• Αγαπητά μέλη: Για λόγους ασφαλείας, τα παλιά σας user passwords έχουν καταργηθεί. Πατήστε εδώ για password reset ώστε να ορίσετε νέο συνθηματικό. Μη ξεχάσετε να ελέγξετε τον spam folder σας για το email που θα παραλάβετε. Aν πιστεύετε ότι έχετε εγγραφεί με email address που έχει καταργηθεί, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@retromaniax.gr για να αποκαταστήσουμε το πρόβλημα.

Αναπάντεχο χριστουγεννιάτικο δώρο Hyundai Super 286E!!!! ΒΟΗΘΕΙΑ!!!! :)

stratos84

RetroMaNiaC
Joined
27 Μάρ 2010
Μηνύματα
762
Αντιδράσεις
139
Καλημέρα

Μου χάρισαν τον παραπάνω υπολογιστή μαζί με πληκτρολόγιο και οθόνη. Είναι σε εξαιρετική κατάσταση.
έχει 2 drive: 5 1/4" 1.2mb και 3.5" 1.4mb και σκληρό δίσκο SEAGATE ST 157-A λογικά στα 42ΜΒ...
Μέχρι στιγμής τα προβλήματα που έχω:
1)Δεν κρατάει τις ρυθμίσεις στο BIOS... Δυστυχώς έχει ένα Dallas DS1287 το οποίο θέλει μόντα για να προσθέσεις μπαταρία-χαπάκι ώστε να κρατάει τις ρυθμίσεις και την ώρα...
2)Δεν έχω καταφέρει να κάνω το BIOS να δει τον δίσκο... έχω δει διάφορες ρυθμίσεις για τον συγκεκριμένο δίσκο από εδώ αλλά δεν δουλεύει... που σημαίνει 3 πράγματα
α)ο δίσκος είναι ψόφιος ή
β)δεν έχει λειτουργικό σύστημα ή
γ)δεν είναι σωστές οι ρυθμίσεις...

Θα κοιτάξω να φτιάξω κανένα boot disk για DOS (ευτυχώς στο γραφείο έχουν ξεμείνει PC με FLOPPY) μπας και καταφέρω να μπουτάρω επιτέλους.
Όποιος έχει καμιά ιδέα κανένας πως να το αναστήσω το μηχανάκι, θα του είμαι υπόχρεος!

Ευχαριστώ!
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
6.783
Αντιδράσεις
2.299
Νομιζω οτι καλυτερη θεση για το post σου ειναι στο forum IBM PC / Compatibles > Hardware.

Εκει θα βρεις και την ανακατασκευη που ειχα κανει πριν μερικα χρονια σε ενα Hyundai Super-386S, που ειχε ολα τα προβληματα που πασχει το δικο σου. Δυστυχως λογω τις προσφατης μετακομισης δεν εχουμε ακομα τις φωτογραφιες που συνοδευαν το thread.

Εμενα το Dallas ηταν socketed ετσι απλα το αλλαξα με ενα καινουριο συμβατο.

Οσο για τον δισκο αν δεις το manual απο το site της seagate προτεινει να το ορισεις σαν type 36 στο bios. Ο δισκος ειναι IDE και ετσι δεν θελει low level format. Χρησιμοποιησε ενα διαγνωστικο για να δεις αν ειναι σε λειτουργικη κατασταση.
 

stratos84

RetroMaNiaC
Joined
27 Μάρ 2010
Μηνύματα
762
Αντιδράσεις
139
Ευχαριστώ πάρα πολύ @freaktmp ! θα το δοκιμάσω όταν πάω σπίτι να το βάλω στο Type 36. Επίσης θα διαβάσω το θρεντ σου αναλυτικά!

Παρακαλώ αν το θέμα βρίσκεται σε λάθος θέση, ας μετακινηθεί από τους mod στο κατάλληλο μέρος! Ευχαριστώ πολύ!
 

metalcandyman

Billy Mitchell εκ Σερρών
Joined
23 Απρ 2011
Μηνύματα
7.811
Αντιδράσεις
1.023
Παντως στρατο αν και μετα την βοηθεια του freaktmp που ειναι ειδικος σε αυτα τα θεματα δεν βρεις λυση να ξρεις πως εχω ενα φιλαρακι που εχει παροπλισμενο ενα Hyundai Accent εδω και χρονια οποτε αν χρειαστεις ανταλακτικα πεσμε να το κανονισω :p :p :p :p
 

geoanas

Commodore Vampire
Διαχειριστές
Joined
14 Ιαν 2006
Μηνύματα
2.222
Αντιδράσεις
234
Καλώς τα δέχτηκες Στράτο!
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
6.783
Αντιδράσεις
2.299
Εκανα μια προσπαθεια να ξαναβαλω τις φωτογραφιες στο σχετικο thread μου.

Μετα απο τοσο καιρο δεν ειμαι 100% σιγουρος αν τις εβαλα καλα, αυτο θα το δουμε αργοτερα αν σηκωθει το παλιο forum για να συγκρινω....
 

stratos84

RetroMaNiaC
Joined
27 Μάρ 2010
Μηνύματα
762
Αντιδράσεις
139
1ο φάουλ: Ο δίσκος δεν αναγνωρίζεται καν από τα Windows όταν τον συνδέω μέσω usb.
2ο φάουλ: είναι 1ο το 5 1/4" drive και δεύτερο το 3.5"... Αλλάζω θέση στα καλωδια και jumpers; Πρέπει να τσαλακωσω τα καλώδια πολύ και δεν ξέρω αν θα φτάνει καν με το τσαλακωμα.

Το Dallas είναι socketed και ήδη αγόρασα μπαταρία κουμπί και μπαταριοθηκη για να κάνω την σχετική μόντα...

Είμαι έξω τώρα, θα τα γράψω αναλυτικότερα όταν πάω σπίτι...
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
6.783
Αντιδράσεις
2.299
1ο φάουλ: Ο δίσκος δεν αναγνωρίζεται καν από τα Windows όταν τον συνδέω μέσω usb.
Δεν υπαρχει καμια περιπτωση να παιξει τοσο παλιος δισκος με usb adapter. Γι' αυτο εχω και εγω το tweener μου (ξαναπερασα τις φωτογραφιες στο συγκεκριμενο post) για να κανω ολες τις δοκιμες και ελεγχους χωρις προβληματα συμβατοτητας κλπ.

2ο φάουλ: είναι 1ο το 5 1/4" drive και δεύτερο το 3.5"... Αλλάζω θέση στα καλωδια και jumpers; Πρέπει να τσαλακωσω τα καλώδια πολύ και δεν ξέρω αν θα φτάνει καν με το τσαλακωμα.
Αλλαζεις μονο θεση στο καλωδιο. Η συντριπτικη πλειοψηφια των floppies για pc δεν εχει jumpers. Αν δεν φτανει η καλωδιοταινια παρε μια μεγαλύτερη. Ή βγαλε τα drives και αλλαξε τους θεση.

Περιττό να σου πω οτι μας χρωστας πολλες φωτογραφιες!
 
Τελευταία επεξεργασία:

stratos84

RetroMaNiaC
Joined
27 Μάρ 2010
Μηνύματα
762
Αντιδράσεις
139
Λοιπόν για πάμε

Άλλαξα θέση στα καλώδια. Τσαλακώθηκαν αλλά φτάσανε οριακά.
Δεν γίνεται να αλλάξω θέση στα drives διότι το 5 1/4 είναι λεπτότερο από το 3.5"
Δεν το δοκίμασα ακόμα, περιμένω τα φώτα σας για να δω με τον δίσκο τι να κάνω :)
IMG_20191202_223214.jpg
Ένα περίεργο πράγμα που παρατήρησα είναι πως το jumper του δίσκου είναι στο Master (λογικό), ενώ το ACTIVE είναι βραχυκυκλωμένο επίτηδες(???) με στραβωμένα τα pins. Αυτό έγινε κατα λάθος ή λόγω έλλειψης jumper και σωστά πρέπει να είναι βραχυκυκλωμένο και αυτό;
IMG_20191202_222816.jpg
Η κάρτα γραφικών με το τσιπάκι TD3588A, με ένα πολύ γρήγορο ψάξιμο είναι SVGA. Κρίμα περίμενα καμία "ανώμαλη" Hercules (NOT!!!!)
IMG_20191202_223102.jpg
Η ίδια πατέντα στο power button με τον 386 του αγαπητού freaktmp
IMG_20191202_223017.jpg
Το περίφημο Dallas που θα κανιβαλιστεί οσονούπω μόλις καταφέρω τον ρημάδι τον δίσκο
IMG_20191202_223256.jpg
Μια γενικότερη άποψη του κουτιού από πάνω
IMG_20191202_223005.jpg

Τι να κάνω με τον σκληρό δίσκο, οεο, που δεν αναγνωρίζεται από το BIOS;;;
Αυτό που με καίει περισσότερο είναι να δω αν o δίσκος έχει κανένα αρχαίο software επιχείρησης λογιστικό κλπ made in Greece και κανένα παιχνιδάκι :) Γενικά πως ήταν στημένος ένας υπολογιστής της εποχής...

ΥΓ. Συγγνώμη για την ποιότητα των φωτογραφιών. Αν θέλετε κάποια άλλη φωτό από συγκεκριμένο part μου λέτε.
 
Τελευταία επεξεργασία:

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
6.783
Αντιδράσεις
2.299
Λοιπόν για πάμε

Άλλαξα θέση στα καλώδια. Τσαλακώθηκαν αλλά φτάσανε οριακά.
Δεν γίνεται να αλλάξω θέση στα drives διότι το 5 1/4 είναι λεπτότερο από το 3.5"
Πριν μπεις σε ολη αυτη την διαδικασια επρεπε να δοκιμασεις τα drives για να δεις αν παιζουν. Στο δικο μου το 5.25'' ειναι off, οποτε δεν εχει καν νοημα να το συνδεσεις.

Ένα περίεργο πράγμα που παρατήρησα είναι πως το jumper του δίσκου είναι στο Master (λογικό), ενώ το ACTIVE είναι βραχυκυκλωμένο επίτηδες(???) με στραβωμένα τα pins. Αυτό έγινε κατα λάθος ή λόγω έλλειψης jumper και σωστά πρέπει να είναι βραχυκυκλωμένο και αυτό;
Το active busy ειναι για να συνδεσεις LED απευθειας στον δισκο αν δεν εχει ο controller σου. Δεν πρεπει να ειναι βραχυκυκλωμενο σε καμια περιπτωση.

Η ίδια πατέντα στο power button με τον 386 του αγαπητού freaktmp
Λογικο αφου εχουν ακριβως το ιδιο κουτι.

Τι να κάνω με τον σκληρό δίσκο, οεο, που δεν αναγνωρίζεται από το BIOS;;;
Αυτό που με καίει περισσότερο είναι να δω αν o δίσκος έχει κανένα αρχαίο software επιχείρησης λογιστικό κλπ made in Greece και κανένα παιχνιδάκι :) Γενικά πως ήταν στημένος ένας υπολογιστής της εποχής...
Τα BIOS της εποχης δεν "αναγνωριζουν" δισκους. Τους δηλωνεις εσυ. Ειπαμε θα βαλεις type 36 και μετα θα τρεξεις καποιο διαγνωστικο για να δεις αν τον διαβαζει. Ξεχασε τα τα δεδομενα, εχουν χαθει προ πολλου.
 

stratos84

RetroMaNiaC
Joined
27 Μάρ 2010
Μηνύματα
762
Αντιδράσεις
139
Πριν μπεις σε ολη αυτη την διαδικασια επρεπε να δοκιμασεις τα drives για να δεις αν παιζουν. Στο δικο μου το 5.25'' ειναι off, οποτε δεν εχει καν νοημα να το συνδεσεις.
Το σκέφτηκα να παροπλίσω το 5 1/4" και να συνδέσω το 3.5" έστω μέχρι να βρω μια μεγαλύτερη καλωδιοταινία.
Ήταν βράδυ και δεν είχα αντοχές για παραπάνω δοκιμές

Το active busy ειναι για να συνδεσεις LED απευθειας στον δισκο αν δεν εχει ο controller σου. Δεν πρεπει να ειναι βραχυκυκλωμενο σε καμια περιπτωση.
Θα ισιώσω τα τζαμπεράκια του active
Τα BIOS της εποχης δεν "αναγνωριζουν" δισκους. Τους δηλωνεις εσυ. Ειπαμε θα βαλεις type 36 και μετα θα τρεξεις καποιο διαγνωστικο για να δεις αν τον διαβαζει. Ξεχασε τα τα δεδομενα, εχουν χαθει προ πολλου.
Κρίμα για τα δεδομένα...

Δυστυχώς δεν έχω ακόμα dos boot disk... Πρέπει να συνδέσω ένα 3.5 drive σε ένα PC για να αρχίσω να γράφω δισκέτες και διαγνωστικά...
Αυτή τη στιγμή δεν έχω τίποτα από γραμμένες δισκέτες... Ήλπιζα να μπουτάρει ο δίσκος...

Επίσης δεν έχω σειριακό mouse... Πρέπει να βγω στη γύρα να βρω και ένα τέτοιο...

Αλλά θα το κάνω να δουλέψει :) Δεν είναι στο χέρι του :p
 

stratos84

RetroMaNiaC
Joined
27 Μάρ 2010
Μηνύματα
762
Αντιδράσεις
139
Λοιπόν, πέρα από τον δίσκο, το 3,5" drive, ξεκινά να διαβάζει την boot disk (πολλές διαφορετικές) και σταματάει...
Ξεκινάει το λαμπάκι να αναβοσβήνει και να κάνει ήχο ανάγνωσης και ξαφνικά σταματάει... Σβήνει το λαμπάκι και σταματάει να γυρνάει το μοτέρ.
Ένα περίεργο πράγμα, δεν βγάζει σφάλμα δισκέτας, δεν λέει πως η δισκέτα δεν είναι συστήματος

Ενώ όταν ζητάει δισκέτα εκκίνησης και πατάω το Enter χωρίς δισκέτα μέσα, καταλαβαίνει πως δεν υπάρχει δισκέτα και ξαναγράφει το μήνυμα...
Επίσης αν βάλω δισκέτα non bootable, το καταλαβαίνει και εμφανίζει μήνυμα πως δεν είναι boot disk η δισκέτα που έχει μέσα το drive...
Δοκίμασα διαφορετικές boot disk που βρήκα και διαφορετικό drive (που ξέρω οτι δουλεύει και εχει ακριβως ιδια συμπεριφορα)...
Διαφορετικές καλωδιοταινίες...

Τσέκαρα τα dip switches του motherboard και φαινονται ενταξει...
Δεν βλέπω άλλα jumpers στο motherboard...
Τι άλλο μπορεί να φταίει?

Μήπως έχει σχέση το dallas? Πρέπει να το φτιάξω πρώτα για να κρατάει τις ρυθμίσεις? Κουφό μου φαίνεται να φταίει αυτό....
 
Τελευταία επεξεργασία:

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
6.783
Αντιδράσεις
2.299
Μήπως έχει σχέση το dallas? Πρέπει να το φτιάξω πρώτα για να κρατάει τις ρυθμίσεις? Κουφό μου φαίνεται να φταίει αυτό....
Δεν ειναι απιθανο. Αρκετα motherboards της εποχης ειχαν αυτη την συμπεριφορα.
 

stratos84

RetroMaNiaC
Joined
27 Μάρ 2010
Μηνύματα
762
Αντιδράσεις
139
Ψάχνοντας για το Dallas, έπεσα πάνω εδώ όπου είναι σχεδόν ίδια περίπτωση:
Πεθαμένο Dallas που δεν αναγνωρίζει το floppy για να διαβάσει (εδώ βέβαια λειτουργεί ο σκληρός δίσκος).
Βέβαια πετάει μήνυμα για το floppy...
Μόλις έκανε τη μόντα στο Dallas, αναγνώρισε το floppy...
Οπότε πρέπει να βρω χρόνο να φτιάξω το Dallas που έτσι κι αλλιώς θα έφτιαχνα.
 

stratos84

RetroMaNiaC
Joined
27 Μάρ 2010
Μηνύματα
762
Αντιδράσεις
139
Ξεκινάω λοιπόν τον κανιβαλισμό του Dallas.
To Dremel (ταπεινη μου αποψη πρεπει να υπαρχει σε κάθε σπίτι αυτό το εργαλείο), πιάνει δουλειά και με χαμηλές στροφες, χράτσα-χρούτσα αποκαλύπτουμε τις επαφές και σπάμε την επαφή με την παλιά μπαταρία
IMG_20191205_184730.jpg
Όλα καλά, το πολύμετρο δείχνει 0. πριν το σπάσιμο της επαφής έδειχνε ελάχιστο ρεύμα να υπάρχει στην παλιά μπαταρία.
IMG_20191205_191236.jpg
Εδώ η μόντα τελειωμένη, όλα ζυγισμένα, στοιχισμένα που λέγαμε στον στρατό...

Ξαναμανα-συνδέω τα πάντα στη θέση τους, χρησιμοποιώ τα αυθεντικά parts, καλωδιοταινίες, drive κλπ, γιατι τα είχα αλλάξει όλα.
και....
 

stratos84

RetroMaNiaC
Joined
27 Μάρ 2010
Μηνύματα
762
Αντιδράσεις
139
ΕΓΕΝΕΤΟ ΦΩΣ!!!!
IMG_20191205_205801.jpg
Ρυθμίζω το BIOS, σκληρό δίσκο και floppy, ημερομηνία και ώρα
και παίζουν όλα στην εντέλεια!!!!
Ο σκληρός δίσκος γρατζουνάει ευχάριστα!

Και είναι άθικτος!!!!
Μέσα βρίσκω μερικά διαμαντάκια!!!

MARIO BROS VGA (αφιερωμένο στον @Ajax87 )
IMG_20191205_205236.jpg
Manager Ποδοσφαίρου Demo
IMG_20191205_205535.jpg
Italia 90! Το ποδοσφαιράκι που όταν έφτανες μεγάλη περιοχή άλλαζε κάμερα πίσω από τον παίκτη (ή τερματοφύλακα αν δεχόσουν επίθεση)
IMG_20191205_210203.jpg

Επίσης: Norton Utilities, Microsoft Works, PCTOOLS, DBASE III PLUS και άλλα utilities! :)

Ένα απίστευτο συναίσθημα ικανοποίησης όταν έπαιξε το μηχάνημα!

Θα θελα να πάρω ένα backup τα περιεχόμενα του δίσκου και να κάνω ένα νέο setup με DOS 6.22, Windows 3.0 ή αν σηκώνει 3.11, καμιά PASCAL να θυμηθώ τα νειάτα μου, και τα παιχνιδάκια της αρεσκείας μου φυσικά :)

@freaktmp Σε ευχαριστώ πολύ για άλλη μια φορά για τη βοήθεια!!!!
 

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
13.831
Αντιδράσεις
1.224
Έκλεισες την ανασκαφή με τον καλύτερο τρόπο.
Μπράβο!
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
6.783
Αντιδράσεις
2.299
Εύγε.

Αν ηταν δικο μου, θα του εβαζα xt-ide universal bios, εναν μεγαλυτερο δισκο ή/και CF-to-IDE adapter και μια καρτα ηχου.

Ετσι για να σου ανοιξει η ορεξη, ριξε και μια ματια στα δυο 286 builds (1, 2) που ειχα κανει και στο Lo-tech ISA ROM Board.
 
Μπλουζα