Αμόλα Καλούμπα !!!

Μια χρονιά προσπαθούσα να πετάξω έναν αετό που ήταν αρκετά ταλαιπωρημένος από παλιότερες τούμπες. Προσπαθούσα όλη μέρα, αλλά μάταια. Έπερε λίγο ύψος αλλά έκανε καθοδικές βουτιές και έσκαγε κάτω στο έδαφος.

Κάποια στιγμή προς το μεσημέρι, νευριασμένος παίρνω τον αετό και τον πετάω στα σκουπίδια. Την άλλη μέρα στο σχολείο με ρωτάνε οι φίλοι μου αν πέταξα αετό. Εγώ τους απαντάω "Ναι, πέταξα αετό... στα σκουπίδια " :D
 
Oι πιτσιρικαδες δεν ζητανε χαρταετο πια,πετανε DRONE.
 
Κι εγώ ως παιδί πετούσα τους χαρταετούς μου, κι αυτούς τους κλασικούς ελληνικούς αλλά κι αυτούς που έφερνε η νονά μου από τη Γερμανία! Ήθελα να πω ότι μια φορά που είχα πάει στη θεία μου σε ένα χωριό κοντά στην Ελευσίνα κάποια παιδιά πετάξανε χαρταετό κοντά σε μια γραμμή μέσης τάσης της ΔΕΗ (20 kV) και ακούστηκε ένα τρομερό μπαμ και κάηκαν οι ασφάλειες της γραμμής και έμεινε το μισό χωριό χωρίς ρεύμα! Αφού ήρθε το συνεργείο της ΔΕΗ και μετά από το απαραίτητο μάλωμα αποκατέστησαν το ρεύμα.Πολύ προσοχή παιδιά γιατί για τις υψηλές τάσεις τα υλικά του χαρταετού είναι καλός αγωγός!
 

1@Uskoke[/USER] Και κάπου εδώ μου θύμισες στο λύκειο τον καθηγητή φυσικής μου να λέει "Δεν υπάρχει καλός και κακός αγωγός. Υπάρχει αγωγός και μονωτής (και ημιαγωγός θα πρόσθετα εγώ ως ηλεκτρονικός). Όποιοι λένε καλός και κακός αγωγός είναι λάθος."

Υ.Γ. Μην παρεξηγηθείς, δεν είναι προσωπικό απλά το θυμήθηκα σαν ρετρό ανάμνηση. :)

 
Σιγά γιατί να παρεξηγηθώ; Δηλ. αν για παράδειγμα λέγαμε ότι είναι ένας αποζεύκτης με μονωτή τον αέρα είναι σωστό, έτσι; (An air-insulated disconnect switch).Ή ένας αποζεύκτης με κακό αγωγό τον αέρα;Προφανώς το πρώτο. Αλλά αυτό που είναι μονωτής για χαμηλές τάσεις είναι αγωγός για υψηλές.Κ έτσι τα καλώδια μέσης τάσης έχουν στρώματα ημιαγωγών για την εξομάλυνση του ηλεκτροστατικού πεδίου.Χρησιμοποιούνται λοιπόν και στην ηλεκτρολογία. (Οι ημιαγωγοί). Πάντως καλώς ή κακώς έχει επικρατήσει στην καθημερινή γλώσσα το καλός και κακός αγωγός (ίσως είναι οξύμωρο γιατί αφού είναι κακός τι στο καλό αγωγός είναι ;)
 
Aεροστατa δεν πεταγε κανεις σας,μονο χαρταετο;


Similar to that ,μονο χωρις τα πολυχρωμα ντυσιματα!




images

Αυτα τα εχουμε για την Ανασταση εμεις.
 
Όχι, κακός αγωγός είναι σωστότερο. Διότι όλα τα υλικά έχουν μια απειροελάχιστη μεν αλλά μη μηδενική αγωγιμότητα (άπειρη αντίσταση δεν υπάρχει). Ας πούμε για τα διαμάντια που είναι από τους καλύτερους "μονωτές", διαβάζω The electrical resistivity of most diamonds is on the order of 10^11 to 10^18 Ω·m. Άρα ένα μικροσκοπικούλικο ρευματάκι περνάει όταν υπάρχει διαφορά τάσης. Επομένως ο όρος "κακός αγωγός" κυριολεκτεί.
 
Στην 6η δημοτικου, εφτιαξα τον καλυτερο μου αετο. 6αγωνος,πηχακια γυρω στο 1,10 εκ, κολλες απο το μπακαλικο, κοκκινη μπλε κιτρινη, πολλες καλουμπες σπαγκο κι απο προηγουμενα χρονια, περασμενος κερι. Πετυχαν τοσο καλα τα ζυγια και η ουρα που ο αετος, ηρθε κεφαλι. Μαζευτικε παιδικοσμος κι απο αλλες γειτωνιες να τον δουν. προβλημα με καλωδια ρευματος δεν ειχα γιατι 20μ απο το σπιτι μου χωραφια και περιβολια. Τον πεταγα το πρωι και τον μαζευα το βραδυ. Φραμπαλα δεν ειχα βαλει γιατι κοβουν υψος, αλλα του ειχα φτιαξει σκουλαρικια απο χαρτοκορδελες. Πηχακια μας εκοβαν τα ξυλουργεια στα μετρα που θελαμε για ενα διφραγγο
 
Πίσω
Μπλουζα