Αεροπλανάκια από φελιζόλ

pitsunami

RetroAdept
Joined
22 Αύγ 2007
Μηνύματα
838
Αντιδράσεις
13
Πρόσφατα είχαμε μια κουβέντα με έναν φίλο και μας ήρθε φλασιά για κάτι αεροπλανάκια που αγοράζαμε απο τα ψιλικατζίδικα απο φελιζόλ...

Αν θυμάμαι καλά ήταν πολεμικά παλιά ,ζωγραφισμένα και σε 2-3 κομμάτια....
 
Ναι βεβαιως απο φελιζολ και τα πεταγαμε κιολας σαν σαϊτες,πολεμικα οπως τα λες,σε 4-5-6 κομματια.

Εχει ψιλοαναφερθει καπου......... :)
 
Εγώ θυμάμαι να αγοράζω με έλικα και λαστιχάκι. Πολλή συγκίνηση...
 
Οταν τα πήρα ένιωσα σαν τον Νικολόπουλο όταν πρωτόπιασε μπουζούκι!

Απιστευτά έιχα μια σακούλα και τα φερνάμε κ στο σχολείο!

Όνειρο μου ακόμα να πάρω

YouTube - Kyosho Minium

Με το γιο μου θα παίζουμε στην Ιαπωνία :D
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Έχει στον Παπασωτηρίου :) Τουλάχιστον στην Κοραή, στο κέντρο...
 
Αεροπλανάκια απο τα περίπτερα

Χμμμ δεν ξερω ακριβώς πως να σας τα περιγραψω, αλλα καπου κοντα στο 1994-5 ετυχε να αγοραζω κατι αεροπλανακια (πολυ ελαφρια) φτιαγμενα απο λεπτο φενιζολ τα οποια ηταν χωρισμενα σε 3 κομματια , και εναν ελικα (μπλε χρωματος) τον οποιο εβαζες στην "μουρη" του σκαφους. Νομιζω ηταν ολα πολεμικα . Θυμαμαι οτι τα πουλουσαν αποκλειστικα σε περιπτερα και ψιλικατζιδικα , και η τιμη τους ηταν με τα βιας 100δρχ..

για να βοηθησω λιγο ηταν την εποχη που κυκλοφορησαν (παλι στα περιπτερα) χαρτακια με "τα νομισματα του κοσμου".. στυλ panini ....

αν θυμαται κανεις ή ακομη καλυτερα αν εχει φωτο ας την μοιραστει μαζι μας. :cool:
 
Τα θυμάμαι! Εγώ αγόραζα συνεχώς! Πράγματι ήταν μοντέλα 2ου παγκοσμίου πολέμου! Καθένα μου φαινόταν ότι πετούσε με διαφορετικό τρόπο! Μερικά απο αυτά "φεύγανε" καλά!!
 
ετσι! εμενα μου αρεζε ενα που ειχα και ηταν σε "τιγρε" παραλλαγη..!! epic βεβαια σπαγανε με το παραμικρο αλλα δεν πειραζει ηταν πολυ φτηνα.. παντως δεν θυμαμαι να κρατισε για πολυ η κυκλοφορια τους...

αν βρει κανενας φωτογραφιες please ας ποσταρει!! :cool:
 
Και εγώ τα θυμάμαι! Ήταν σε μακρόστενο σακουλάκι (μου θύμιζε τα σακουλάκια των chopsticks) και όντως πρέπει να έκαναν 100 δρχ. Εάν δεν κάνω λάθος, νομίζω ήταν φτιαγμένα από διογκωμένη πολυστερίνη, το ίδιο υλικό που έφτιαχναν και τα μικρά κουτιά που έβαζαν τα χάμπουργκερ στα fast-food παλιά.

Και μετά βουρ για την ταράτσα!!! :D
 
Από τα αγαπημένα μου! Έπαιρνα και εγώ τέτοια αεροπλανάκια. Θυμάμαι μάλιστα είχαν στα φτερά τους ακόμα και "flaps" που μπορούσες να τα τσακίσεις ανάλογα και να κάνουν μανούβρες στον αέρα. Φυσικά τα περισσότερα δεν άντεχαν πολλές πτήσεις μιας και το υλικό κατασκευής τους ήταν πολύ ευαίσθητο.
 
υπαρχουν στα jumbo αλλα λιγο μεγαλυτερα απο τα παλια που ξεραμε...εχω παρει ενα bf 109 και hurricane.. πετανε αψογα ...επενδυστε χαχαχα
 
ΜΕ ΠΡΟΛΑΒΕΣ MOJO! :D :D:D

Όντως δεν κάνω πλάκα! Κι ότι σκεφτόμουν τις επόμενες ημέρες να ανοίξω αυτό το θέμα! Μιλάμε για ρετρομανιακή επικοινωνία 4ης διάστασης!

Είχα αγοράσει πάαααρα πολλά! Μου φαίνεται πως είχα πιλοτάρει όλα τα μοντέλα! Αλλά μου φαίνεται πως ήταν κάπου στο 90' άντε 91', εφόσον ήμουν στα μισά του δημοτικού ακόμα! Εάν έχει κρατήσει κάποιος από εδώ μέσα έστω κι ένα κομμάτι, για να το δούμε κι εμείς οι υπόλοιποι, θα του χαρίσω όοοοολη την ρετρό συλλογή μου από computers!!!

Υ.Γ. Χμ… Αυτό το τελευταίο ελπίζω να μην το πάρει κάποιος στα σοβαρά!
 
Πιασε αλλη μια ρετρο.. τετοια 4ης διαστασης γιατι κι εγω σκεφτομουν το ιδιο!

Λοιπον αυτα τα αγοραζα 5η δημοτικου αρα 88-89. Ηταν απο το υλικο που λεει ο Νταρτακαν κι τα πουλουσαν σε μακροστενες χαρτινες συσκευασιες. Υπηρχε ενα διαφανες πλαστικο κομματι το οποιο εμπεινε στην μυτη θηλυκωτα και λειτουργουσε σαν αντιβαρο. Επισης ενα πλαστικο μπλε ελικακι το οποιο και ουσιαστικα σταθεροποιουσε ως ενα σημειο το αεροπλανακι. Τα φλαπς και το ουρεο πτερυγιο ηταν χαραγμεν και μπορουσες να τα μετακινεις επιρρεαζοντας την πτηση. Αν εβγαζες την ελικα το αεροπλανακι πετουσε ακομη πιο ελευθερα. Υπηρχαν παρα πολλα μοντελα, κυριως του Β ΠΠ οπως Κιττυ Χωκ, Σπιτφαιρ, Χελκατ, Ζερο, Χαρικεην κτλ. Μαλιστα το Κιττυ Χωκ ηταν βαμμενο σαν tiger shark. Επαιζε επισης και ενα κιτρινο air taxi το οποιο πεταγε και πιο σταθερα απ ολα. Γουσταρα επισης να τα βαζω να κανουν λουπες πειραζοντας τα φλαπς.

Πολυ φθηνα (μπορει γυρω στις 50-100 δρχ) και καλα παιχνιδια. περναγα ωρες με δαυτα και τα ειχα ολα (πιστευω).
 
Amstrad1981 είπε:
Εάν έχει κρατήσει κάποιος από εδώ μέσα έστω κι ένα κομμάτι, για να το δούμε κι εμείς οι υπόλοιποι, θα του χαρίσω όοοοολη την ρετρό συλλογή μου από computers!!!
Υ.Γ. Χμ… Αυτό το τελευταίο ελπίζω να μην το πάρει κάποιος στα σοβαρά!
Δεν το παίρνω στα σοβαρά, απλά πιάνομαι από αυτό και στο κάνω quote μπας και δεις το post μου και ικανοποιήσεις τη νοσταλγία σου.

Θα φανεί απίστευτο (ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ) [Α Π Ι Σ Τ Ε Υ Τ Ο], αλλά οι Κινέζοι τα ανέστησαν αυτά τα αεροπλανάκια. Μόλις πριν λίγες ημέρες χαζεύοντας τα "new arrivals" σε γνωστό κινεζοσάιτ έμεινα έκπληκτος αντικρύζοντας μετά από μια 20ετία αυτά τα αεροπλανάκια, ακριβώς ίδια! Πιστεύω πως κάπου είχε θαφτεί η πατέντα-σχέδια παραγωγής και κάποιος κινέζος μετά από χρόνια τα ανακάλυψε και τα έφτιαξε ξανά, κάτι τέτοιο πιστεύω. Με το που τα είδα ήμουν έτοιμος να ανοίξω νέο θέμα κι ευτυχώς είδα πως κάποιοι ήδη τα έχουν θυμηθεί.

Θαυμάστε:

http://www.dealextreme.com/p/diy-pol...pattern-111811

...











foam plane 2.jpg

foam plane 1.jpg

foam plane 4.jpg

foam plane 3.jpg

foam plane 5.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Tα θυμαμαι και εγω αλλα πριν το '90 νομιζω! αντε '91 και με οχι τοσο εντονα χρωματα,ηταν πιο θαμπα και ισως World War 2.
 
Όντως τώρα που το λες, θυμάμαι κι εγώγ κάποια που μου είχαν τύχει και ήταν πολεμικά με σκούρα παραλλαγή. Επίσης θυμάμαι πως τα σχέδια στο χαρτάκι είχαν έντονα χρώματα, αλλά τα μέσα που μας τύχαιναν ήταν λίγο διαφορετικά. Επίσης θυμάμαι πως δεν ήξερες τί θα σου τύχει μέσα και ψιλοΐδια μας τύχαιναν και προσπαθούσαμε να βρούμε κανά περίεργο από αυτά που είχε απ'έξω. Τέλος θυμάμαι που μερικά ήταν ελαφρώς διαφορετικού κοψίματος (όπως και στο link που βρήκα) και κάποια πέταγαν λίγο καλύτερα!

Πάντως είναι ακριβώς ίδιο κόψιμο, το χαρτάκι συσκευασίας, το υλικό, η έλικα... ολόιδια.
 
Οτι πιο κοντινο που μου θυμιζει αυτα που επαιρνα εγω,τελη 80ς αρχες 90ς!



foam ww2 plane.jpeg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Είχα και γω ένα ΣΤΟΥΚΑ, με έντονη παραλλαγή. Παρόλο που δεν του φαινόταν, είχε αντοχή στις πτώσεις...
 
Μου την έδινε που έσπαγε το λαστιχάκι του έλικα. Πάντως ήταν εκπληκτικά και σαφώς καλύτερα από σαϊτες.
 
Τελευταία φορά που τα είδα ήταν πριν απο 4 χρονια. Ο ανηψιος μου είχε πάρει μια τυχερή σακούλα ,ξέρετε αυτές που υπάρχουν στα περίπτερα και μέσα είχε και αυτό. Κόλλησα όταν το είδα γιατί δεν περίμενα να τα ξαναδώ. Καταλαβαίνετε την έκπληξη μου!!!!! Τώρα αν υπάρχουν ακόμη στις τυχερές σακούλες δεν το ξέρω.
 
Πίσω
Μπλουζα