Άρθρο: Ποιός σκότωσε τον Atari ST; ( The Syracuse Newspapers - 1989 )

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας DINO
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Mα ειναι λογικο να χτυπαει σε καποιον που εχει ηδη αρκετες πωλησεις και οχι καποιον που ΘΑ εχει αρκετες πωλησεις.
 
ChrisTOS είπε:
ο ST ξεκάθαρα πήγαινε απέναντι στα Mac και όχι στην Amiga.

ChrisTOS είπε:
Και αργότερα να το δεις, πάλι στο ίδιο μοτίβο κινούνταν.
Δεκτόν εν μέρει - αν και άσχετα με ό,τι έγραφαν οι διαφημίσεις, μου είχε δοθεί η εντύπωση πως ο Tramiel επεδίωκε (πέρα απο τους Mac, pc, κλπ - όπως γράφει και το άρθρο του Dino) να κοντράρει *και* την Amiga - ειδικά κάποια χρόνια αργότερα με την "έλευση" του STe.

Οπως και να 'χει, στην Αμερική τουλάχιστον, ο Tramiel oύτε τα PC νίκησε (έστω και "στιγμιαία"), ούτε τους Mac εκμηδένισε. Θεωρώ πως στην Αμερική οι μεγάλες του επιτυχίες έγιναν όσο ήταν στην Commodore.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο STE πράγματι, βγήκε σαν Amiga-killer, αργότερα όμως, όταν είχε ήδη εδραιωθεί ο ST.

Σίγουρα ο Tramiel, δεν εκμηδένισε τα Mac, όμως έδωσε στο λαό και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ένα μηχάνημα για DTP, Music, Painting, και ένα κάρο άλλες εφαρμογές, που μέχρι τότε γίνονταν σε πανάκριβα μηχανήματα.
 
Ναι, ο STE βγήκε απέναντι στην Amiga. Αλλά μέχρι το 89 η φιλοσοφία ήταν ένα επαγγελματικό μηχάνημα. Επειδή μάλλον δεν πιστεύει κανείς ότι δεν υπήρχε ένας μηχανικός στην atari που μπορούσε να βάλει h/w scrolling στον ST για παράδειγμα, καταλαβαίνουμε ότι το βάρος είχε πέσει σε αυτό τον τομέα. Νομίζω ότι όταν τα πράγματα ξεκαθάρισαν και ο ST έγινε home στην συνείδηση του κοινού, τότε ο Jack είπε να το μετακινήσει προς τα εκεί. Αλλά πάλι κινούνταν προς την επαγγελματική κατεύθυνση με τον mega ste, τον tt και το falcon.
 
Πιστεύω ότι ο εξήγηση βρίσκεται στην θρυλική δικαστική διαμάχη της Apple με την Digital Research, την δημιουργό του GEM (του GUI του Atari ST, αλλά και άλλων μηχανημάτων), σχετικά με την αντιγραφή του "look and feel" του GUI των Mac.

Ίσως γι'αυτό να καθυστέρησε η διαφημιστική καμπάνια στην Αμερική, έως ότου να ξεκαθαρίσει η υπόθεση, να κυκλοφορήσει το GEM2 που ήταν "lawsuit free".

Ένα από τα γελοία θέματα αυτής της δίκης ήταν και η εικόνα του εικονιδίου του "σκουπιδοντενεκέ" που εντέλη με δικαστική εντολή άλλαξε.

Οπότε μπορεί ο Tramiel (που χαζό δεν τον λες) να σκέφτηκε να λανσάρει το st στην νομικά κατακερματισμένη Ευρώπη, αντί να ρισκάρει μια απευθείας σύγκρουση με την apple στην Αμερική, που μπορούσε να οδηγήσει στο "χουνέρι" που έπαθε πριν από λίγες μέρες η Samsung μετά από μια αντίστοιχη δικαστική διαμάχη (πρόστιμο 1 δις δολάρια και απαγόρευση πώλησης 7 προϊόντων της, επειδή είχαν οπτικές ομοιότητες με τα iphone & ipad).

Πάντως το άρθρο του technofileonline έχει αρκετά λάθη, κυρίως στην ιστορία της Amiga, οπότε ας μη το βλέπουμε σαν ευαγγέλιο.
 
Η σειρά ST, για εμένα, ήταν άκρως πρωτοποριακή, στην εποχή της.

Υπήρξαν όμως κάποια δεδομένα, που δυστυχώς, αποτέλεσαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της.

Αρχικά, η Atari corporation, ξεκίνησε στα όρια της χρεοκοπίας. Ακόμα και στη χρυσή εποχή, ίσως να μην είχε την οικονομική επιφάνια να ανταγωνιστεί εδραιωμένους κολοσσούς της τεχνολογίας...

Επίσης είχε ποντάρει "όλα τα λεφτά" σε δύο άλογα κούρσας που τελικά δε της βγήκανε...

Το ένα ήταν η Motorola, που ενώ αρχικά ξεκίνησε πολύ δυναμικά, δυστυχώς, αργότερα, άρχισε να χάνει, χρόνο με το χρόνο, την επιρροή της στην αγορά επεξεργαστών, μένοντας τελικά πίσω...

Το άλλο ήταν η Digital Research και το GEM που...μας τελείωσαν και αυτά! Με την ασταθή πορεία και τελικά την ταφόπλακα της DR ο Atari έχασε την υποστήριξη για το λειτουργικό {έστω interface) της επόμενης γενεάς. Αν πήγαινε από την αρχή στα νέα MS windows θα έπρεπε να περιμένει ένα χρόνο αργότερα, αφού για τον motorola που φόραγε τότε ο ST, δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα.

Λειτουργικό και CPU ήταν η ψυχή και η καρδιά κάθε μηχανήματος. Που μπορείς να πας χωρίς αυτά...

Συνεπώς....κανείς σοβαρός προγραμματιστής δε θα ασχοληθεί με CPU's και OS που έχουν πεθάνει! Κανένας δε θα σου βγάλει σοβαρά προγράμματα που απαιτούν χρόνο και χρήμα..

Έτσι οι επόμενες γενιές της σειράς ST μοιραία θα διέθεταν ως CPU τους τελευταίους motorola που οριακά θα τοποθετούνταν στο κατώτατο όριο του ανταγωνισμού (σε σχέση με τους αντίστοιχους intel) και ανακυκλωμένα OS, έτοιμα από τα παλιότερα μοντέλα...
Οι επόμενες γενιές ST θα είχαν ολοένα και λιγότερα προγράμματα μέχρι τελικά να πεθάνουν και να σβήσουν από το χάρτη...


Αυτό δεν είναι στόχευση, και δείχνει ότι το ματς έχει χαθεί εδώ και καιρό...
 
Τελευταία επεξεργασία:
Διαβάζω το άρθρο και πέφτω σε αυτό:
"Part 3:
Darwin reminded us that only the strong survive."

Αυτό είναι ανακρίβεια!
Ο Δαρβίνος στην πραγματικότητα είπε: ότι δεν επιβιώνει ο πιο δυνατός, ούτε ο πιο έξυπνος, αλλά αυτός που προσαρμόζεται καλύτερα στις αλλαγές.... Έτσι έφτασε ως τις ημέρες μας η Apple! Κράτησε με λύσσα την Motorola άλλα μόλις άρχισαν τα δύσκολα πήδηξε στο άρμα της intel... Φυσικά είχε και τα χρήματα να υπομείνει τη χασούρα! Ας είναι καλά τα ipod και ipad....είπαμε προσαρμοστικότητα...
 
Είναι θέμα όγκου του αγοραστικού κοινού σου. Οι επεξεργαστές της motorola ξεκίνησαν ταχύτεροι και καλύτεροι από τους αντίστοιχους intel, πχ ο 6809 σε σχέση με τον 8080, ο 68000 με τον 80286, ο 68020 σε σχέση με τον 386 .. αλλά τα έσοδα από την τεράστια αγορά PC επέτρεψαν στην Intel, AMD και λοιπούς x86 συμβατούς επεξεργαστές να επενδύσουν πρώτοι σε νέες τεχνολογίες κατασκευής , λιγότερων nm, και άρα να πάρουν το πάνω χέρι σε ταχύτητα και σε τιμή. Έτσι κατάφεραν να υπερκεράσουν και τους επεξεργαστές RISC που χρησιμοποιούνταν σε workstations και servers , ακόμα και υπερεξειδικευμένους επεξεργαστές που χρησιμοποιούνταν στα mainframes, και αν η MS και η Intel είχαν επιμείνει μερικά χρόνια ακόμα με τα windows mobile και τους cellphones Atom επεξεργαστές, θα είχαμε και σοβαρό μέρος των κινητών τηλεφώνων και tablets να έχουν x86 επεξεργαστή. Όσον αφορά το λειτουργικό, και πάλι ήταν η τεράστια αγορά στα PC.. Δεν υπήρχε δυνατότητα από κάτι μη συμβατό να επιβιώσει, μόνο η Apple τα κατάφερε γιατί επεκτάθηκε στα κινητά τηλέφωνα, στις υπηρεσίες για κινητά τηλέφωνα, και στράφηκε περισσότερο στο design των προιόντων της και στο ότι προσέφερε ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα κινητού, προσωπικού υπολογιστή, ταμπλετας και audio player.
 
Πιστευω δεν το πρωωθησε στις ΗΠΑ γιατι δεν ηθελε την συγκρουση με το μονοπωλιακο γιγαντα της Apple. Πιθανως δεν ηθελε να εμπλακει σε δικαστηρια που θα εξαντλουσαν την εταιρεια οικονομικα. Υπηρχε μια πιτα εκει που ειχαν πιασει τα ibm-apple και οποιος αλλος εμπαινε θα τον εσπρωχναν στα σχοινια, ειχαν το χρημα να συρουν δικαστικα επι χρονια την εταιρεια και να την φερουν στα κοκκινα.

Στο στρατοπεδο της Amiga ηταν αλλη φαση, ετρωγαν ολοι απο 10 μεριες, μεχρι και ιδιωτικα τζετ ειχαν. Το μηχανημα επισης ηταν σχεδιασμενο πανω κατω σαν παιχνιδομηχανη που δεν θα αλλαζες και πολλα για αρκετο καιρο. Αντε να εβαζες αλλο ενα floppy και κανενα επιταχυντη που λεει ο λογος. Σαν σχεδιασμος που θα ειναι επεκτασιμος ηταν fail, σαν μηχανημα που θα ειναι wow για καποια χρονια ηταν σπουδαιο.
 
Στο στρατοπεδο της Amiga ηταν αλλη φαση, ετρωγαν ολοι απο 10 μεριες, μεχρι και ιδιωτικα τζετ ειχαν. Το μηχανημα επισης ηταν σχεδιασμενο πανω κατω σαν παιχνιδομηχανη που δεν θα αλλαζες και πολλα για αρκετο καιρο. Αντε να εβαζες αλλο ενα floppy και κανενα επιταχυντη που λεει ο λογος. Σαν σχεδιασμος που θα ειναι επεκτασιμος ηταν fail, σαν μηχανημα που θα ειναι wow για καποια χρονια ηταν σπουδαιο.
Οι 2000 και 3000 ήταν πλήρως επεκτάσιμες. Η 500 μόνο είχε αυτόν τον περιορισμό.
 
Πίσω
Μπλουζα