Αγαπημένο 16 Bit Ποδοσφαιράκι

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας keeper7k
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Αγαπημένο 16 Bit Ποδοσφαιράκι

• Kick Off

Ψηφοφορίες: 0 0,0%
  • Sensible Soccer

Ψηφοφορίες: 0 0,0%

• Συνολικοί ψηφοφόροι
    0
Leon είπε:
Kick Off, αυτό μάθαμε αυτό αγαπήσαμε. Φυσικά δεν είναι ακριβώς football simulator, περισσότερο φλίπερ με θεματολογία ποδοσφαίρου είναι αλλά τί σημασία έχει; Σαν παιχνίδι, ανεξάρτητα αν δεν έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο που υποτίθεται ότι προσομοιώνει, είναι αξεπέραστο και αυτό είναι που μετράει. Είναι εκπληκτικό ως video game, ως αυθύπαρκτη οντότητα και όχι ως προσομοίωση κάτι πραγματικού. Γιαυτό και παραμένει κλασσικό και αξεπέραστο. Δεν είναι ποδόσφαιρο, είναι Kick Off.
Διαφωνώ με την άποψη ότι το Kick Off δεν έμοιαζε με ποδόσφαιρο, που άλλωστε επικράτησε αρκετά χρόνια μετά την κυκλοφορία του. :) Τα πάντα πρέπει να τα κρίνουμε με βάση τη χρονιά που εξετάζουμε. Αν δούμε τα άλλα παιχνίδια ποδοσφαίρου που είχαμε το 1989, δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το άθλημα. Το Kick Off το πλησίαζε πολύ, πάντα με τις δόσεις υπερβολής και ποιητικής αδείας που απαιτούνται για να είναι ευχάριστο ένα computer game. Ήταν το πρώτο που εμφάνιζε μια μπάλα ποδοσφαίρου που έμοιαζε με μπάλα ποδοσφαίρου στην κίνηση, τις φυσικές ιδιότητες και τη συμπεριφορά. Κυλούσε, προσέκρουε, αναπηδούσε, άλλαζε πορεία ακριβώς όπως όφειλε. Αυτός ήταν ο νούμερο ένα παράγοντας της γοητείας του, και δεν ήταν ο μοναδικός. Ήταν το πρώτο που δεν είχε μια μπάλα να κολλάει μαγικά στα πόδια του παίκτη. Ήταν το πρώτο που εμφάνισε ένα γήπεδο πραγματικών τριών διαστάσεων (σε 2D απεικόνιση, φυσικά) με τρισδιάστατα μαθηματικά να υπολογίζουν τις κινήσεις στο χώρο, και όχι στο επίπεδο. Ήταν το πρώτο με πραγματικές αναλογίες γηπέδου ποδοσφαίρου. Όταν σουτάρεις, η μπάλα παίρνει φάλτσο, αποκρούεται ασθενώς από τον τερματοφύλακα, προσκρούει στη συμβολή των δοκών και επιστρέφει στα χέρια του, δεν θυμίζει αληθινό ποδόσφαιρο απείρως περισσότερο από οτιδήποτε είχες δει πριν από αυτό ή είδες μετά από αυτά για πολλά χρόνια; Ήταν το πρώτο που εμφάνισε παίκτες με διαφορετικές ικανότητες, διαιτητές με διαφορετική συμπεριφορά. Το πρώτο που δεν είχε ούτε μισή προκαθορισμένη κίνηση, απλώς άφηνε τα υποδειγματικά σχεδιασμένα physics να οδηγούν τη μπάλα στο απρόβλεπτο αποτέλεσμα. Κι όλα αυτά πριν καν περάσουμε στο Kick Off 2, που εισήγαγε άλλες τόσες καινοτομίες. Το Kick Off ήταν εξωπραγματικά αληθοφανές simulation για αυτό που μπορούσε να επιτρέψει ένας υπολογιστής με 7.14 MHz CPU και 512ΚΒ RAM.

To Sensible Soccer ήταν κάτι τελείως διαφορετικό. Η μπάλα όχι απλώς δεν θύμιζε μπάλα ποδοσφαίρου, αλλά έπεφτε, προσέκρουε και ακουγόταν ακόμα σαν μπαλάκι του γκολφ. Δες το Sensible Golf της ίδιας εταιρείας και δεν θα παρατηρήσεις καμία διαφορά. Το δε γήπεδο της Bibi-Bo ήταν τυχαίων διαστάσεων και αναλογιών. Για πολύπλοκους μαθηματικού υπολογισμούς της κίνησης της μπάλας στο χώρο ούτε λόγος. Ήταν όμως εξωπραγματικά διασκεδαστικό, εθιστικό και με φοβερή -ειδικά από το πρώτο SWOS και μετά- παρουσίαση.

alkis21 είπε:
To Sensible Soccer ήταν κάτι τελείως διαφορετικό. Η μπάλα όχι απλώς δεν θύμιζε μπάλα ποδοσφαίρου, αλλά έπεφτε, προσέκρουε και ακουγόταν ακόμα σαν μπαλάκι του γκολφ. Δες το Sensible Golf της ίδιας εταιρείας και δεν θα παρατηρήσεις καμία διαφορά. Το δε γήπεδο της Bibi-Bo ήταν τυχαίων διαστάσεων και αναλογιών. Για πολύπλοκους μαθηματικού υπολογισμούς της κίνησης της μπάλας στο χώρο ούτε λόγος. Ήταν όμως εξωπραγματικά διασκεδαστικό, εθιστικό και με φοβερή -ειδικά από το πρώτο SWOS και μετά- παρουσίαση.
Όντως το Sensible Soccer ήταν πιο διασκεδαστικό από το Kick Off τουλάχιστο για τον περισσότερο κόσμο. Γιατί γενικά είχε πιο εύκολο gameplay και ειδικά για όλους τους λόγους που ανέφερες στο post σου. Προσωπικά γνώριζα ανθρώπους που άφησαν το Kick Off και άρχισαν να παίζουν Sensible, ακριβώς γιατί δεν διασκέδαζαν με τους παράμετρους που απαιτούσε από τους παίχτες. Γούστα ήταν αυτά βέβαια και συνεχίζουν να είναι. Πάντως κανένα δεν ήταν άσχημο παιχνίδι θεωρώ. Αγαπημένα και τα δύο για διαφορετικούς παίχτες. Το καθένα είχε το κοινό του.

alkis21 είπε:
Διαφωνώ με την άποψη ότι το Kick Off δεν έμοιαζε με ποδόσφαιρο, που άλλωστε επικράτησε αρκετά χρόνια μετά την κυκλοφορία του. :) Τα πάντα πρέπει να τα κρίνουμε με βάση τη χρονιά που εξετάζουμε. Αν δούμε τα άλλα παιχνίδια ποδοσφαίρου που είχαμε το 1989, δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το άθλημα. Το Kick Off το πλησίαζε πολύ, πάντα με τις δόσεις υπερβολής και ποιητικής αδείας που απαιτούνται για να είναι ευχάριστο ένα computer game.
To Kick Off έφερε πολλές καινοτομίες, όπως αναφέρεις, και σαφώς ήταν το καλύτερο ποδοσφαιράκι της εποχής του. Αλλά μιλάμε για ένα arcade παιχνίδι, συνεχιστή του Tehkan World Cup και του Microprose Soccer. Και αυτό του δίνει τη διαχρονική του αξία: είναι ένα πολύ καλό ανταγωνιστικό 2 player video game, ανεξάρτητα αν μοιάζει ή όχι στο ποδόσφαιρο (που δεν μοιάζει :D ). Όπως διασκεδάζεις σήμερα παίζοντας Speedball (ένα sports game που προφανώς δεν προσομοιάζει κάποιο πραγματικό σπορ) έτσι και με το kick Off ή με το Sensible.

Τώρα...Ήταν ΤΟΤΕ ότι πιο κοντά είχαμε στο ποδόσφαιρο; Νομίζω ναι αλλά αυτό το μόνο που λέει είναι ότι δεν είχαμε ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου της προκοπής στην Amiga και στον ST. ΤΩΡΑ όμως συνεχίσουμε να το παίζουμε γιατί είναι ένα arcade game με φοβερό gameplay, ενώ άλλα πολύ πιο ρεαλιστικά παιχνίδια προσομοίωσης ποδοσφαίρου που βγήκαν και πολύ αργότερα (π.χ. FIFA νο. 23, PES νο. 47) δεν τα παίζουμε πλέον γιατί πολύ απλά έχουμε πολύ καλύτερα παιχνίδια προσομοίωσης σήμερα. Όπως δεν γυρίζεις στο Falcon 3.0 αφού έχεις το 4.0, ε κάπως παρόμοιο.

θα διαφωνήσω στο σχόλιο με τα καινούρια soccer games! Όταν κάθε χρόνο βγαίνει επικαιροποιημένη έκδοση του παιχνιδιού με νέα στοιχεία σε παίκτες και ομάδες είναι λογικό να ασχολείσαι με το νεώτερο κάθε φορά! Με τα sensible και kickoff παίξαμε την τελευταία έκδοση που βγήκε (εξαιρώ το kickoff3 που ξέφυγε σε απεικόνιση από το κλασσικό μοντέλο και γι' αυτό ξεπεράστηκε ευκολότερα)!

Επίσης τα αγαπημένα μας παιχνίδια στην αμίγκα είχαν εύκολο χειρισμό σε αντίθεση με τα πολύπλοκα του σήμερα με τα 30 κουμπιά και συνδυασμούς, κάτι που εύκολα σε βάζει στην διαδικασία ν' ασχοληθείς.

Επίσης τα τότε παιχνίδια δεν αναλώνονταν σε εντυπωσιασμούς μέσω των γραφικών και του ήχου αλλά εστίαζαν στο αγνό gameplay! Λογικό δεν είναι να τα αναπολούμε με νοσταλγία;

Όπως είχα πει και στο post μου στην πρώτη σελίδα, πριν απο 6 χρόνια (lol, πως περνάνε έτσι βρε παιδιά), άλλο είναι το καλύτερο, και άλλο το αγαπημένο. Ας πουμε, τεχνικά, κυρίως για τους λόγους που αναφέρει ο Άλκης, το KO2 είναι καλύτερο. Πιο υπολογισμένο, πιο μελετημένο, και εν τέλει, πιο αληθοφανές. Αλλα το Sensi κερδίζει στο fun factor, είναι πιο ευκολο να το πιάσεις στα γρήγορα και ως εκ τούτου, πιο χαβαλεδιάρικο για παρέα και ματσάκια στα γρήγορα.

Είναι σχεδόν ακριβώς ίδιο με το σημερινό σενάριο, όπου το FIFA 15 είναι ανώτερο σε όλα τεχνικώς, με αργό ρυθμό, passing game και έντονο αμυντικό παιχνίδι, ενώ το Pro Evolution προσφέρει λιγότερες τεχνικές αρτιότητες, αλλα πολύ πιο γρήγορο, εντυπωσιακό και arcade feeling/gameplay. Είναι πιο λαικό, να το πούμε έτσι, όπως ήταν και το Sensi στα νιάτα του, και έτσι, το απολαμβάνουν περισσότεροι, χωρίς τους πονοκεφάλους της έντονης προπόνησης και της εκμάθησης όλων των τεχνικών.

Παιδιά το Football Glory το θυμάστε? Ουσιαστικά πρόκειται για ένα Sensible Soccer με κάποια features όπως τον χοντρουλή διαιτητή, το όργωμα του χορταριού από τα τάκλιν, τον σκύλο που μπαίνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο κ.α

Μιλάμε για πολύ γέλιο!!

πραγματι πολυ γελιο, με τα συννεφακια ομιλιας πανω απο τα κεφαλια των παικτων, αλλα και το να κυνηγας τον διατητη να τον δειρεις.

Σαν παιχνιδι ηταν ολοιδιο οπτικα με το sensible.

Εγώ αν και ποτέ δεν ασχολούμουν πολύ με ποδοσφαιράκια, μου άρεσε αρκετά το Tehkan World Cup στα Arcades. Ενας από τους λόγους που μου άρεσε ήταν γιατί δεν φεύγει η καταραμένη μπάλα από τα πόδια των παικτών! Πως στο καλό μπορούσατε και παίζατε αυτά τα ποδοσφαιράκια, που λίγο να έστριβες σου έφευγε η μπάλα... Βασικά δεν σου έφευγε, ο παίκτης απλά την παρατούσε! Λίγα δευτερόλεπτα παιχνιδιού ήταν αρκετά για να μου σπάσουν τελείως τα νεύρα με δαύτα!

Ναι αλλά οφείλεις να παραδεχτείς πως και το ιστορικό και λατρεμένο μας Tehkan είχε τα σπαστικά του, και εννοώ πάταγες το κουμπί και η μπάλα έβγαινε έξω από το γήπεδο, ούτε πάσα ούτε τίποτα! Κλασσικό arcade football game, ούτε στο 1% simulation.

gremlinakos είπε:
Ναι αλλά οφείλεις να παραδεχτείς πως και το ιστορικό και λατρεμένο μας Tehkan είχε τα σπαστικά του, και εννοώ πάταγες το κουμπί και η μπάλα έβγαινε έξω από το γήπεδο, ούτε πάσα ούτε τίποτα! Κλασσικό arcade football game, ούτε στο 1% simulation.
Χαχαχα, εγώ θυμάμαι που σούταρα και έφευγε η μπάλα 100 μέτρα πάνω από τα δοκάρια αλλά μετά κάπως βρήκα το κόλπο. Αν θυμάμαι καλά κρατούσες πατημένο το κουμπί για λίγο για να κάνει σουτ χαμηλό ή το πάταγες πολύ γρήγορα για να πετάξει την μπάλα ψιλοκρεμαστά. Η το ανάποδο δεν θυμάμαι τώρα. θυμάμαι που οταν βρήκα το κόλπο δεν είχα πρόβλημα να πετάει πχ ο παίκτης την μπάλα πάνω από τα δοκάρια κάθε φορά που ήθελα να σουτάρω.

Anyway, ποτέ δεν μου άρεσαν τα ποδοσφαιράκια που προσπαθούσαν να είναι simulation. Στα sport games πάντα προτιμούσα τα καθαρά arcade. ΝΒΑ JAM φάση δηλαδή :P

μην πας σε άλλα αθλήματα γιατί εκεί υπάρχει το run n gun που είναι αλλού

Και εγω δεν ειμαι φαν στα ποδοσφαιρακια, μαλλον θα ελεγα δεν μου αρεσουν καθολου, αλλα πρεπει να παραδεκτω οτι ειδικα το sensible ειναι το καλυτερο παιχνιδι παρεας, το παιζαμε στα σχολικα χρονια καμια δεκαρια ατομα, με πρωταθληματακια και νοκ αουτ αγωνες.

Το μπασκετ μου αρεσει περισσοτερο, αλλα στην αμιγκα ειχαμε ολα και ολα 2 μπασκετακια. Που ωφειλεται αυτο? στο οτι οι κυριοι υποστηρικτες και δημιουργοι παιχνιδιων για αμιγκα ειναι Αγγλοι, και εκει δεν ξερουν καθολου μπασκετ.

Νομίζω πως η αλήθεια (τουλάχιστον για τα ποδοσφαιράκια) είναι κάπου στη μέση! Arcade και τα μυαλά στα κάγκελα μεν, αλλά μια πινελιά simulation χρειάζεται δε!! Και ακριβώς αυτή την συνταγή 2 ποδοσφαιράκια την είχαν: Sensible Soccer και Kick Off!!! Θα έλεγα πως όλη η soccer video gaming scence από τότε μέχρι σήμερα ανήκει σε αυτά τα 2, και φυσικά στα Pro και Fifa αντίστοιχα!

Τώρα για το αγαπημένο μου SwoS τι να πω? Ο έρως χρόνια δεν κοιτά! Πρώτα στον ασπρόμαυρο 286 και στα αμιγκάδικα, ύστερα το 2004 τόσα χρόνια μετά σε ένα φοιτητικό σπίτι στην Πάτρα, μπροστά σε ένα Celeron με 17άρα CRT με φίλο, να μας βρίσκει το ξημέρωμα πολές φορές, λιώνοντας στο Sensible, μέσα από έναν MegaDrive Emuator!! Τώρα πλέον το απολαμβάνω στην Amiga μου ξανά! :)

Δεν λέω, respect στο γιγάντιο Kick Off αλλά:

SENSIBLE DO WHAT KICKOFF DON'Τ ! Τόσο απλά :P

Δηλαση μας λες οτι επαιζες sensible σε εναν 286 και μετα σε εναν mega drive emulator,

και τα αποκαλεις αυτα sensible ???? που ειναι το tomahawk ? που ειναι ο Βαγκνερ, που ειναι ο Πουτσινι, που ελεγε και γνωστο τραγουδι :biglaugh:

spyros_s είπε:
μην πας σε άλλα αθλήματα γιατί εκεί υπάρχει το run n gun που είναι αλλού
+1 δις ! To αγαπάω αυτό το παιχνίδι !

@mike , είχαμε πρόσφατα συζήτηση για το Sensible 96/97 στην 500άρα. Λοιπόν, επειδή θα τρελαθώ, θα πηδηχτώ απο το παράθυρο, ποιά έκδοση ΑΚΡΙΒΩΣ παίζει στην 500άρα ?!?!?! Μα το Θεό, έχω κατεβάσει 6928 εκδόσεις, είτε Guru Meditation, είτε runtime error. Σε 500άρα με kickstart 1.3, ούτε 500+, ούτε 600, ούτε φυσικά 1200, 4000 κλπ

Η τελοσπάντων κάποιος που έπαιξε/παίζει το 96/97 σε 500άρα με 1mb και το πιστοποιεί, είναι απόλυτα σίγουρος για τα λεγόμενά του και δεν θυμάται απλά, ας μου στείλει ενα πμ γιατί θα πάθω εγκεφαλικό στο τέλος lol. Δεν είναι οτι δεν έχω τρόπο να παίξω τη συγκεκριμένη έκδοση, απλά έχω βίτσιο να το παίξω στην 500ρούλα, που είμαι 100% σίγουρος ότι κάποια στιγμή το είχα κάνει.

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ακομα και το hol amiga games αναφερει οτι το παιχνιδι ειναι OCS/ECS, να κανουν και αυτοι λαθος ?

θα με κανεις να χασω 3 ωρες απο την ζωη μου ψαχνοντας στις κουτες με τις δισκετες που εχω.

Και ειναι πολλες.

Εγώ σου λέω πάντως οτι δεν παίζει στην 500άρα. Οι εκδόσεις που υπάρχουν δηλαδή "εκεί έξω".Στοίχημα ένα φρέντο καπουτσίνο

mike είπε:
Δηλαση μας λες οτι επαιζες sensible σε εναν 286 και μετα σε εναν mega drive emulator,και τα αποκαλεις αυτα sensible ???? που ειναι το tomahawk ? που ειναι ο Βαγκνερ, που ειναι ο Πουτσινι, που ελεγε και γνωστο τραγουδι :biglaugh:
Από τα αμιγκάδικα ξεκίνησα mike! Στο σπίτι, από την στιγμή που δεν είχα amiga αναγκαστικά το έπαιζα στον 286 και σε emuators μετά από χρόνια . Σίγουρα τίποτα δεν συγκρίνεται με την εμπειρία στα αμιγκάδικα!

gremlinakos είπε:
Από τα αμιγκάδικα ξεκίνησα mike! Στο σπίτι, από την στιγμή που δεν είχα amiga αναγκαστικά το έπαιζα στον 286 και σε emuators μετά από χρόνια . Σίγουρα τίποτα δεν συγκρίνεται με την εμπειρία στα αμιγκάδικα!

Είναι κρίμα και άδικο, που κλείσαν' το αμιγκάδικο !

Τις εφτιαξες σε δισκετες απο τα ADF ? μηπως εχουν καποιο κλειδωμα και κρασαρουν?

θα φτιαξω μερικες και εγω με το ADF blitzer και θα στις φερω για δοκιμη. Το ιδιο TOSEC θα εχουμε.

Επισης σκεφτομαι να φορμαρω τον δισκο που μου εδωσες και εφτιαξα, και να περασουμε στην Α4000 σου επι τοπου ενα OS 3.9, με dual boot και σε SYS4AGA.

Εαν θες μονο SYS4AGA στον φτιαχνω και εγω, μονο τις 060 libs θα περασουμε (εαν τρεχει ΛΟΛ).

gremlinakos είπε:
Ακομα πιο γραφικό το αμιγκαδικο, εκει επαιζες με χρηματα οποτε καθε δραχμη επρεπε να ειχε ανταποδωση σε διασκεδαση.

Πίσω
Μπλουζα