cloud είπε:
Λοιπόν... Μάλλον εσύ εξακολουθείς να μην καταλαβαίνεις κάτι..Καταρχάς επιμένεις να μην καταλαβαίνεις ότι το κείμενο αναφέρει για την πρώτη επίσημη κυκλοφορία του συστήματος στην ελληνική αγορά, και όχι απλά για την "παρουσίαση του" στα ΜΜΕ όπως λες..
Μετά σκέψου κάτι απλό... Το PS1 ήρθε Ευρώπη 29 Σεπτεμβρίου.. Η συνέντευξη λογικά θα δόθηκε τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου (Μην ξεχνάς ότι το τεύχος Δεκεμβρίου που αναφερόμαστε ήταν στα περίπτερα περίπου 15 με 20 Νοεμβρίου!).. Πόσο λογικό είναι να ανακοινώνουν μείωση τιμής κυριολεκτικά λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του συστήματος (Πάνω Από 40 ημέρες θα ήταν πολύ δύσκολο να είναι!);
Μετά δες και πιο παλιά τεύχη να δεις ότι αρκετές φορές αναφέρουν ότι στην ελληνική αγορά η κονσόλα θα έρθει μέσα στον Δεκέμβριο, και μάλιστα στο τεύχος Σεπτεμβρίου (Δηλαδή πριν έρθει η κονσόλα στην Ευρώπη!) στην σελίδα 102 λένε σε κάποιον να περιμένει μέχρι τα Χριστούγεννα για να το πάρει στα 120.000 (Που στο φινάλε ήταν 110.000.).. Τώρα τι βλέπεις οι λογικό; Να ήξεραν 1,5+ μήνα ΠΡΙΝ την κυκλοφορία ότι μετά από 2 μήνες από την κυκλοφορία θα πέσει η τιμή (Που μην ξεχνάμε ότι εσύ την "πτώση" τιμής την τοποθετείς από τον Ιανουάριο και μετά.), ή ότι γύρο στα Χριστούγεννα θα έχουμε την επίσημη κυκλοφορία του συστήματος στην Ελλάδα;
Μετά πάμε και στα άλλα... Μου έχεις πει γιατί δεν υπήρχαν πριν τον Δεκέμβριο PS1 με 110.000 τελική τιμή... Απλά γιατί πριν τον Δεκέμβριο δεν υπήρχε επίσημα η κονσόλα στην Ελλάδα! Η τιμή των 110.000 ήταν από τον Δεκέμβριο και μετά που το έφερε η επίσημη ελληνική αντιπροσωπία.
Λες για τις διαφημίσεις.. Ξανά ρωτάω.. Τι να διαφημίσουν; Κάτι που δεν το φέρνουν επίσημα; Και ξανά η λογική λέει ότι στην γιορτές θα εντείνεις την διαφήμιση, δεν θα περιμένεις τις γιορτές για να την αρχίσεις.
Μετά για τις πτώσεις τιμών.. Τώρα θέλεις να πιάσουμε και το τι έκανε η SEGA; Ή να αναλύσουμε το "τι θέλει να πει ο ποιητής"; Πχ στην σελίδα 20 του τεύχους Δεκεμβρίου το συμπέρασμα που βγάζω είναι ότι η SONY Hellas θα φέρει στην Ελλάδα το PS1 μέσα στον Δεκέμβριο στην τιμή 120 με 110.000 όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, και μετά αναρωτιέται ο συγγραφέας αν θα πέσουν οι τιμές και στα άλλα συστήματα. Όμως πουθενά δεν βλέπω να αναφέρει ξεκάθαρα πτώση στην επίσημη τιμή του PS1. Και φυσικά μην ξεχνάς ότι η χρονική στιγμή που γράφτηκε αυτό το κείμενο ήταν ελάχιστες ημέρες μετά την κυκλοφορία του συστήματος, και πτώση τιμής μέσα σε 20 με 40 ημέρες απλά δεν γίνεται!
[edit] εκτός θέματος
Το περιοδικο απο το εξωφυλλο και το γραμμα απο την συνταξη μιλαει για
επισημη παρουσιαση του μηχανηματος απο την Sony Hellas. Οχι για την επισημη πρωτη κυκλοφορια! Και αν υποθεσουμε οτι πρωτοκυκλοφορησε επισημως τον Δεκεμβρη του 1995, και το αρθρο ηταν ετοιμο ενα μηνα περιπου πριν, γιατι αναφερεται στα
επισημα παιχνιδια οπου κυκλοφορουσαν
ηδη απο τοτε επισημως; Μιλαω για την λιστα των παιχνιδιων και το ιδιο το αρθρο για τις σελιδες 34 και 35. Ποιο το νοημα για κατι τετοιο;
Ακομα, αν δεν κανω κατι λαθος το περιοδικο κυκλοφορουσε αρχες του μηνα. Και επειδη ασχολιομουν απο τοτε, και επειδη εχω μια μικρη ιδεα για το πως λειτουργουσε/λειτουργει ο συγκεκριμενος χωρος, η ολη παρουσιαση περισσοτερο σε κοινο δελτιο τυπου κανει παρα σε πραγματικη φυσικη παρουσιαση απο τους ιδιους. Σου διαφευγει ακομα, οτι ως επισημως αντιπροσωπος, οι εισαγωγες γινοντουσαν σε παρομοιες ημερομηνιες με το εξωτερικο. Οτι παιχνιδια και περιφερειακα ειχαμε, δεν ειχανε σημαντικη ημερομηνιακη αποκλειση απο της υπολοιπης Ευρωπης. Δεν καταλαβαινω παντως το εξεις. Παραλογο που ειπανε στον αναγνωστη να περιμενει για την
επισημη μειωση τιμης οπου ειχε αναφερει το ιδιο το περιοδικο, η για το οτι τρεις μηνες μετα την επισημη εισαγωγη του μηχανηματος υπηρξε και επισημη μειωση τιμης, οπου και παλι αναφερθηκε απο το pixel; Αν εχεις υποψην σου, το μηχανημα ειχε πτωτικη τιμολογιακη πολιτικη μεχρι και να αποσυρθει.. Δεν αυξηθηκε ποτε η τιμη του... Αν βρισκεις παραλογο στο οτι εγινε μειωση τιμης τρεις μηνες μετα την κυκλοφορια του, στα πλαισια του υπολοιπου ανταγωνισμου, τοτε μαλλον πρεπει να διαβασεις αρκετα περισσοτερα για την τοτε εξελιξη και δρομεν στο χωρο.
Θα επαναλαβω παλι τα προηγουμενα. Αν φερνανε Ευρωπαικα μηχανηματα απο αλλες χωρες, η τιμη του μηχανηματος θα ηταν το λιγοτερο 50.000δρχ παραπανω, λογω των κοστων και εξοδων εισαγωγης. Τα παιχνιδια τα φερνανε οι ιδιοι ως χειραποσκευη, τα μηχανηματα ομως λογω βαρους δεν αξιζε να γινει κατι τετοιο. Και το κοστος πηγαινε στα αστρα. Εξου και τα σχεδον 500.000δρχ του πρωτου Ιαπωνικου playstation.
Εσυ ο ιδιος εθεσες ως "αποδειξη του οτι δεν ηταν επισημο το μηχανημα απο τοτε" με τον γνωμωνα οτι δεν το εγραφαν τα καταστηματα. Και σε ξαναρωταω λοιπον εφοσων γνωριζεις. Τα ιδια παντα καταστηματα, το Saturn απο την Zegetron το πουλουσανε οταν το αναγραφανε στις αγγελιες του φθινοπωρου/χειμωνα του 1995 του Pixel;
Διαβασε παλι τα παραπανω που μιλανε για πτωση τιμης, οσο απο αρθρα του περιοδικου οσο και απο την αλληλογραφια. Τρεις μηνες δεν ειναι λιγος καιρος ξερεις, ουτε ειναι λιγα τα μηχανηματα με πτωση τιμης σε εκεινη την περιοδο.
[edit] εκτός θέματος
Παιχνιδας απο μικρο παιδι ειμαι, επαιζα πριν βγει το playstation, επαιζα και επι playstation, επαιζα και μετα, παιζω και τωρα. Απλα επειδη τυχαινει να συχναζα σε καθημερινη βαση σε αυτα τα καταστηματα, και να εχω πρακτατικα μεγαλωσει μεσα σε αυτα, αντι να τα εχω ως γενικοτερη γνωση απο εντυπα της εποχης, ενδεχομενος καποια πραγματα να τα βλεπω και να τα ξερω διαφορετικα απο καποιον που πχ απλα διαβαζε καποιο περιοδικο. Και επειδη πριν ενα χρονο ειχα μιλησει με δυο ανθρωπους-κλειδικα απο αυτα τα καταστηματα (teleclub & console club), μου λυσανε και καποιες αποριες σχετικα με το συστημα εισαγωγης και πωλησης τους.
Αν εσυ τωρα θες να πιστευεις οτι στην Ελλαδα πρωτοειδαμε επισημως απο την αντιπροσωπεια εδω στην Ελλαδα, μεγεια σου και χαρα σου. Απλα τυχαινει να ειχε ερθει νωρις το φθηνοπωρο, και να το δω απο τοτε ο ιδιος. Πραγμα που δεν μου ειχε κανει και καμια μεγαλη εντυπωση γιατι ειχα ασχοληθει με το Ιαπωνικο μηχανημα και παιχνιδια του σχεδον ενα χρονο πριν στη τελικη.
Μεγεια σου και χαρα σου τωρα αν πιστευεις πως θα πηγαινε καποιος Ευρωπη, και θα σου εφερνε ενα playstation με την τιμη λιανικης που θα το αγοραζε ο ιδιος.
[edit] εκτός θέματος πες μου αν θες τι γινεται με την διαφημιση/υποστηριξη της sony κατα το διαστημα Σεπτεμβριος-Νοεμβρης 1995, γιατι απο την ταπεινη ερευνα που εχω κανει με ανθρωπους οπου ασχοληθηκαν και ασχολουντε, η sony ειχε προβλημα εναντι του Saturn στην προ-εορταστικη περιοδο, καθως και η διαφημιστικη της παρουσια και στις δυο ηπειρους (Αμερικη/Ευρωπη) επισης κατα αυτο το διαστημα, ηταν μαλλον ανυπαρκτη.
Και για σε βοηθησω και λιγο, δεν μπορουσε το πρωτο τριμηνο (εν αγγλιστη launch period) να ανταγωνιστει το playstation την υπαρχουσα βιβλιοθηκη του Saturn. Ειχε γελασει παρα πολυς κοσμος οταν εβαζαν διπλα διπλα το Daytona USA μαζι με το ridge racer αν εχεις υποψην σου. Ουτε να παραβλεψουν τα πολυ σοβαρα προβληματα του μοντελου 1002, μεχρι να βγαλουνε -μερικως- αναβαθμισμενες εκδοσεις. Αφου λοιπον τα ειδανε ολα αυτα, εγινε μια καλη μειωση τιμης στο playstation, και κυκλοφορησανε νεα παιχνιδια, και "νεο" μηχανημα βγαλανε, και αρχισανε την επιθετικη διαφημιση με το κιλο.
Υγ. Περιμενω νεοτερα για το 1002 σου, ειχε κυκλοφορησει και στην Ιταλια. Δεν θα επρεπε παντως να μου κανει εντυπωση πως μια μπακαλιστικη εταιρια οπως η sony επανακυκλοφορησε ενα προβληματικο μοντελο, δυο χρονια και κατι ψιλα αργοτερα. Δεν πρεπει να περιμενεις και παρα πολλα στη τελικη απο αυτους.