί πλέον ειναι παρωχημένη μορφή έκφρασης και διασκέδασης που θα ξεχαστεί στις επόμενες δεκαετίες!
 
Για να μην το τραβαμε αλλο (και παει αλλου για αλλου)

Ο Καραγκιοζης, εχει τουρκικη καταγωγη, και οπως πολυ σωστα ειπε ο dr_slump στο περασμα του χρονου ο καραγκιοζης ελληνοποιηθηκε. Το προσαρμοσαμε στα δικα μας δεδομενα

Rio.. μην παιρνουμε σαν παραδειγμα τον καραγκιοζη (που ειναι ακυρο παραδειγμα) για να γενικευσουμε σε θεματα που ειναι εκτος του φορουμ μας.

spyros_s : σωστα τα λες οσον αφορα την καταγωγη του, ομως.... μην χαρακτηριζεις σε παρακαλω (δες ελληναρας)
 
spyros_s είπε:
φοβήθηκα να το γράψω στην αρχή για να μην με αποπάρουν οι όποιοι ...Ελληνάρες υπάρχουν ανάμεσα μας αλλά εφόσον βλέπω και άλλους να το γνωρίζουν θα το υποστηρίξω και εγώ...ο ελληνικός καραγκίοζης ήταν απλά η προσαρμογή του Οθωμανού γεννήτορα του karagoz, στα δεδομένα της νεοελληνικής κοινωνίας όπως αυτή διαμορφώθηκε τον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ου! Θα έλεγα ότι έχει παράλληλη ρίζα με το ρεμπέτικο τραγούδι!Υπάρχουν πολλά βιβλία Ελλήνων κοινωνιολόγων σχετικά με το θέμα! Σε μια γενικευτική και απλουστευμένη ανάλυση θα υποστήριζα ότι εξέφραζε τις απορία και την σύγχυση των αναθρεμμένων σε κλειστές αγροτικές κοινότητες Ελλήνων επί Τουρκοκρατίας που ξαφνικά βρέθηκαν σ' ένα κυκεώνα πολιτισμικών και κοινωνικών αλλαγών μετά την απελευθέρωση ακροβατώντας ανάμεσα στην Δύση και την Ανατολή!

Δεν μας ανήκει ο Καραγκίοζης...τον οικειοποιηθήκαμε οι Έλληνες για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες μας μια δεδομένη περίοδο! Όσο και να με πονάει διότι τον λάτρεψα ως παιδί πλέον ειναι παρωχημένη μορφή έκφρασης και διασκέδασης που θα ξεχαστεί στις επόμενες δεκαετίες!

Συμφωνω απολυτα μαζι σου ειναι κριμα ετσι να ξεχαστει διοτι εβγαινε αγνο γελιο απο της παραστασεις και ειναι κριμα μικρα παιδια και ακομα μεγαλοι να μην τα μαθουν οχι για το προσφαιρει αλλα για το μας μαθαινει η πλακα ειναι ειναι οτι στην περιοχη μου υπαρχει ενας θιασος οπου παιζει καραγκιοζη με σχεδον καθε σκ δυστηχως χρονο με τον χρονο ερχεται ολο και ποιο λιγος κοσμος μονο κατι παιδικα παρτι το σωζουν ..αλλα και παλι λιγο χρονο ακομα θα ειναι
 
Φοβήθηκα την σύγχυση που σε κάποιους σχεδόν ανακλαστικά συνεπάγεται η αναφορά στην γειτονική χώρα! Οι πολιτισμικές επιρροές είναι αναπόφευκτες στις 2 γειτονικές εθνότητες και εκ των υστέρων πλέον, αποδεκτές και διακριτές!

--------------------------------

Η έκφραση "Ελληνάρας" δεν φωτογράφιζε κάποιο μέλος του φόρουμ συγκεκριμένα αλλά την υποθετική ύπαρξη αυτών ανάμεσα μας! Αν πράγματι λοιπόν κάποιος ενοχλήθηκε από την αόριστη φράση μου στην ουσία επιβεβαιώνει την άποψη μου!

@lionheart: Ξέρω και σένα και τον πατέρα σου ακόμα καλύτερα άρα και τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής σου...μου είναι εύκολο να το κάνω γιατί την μοιραζόμαστε ως γείτονες. :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πως θα φαίνονταν άραγε αν έκανα λόγο εγώ για θολοκουλτουριάρηδες η ψευτοπροοδευτικούς; Δεν είχα σκοπό να το παω στην πολιτική αλλά κάποιοι μάλλον όπως στο θέμα του Μαστοράκη ,άρχισαν παλι τους χαρακτηρισμούς και τις προσβολές σε όποιον διαφωνεί....
 
Το βασικό ζήτημα είναι, ότι αν μια ελληνική εταιρεία θέλει να βγάλει ένα κινούμενο σχέδιο βασισμένο στον Καραγκιόζη δημιουργείται πρόβλημα, ανεξάρτητα της καταγωγής του υπάρχει ως στοιχείο της ελληνικής παράδοσης και άρα πρέπει να μπορεί να εκμεταλευτεί εμπορικά.

@Pooky: ναι, ολα καλά αυτά που λες, αλλά τον spectrum σου τον είχες και δεν ήσουν ο μόνος εκείνα τα χρόνια, η αυτά τα χρόνια, που είχε υποστεί στερήσεις. Και όσο πάνε οι γενιές πίσω τόσο χειρότερα ήταν και τα πράγματα. Καλά κάνεις και είσαι περήφανος για ότι καταφέρατε, να βγείτε από τη φτώχια, αλλά στα τελευταία 10 χρόνια το χουν καταφέρει 400 εκατομμύρια κινέζοι. Και μπορεί σ' εσένα να μην μιλά ο Καραγκιόζης, αλλά σε ανθρώπους που ενώ είναι ικανοί και άξιοι και κάποιος δεν τους αφήνει να δημιουργήσουν και να αναπτυχθούν, ο Καραγκιόζης λέει πολλά. Ή τουλάχιστον λέει πολλά σε ανθρώπους που βλέπουν μηνύματα ακόμα και αν δεν υπάρχουν ή υπάρχουν κατά λάθος.

Και για να μην παρεξηγηθώ δεν θεωρώ ότι υπάρχει αδικία εις βάρος μου, ή αν το θεωρώ δεν είναι κάτι που θα το έλεγα σε ένα δημόσιο φόρουμ, αλλά αυτό το μήνυμα μου έβγαζε ο Καραγκιόζης.

Εντελώς φιλικά όλα τα παραπάνω..

Edit: PS: Το αν μου άρεσε ο Καραγκιόζης ή όχι είναι εντελώς άσχετο επίσης..
 
spyros_s είπε:
Αν πράγματι λοιπόν κάποιος ενοχλήθηκε από την αόριστη φράση μου στην ουσία επιβεβαιώνει την άποψη μου!
δηλ κατι σαν : οποιος εχει την μυγα, μυγιαζεται! Αυτο δεν ειναι απαντηση..

Οι χαρακτηρισμοι γενικα δεν ειναι αποδεκτοι (και οχι μονο εδω). Μου καθισε ασχημα και ας συμφωνησα με τα λεγομενα σου (αρα δεν ειμαι αυτο που λες γενικα και αοριστα). και.. πιστευω καταλαβαινεις, πως η επεξηγηση καθε αλλο παρα καθησυχαζει τα πνευματα
 
RIO είπε:
Δυστυχώς με το "έλα μωρέ και τι έγινε", την πατάμε στα πιο πολλά θέματα! Χτες η φέτα, σήμερα ο Καραγκιόζης, αύριο το όνομα Μακεδονία. Σίγουρα, αν ρώταγαν τον συγχωρεμένο τον Σπαθάρη για τον καραγκιόζη, δεν θα απαντούσε με το "κουλτουριάρικο" πεινασμένος. Λίγο πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι, σε κάποια θέματα...
Φίλε μου, πίστεψέ με, "κουλτουριάρης" δέν είμαι και ούτε προσπαθώ να το παίξω. Συνειδητοποιημένος είναι αυτός που δέν έχει παρωπίδες και έχει γνώμη που βασίζεται σε ανοιχτό μυαλό και ενημέρωση, όχι σε στείρες εμμονές. Όσο για την φέτα...αυτή μας έφαγε...
 
Από την αρχή, διάφορα άτομα τοποθετήθηκαν αρνητικά και με δόσεις ειρωνίας. Το ξαναλέω δεν είχα σκοπό να κάνω το θέμα πεδιό μάχης. Απλά μου έκανε άσχημη εντύπωση, οι χαρακτηρισμοί και το στυλάκι "εσείς που ασχολείστε με ξεπερασμένα θέματα", "που αρπάζεστε από το τίποτα ενώ υπάρχουν άλλα θέματα" κλπ. Το τι είναι σημαντικό και τι όχι, είναι πιστεύω υποκειμενικό...
 
Πυροσβεστικό post:

Μακάρι να΄χανε και τα δικά μου threads τέτοια επισκεψιμότητα!!! :(

Πλάκα πλάκα, ένα videogame με τον Καραγκιόζη δεν υπάρχει...
 
DINO είπε:
Πλάκα πλάκα, ένα videogame με τον Καραγκιόζη δεν υπάρχει...
Μπρός, κάτω, κάτω/μπρος + μπουνιά για καρπαζιά στον Ζατζιαβάτη!

Δυνατή γροθιά + δυνατή κλωτσιά για tag team με τα κολλητήρια!

qcf x 2 + τρείς γροθιές για να φωνάζεις τον Μπαρμπα Γιώργο και να τσακίζει τους πάντες με την γκλίτσα!
 
RIO είπε:
Το τι είναι σημαντικό και τι όχι, είναι πιστεύω υποκειμενικό...
Σαφώς. Οπότε τί είναι σημαντικό, το ότι δέν είναι Έλληνας ο Καραγκιόζης, ή το ότι δέν ήταν ποτέ Έλληνας ? Είναι Τούρκος τελικά, ή όχι ? Ο Καραγκιόζης είναι ήρωας της λαικής τέχνης, και αντιπροσωπεύει όλα αυτά που με γυμνό μάτι βλέπει κανείς. Η λαική τέχνη δέν έχει σύνορα, γιατί ο απλός κόσμος, αυτός που παλέυει για να ζήσει, είναι ίδιος και απαράλλαχτος.

Αν μελετήσει κανείς προσεκτικά τους υπόλοιπους χαρακτήρες που πλαισιώνουν τον Καραγκιόζη, θα διαπιστώσει το πόσο "μπασταρδεμένοι" είναι όλοι τελικά...Δείτε τον Νιόνιο (έλα ψυχούλα μου.....) για παράδειγμα, απο το Φιόρε του Λεβάντε ! Τι πάει να πεί τώρα, είναι Ιταλός ας πούμε ?

Το θέατρο σκιών, είναι αυτό που λέει...Σκιαγραφεί χαρακτήρες, ανθρώπους προσωπικότητες . Μπλέκει κουλτούρες και βγάζει την ανθρωπιά ώς απόσταγμα απο αυτές τις συναντήσεις διαφορετικών πολιτισμών.

Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Σπαθάρη προσωπικά, μέσω του παππού μου που με πήγαινε συνέχεια στον Καραγκιόζη. Έχω ακούσει πολλές ιστορίες, και μου έχει χαρίσει και φιγούρα του Καραγκιόζη. Επίσης έχω καταγωγή απο Μικρά Ασία, και ο παππούς μου έπαιζε με φιγούρες Καραγκιόζη απο μικρός, όπως επίσης έχω ακούσει άπειρες ιστορίες και για τις σχέσεις Ελλήνων και τούρκων στη Σμύρνη. Δέν ήθελα να τα γράψω αυτά, αλλα το κάνω τώρα, γιατι νοιώθω ότι συνεχώς το πραγματικόι νόημα απο όλα αυτά τελικά χάνεται...
 
με αφορμή πάντως τον καραγκιόζη, αυτό το θέμα -όσους μήνες είμαι εδώ μέσα- είναι το μοναδικό (sorry αν κάνω λάθος) που γίνεται μία κουβέντα εκτός των αυστηρών (προσωπική μου άποψη) ορίων και κανόνων που επικρατούν σε αυτό το forum.

έτσι ενώ το θεματάκι είναι λίγο "ευαίσθητο" για να ξεφύγει η κουβέντα, δεν έχει κλειδωθεί, το οποίο και με χαροποιεί.

και αυτό γιατί ναι μεν μπορούμε να τα συζητήσουμε σε άλλες ιστοσελίδες αλλά θα ήθελα και κάποιες κουβέντες για κάποια θέματα να τα συζητούσαμε εδώ μέσα με κάποιους φίλους-γνωστούς που μοιραζόμαστε πολλά κοινά ενδιαφέροντα & ¨κολλήματα¨

αυτή είναι η άποψή μου και μόνο. συγνώμη για το off topic (ελπίζω να μη με στείλετε...)
 
Jedah είπε:
Μπρός, κάτω, κάτω/μπρος + μπουνιά για καρπαζιά στον Ζατζιαβάτη!Δυνατή γροθιά + δυνατή κλωτσιά για tag team με τα κολλητήρια!

qcf x 2 + τρείς γροθιές για να φωνάζεις τον Μπαρμπα Γιώργο και να τσακίζει τους πάντες με την γκλίτσα!
αχαχαχαχαααααααααααααααααααααα!!! Ελιωσα!!!!!
 
picture.php


DERAILEd..................
 
Jedah είπε:
Μπρός, κάτω, κάτω/μπρος + μπουνιά για καρπαζιά στον Ζατζιαβάτη!Δυνατή γροθιά + δυνατή κλωτσιά για tag team με τα κολλητήρια!

qcf x 2 + τρείς γροθιές για να φωνάζεις τον Μπαρμπα Γιώργο και να τσακίζει τους πάντες με την γκλίτσα!
XAXAXAXAXAXA!!!!

Beat'em up eh? :D

Summon Barba-Giorgos...
 
ChrisTOS είπε:
@Pooky: ναι, ολα καλά αυτά που λες, αλλά τον spectrum σου τον είχες και δεν ήσουν ο μόνος εκείνα τα χρόνια, η αυτά τα χρόνια, που είχε υποστεί στερήσεις. Και όσο πάνε οι γενιές πίσω τόσο χειρότερα ήταν και τα πράγματα. Καλά κάνεις και είσαι περήφανος για ότι καταφέρατε, να βγείτε από τη φτώχια, αλλά στα τελευταία 10 χρόνια το χουν καταφέρει 400 εκατομμύρια κινέζοι. Και μπορεί σ' εσένα να μην μιλά ο Καραγκιόζης, αλλά σε ανθρώπους που ενώ είναι ικανοί και άξιοι και κάποιος δεν τους αφήνει να δημιουργήσουν και να αναπτυχθούν, ο Καραγκιόζης λέει πολλά. Ή τουλάχιστον λέει πολλά σε ανθρώπους που βλέπουν μηνύματα ακόμα και αν δεν υπάρχουν ή υπάρχουν κατά λάθος.

Και για να μην παρεξηγηθώ δεν θεωρώ ότι υπάρχει αδικία εις βάρος μου, ή αν το θεωρώ δεν είναι κάτι που θα το έλεγα σε ένα δημόσιο φόρουμ, αλλά αυτό το μήνυμα μου έβγαζε ο Καραγκιόζης.

Εντελώς φιλικά όλα τα παραπάνω..

Edit: PS: Το αν μου άρεσε ο Καραγκιόζης ή όχι είναι εντελώς άσχετο επίσης..

Δεν με ενδιαφέρει τι έκαναν 10000000000000 κινέζοι. Πρόβλημά τους.

Σου υπενθυμίζω ότι ποτέ τα posts μου δεν ήταν ούτε αντικειμενικά, ούτε τίποτε.

Είναι προσωπικές γνώμες και τίποτε άλλο.

Φιλικά πάντα, έτσι; :) :)
 
Πίσω
Μπλουζα