Άρθρο: Ποιός σκότωσε τον Atari ST; ( The Syracuse Newspapers - 1989 )

DINO

Expert
Joined
3 Αύγ 2007
Μηνύματα
8.332
Αντιδράσεις
1.185
attachment.php



Ένα ενδιαφέρον Αμερικάνικο άρθρο, γραμμένο το 1989 που προβλέπει την πτώση του ST...

A reader called from Ohio the other day and asked about a strange computer. He said he'd never heard of it until he saw it mentioned in one of my columns.The name of this computer? The ST.

Must be something new, right?

No, the ST has been around for three or four years.

Then it must be an oddball design, right, something nobody would want?

No, the ST is probably the most universal of all personal computers. It runs IBM PC programs and Macintosh programs in addition to its own software.

All right, it sounds like a great deal. So how come practically nobody's ever heard of it? Who's keeping the ST from the American public?

The answer, strange as it may seem, is that the manufacturer of the ST itself is the guilty party. Despite the fact that it is an American company, the maker of the ST has virtually ignored the American market in order to sell the computer in Europe.

The ST was born in mystery, in a drama that a soap opera could hardly match

For a few months at the Atari company, the lights in the engineering department never went out. Tramiel was at war

The rich could have their $8,000 Macintosh II computers, while the everyday Joes and Janes could have their $1,000 STs

But what's more amazing is that Atari, the American company that makes the ST, has chosen to leave the U.S. market in the cold. Instead, for the last two or three years it has pushed the ST in Europe. As much as 90 percent of all STs have been sold there
Όπως φαίνεται, πέρα από τα τεράστια λάθη στο marketing, που έκανε η Atari στην Ευρώπη, φαίνεται πως δεν ήταν ικανή και να προωθήσει τον ST, στην Αμερική (!)...

Όλο το άρθρο, εδώ.
 
Ποιος σκότωσε τον στ;

Προφανώς κάποιος ήρωας :p

(προφανώς και θα διαβάσω το άρθρο και θα επανέλθω με σοβαρή απάντηση)
 
ΧΑΧΑΧΑ!!! Η ίδια η Atari ήταν. Της έχετε κάνει μνημείο, φαντάζομαι. :D
 
φίλε Ντίνο όσο μεγάλες ήταν οι εταιρείες αυτές στα μάτια μας τότε, τόσο από την άλλη αποδείχθηκαν ανίκανες να προωθήσουν σωστά τα προϊόντα τους και ηττήθηκαν κατά κράτος από τον ανταγωνισμό! Πρόκειται για παραδείγματα προς αποφυγή που θα έπρεπε να διδάσκονται σε υποψήφιους μάνατζερς για το τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουν.
 
Εγω πιστευω οτι ολες οι εταιριες και ολα τα home μηχανηματα θα εσβηναν καποια στιγμη, δεν μπορουσαν να αντισταθουν στην ομογενοποιηση/κινεζοποιηση που εφερναν τα pc με τις απειρες επιλογες και τις χαμηλες τιμες. Μπορει τα pc να ηταν χειροτερα, αλλα ηταν "μαζικα" με οτι σημαινει αυτο.

Απλα οσο καλυτερο ηταν ενα home, τοσο πιο πολυ αντεξε. Η amiga ηταν το καλυτερο για αυτο και επεσε τελευταια.

(μην ακουσω τιποτα για apple, αυτα ειναι pc εδω και αιωνες)
 
mike είπε:
Απλα οσο καλυτερο ηταν ενα home, τοσο πιο πολυ αντεξε. Η amiga ηταν το καλυτερο για αυτο και επεσε τελευταια.
Είχε κάποια καλύτερα παιχνίδια και specs, θα έλεγα εγώ...
 
μην παίζεις με την τύχη σου διότι θα εκραγώ....

:p

Eίπαμε η αμίγκα ήταν το καλύτερο home!Tέλος!

@mike: θα μπορούσαν να κάνουν μια αντίστοιχη επεκτάσιμη πλατφόρμα και τα home αφού η δυναμική τότε υπήρχε και είχαν ορκισμένους φανατικούς χρήστες. Το playstation και το xbox έχουν επίσης κλειστή αρχιτεκτονική και επιζούν μια χαρά!

---

Tώρα για την apple καλύτερα να μην την πιάνουμε στο στόμα μας. Αποδείχθηκε ότι έκανε όσα έπρεπε να κάνουν και οι υπόλοιποι τότε! Δηλώνω πολέμιος των προϊόντων της αλλά τους παραδέχομαι στον τρόπο που στάθηκαν στην αγορά! Πλέον είναι νούμερο ένα και μαγκιά τους!

Επιμένω στο παραπάνω σχόλιο μου για ανικανότητα των μανατζερ τους...
 
@ Σπυρος: δυστυχως δεν θα μπρουσε να βγει ανταγωνιστο home (σε τιμη) μετα την επελαση των pc κλονων. Αυτοι παραγουν κατα χιλιαδες το hardware.

Εκτος εαν εννοεις amiga με επεξεργαστη pentium και g-force καρτες κτλ. Δεν ειναι αμιγκα ουτε καν home, ακριβως οπως τα τωρινα apple δεν εχουν σχεση με τα καπως αποδεκτα του παρελθοντος.

@ Dino : δεν μπηκα σε λεπτομερεις του hardware και του software, ειπα ενα γενικα καλυτερο μηχανημα, σαν συνολο. Υπαρχουν και αλλα αξια home, απλα νομιζω οτι η αμιγκα τα ριχνει σε συνολικη βαθμολογια.
 
αν ειχες δίκιο Μιχάλη τότε τα xbox-playstation θα είχαν αποτύχει
 
Βασικά ο Archimedes ήταν καλύτερος, αλλά μας άφησε νωρίς...
 
άρα δεν ήταν τόσο καλός τελικά.... ;)
 
Ο Archie, μια χαρά ήταν... Απλά δεν υποστηρίχθηκε σχεδόν καθόλου και έπεσε μαζί με το Falcon.
 
Διάβασα το άρθρο πριν λίγο.

Δεν νομίζω πως ήταν αποκλειστικά θέμα marketing η μικρή αγορά του ST στην Αμερική. Αν ένας υπολογιστής δείχνει ότι πουλάει, δεν υπάρχει λόγος για μία εταιρία να τον κρατάει επίτηδες στην "αφάνεια", διότι δεν είναι στο συμφέρον της.

Κατά τη γνώμη μου στην Αμερική τα pc πούλησαν πολύ γρήγορα, είχαν τεράστια αγορά, και κυριάρχισαν στον 16-bit τομέα πριν οι ST προλάβουν να "σηκώσουν κεφάλι" (και το ίδιο περίπου ισχύει και για την Amiga).
 
Τότε πως επιβίωσε το μήλο;
 
H Aμερικη ειναι μια περιεργη αγορα, θα ελεγα οσο περιεργοι ειναι και οι ιδιοι οι αμερικανοι.

Εκει τα πισι κατεκτησαν τα παντα, πιο γρηγορα απο τον υπολοιπο κοσμο. Στον υπολοιπο κοσμο υπηρχε ενα πιο διερευνητικο ματι του αγοραστη, ηθελε κατι διαφορετικο να ξεχωριζει. Οι αμερικανοι ως γνωστοι μαμουχαλοι αγοραζουν οτι τους πασαρουν, και οι πιο σκεφτομενοι πανε σε εναλλακτικη προταση, τα apple.

Tωρα για τις κονσολες τι να πω. Μπορει η κομμοντορ ή ο αγοραστης της να εβγαζε ενα νεο CD32 και να ειχε καταφερει να μεινει ενεργος μεχρι τωρα. Αλλα ποτε δεν ξερεις, εδω η μεγαλη sega πεθανε, η panasonic και τα 3DO το ιδιο, δεν ξερεις εαν θα τραβαγε η κονσολα. Αλλα και παλι home υπολογιστης τυπου αμιγκα, δεν θα επιβιωνε.
 
Τωρα θα πω κατι που ακουστει καπως ,αλλα νομιζω οτι κοντα στα αλλα εφαγε και γκολ απο τα αποδυτηρια, λογω της επιλογης του συγκεκριμμενου ονοματος.

Atari ST ???? ( δεδομενου του κοινου στο οποιο απευθυνονταν , θα πρεπε να υπαρχει απλα διακριτικα καπου το by Atari και οχι στο ονομα ) , οσο για το ST ...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
spyros_s είπε:
Τότε πως επιβίωσε το μήλο;

Για ποιό "μήλο" μιλάμε; Τον Apple IIGS ? Mα αυτός δεν θα έλεγα πως κατάφερε να "επιβιώσει"...

Εκτός βέβαια αν εννοούμε την σειρά των Apple Macintosh. Aυτοί όμως βγήκαν *νωρίτερα* στην αγορά της Αμερικής απο Αmiga & ST, και ως εκ τούτου πρόλαβαν να πιάσουν καλύτερο μερίδιο (και μία "θέση" ως επαγγελματικά μηχανήματα για δουλειές όπως το DTP, κλπ.), ενώ είχαν και μεγάλη υποστήριξη στο software απο αμερικάνικες εταιρίες.

Επιπλέον, (και είναι σημαντικό αυτό), κατάφεραν να μην μείνουν στάσιμοι πολύ καιρό, αλλά να εξελιχθούν με τέτοιο τρόπο που να προλαβαίνουν τα pc, και να συνεχίζουν να έχουν υποστήριξη στην επαγγελματική αγορά (π.χ. όταν το '87 κυκλοφορούσε η Amiga 500 ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχε βγεί και ο STFM, οι Μac προχώρησαν στον "Macintosh II", με 32-bit επεξεργαστή, παλέττα εκατομμυρίων χρωμάτων, κλπ).

Πάντως δεν θα ήθελα να ανακατέψω περισσότερο τα μοντέλα της Apple στην συζήτηση, για να μην φύγω εντελώς off-topic. :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μόνο που δεν είναι καθόλου άσχετη η Apple με τον ST. Η amiga ναι, γιατί ο ST ξεκάθαρα πήγαινε απέναντι στα Mac και όχι στην Amiga. Σε όλες τις διαφημίσεις, όλο το marketting ποτέ δεν ειπώθηκε κάτι για amiga, μόνο για apple και IBM.
 
Ναι ετσι ειναι, οι διαφημισεις και αναφορες της εποχης λενε οτι "ο ST προσφερει οτι και τα apple σε πολυ καλυτερη τιμη".

Ο στοχος ηταν τα apple, οχι η αμιγκα, ακριβως επειδη η αμιγκα δεν ειχε μεριδο αγορας, βασικα δεν υπηρχε καν.
 
Και αργότερα να το δεις, πάλι στο ίδιο μοτίβο κινούνταν. Η μόνη διαφήμιση που ξέρω και έχει έμμεση αναφορά στην Amiga είναι η: Any computer can play games with you...
 
Πίσω
Μπλουζα