Ανακατασκευή Sega Daytona USA - Το έπος!

telonio

Retro PaTRi@RcH
Joined
19 Ιουλ 2006
Μηνύματα
4.487
Αντιδράσεις
2.294
Εν αρχή ο λόγος.

Στο Daytona USA, είχα ρίξει αρκετά φράγκα τότε το 1994 στο space στη πλατεία Μέμου στον Κορυδαλλό. Από τα αγαπημένα μου racing παιχνίδια αυτό και το αξέχαστο Sega Rally, που δεν είχα λόγο να μην τιμώ και τα δύο κάθε φορά που επισκεπτόμουν το εν λόγο ουφάδικο. Η μόνη πιθανότητα τότε να παίζεις το Daytona στο σπίτι σου ήταν να έχεις το πανάκριβο Saturn. Ακόμη καλύτερα αν είχες και το τιμόνι της Sega. Βέβαια όλα καλά ήταν, αρκεί να μην έβαζες το Saturn δίπλα στο arcade μηχάνημα για άμεση σύγκριση.

 Οι αναμνήσεις γυρνούσαν ξέφρενα μέσα στο μυαλό μου για αρκετό καιρό.  Έτσι, δεν άργησα να σκέφτομαι τι ωραία θα ήταν αν είχα το Daytona στο σπίτι για ξέφρενους  ρετρό αγώνες (και ποιος δεν θα ήθελε θα μου πεις). 

Το είχα βρει προς πώληση εδώ στην Ελλάδα, αλλά τα χρήματα ήταν πάρα πολλά. Εξάλλου, δεν ήθελα να το χρησιμοποιήσω για επαγγελματική χρήση, έτσι ώστε να έχω να την δυνατότητα να δικαιολογώ το κόστος του παραλογισμού μου. Έτσι λοιπόν, αποφάσισα να κατασκευάσω την sit down καμπίνα Daytona USA ακριβώς ίδια με αυτή που έπαιζα τότε μικρός. Εξ’άλλου, είναι μια αρκετά προκλητική κατασκευή σε τεχνικό επίπεδο, που μου έθεσε μερικές προσωπικές προτόγνωρες παραμέτρους κατασκευής (κοινώς παίδεμα).     

Για αρχή, μάζεψα όσες περισσότερες φωτογραφίες μπορούσα σχετικές με τη καθιστή έκδοση του  Daytona. Πολλές φωτογραφίες από διαφορετικές οπτικές γωνίες με λεπτομέρειες, που θα με βοηθούσαν στην κατασκευή του με την περισσότερη δυνατή πιστότητα. Στο εξωτερικό, υπάρχουν μερικοί παλαβιάριδες σαν εμένα που έχουν κάνει ανακατασκευή το συγκεκριμένο. Οι φωτογραφίες και τα στοιχεία που παραθέτουν είναι ιδιαίτερα βοηθητικά για ένα τέτοιο εγχείρημα. Το πιο σημαντικό αρχικά, ήταν να βρω τις ακριβές διαστάσεις του ή τουλάχιστο, να το κάνω στο περίπου με μια μικρή απόκλιση. Τα χέρια μου πιάνουν και ήταν πρόκληση μόνο και μόνο η σκέψη για μια τέτοια κατασκευή.

Ενώ λοιπόν είχα αρχίσει το ψάξιμο για πληροφορίες και φωτογραφίες, μια ημέρα βρήκα την all time classic καθιστή έκδοση του Daytona μέσω ενός φίλου. O ίδιος το ήθελε για ανακατασκευή αλλά δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο. Έτσι αποφάσισε να το δώσει και φυσικά δεν έχασα την ευκαιρία. Πριν το πάρω, το είχα δει από κοντά και δεν λειτουργούσε και γενικά ήταν σε τρομερά άσχημη κατάσταση (ξύλα σαπισμένα από νερό βροχής, σκισμένα αυτοκόλλητα , πολύ βρώμικο και γενικά σου προκαλούσε θλίψη η κατάσταση αυτού του θρυλικού arcade). Δεν με πείραζε όμως, αφού ουσιαστικά ήθελα τα μεταλλικά και τα πλαστικά μέρη.  Δεν είχα πρόβλημα να αντικαταστήσω τα σάπια ξύλα και τα αυτοκόλλητα στα πλαϊνά.  Έτσι μπορώ να πω πως ήταν αρκετά χρήσιμο. Αφού για να βρεις γνήσια parts του Daytona, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκόσμια , είναι δύσκολο και ειδικά καθόλου οικονομικό. Η άσχημη κατάστασή του προμύνηε τη δουλειά και τον χρόνο που θα απαιτούταν για την ανακατασκευή του.  Όμως η τρέλα μου ώρες ώρες απλά δεν έχει όρια..

Πριν παραλάβω το κατεστραμένο Daytona στο σπίτι μου και συγκεκριμένα στην αυλή (αφού έπρεπε να το λύσω και να το καθαρίσω, πριν το κατεβάσω στο υπόγειο) κοίταξα στο meteo τον καιρό για πιθανότητα βροχής. Όχι πως λειτουργούσε βέβαια, αλλά απλά δεν ήθελα να ταλαιπωρηθεί περισσότερο από την ήδη κάκιστη κατάσταση που ήταν. Αφού λοιπόν το καταραμένο meteo έδινε για την συγκεκριμένη ημέρα, αλλά και για την επόμενη καθαρό καιρό χωρίς σύννεφα,  λιακάδα και μετά  ξαστεριά την νύχτα με 28 βαθμούς  παραλαμβάνω το Daytona στην αυλή μου. Εξυπηρετικότατος ο φίλος έφερε μαζί του και άλλα δύο άτομα να το κουβαλήσουμε. Όλα μια χαρά λοιπόν και το μέγιστο έπος είχε ήδη αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα.  Έτσι περίμενα την επόμενη ημέρα, για να αρχίσω το καθάρισμα και την αποσυναρμολόγηση για να το κατεβάσω στο υπόγειο.   

   

Όταν οι μεγάλες δυνάμεις σου γυρίζουν την πλάτη.

Ξυπνάω λοιπόν την επόμενη ημέρα του Σαββάτου όλο όρεξη και ανοίγω την πόρτα του σπιτιού. Προς μεγάλη μου έκπληξη και τρομάρα, όχι απλά είχε βρέξει αλλά ούτε ο Νώε δεν είδε τέτοια βροχή. Πώς να το πω βρε παιδί μου; Απλά στον Τιτανικό μπήκε λιγότερο νερό. Το Daytona είχε κάνει μπάνιο κανονικό. Γενικά ήταν ένα τρις-κατάρατο πρωινό αφού τίποτα δεν πήγε όπως ήθελα. Αμέσως έπεσα με τα μούτρα στη δουλειά και χρησιμοποιώντας πανιά και το blower αέρα, στέγνωσα το νερό από όλα τα απίθανα σημεία που είχε εισχωρήσει.

Μετά από την παραπάνω απογοήτευση ξεκίνησα την αποσυρναμολόγηση που μου πήρε λίγο περισσότερο από όσο υπολόγιζα.

DSC02210.JPG

DSC02211.JPG

DSC02203.JPG

DSC02214.JPG

Μου πήρε ημέρες για να βγάλω τις βίδες από τα σημεία σημεία (έβγαλα 64 βίδες και φαντάσου μερικές έλειπαν). Το πρόβλημα ήταν πως αρκετές από αυτές ήταν πολύ σκουριασμένες και κάποιες κατεστραμμένες (δεν ξεβίδωναν καν). Με επιμονή, wd40 και τρυπάνι σε μερικές τις έβγαλα. Μου πήρε αρκετές ώρες για να βγάλω όλες αυτές τις βίδες.

Εν τέλει,  χώρισα με επιτυχία τα κομμάτια της βάσης. Το blower δούλεψε υπερωρίες, αφού η βάση ήταν γεμάτη χώμα και τόνους σκόνης. Ακόμη και διάφορα είδη εντόμων είχαν κάνει το σπίτι τους εκεί μέσα που αναγκαστικά τα ξεσπίτωσα. Το blower δεν καθάριζε εντελώς την βάση, έτσι το καθάρισμα ολοκληρώθηκε με υγρά πανιά και πολύωρο τρίψιμο.

Σε συνέχεια η οθόνη είχε την σειρά της η οποία πρέπει να πω, πως της παίδεψε και αυτή αρκετά. Σκεφτείτε μόνο πως για να αποσυναρμολογήσω τα ξύλα περιμετρικά της οθόνης έφαγα δύο ημέρες, αφού οι περισσότερες βίδες ήταν σκουριασμένες όσο δεν πάει. Ενημερωτικά, για να λυθεί το πάνω μέρος του Daytona αναγκαστικά πρέπει να βγει πρώτα από όλα η οθόνη. Αν δεν βγει η οθόνη, δεν χωράει χέρι μέσα να ξεβιδώσεις σχεδόν τίποτα. Μετά βγαίνουν τα δύο μακρόστενα ηχεία που είναι αριστερά και δεξιά, και μετά οι βίδες που κρατάνε τα  περιμετρικά ξύλα. Η οθόνη είναι 29” και  τα σίδερα που έχει στο πίσω μέρος, της δίνουν ακόμη περισσότερο βάρος . Τόσο βάρος που η μεταφορά της στο υπόγειο, έγινε με την βοήθεια ενός φίλου (υπάρχουν σκάλες και ήμαστε πλέον σε μια ηλικία με πρόβλημα στη μέση).

Γενικά η αποσυναρμολόγηση τελείωσε μέσα σε τέσσερις ημέρες, και τα κομμάτια μεταφέρθηκαν ένα προς ένα στο υπόγειο του σπιτιού.

Αντικρίζοντας όλο το Daytona σε κομμάτια πλέον, φάνηκε καθαρά η σκουριά στα μέταλλα. Όλα σχεδόν τα μεταλλικά κομμάτια ήταν εντελώς σκουριασμένα. Δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω και πού να τελειώσω. Βάση καθίσματος εντελώς σκουριασμένη, κεντρική βάση-πάτωμα σκουριασμένη σε λίγα σημεία ευτυχώς, πλαίσιο subwoofer κάτω από το κάθισμα σκουριασμένο σε ακραίο σημείο και μεταλλικός σκελετός ταμπλό εντελώς σκουριασμένος, πλαινό κουτί με τα coin mechs εντελώς σκουριασμένο και αυτό και η βάση που κρατάει το bezel επίσης σκουριασμένη μέχρι τον θεό. Με λίγα λόγια μιλάμε για ένα εντυπωσιακό κρεσέντο που έδινε η σκουριά, υμνώντας με τρανή υπερηφάνια το καταστροφικό της μεγαλείο.

DSC02227.JPG

DSC02232.JPG

DSC03349.JPG

DSC03382.JPG

DSC03383.JPG

DSC03360.JPG

DSC02746.JPG

Ακόμη και η μεταλλική βάση του καθίσματος ήταν σπασμένη σε ένα σημείο όπως φαίνεται στην φωτογραφία.

Σε συνέχεια, έβγαλα όλα τα board και τα τροφοδοτικά και όπως διαπίστωσα, τουλάχιστο το cpu και video board του παιχνιδιού ήταν ήδη σε εξαιρετικά άθλια κατάσταση. Έτσι επικεντρώθηκα περισσότερο στην αποσυναρμολόγηση των κομματιών της καμπίνας και τον καθαρισμό αυτών. Τα ξύλινα μέρη της καμπίνας (mdf) είχαν σχεδόν διπλασιαστεί σε πλάτος από το νερό που έπεφτε τόσα χρόνια επάνω τους. Συνεπώς όλα τα ξύλα ήθελαν αντικατάσταση όπως φυσικά και τα αυτοκόλλητα (ή ότι είχε μείνει από αυτά).

Η βάση του Daytona, όπως και το μεγάλο coin mech που υπάρχει στα πλαϊνά του, είναι κατασκευασμένα από μέταλλο και είχαν αρκετή σκουριά που έπρεπε να αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Το λαστιχένιο κόκκινο t-molding ήταν κομμένο και ταλαιπωρημένο σε αρκετά σημεία. Δυστηχώς δεν ήταν άξιο πλέον για να μείνει επάνω στην καμπίνα.

DSC02435.JPG

Θεοί, πως θα βγάλω άκρη με αυτό;

Mια προσπάθεια ανάστασης των board δίχως ελπίδα.

Αποφάσισα να δώσω μια ευκαιρία στα board, έστω και αν ήταν σίγουρο πως τουλάχιστο κάποια από αυτά (αν όχι όλα) ήταν κατεστραμμένα. Ήθελα να το κάνω ακόμη και που η προσπάθεια ήταν αντικειμενικά εξ-αρχής άκαρπη με εγγυημένο χάσιμο χρόνου. Έτσι λοιπόν, τα καθάρισα προσεκτικά με ισοπροπυλική αλκοόλη, σκληρή οδοντόβουρτσα, μπατονέτες αλλά και επιπλέον με καθαριστικό ηλεκτρονικών πλακετών. Μετά το καθάρισμα φάνηκε καθαρά η τεράστια ζημιά από την υγρασία τόσα χρόνια. Δυστυχώς υπήρχαν πάρα πολλά σκουριασμένα pin σχεδόν σε κάθε πλακέτα.  Μιλάω για σειρές ολόκληρες με μικροσκοπικά σκουριασμένα pins. Με μια πιο προσεκτική ματιά, ανακάλυψα κομμένες διαδρομές (φανταστείτε πως μέτρησα τουλάχιστο 12 κομμένες μόνο στο cpu board). Φυσικά δεν υπήρχε απολύτως κανένας λόγος να συνδέσω πάλι τις πλακέτες για να δω τι γίνεται. Τουλάχιστο τα τροφοδοτικά έβγαζαν τις σωστές τάσεις, αλλά τι να το κάνεις μέσα στο νεκροταφείο των κυκλωμάτων;

Ναι ξέρω, τώρα θα μου πείς πως έκανα μεγάλο λάθος που δεν επέμεινα στην επισκευή των board. Βέβαια όταν έχεις μπροστά σου πέντε πλακέτες στη χειρότερη κατάσταση που πιθανώς μπορεί να είναι, υπάρχουν παντού δεν ξέρω και εγώ πόσες κομμένες διαδρομές και επιπλέον δεν υπάρχουν πουθενά ανταλλακτικά, καλύτερα να το σκεφτείς ξανά.

Σου ανέφερα πως το μηχάνημα βρισκόταν αφύλακτο σε ένα οικόπεδο να το τρώει ο ήλιος και η βροχή για τουλάχιστο 20 χρόνια; Όχι ε;

Δεν υπήρχε κανένας λόγος να στείλω στο εξωτερικό τις πλακέτες για επισκευή.  Ήταν βέβαιο πως τουλάχιστο δύο από τα τέσσερα board είχαν μεγάλη ζημιά και αυτά ήταν το cpu board και το video board. Tα χρήματα που ζητούσαν για επισκευή στο εξωτερικό ήταν υπερβολικά πολλά. Οι πιθανότητες να επισκευάζονται οι πλακέτες ήταν μηδαμινές ως απειροελάχιστες. Από την άλλη πλευρά αν είχα ξεκινήσει αυτό το project προ κρίσης, δεν θα είχα πρόβλημα τότε να αγόραζα ένα λειτουργικό Daytona arcade. Τώρα; άστα πλέον μοιάζουν απίστευτα ακριβά.

Σχετικά με την οθόνη, δεν άναβε αφού δεν λειτουργούσε και το παιχνίδι. Το service manual της sega δεν βοηθάει και πολύ στη συγκεκριμένη περίπτωση (βασικά δεν βοηθά καθόλου, αφού το μόνο που αναφέρει είναι πως αν δεν ανάβει το monitor, να ελέγξεις αν έχει καεί η ασφάλεια που βρίσκεται στη πλακέτα της). Πάντως δεν έδινα και πολλές πιθανότητες να λειτουργεί, αφού η πλακέτα της ήταν σε δραματική κατάσταση από τη σκουριά.  Έκανα τον κόπο και την πήγα σε άνθρωπο που επισκευάζει ακόμη οθόνες crt και παλιά επισκεύαζε και οθόνες από arcade, αλλά δεν κατάφερε να την επαναφέρει σε λειτουργία.

Εδώ πρέπει να κάνω μια μικρή αναφορά στα ηλεκτρονικά μέρη του Daytona. Ανοίγοντας τα 2 καπάκια της βάσης (ένα κάτω από το κάθισμα και ένα κάτω από τα πετάλια) είναι τουλάχιστο εντυπωσιακό, πόσες πλακέτες αποτελούν το παιχνίδι και πόσα καλώδια περνάνε όλη την καμπίνα κατά μήκος. Μιλάμε για πλεξούδες καλωδίου, που αν δεν είχε φροντίσει η Sega να είναι ένα διαφορετικό χρώμα τα βύσματα, δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλεις άκρη ποτέ. Τουλάχιστο προσωπικά, δεν έχω δει ξανά τέτοιο χαμό από καλώδια και πλακέτες μέσα σε άλλο arcade (και έχω δει πολλά). Οι πλακέτες του Daytona χωρίζονται ως εξής: cpu board, video board, rom board, communication board, force feedback board και 2 τροφοδοτικά +1 πλακέτα που δεν γνωρίζω τι ακριβώς κάνει. Χώρια τα τροφοδοτικά της οθόνης, του force feedback και των board.

Ξεκινώντας την ανακατασκευή.

Κάτι που προσωπικά δεν το είχα σκεφτεί αρχικά, αλλά σίγουρα και από πολλούς δεν περνά από το μυαλό, είναι πως η ανακατασκευή ενός τέτοιου projcet παρουσιάζει αρκετά πρακτικά προβλήματα. Στη σκέψη, ακόμη και σε ένα σχέδιο όλα μοιάζουν εύκολα. Στη πράξη και στην πορεία είναι που αντιλαμβάνεσαι τα ζόρια και συναντάς τα αδιέξοδα που προκύπτουν μπροστά σου. Ακόμη και μια οποιαδήποτε φουλ καμπίνα με joysticks, είναι μακράν πιο εύκολη δουλειά σε αντίθεση με αυτό. Χώρια τις άτυχες στιγμές που μπορεί να προκύψουν σε ένα θέμα και σε πάνε πίσω.

Εννοείτε δεν αναφέρομαι στον πολύ χρόνο που έτσι και αλλιώς χρειάζεται για να ολοκληρώσεις κάτι τέτοιο. Τι εννοώ; Συνέχισε να διαβάζεις παρακάτω.

Αρχικά είχα σκοπό να χρησιμοποιήσω το Dreamcast. Όμως η έκδοση του Daytona της αγαπημένης αυτής κονσόλας, παρ’ολλα τα πολύ καλά γραφικά που διαθέτει έχει αρκετές διαφορές με το πρωτότυπο. Ομολογώ πως μου πέρασε και από το μυαλό το Saturn. Βέβαια τα γραφικά είναι μακράν χειρότερα από την έκδοση του arcade, συνεπώς απορρίφτηκε σχεδόν αμέσως.

Υποψήφια συστήματα ήταν τελικά το pc με τον Sega m2 emulator και το ps3 που έχω και κάθεται. Μου πήρε αρκετό καιρό να καταλήξω, αφού στο καθένα αντιμετώπισα αρκετά σημαντικά προβλήματα.

Αρχικά, ο m2 emulator είναι καλός σε γενικές γραμμές. Από την άλλη πλευρά, η έκδοση του Daytona, στο ps3 (όπως και στο xbox 360) είναι πολύ πιο στρωτή και εντελώς όμοια με το arcade (πολύ καλύτερη από τον m2 emulator στο pc). Δυστυχώς τα προβλήματα δεν ήταν λίγα στο ps3 αν θέλεις να το συνδέσεις με crt οθόνη.  Ένα πως δεν απενεργοποιείτε με τίποτα η σπαστική επιλογή να σου ζητάει να κάνεις save στην αρχή (μικρό το κακό), και δυο που το Daytona δεν παίζει σε 4:3 κάθε φορά που κάνεις restart, αλλά μόνο σε 16:9. Ξέχασα και το τρίτο πρόβλημα και το μεγαλύτερο. Στην crt 50hz τηλεόραση και μέσω scart rgb σύνδεσης, τα γραφικά μέσα στο παιχνίδι έχουν τρελό flickering (και ας ήταν ρυθμισμένο το ps3 στα 50hz). Ίσως σε crt 100hz μπορεί να να μην υπάρχει αυτό το πρόβλημα, δεν ξέρω. Όπως και να είχε, έπρεπε να χρησιμοποιήσω την τηλεόραση που ήδη είχα, μια sony trinitron 29”. Τελικά με το ps3 δεν έβγαινε άκρη ότι και αν δοκίμασα. Δοκιμή με το pc και τον m2 emulator μήπως βγάλει νορμάλ εικόνα στην crt τηλεόραση και παίξει νορμάλ. Μονόδρομος ο m2 emulator που δεν θέλει και κάτι τρελό σε δυνατότητες για να τρέξει σωστά.

Έκανα μια δοκιμή με έναν κινέζικο αντάπτορα vga-svideo. Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν αρκετά θολή εικόνα (μου κάνει τρομερή εντύπωση πως οι αμερικάνοι είναι ικανοποιημένοι με το svideo, αλλά αν δεν έχεις rgb scart δεν έχεις τίποτα καλύτερο από αυτό). Μετά svideo από την κάρτα γραφικών στη θύρα svideo της τηλεόρασης, χάλια εικόνα παρά τις απαραίτητες ρυθμίσεις στον driver στη κάρτα γραφικών. Η nvidia 8800GT κάρτα γραφικών με υφάκι δεν συμπαθούσε το soft15khz (και ας έχω το dongle για τις nvidia). Έτσι δοκίμασα και μια Ati Radeon HD 3870 512mb. Παραδόξως η Ati σε σύνδεση svideo – svideo έδειξε αρκετά πιο καθαρή εικόνα από την nvidia. Με svideo σύνδεση δεν μπορείς να διαβάσεις τα γράμματα στα windows (είναι θολά). Βέβαια μπορείς να δεις μια ταινία στην τηλεόραση, και το Daytona που δοκίμασα είχε καλή εικόνα. Όμως σε κουράζει υπερβολικά, ειδικά όταν κάθεσαι τόσο κοντά σε αυτή όπως όταν κάθεσαι στο κάθισμα του Daytona. Συγκεκριμένα μετά από έναν αγώνα τα μάτια μου πονούσαν. Παίζοντας λίγο με τις ρυθμίσεις της Ati κατάφερα τελικά να δω σωστή εικόνα που δεν κούραζε. Όμως ο driver της κάρτας δυστηχώς δεν κρατούσε τις απαραίτητες ρυθμίσεις μετά από restart η shutdown των windows.

Επειδή δεν ήθελα να το κουράζω δοκίμασα μερικές ati κάρτες και κατέληξα στην hd 3450 512mb. Με το soft15khz, το pc έδειξε εικόνα κανονικά στην τηλεόραση. Εδώ πρέπει να αναφέρω πως το Daytona στα arcades τρέχει σε ανάλυση 496x384 25khz (όπως και το sega rally).  Ναι ξέρω, θαύμα αν το έχεις για το arcade που θέλεις να φτιάξεις και να συνδέσεις σε αυτό το pc σου. Τα άσχημα νέα όμως είναι  πως τα nanao s29-su δεν έχουν vga 15pin βύσμα. Κάτσε βγάλε την άκρη με τα καλώδια που πάει τι, χωρίς να έχεις κανένα σχέδιο (αν λειτουργεί το monitor που έχεις βέβαια). Ο emulator κολλάει σε full screen σε crt και σε ανάλυση 496x384. Το δοκίμασα σε windows xp και σε 7 με το ίδιο αποτέλεσμα. Η καλύτερη ανάλυση αναφορικά με το Daytona ήταν η 640x480. Κάτω από αυτή την ανάλυση τα γραφικά χαλάνε πολύ και ο emulator δεν τρέχει στα 60fps. Στην 640x480 όμως στην crt έχεις flickering. Τουλάχιστο όχι τόσο έντονο όπως στο ps3 και όχι τόσο ingame, αλλά υπαρκτό και ενοχλητικό.

Σίγουρα κάποιος θα αναρωτηθεί γιατί δεν έβαλα μια σύγχρονη επίπεδη οθόνη να ησυχάσω. Αποκαλέστε με κολλημένο με τις οθόνες καθοδικού σωλήνα στα arcades. Έτσι και αλλιώς το bezel έχει χαώδες διαφορές με μια επίπεδη οθόνη.  Ειλικρινά το θέμα της οθόνης με απασχόλησε αρκετούς μήνες. Μίλησα με αρκετούς επαγγελματίες σχεδόν σε όλη την Ελλάδα για να βρω μια crt τηλεόραση 29” με vga βύσμα. Μάταια όμως δεν βρήκα πουθενά. 

Τελικά η λύση ήρθε από πολύ κοντά μου, συγκεκριμένα από το Κερατσίνι και από την εταιρία GD- Tronics. Συνάντησα τον κύριο Γιώργο Δούνη, ιδιοκτήτη της GD-Tronics και αγόρασα μια καινούργια crt οθόνη 28” 31khz με vga βύσμα.  Με τον κύριο Δούνη πιάσαμε την κουβέντα για αρκετή ώρα και μου έδειξε αρκετά μηχανήματα του άκρως εντυπωσιακού εργαστηρίου του. Η οθόνη ήταν κατά μία ίντσα μικρότερη από αυτή του Daytona αλλά το κακό ήταν πραγματικά μικρό. Το pc έδειξε αμέσως εικόνα στην οθόνη μέσω vga. Μάλιστα δεν θα είναι υπερβολή να ισχυριστώ πως η εικόνα στα παιχνίδια του m2 ήταν καλύτερη από την led που έχω στο γραφείο μου. Πεντακάθαρη εικόνα όπως στο arcade του Daytona και ακριβώς ίδια αίσθηση με το arcade. Τι περισσότερο μπορούσα να ζητήσω;

DSC03045.JPG

DSC03041.JPG

DSC03047.JPG

Η βαφή των μεταλλικών κομματιών και η ανακατασκευή της μεγάλης βάσης.

Από τοίχους γνωρίζω καλά, έχω βάψει μερικούς στο παρελθόν και δεν έχω πρόβλημα. Όμως βαφή σε μέταλλο δεν είχα δοκιμάσει ποτέ και όπως αποδείχτηκε είναι λίγο πιο σύνθετα τα πράγματα. Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να γίνει, ήταν να αντιμετωπιστεί η σκουριά. Πόσες ώρες έτριψα  με γυαλόχαρτα τα σκουριασμένα σημεία απλά δεν περιγράφεται (ακόμη πονάνε τα δάχτυλά μου). Στα περισσότερα από αυτά, το μαύρο χρώμα που είχε απλώσει η Sega δεν έβγαινε ούτε με τριβείο. Έτσι δώσε τρίψιμο με το χέρι και πάλι τρίψιμο και πάλι ξανά. Πάλι καλά που αρκετό χρώμα έφυγε με paint remover που δοκίμασα και δεν πέρασα τα πάντα με γυαλόχαρτο.

DSC03351.JPG

Η βάση του καθίσματος κατά την διαδικασία τριψίματος.

Σε συνέχεια, πέρασα όλα τα σκουριασμένα σημεία με  χημικό που ισορροπεί την σκουριά. Αυτό βοηθά να μην επεκταθεί περισσότερο η σκουριά στο μέταλλο. Αφού στέγνωσε, παιδεύτηκα λίγο με ένα σπρέι αστάρι και χρώμα που αγόρασα από μαγαζί με χρώματα. Το χρώμα δεν καθόταν επάνω στο μέταλλο (και ας υποστήριζε ο κατασκευαστής του πως έβαφε μέταλλο) και άρχισα να ψάχνω πληροφορίες. Τελικά κατέληξα σε επαγγελματικό αστάρι και σπρέι για βαφή σε μεταλλικές επιφάνειες αυτοκινήτου. Στο κατάστημα μου έκαναν και δοκιμή σε ένα πολύ μικρό κομμάτι μέταλλο για να πειστώ.

DSC03356.JPG

Η ίδια βάση μετά το φρέσκο βάψιμο.

DSC03357.JPG

Η βάση του καθίσματος βαμμένη στα άκρα της αφού πρώτα κόλλησα με ηλεκτροκόλληση το κομάτι που ήταν σπασμένο.

DSC03355.JPG

Η κεντρική βάση του μηχανήματος περασμένη με αντισκωριακό χρώμα εσωτερικά.

Και τα πρώτα καινούργια ξύλα άρχισαν να φτάνουν και τα πλαινά λογότυπα άρχισαν να φτιάχνονται στο Photoshop.

DSC02725.JPG

Daytona_L_300dpi.jpg

Συνεχίζεται..
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Και ηθελα να ανοιξω θρεντ οτι αναπαρεστησα τα νειατα μου στα arcades παιζοντας Daytona στο Dreamcast με την τιμονιερα της κονσολας. :p

Μπραβο Μαριε,Α-Ξ-Ι-Ο-Σ!
 
Μπράβο υπομονή εγώ ποτέ δεν θα έμπαινα στη διαδικασία να το ξαναφτιάξω. Μιλάμε για πλήρη ανακατασκευή. Και μόνο να συνδέσεις το PC και τα χειριστήρια είναι μανούβρα πόσο μάλλον να το ξαναφτιάξεις από την αρχή ουσιαστικά.
 
Respect telonio για την ορεξη σου αλλα και της γνωσεις να φτιαξεις κατι τετοιο.
 
Aπειρα respect Μαριε,για την εξαιρετικη δουλεια και παρουσιαση! :bow:

Περιμενω την συνεχεια....
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μάριε ,δεν έχω λόγια,πραγματικά άθλος.....

ότι καλύτερο έχω δει μπράβο για την υπομονή σου και τις γνώσεις σου....περιμένω με αγωνία την συνέχεια .
 
Ευχαριστώ όλους παιδιά.

Συνεχίζοντας..

Με όλα τα μεταλλικά κομμάτια βαμμένα πλέον, μια δοκιμαστική συναρμολόγηση των ξύλινων επιφανειών. Για να διαπιστώσω την καλή εφαρμογή πριν βαφτούν και κολληθούν τα αυτοκόλλητα.

DSC04066.JPG

Αφού όλα ήταν όπως έπρεπε μετά από αρκετό έλεγχο, έβαψα τα ξύλα λευκά εξωτερικά και μαύρα εσωτερικά ακριβώς όπως ήταν τα ξύλα της Sega. Τα αυτοκόλλητα βινυλίου με πλαστικοποίηση βγήκαν τελικά αρκετά καλύτερα από όσο φανταζόμουν. Έγιναν 3 μικρές εκτυπωσείς δέιγματος, για να δω πιο κόκκινο χρώμα πλησιάζει περισσότερο στο χρώμα που είχε αρχικά το μηχάνημα. Και τελικά μπορώ να πω πως πέτυχα το 99% του κόκκινου χρώματος. Εδω αξίζει να σημειώσω πως η Sega το 1993 είχε χρησιμοποιήσει μεταξοτυπία και όχι αυτοκόλλητα. Χωρίς να θυμάμαι ακριβώς πως ήταν το χρώμα από τότε, είμαι σίγουρος πως αυτά τα χρώματα είναι αρκετά πιο έντονα. Όπως και να έχει πάντως, το οπτικό αποτέλεσμα ήταν όμορφο και αρκετά πιστό στο πρωτότυπο. Ειδικά αν το δείς από κοντά.

DSC04936.JPG

Εδώ έχω βιδώσει τα 2 από τα 4 μπροστινά ηχεία της Sega (παραδόξως όλα τα ηχεία λειτουργούν ακόμη). Επίσης τοποθετώ και την μεταλλική βάση της οθόνης (δεν την έχω βιδώσει από κάτω για αυτό είναι στραβή). Η λεπτή ξύλινη επιφάνεια είναι η βάση για την πλακέτα της οθόνης. Η μεγαλύτερη πρόκληση μέχρι στιγμής ήταν να φέρω την 28αρα οθόνη ακριβώς στο κέντρο του bezel, με ίδιες αποστάσεις μεταξύ των τεσσάρων πλευρών. Ήταν μια χρονοβόρα μικρομετρική διαδικασία όχι ιδαίτερα ευχάριστη (πρόσεξε τις δυο επιπλέον τρύπες που έκανα στα άκρα για τις βίδες στήριξης). Αν και και φένεται απλό στην θεωρία, πίστεψέ με, δεν είναι καθόλου εύκολο πρακτικά.

DSC04945.JPG

Ευτυχώς που η μεγάλη πλατιά ξύλινη βάση του καθίσματος ήθελε μόνο ένα πολύ καλό καθάρισμα. Η επένδυση προστάτεψε το ξύλο σε μεγάλο βαθμό. Φυσικά νέες βίδες διαφόρων μεγεθών και τύπων.

DSC04944.JPG

Εδώ μόλις έχω κολλήσει την κόκκινη περιμετρική ρίγα γύρω από την βάση.

DSC04938.JPG

DSC04939.JPG

Τα πεντάλ γκάζι και φρένο με τον μηχανισμό τους πεντακάθαρο και βαμμένες βάσεις εμπρός και πίσω.

DSC04942.JPG

Και το κάθισμα στην θέση του και αυτό βιδωμένο με τον μηχανισμό εμπρός πίσω ακόμη σε πλήρη λειτουργία. Το κάθισμα έχει τα χάλια του με αρκετές γρατζουνιές. Δεν ήθελα όμως να είναι όλα τέλεια και βαμμένα, το κάθισμα , το ταμπλό και το bezel θα παραμείνουν ως έχουν, θυμίζοντας τις μάχιμες ένδοξες ημέρες.

DSC04948.JPG

DSC04947.JPG

Έβαψα μαύρο το πίσω πλαστικό του καθίσματος και εκτύπωσα και κόλλησα ένα νέο αυτοκόλλητο Road Burning Action. Χωρίς νούμερο στην πλάτη πλέον.

DSC04946.JPG

Και έτσι μέχρι τώρα το αποτέλεσμα είναι αυτό..

DSC04950.JPG

Ο χειρισμός του τιμονιού.

Ένα θέμα που με απασχόλησε αρκετά ήταν να κρατήσω το εργοστασιακό τιμόνι στο ταμπλό. Μια pc τιμονιέρα θα ήταν ιδανική και είχα δει που κάποιοι στο εξωτερικό είχαν κόψει το ταμπλό για να χωρέσει η τιμονιέρα. Εγώ όμως ήθελα να κρατήσω το arcade τιμόνι, όπως επίσης και να μην κάνω καμία μετατροπή στο ταμπλό.  Έτσι λοιπόν, μου ήρθε η παρανοική ιδέα να προσαρμόσω τον μηχανισμό μιας τιμονιέρας πίσω από το ταμπλό, και να τον συνδέσω με τον μεταλλικό άξονα του arcade τιμονιού. Βέβαια δεν άργησα πολύ να εντοπίσω ένα πρόβλημα με το τιμόνι. Θυμάμαι πως για να βγείς από το κάθισμα του Daytona, κρατιόσουν από το τιμόνι και το βάρος σου έπεφτε επάνω σε αυτό. Έτσι αν αφαιρούσα την μεταλλική εργοστασιακή βάση πίσω από το control panel όπως σκεφτόμουν αρχικά, και απλά έβαζα τον μηχανισμό της τιμονιέρας, με την πρώτη στήριξη επάνω στο τιμόνι, τα πράγματα θα ήταν άσχημα. Σκέφτηκα πως η λύση ήταν να αφήσω την μεταλλική βάση εκεί που βρισκόταν και να ενώσω τον μηχανισμό της τιμονιέρας ακριβώς μετά την βάση. Με αυτό το τρόπο , στη βάση θα ασκούταν το περισσότερο ποσοστό δύναμης από την πίεση που θα προερχόταν από το στήριγμα στο τιμόνι. Η βάση δεν στραβώνει που να χοροπηδάς επάνω της, αφού είναι κατασκευασμένη από αρκετά χοντρό μασίφ σίδερο. Ένα Logitech G25/G27 έμοιαζαν ιδανικά, αλλά είναι και ακριβά και συνολικά το κόστος θα εκτοξευόταν στα ύψη.

Έτσι αγόρασα την παρακάτω πάμφθηνη τιμονιέρα.

DSC01354.jpg

Και έκατσα να αποσυναρμολογήσω το πίσω μέρος του ταμπλό.

DSC04069.JPG

Εδώ ανοιχτή η τιμονιέρα για δω τι μπορώ να κάνω για να την συνδέσω με τον άξονα της Sega.

DSC04485.JPG

H λύση απλή, ένα κομμάτι χοντρού ξύλου βιδωμένο με τον μεταλλικό άξονα του τιμονιού και με την τιμονιέρα. Το αποτέλεσμα είναι να λειτουργεί κανονικά το τιμόνι της Sega χωρίς να φένεται η τιμονιέρα, αλλά και να μπορείς να στηριχτείς άνετα επάνω στο τιμόνι. 

DSC04483.JPG

Η ανάδραση (force feedback) που έχει αυτό το τιμόνι είναι απειροελάχιστη, σχεδόν δεν το καταλαβαίνεις όταν παίζεις. Αυτό οφείλετε επιπλέον στο μακρύ μασίφ σιδερένιο άξονα που διέρχεται μέσα από το σιδερένιο πλαίσο στήριξης του ταμπλό. Το μοτέρ της Sega βγάζει 48v (κατάλαβες γιατί) πράγμα αδύνατο να συνδεθεί με οποιαδήποτε τιμονιέρα. Προς το παρόν ξεχνάμε την ανάδραση εκτός αν σκεφτώ κάτι στο μέλλον.  Η πλακέτα L2M2 (σε πρόλαβα) είναι εκτός των δυνατοτήτων μου και από όσο διάβασα σε ξένα φόρουμ δεν λειτουργεί πάντα σωστά μέσα στο παιχνίδι.

Ομολογώ πως έχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει για να ολοκληρωθεί το μηχάνημα. Έχω παραλάβει νέο κόκκινο t-molding, αλλά δεν το έχω τοποθετήσει ακόμη. Η ανακατασκευή προχωράει αργά και θα πάρει λίγο χρόνο ακόμη (ελπίζω όχι πολύ).

Stay tuned.
 
Πω πω ρε Μαριε πραγματικα με αφησες με ανοιχτο το στομα...Επαναφερεις στην ζωη ενα μηχανημα που ηταν σε μαυρα χαλια με ορεξη και επιμονη προσεχοντας ολες τις λεπτομερειες ανακατασκευης εσωτερικα εξωτερικα,και βλεπωντας πως εγινε τωρα το μηχανημα οτι και να πω ειναι λιγο για την super εντυπωσιακη δουλεια σου.Εντυπωσιακη και η λυση που βρηκες με το τιμονι οπως επισης και στο θεμα εικονας τσεκαροντας καρτες γραφικων και ps3 για να βρεις την καλυτερη ποιοτητα εικονας και με καινουργιο crt 28" μονιτορ με vga για φρεσκια απεικονιση και καθαρη εικονα σαν το arcade!!μονο μια λεξη μπορω να πω.RESPECT!!!
 
Σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

Όντως χρειάζεται υπομονή γιατί κατασκευαστικά δεν έχει σχέση με μια απλή καμπίνα. Ομολογώ πως πριν το παραλάβω όλα έμοιαζαν εύκολα. Από το να κόψεις τα ξύλα με αυτές τις καμπύλες, να κάνεις το κόψιμο του t-molding, να φέρεις στο σωστό ύψος και στο σωστό μήκος την οθόνη σύμφωνα με το bezel. Να χρησιμοποιήσεις το ίδιο τιμόνι, τις ταχύτητες και τα πεντάλ με το pc και τον emulator. Ακόμη και το κόλλημα των αυτοκόλλητων ήθελε μεγάλη προσοχή για να μην κάνει φουσκάλες. Άλλο πράγμα να το σκέφτεσαι, να το κάνεις σε ένα χαρτί και άλλο να το κάνεις στην πραγματικότητα. Μαζί με τα μέταλλα έβαψα και τις βίδες που είχα αγοράσει. Άσε δε που μερικές βίδες ήταν custom της Sega. Το κορυφαίο μέχρι να το συναρμολογήσω, ήταν που έβρισκες κομμάτια του μηχανήματος σχεδόν παντού.

Η 29 ιντσών οθόνη της Sega ήταν δυστηχώς κατεστραμμένη και αυτή. To μεταλλικό κουτί με τα coin mech ήταν σε απίστευτη άθλια κατάσταση. Ήταν εντελώς σκουριασμένο μέσα-έξω και ενώ μπήκα στον κόπο να το τρίψω και να του αφαιρέσω την σκουριά, τελικά ήταν εντελώς κατεστραμμένο. Τελικά δεν το κράτησα, αφού έτσι και αλλιώς νόμισμα θα ρίχνεις με το κουμπί credit στο ταμπλό.

Αυτό που δεν μου αρέσει είναι που δεν είναι αισθητό το force feedback. Σκέφτομαι να συνδέσω ένα τροφοδοτικό στην τιμονιέρα με λίγα amber παραπάνω - με το κατάλληλο κύλωμα, αλλά δεν πιστεύω να αλλάξει κάτι πρακτικά. Τουλάχιστο το setup είναι καλύτερο από την αρχική ιδέα να χρησιμοποιήσω το Dreamcast με την τιμονιέρα του.

Τώρα ασχολούμαι με τον μηχανισμό των ταχυτήτων. Μέσα στο παιχνίδι 4 ταχύτητες, 3 μικρο-διακόπτες μέσα. Αθάνατη Sega..
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ρε Μάριε έτσι μου έρχεται να πάρω το αμάξι,να έρθω σπίτι σου απλά για να σου σφίξω το χέρι. Τι dedication story ήταν αυτό που διαβάσαμε? Δεν έχω λόγια.
 
Βασικά δεν έρχεσαι να παίξεις και να τα πούμε όταν το ολοκληρώσω; ;)
 
Εκπληκτική δουλειά! Μου είχες πει από κοντά για την ανακατασκευή, αλλά δεν είχα φανταστεί ότι ήταν τόσο μπελάς..

Το monitor που έβαλες είναι εξ'ολοκλήρου κατασκευή από το εργαστήριο στο Κερατσίνι, ή μόνο το chassis ?

Το γκάζι,φρένο και ταχύτητες πώς τα σύνδεσες με το pc?
 
Ναι η οθόνη είναι μαζί με το σασί, πλήρες από το εργαστήριο.

Γκάζι, φρένο και ταχύτητες δεν τα έχω συνδέσει ακόμη. Για το γκάζι και το φρένο θα αντικαταστήσω τα ποντεσιόμετρα από την τιμονιέρα. Οι ταχύτητες είναι απλοί μικρο-διακόπτες που ακουμπάει ο λεβιές ταχυτήτων (τώρα γιατί έχει βάλει η Sega 3 διακόπτες για 4 ταχύτητες). Επίσης το φωτιζόμενα κουμπιά vr views θα λειτουργήσουν μέσω του apac της ultimarc (τουλάχιστο έτσι έχω δει να το κάνουν). Θα δούμε στην πράξη.
 
Δεν εχω λογια :zip: φιλε Μαριε!!!! o_O

Υποβαλλω ταπεινα τα σεβη μου  :bow: τοσο για το μερακι σου,

οσο και για το κουραγιο σου να ανακατασκευασεις απο την αρχη ενα θρυλικο arcade!!! :headbangdude:

Θα περιμενω με αγωνια, να θαυμασω το τελικο αποτελεσμα. #)
 
Πολλά μπράβο στον Μάριο και σε όποιον άλλο ασχολείται με αυτά τα πράγματα. Πολύ θα ήθελα να κάνω κάτι παρόμοιο αλλά ούτε χρόνος υπάρχει ούτε χρήμα για κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι το χαίρεσαι αλλιώς όταν ανασταίνεις ένα μηχάνημα.
 
Ένα μικρό update.

Πέρασα το νέο κόκκινο t-molding περιμετρικά σε όλες τις επιφάνειες του ξύλου. Αν μου επιτραπεί, μπορώ να πω πως με αυτό, το μηχάνημα έχει αποκτήσει arcade στυλ. Τελικά πολύ καλύτερη η επιλογή του κόκκινου t-molding από το μαύρο που σκεφτόμουν αρχικά.

DSC05091.JPG

DSC05089.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ω ναι! Θα συμφωνήσω με το κόκκινο t-molding. 
 
Πίσω
Μπλουζα