Ε ναι ρε παιδιά, αλλά εδώ λέμε για τι γινόταν πριν λίγες 10ετίες, όχι την εποχή της Γαλλικής επανάστασης, που η μπόχα πήγαινε σύννεφο κι ο Λουί Κατόρζ βρωμοκοπούσε κάτω από το Dior - Eau Sauvage
Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες παλιά ήταν πιο βρώμικοι από βίτσιο. Απλώς οι συνθήκες έκαναν το συχνό πλύσιμο πολύ δύσκολο. Εγώ ξεκίνησα από βδομαδιάτικο μπάνιο (το χειμώνα), που μάλιστα το ζεστό νερό ήταν με κανάτα από έναν κουβά - ρίχναμε βραστό νερό από τσαγιέρα και του προσθέταμε νερό από τη βρύση για να γίνει χλιαρό. Και τουρτούρισμα στο μπάνιο γιατί πού να φτάσει η θερμότητα από τη σόμπα τόση απόσταση? Από μια ηλικία και μετά είχαμε θερμοσίφωνα, αλλά το ρεύμα ήταν πανάκριβο. Το μπάνιο ήταν απαραίτητα "το Σαββάτο το βράδυ" (*)
διότι έπρεπε να είμαστε καθαροί την Κυριακή κι όλοι ξέραμε ότι αν βγεις έξω μετά από μπάνιο θα πάθεις κρυολόγημα, γρίππη, πνευμονία, ψύξη. Άλλωστε "Τετάρτη και Παρασκευή τα νύχια σου μην κόψεις και Κυριακή να μη λουστείς αν θέλεις να προκόψεις". Όσο μεγάλωνα τόσο πιο πολύ με ενοχλούσε η κατάσταση, αλλά ευτυχώς βελτιώνονταν και οι συνθήκες (χρησιμοποιούσαμε π.χ. τον θερμοσίφωνα), είχαμε μεγαλύτερη σόμπα, κι έτσι αύξανε η συχνότητα του μπάνιου μέχρι που από επιμονή μου βάλαμε ηλιακό θερμοσίφωνα (σπανιότατο πράγμα τότε) κι έγινε καθημερινό. Και όσο πιο "εκπολιτιζόμουνα" από αυτή την άποψη τόσο μ' ενοχλούσε η γενικότερη απλυσιά γύρω μου. Καλοκαίρι στο λεωφορείο, στριμωξίδι και άπλυτες μασχάλες δίπλα στη μύτη σου, και να μην μπορείς να αμυνθείς με τις δικές σου, πλυμένες και περασμένες με αποσμητικό
Αλλά υπήρχαν δύο πράματα που έκαναν διαφορα. Το ένα ήταν ο καθαρός αέρας της επαρχίας - όταν μετακόμισα Αθήνα δεν γινόταν να μη λούζομαι συχνότερα, διότι με το καυσαέριο που κάλυπτε τα πάντα πολύ χειρότερα από τώρα έκανε το μαλλί μου τζιβα πολύ σύντομα. Το άλλο ήταν ότι είχαμε εκπαιδευτεί να προσέχουμε να παραμένουμε καθαροί.
Πάντως στην Αμερική γνώρισα ανθρώπους από πολλές χώρες και άλλοι ήταν πεντακάθαροι άλλοι βρωμίληδες. Κι αυτό δεν είχε σχέση με τη χώρα από την οποία προέρχονταν. Αν και πάλι, δεν ξέρω τι κάνουν τώρα αλλά σε Εγγλέζικα βιβλία συχνά Εγγλέζοι περιγράφονταν να σηκώνονται από τη γεμάτη σαπουνάδα μπανιέρα και κατ' ευθείαν
(*) Αν κι ο Μπιθικώτσης δεν λέει για μπάνιο, απλώς "καινούργια αλλαξιά". Πόσες μέρες φορούσε το ίδιο σώβρακο ο ρομαντικός ήρως του τραγουδιού? Και φυσικά κουλά δεν έχει να την πάρει ο ίδιος..."
Δωσ' μου μάνα καινούργια αλλαξιά". Αλλά παρεκτρέπομαι.