Από ότι ξέρω τα 8τάξια γυμνάσια θεσμοθετήθηκαν επί Μεταξά το 1937. Σε αυτά εγγράφονταν μαθητές που είχαν ενδεικτικό 4ης δημοτικού και που ήθελαν να ολοκληρώσουν τη μέση εκπαίδευση. Συνολικά δηλαδή 12 χρόνια σχολείου. Όσοι δεν ήθελαν απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης έκαναν άλλα 2 χρόνια δημοτικό γιατί ήταν υποχρεωτική η βασική εκπαίδευση. Το 1959 καταργήθηκαν τα 8τάξια και θεσμοθετήθηκαν τα 6τάξια γυμνάσια.
Συμβάλλοντας και γω στην έρευνα αυτή, αναζήτησα σχετικές πληροφορίες αξιοποιώντας παράλληλα την επετηρίδα του Πειραματικού Σχολείου του ΑΠΘ, από το οποίο αποφοίτησα, αλλά και το βιβλίο με την ιστορία του ΣΤ' Γυμνασίου αρρένων Θεσ/νίκης. Η ιστορία των τύπων των σχολείων είναι πιο σύνθετη δεδομένου ότι πράγματι ο Μεταξάς καθιερώνει το 8τάξιο Γ/σιο το 1937 αλλά το 1939 επανέρχεται το 6τάξιο με καθιέρωση ταυτόχρονα του
2ταξίου Λυκείου. Επίσης, αργότερα επανέρχονται τα 8/τάξια, αλλά
μόνο στο όνομα χαρακτηρίζονται έτσι γιατί στην πράξη οι μαθητές φοιτούν 6 τάξεις, με αρχική τη Γ'. Έτσι πχ το ΣΤ' γυμνασιο λειτουργεί απο το 1939 ως εξατάξιο, ενώ μετά τον νόμο του 1944 και τη σχετική απόφαση του 1/1945 λειτουργεί ως εξατάξιο νέου τύπου, αφού μόνο η αρίθμηση των τάξεων αλλάζει. Το 1959 αλλάζει η αρίθμηση αυτή και επανέρχεται στην παλιά (Α',Β',Γ',Δ',Ε',ΣΤ' τάξεις και όχι Γ',Δ',Ε',ΣΤ',Ζ',Η'). Τέλος, απο την ιστορία του Πειραματικού ΑΠΘ βλέπουμε ότι οι απόφοιτοι της δεκαετίας του 1950 είχαν φοιτήσει στο γυμνάσιο για 6 χρόνια.