Tassoulis είπε:
Να προσθέσω ότι λανθασμένα η βικιπέδια έχει στους υπεραιωνόβιους τη Νίτσα Τσαγανέα. Όπως μου έχει πει η εγγονή της, η Μαριαλένα Οικονομίδου, η Νίτσα Τσαγανέα πέθανε 30/4/2001 στα 95 της και πάντα της άρεσε να δηλώνει μεγαλύτερη. Οι εφημερίδες και τα δημοσιεύματα στο ίντερνετ λένε 2002 κι ένας Θεός ξέρει πώς γράφτηκε αυτή η ανακρίβεια που μέχρι κι εμένα μπέρδεψε.
Η γλυκιά μορφή της έχει ταυτιστεί για τους περισσότερους Έλληνες με μια σειρά δευτεραγωνιστικών ρόλων στο ελληνικό σινεμά, σε περίφημες ταινίες, όπως «Ένας ήρωας με παντούφλες» ή «Οι Γερμανοί ξανάρχονται».
Η ίδια είχε κάνει ωστόσο μια σημαντικότατη πορεία στο θέατρο κοντά στην Κυβέλη, το Βεάκη, την Κοτοπούλη και («βεβαίως, βεβαίως») το σύζυγό της Χρήστο Τσαγανέα.
Γεννημένη στην Αθήνα το 1902, η νεαρή
Ελένη σπούδασε στη Σχολή του Ωδείου Λότνερ («Ελληνικό Ωδείο») με καθηγητές την
ποιήτρια και πρώην ηθοποιό Θεώνη Δρακοπούλου (τη Μυρτιώτισσα δηλαδή), τον Νίκο Παπαγεωργίου κ.ά.
Στη σκηνή πρωτοεμφανίστηκε το 1924 στο «Θίασο Νέων» στο Παγκράτι, στο πλευρό του πρώτου της συζύγου Γ. Βιτσώρη, ερμηνεύοντας το ρόλο της Φανής στους «Φοιτητές» του Ξενόπουλου. Με τον Βιτσώρη θα αποκτήσουν μάλιστα και μία κόρη -την επίσης ηθοποιό Λιάνα Βιτσώρη-Οικονομίδου, σύζυγο του κονφερανσιέ Γιώργου Οικονομίδη, η οποία όμως εγκατέλειψε πολύ γρήγορα το θέατρο. Το 1925 η Νίτσα Βιτσώρη-Τσαγανέα έγινε μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και
μετά συμμετείχε στο θίασο του Βασίλη Αργυρόπουλου.
Το 1927 τη βρίσκει στο θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Εκεί θα γνωρίσει και το δεύτερο σύζυγό της Χρήστο Τσαγανέα. Ακολουθούν συνεργασίες με το θίασο Βεάκη, με τους Ελένη Παπαδάκη-Νίκο Δενδραμή, με το θίασο Κυβέλης-Δενδραμή. Το 1930 επιστρέφει στο θίασο της Κοτοπούλη και φεύγει μαζί τους σε περιοδεία στην Αμερική, ερμηνεύοντας το ρόλο της Κλυταιμνήστρας στην «Ηλέκτρα». Στο θίασο της Κοτοπούλη παραμένει μέχρι και το 1937 ερμηνεύοντας σημαντικούς
ρόλους σε έργα των Τσέχοφ, Ντεβάλ, Σίλερ, Σέξπιρ, αλλά και Μελά, Τερζάκη, Ξενόπουλου, Μπόγρη κ.ά. Μετά το 1937 συμμετέχει στο θίασο Τσαγανέα-Λάμπρου και
έκτοτε συνεργάζεται στους περισσότερους θιάσους με το σύζυγό της: «Άρμα Θέσπιδος», θίασος Κοτοπούλη, θίασος Κατερίνας (Ανδρεοπούλου) κ.ά. Από το 1960 το ζεύγος θα συνεργαστεί με τον Μίμη Φωτόπουλο και κοντά του θα παραμείνουν για τα επόμενα δέκα χρόνια (με ελάχιστες παρεκκλίσεις, όπως την περίοδο 1966-67 οπότε η Νίτσα Τσαγανέα συμμετείχε στο θίασο του Διονύση Παπαγιαννόπουλου) μέχρι να συνταξιοδοτηθούν.
Στον κινηματογράφο η Τσαγανέα είχε πρωτοεμφανιστεί το 1933, σε μια ταινία μάλιστα τουρκικής παραγωγής. Πρόκειται για τον «Κακό δρόμο» που γυρίστηκε με πρωταγωνίστριες την Κοτοπούλη και την Κυβέλη στο στούντιο «Ιπεκτσί» της Κωνσταντινούπολης, με σκηνοθέτη τον Ετογρούλ Μουσχίν. Ακολούθησαν οι ταινίες «Η Αγνούλα» (1939), «Η φωνή της καρδιάς» (1943), «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», «Ένας ήρως με παντούφλες», «Η κυρά μας η μαμή», «Κρεβατομουρμούρα» κ.ά.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/05/
2002
===================================================================================================
Αγαπητέ Τασούλις, για την ηλικία μπορώ να συμφωνήσω
για το έτος θανάτου όμως όχι. Είναι δυνατόν να απεβίωσε το 2001 και να γνωστοποιήθηκε ακριβώς έναν χρόνο μετά ο θάνατός της; (ρητορικό το ερώτημα).