Έξοδος Κινδύνου (1980)

ARETARA

RetroNuts!
Joined
1 Σεπ 2010
Μηνύματα
2.134
Αντιδράσεις
2.279
Έξοδος Κινδύνου (1980)

Retro DB: http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%88%CE%BE%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82_%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B4%CF%8D%CE%BD%CE%BF%CF%85_%281980%29

Νομίζω πως όλοι μας λίγο ή πολύ έχουμε δει αυτήν την κλασσική πλέον cult ταινία. Ο μετρ των ταινιών του είδους Νίκος Φώσκολος (πριν φυσικά αρχίσει να ξεπέφτει σε σκουπίδια στυλ Γιάγκου Δράκου και Λάμψης) δίνει ρεσιτάλ διαλόγων, σκηνών καταιγιστικής δράσης, θαυμάσιων στίχων (Τραγούδι τίτλων με Όλγα Καρλάτου, "Της ζωής το παλιοτραίνο" (Μουσικό χαλί από τη Δούκισσα στη σκηνή με το Βλογιοκομμένο)), αλλά και αντάξια μουσική επένδυση από το Γιώργο Κατσαρό. Δεν λείπουν φυσικά οι υπερβολές και τα πομπώδη στοιχεία που χαρακτηρίζουν άλλωστε το Φώσκολο, χωρίς ωστόσο να αποβαίνουν σε βάρος της ταινίας. Εγώ σαν fan της ταινίας θα ήθελα να υποβάλλω δυο εξειδικευμένες ερωτήσεις για όποιον θα μπορούσε να της απαντήσει:

1) Υπάρχει ακόμα η εταιρία POLYDOR από την οποία κυκλοφόρησαν σε δίσκο τα τραγούδια της ταινίας και τα οποία παρόλες τις προσπάθειες μου δεν κατάφερα να βρω πουθενά.

2) Έχω την εντύπωση ότι στη σκηνή της καταδίωξης του δεύτερου ληστή της τράπεζας από την Όλγα Καρλάτου το μουσικό χαλί είναι από ξένο μουσικό soundtrack χωρίς να είμαι βέβαιος ωστόσο. Καλό θα ήταν αν κάποιος έχει τεκμηριωμένη γνώση επί του θέματος να την παραθέσει.

[edit]This video is unavailable.

 


Sorry about that.[/edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Την εκανε για τα ξενα μου φαινεται. Ηταν και η δευτερη συζυγος του σκηνοθετη Νικου Παπατακη. Που ειναι σημερα δεν εχω ιδεα...
 
Πολυ ενδιαφερουσα ταινια, την οποια και εχω σε dvd. Μου αρεσει το πρωτοτυπο σεναριο της, η δραση της, η μουσικη και τα τραγουδια της, και οι πολυ ωραιες λυγεροκορμες αστυνομικινες της! ( Απο το 1979 εως το 1981 η μοδα και το μακιγιαζ συνεβαλαν στο να κανουν τις γυναικες πανεμορφες. Μετα...αλλαξαν τα πραγματα).

Το εργο το εχω παρακολουθησει μερικες...δεκαδες φορες, οχι απο επιθυμια δικη μου παντοτε, αλλα για χατηρι καποιου μελους της οικογενειας μου, που εχει παθιαστει μαζι του!

Georgeikos, για το ερωτημα με την Ολγα Καρλατου, μηπως υπαρχει κανενα σχετικο thread στο φορουμ, οπου αναζητουμε χαμενα προσωπα? Λεω τωρα εγω! :) :) ;)
 
Όσον αφορά την Όλγα Καρλάτου να αναφέρω ότι εκτός από τις γνωστές ταινίες που έχει παίξει (KEOMA, Ελευθέριος Βενιζέλος, Murder Rock κλπ.), έπαιξε και στην πασίγνωστη ταινία "Purple Rain" του Prince (1984), στο ρόλο της μητέρας.
 
Η όλγα έπαιξε την francesca στο the scarlet and the black του 1983, me gregory peck και christopher plummer :) μια κυρία της καλής κοινωνίας της ρώμης που συμμετείχε σε αντιστασιακή οργάνωση.
 
Εντυπωσιακή για τα ελληνικά δεδομένα, η σκηνή στην αρχή όπου Μιχαλόπουλος και Γυφτόπουλος ( ο ψηλός από τις φυλακές ανηλίκων), μπουκάρουν με την μηχανή στην τράπεζα, σπάζοντας την τζαμαρία...
 
[video=youtube;tyiTD-1E9Ww]

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αγαπητέ RIO, όσο κι αν έψαξα στους τίτλους αρχής, πουθενά δεν εμφανίζεται ο Λευτέρης Γυφτόπουλος (Η ιδιωτική μου ζωή) και επομένως εικάζω ότι δεν παίζει στην ταινία.Ο Πάνος Μιχαλόπουλος όντως εμφανίζεται στην ταινία δεν είμαι σίγουρος όμως αν έχω δει το πρόσωπό του κάπου. Από τους 2 ληστές μόνο ο ένας εμφανίζει για λίγο το πρόσωπο στη σκηνή στο νταμάρι και δεν νομιζω να ειναι ο Μιχαλόπουλος. Ίσως είναι ο stuntman που έχει αναλάβει τις επικίνδυνες σκηνές Κώστας Παπαγεωργίου. Επισυνάπτω και την φωτό μήπως και βοηθήσει.

http://img530.imageshack.us/i/exodos.jpg/

exodos.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Νομίζω οτι ο Μιχαλόπουλος είναι ο ληστής που σκοτώνεται στην τράπεζα, από τον Φούντα. Η φωνή του είναι ολόιδια.Ο Γυφτόπουλος πρέπει να είναι αυτός στα νταμάρια, του μοιάζει πολύ στην σκηνή που δεν φοράει το κράνος. Ίσως επειδή είναι πολύ μικρός ο ρόλος να μην αναφέρεται το όνομα του...
 
Ο Λευτέρης Γυφόπουλος είναι αυτός που παίζει στην ταινία "Η ιδιωτική μου ζωή" (1971) με την Άννα Φόνσου. Στο video που παραθέτω πιο κάτω εμφανίζεται και μιλάει ο Γυφτόπουλος (ως φίλος της Φόνσου). Ήδη στην ταινία αυτή εμφανίζεται αρκετά πιο μεγάλος ηλικιακά σε σχέση με το ληστή και μάλλον θα αποκλείσω την υπόθεση αυτή.

http://www.youtube.com/watch?v=5tpzzIdFfy0
 
Από την άλλη μεριά ίσως είναι ο Άγης Γυφτόπουλος, γιος του Λευτέρη Γυφτόπουλου, ίσως να εννοείς αυτόν, πράγματι του μοιάζει αρκετά...
 
Καθως βλεπω στη φωτογραφια που επισυναπτεται, ο νεαρος που πυροβολει ειναι αριστεροχειρ. Εαν και σε αλλες ταινιες που εχετε δει, ο Γυφτοπουλος ειναι επισης αριστεροχειρ, τοτε μιλαμε για το ιδιο προσωπο κατα πασαν πιθανοτητα.
 
Xαχαχαχαχα

Elementary my dear Watson :)
 
Άλλες πολύ ενδιαφέρουσες σκηνές του έργου: 1) Η κοινωνιολογική ανάλυση (από αριστερά...) της κοινωνικής κατάστασης από τον ταμία της τράπεζας στο Φούντα που καταλήγει στο αμίμητο: " Μουτάφη τι θα γίνει, γραμμάτιο θα πάρω ή πολιτική γραμμή, ε;" 2) Η σκηνή των 2 ληστών που κατεβαίνουν γρήγορα μια οδό και ο (και καλά) τρομαγμένος κομπάρσος πετάει κάτω το τελάρο με τις ντομάτες (φοβερά άκυρη) 3) Η σκηνή Καρλάτου-Κούρκουλου (memories) όπου ο τελευταίος εξηγεί γιατί δεν μπορεί να αφήσει τις δουλειές με τα ναρκωτικά 4) Η σκηνή Καρλάτου (πόρνη) -Ψωμόπουλου (μικροαστός πελάτης) "Ξέρεις που έχει πάει το πετρέλαιο ρε συ". Να μην ξεχάσω και τις "κρυφές" διαφημίσεις α) Στο στέκι με τις ιερόδουλες με το πανώ "Παπαγεωργίου" στα σύρματα (χορηγός επικίνδυνων σκηνών), όπως επίσης και β) στην αρχή που τραγουδάει η Δούκισσα "Της ζωής το παλιοτραίνο" εμφανίζεται για μια στιγμή το μαγαζί που τραγουδάει ο Λευτέρης Πανταζής, με εμφανές το όνομά του με λάμπες "νέον", στα πρώτα χρόνια της καριέρας του.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η τελευταια - μεχρι στιγμης τουλαχιστον - εμφανιση της Γκελης Μαυροπουλου στον κινηματογραφο. Εδω μαλιστα, αλλαζει μοτιβο και αφηνει τους ρολους της "καλης", αφου υποδυεται μια εμπορο ναρκωτικων.
 
ΕΝΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ RIP

Ένα σχετικό R.I.P. στη μεγάλη Δούκισσα, από το τόσο όμορφο και γεμάτο νόημα τραγούδι (στίχοι: Νίκος Φώσκολος) στην ταινία. Δυστυχώς δεν βρέθηκε πουθενά σε εκτέλεση δίσκου για να το απολαύσουμε καλύτερα. Καλό ταξίδι μεγάλη κυρία...

 
Απο τις πολυ ωραιες ταινιες!Σε μια σκηνη που καταδιωκουν την Καρλατου εχει γυριστει στο rodeo !!!! ;)

Πολυ ομορφη παντως η Ολγα Καρλατου αν κ σταματησε αποτομα την καριερα της κ μου κανει εντυπωση ενω θα μπορουσε να συνεχισει γιατι "το εχει" !!!!

Επισης μην ξεχναμε την εμφανιση της ωραιοτατης Ελενης Φιληνη!!!!
 
Ο Πάνος Μιχαλόπουλος είναι ο ληστής με την καραμπίνα (χαρακτηριστική η φωνή του),

Ο άλλος ληστής, με το dainese μπουφάν, είναι ο Μιχάλης - Tamtakos - Μόσιος (βέβαια στη σκηνή στο νταμάρι, όπου τραυματίζεται από το όπλο της Καρλάτου το πρόσωπο είναι του πρωταθλητή Κώστα Παπαγεωργίου που επιμελήθηκε και τα stunts). Την έχω λιώσει αυτήν την ταινία στις προβολές, από το 1986 ή 7 που την πρωτοείδα στην Eρτ.

Συνδιάζει μοναδικά: cult αττάκες (κυρία παρτούζοβα) που τσακίζουν κόκκαλα, το μόνιμο διδακτισμό των σεναρίων του Φώσκολου (κακούργα κενωνία), πρωτότυπες σκηνές δράσης σε slow mo αλα ΠΕΚΙΝΠΑ (ειδικά η μπούκα με την cross μέσα από την τζαμαρία της τράπεζας, αλλά και οι πυροβολισμοί με αιμογλομπίνη των ΚΑΚΩΝ της ταινίας δια χειρός Σαμιώτη) και φυσικά, το ΣΤΕΛΛΑ ΚΡΑΤΑΩ... ΚΟΥΜΠΟΥΡΙ! υφάκι του Φούντα (τα σκάγια φαίνεται πως πείραξαν κάποιο νεύρο), την από-ελικοπτέρου guest εμφάνιση του Ray Banoφόρου Nίκου Κούρκουλου (φορτώσαμε?), την βλογιοκομμένη κακία του Ανέστη Βλάχου (σκληρό καρύδι και φυλάει κι έξυπνα) σε ακόμα ένα ρόλο ρεμαλιού, την junkie-athletic γοητεία του Αlberto Εσκενάζυ (έχεις πάρει ποτέ πρέζα?), την DiscoBarbarelliκη oμορφιά της Όλγας Καρλάτου (Νίκοοοο), την, χωρίς ατάκες, εμφάνιση του Νίκου Ρεντίφη σε ρόλο μπράβου στο νταμάρι (40 κιλά πιο αδύνατου), την βαζελινίζουσα 70s αισθητικής φωτογραφία του Άρη Σταύρου και τους ηλεκτρικούς κιθαρισμούς στο soundtrack του Γιώργου Κατσαρού.
 
Πίσω
Μπλουζα