Α, άλλη μία "φλασιά" που μόλις μου "ήρθε" σχετικά με τον Βασίλη Τσιβιλίκα ...
Λοιπόν, είτε το πιστεύετε, είτε όχι, ο Βασίλης Τσιβιλίκας είναι "υπεύθυνος" για το ότι "εισχώρησε" στη βιβλιοθήκη μου ένα από τα πιο αγαπημένα μου βιβλία !!! Πρόκειται για την "Ιστορία του Ελληνικού τραγουδιού" του Κώστα Μυλωνά [μην τον μπερδέψετε με το "παιδί της νύχτας" ... απλή συνωνυμία] !!! Σε κάποια εκπομπή, αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα, ρώτησαν τον Β.Τσ. να πει την άποψή του για τον συνθέτη [αν δεν απατώμαι, παρουσίαζαν μαζί την εκπομπή "Καλλιτεχνικό Καφενείο" γύρω στο 1987 - 1988] !!! Και ο Τσιβιλίκας διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Κώστα Μυλωνά που αφορούσε τον Μίμη Πλέσσα !!! "Βρε συ, υπάρχει βιβλίο με την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού και μου έχει διαφύγει ??? Πρέπει να το αποκτήσω" !!! Και ... όχι μόνο απέκτησα το βιβλίο [και τους 3 τόμους του], αλλά ... μέχρι σήμερα δεν χορταίνω να το ξεφυλλίζω !!!
Τι θέλω να δείξω με αυτό το παράδειγμα ??? Ότι όλοι αυτοί οι παλιοί ηθοποιοί δεν ήταν μόνο ταλαντούχοι και μοναδικοί στην τέχνη τους !!! Είναι και ότι είχαν "ευρυμάθεια", "ευρύτερη καλλιέργεια και μόρφωση" και ένα σωρό γνώσεις για πολλά - πολλά πράγματα !!! Ο Τσιβιλίκας φερ' ειπείν : γνώριζε τόσα πολλά για το ελληνικό τραγούδι, μού "συνέστησε" βιβλίο με την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού .... Και είμαι σίγουρος ότι αν π.χ. είχα αξιωθεί να βγω με κάποιον από αυτούς τους "παλιούς ηθοποιούς" για κανένα κρασάκι και κουβεντούλα, θα άκουγα τόσο όμορφα πράγματα, όχι μόνο για το θέατρο και το σινεμά, αλλά και για τη μουσική, την ποίηση, τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική κλπ κλπ .... Κι αυτή, δυστυχώς, η "ευρύτερη καλλιέργεια" απουσιάζει από αρκετούς σύγχρονους ηθοποιούς [μακάρι χίλιες φορές να κάνω λάθος] ...