Όπως είχα υποσχεθεί, σας γράφω τις εντυπώσεις μου για το
ArcadeJoy.
Καταρχάς να σημειώσω πως ο Ιορδάνης είναι ευγενέστατος και πολύ εξυπηρετικός. Το ξέρω πως ζούμε στον αιώνα του ΙΚΕΑ και των ομοίων του (δηλ: σου πουλάω φτηνά αλλά θα έρθεις, θα κόψεις το δέντρο, θα λειάνεις τις πλάκες, θα το βάψεις, θα το πάρεις και θα το στήσεις μόνος σου) αλλά για μένα η εξυπηρέτηση είναι εξίσου σημαντική με το προϊόν γι' αυτό το τονίζω.
Από τις φωτογραφίες το joystick φωνάζει ότι έχει ποιότητα κατασκευής. Όταν το πάρεις στα χέρια σου, απλά βεβαιώνεσαι. Είναι πολύ επαγγελματικό και φαίνεται αύθραστο. Το θέμα της αίσθησης του μοχλού είναι πολύ υποκειμενικό και στα χρόνια που ταξιδεύω ανά την Ευρώπη για retrogaming έχουν δει πολλά τα μάτια μου, επομένως προσπαθώ να μην είμαι απόλυτος. Το τι βολεύει τον καθένα εκείνος το ξέρει. Εγώ θα πω ότι ο μοχλός είναι ακριβώς ίδιος με αυτόν που συναντάμε στα παλιά arcades, δηλαδή πολύ πιο μαλακός και ελαφρύς από το Pacman ή το Tomahawk, με τις "διαδρομές" του να θυμίζουν περισσότερο το δεύτερο αφού είναι αρκετά μεγάλες. Στα πρώτα μου παιχνίδια έπαθα ένα ψιλοσοκ αφού δοκιμάζοντας το για αρχή σε ένα driving simulation το αμάξι μου κουτούλαγε αριστερά-δεξιά, αφού συνηθισμένος από τα Amiga joysticks έβαζα υπερβολική δύναμη στον μοχλό ενώ αυτός είναι ελαφρύτερος και από του CMS. Όμως το συνήθισα πολύ πιο γρήγορα από ότι φανταζόμουν. Στη συνέχεια άρχισα να εκτιμώ ιδιαίτερα την χρησιμότητα του τόσο μαλακού μοχλού: το gaming γίνεται εμφανώς πιο ξεκούραστο. Ώρες μετά το χέρι μου ήταν το ίδιο άνετο όσο όταν ξεκίνησα να παίζω. Σας το λέω ως άνθρωπος που έκανε εγχείριση στον τένοντα λόγω του υπερβολικού Kick Off, είναι πολύ σημαντικό να μην καταπονείσαι ενώ παίζεις.
Τα 6 κουμπιά του (στους χρωματισμούς που εγώ επέλεξα) είναι ο ορισμός του ερωτεύσιμου. Εκπληκτική αίσθηση που σου επιτρέπει να "πυροβολείς" δεκάδες φορές το λεπτό χωρίς να καταβάλεις ιδιαίτερη προσπάθεια. Ειλικρινά πολύ θα ήθελα ένα τέτοιο κουμπί σε Tomahawk. Τα δύο έξτρα κουμπιά στο μπροστινό μέρος είναι ιδανικά για επιπλέον λειτουργίες όπως πχ. το να βάζεις κέρμα και να ξεκινάς παιχνίδι σε ΜΑΜΕ ή να πατάς pause. Πολύ χρήσιμο για κάποιον που παίζει ας πούμε στο σαλόνι και δεν έχει ακριβώς μπροστά του το keyboard. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το ArcadeJoy δεν χρειάζεται drivers, δευτερόλεπτα αφού το συνδέσεις σε USB θύρα αναγνωρίζεται με τα 8 κουμπιά του (το δοκίμασα σε Windows XP & VISTA).
Ιδού μερικά παιχνίδια στα οποία έκανα test drive: Kick Off 2, Deluxe Galaga (Amiga -WinUAE), Colin McRae DIRT (PC), Gyrus, Ms. Pacman, Bomb Jack, Kicker, 1942 (MAME).
Συμπερασματικά, το ArcadeJoy είναι ένα σπουδαίο περιφερειακό που αξίζει να έχει κάθε retrogamer και όχι μόνο -προσωπικά παίζω και σύγχρονα παιχνίδια όπως Need for Speed & NBA Live με joystick. Ίσως δεν αποτελεί την ιδανική λύση για τίτλους που χρειάζονται συχνή απότομη περιστροφή 270 μοιρών (πχ. Kick Off 2) λόγω του μαλακού μοχλού και των μεγάλων διαδρομών, αλλά το θεωρώ ιδανικό για κάθε άλλη χρήση.