Αποκλειστική συνέντευξη του ΠΑΥΛΟΥ ΠΙΣΣΑΝΟΥ στο RetroManiaX

tsalk

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
3.719
Αντιδράσεις
920
Αποκλειστική συνέντευξη του ΠΑΥΛΟΥ ΠΙΣΣΑΝΟΥ στο RetroMaxiaX

Πρόλογος

Σήμερα το retromaniax έχει την χαρά και την τιμή να φιλοξενεί και να συνομιλεί με τον συγγραφέα και παραγωγό Παύλο Πισσάνο.

Στους νεότερους είναι ίσως γνωστότερος ως παρουσιαστής της επιστημονικής και φιλοσοφικής εκπομπής ''Απόκρυφη Αρμονία'' την οποία παρουσίαζε για χρόνια στην Τηλεόραση. Πρόκειται για μια εμβληματική φυσιογνωμία, και στην πραγματικότητα είναι δύσκολο με δυό λέξεις να καλύψεις όλη την δραστηριότητα και τις ιδιότητες που έχει στην σχεδόν εξηντάχρονη μέχρι τώρα πορεία του.

Ξεκίνησε την δεκαετία του 50 σε νεαρή ηλικία όταν ίδρυσε τον οργανισμό ''Pissanos'' ασχολούμενος ως διαφημιστής αρχικά και λίγο αργότερα ως συνεργάτης - παραγωγός στην Τηλεόραση των ενόπλων δυνάμεων. Από αυτή ακριβώς την ενασχόληση του προσπαθούμε εμείς σήμερα να αντλήσουμε πληροφορίες σχετικά με την πρώτη περίοδο λειτουργίας της ελληνικής τηλεόρασης.

Πλούσιο είναι και το συγγραφικό του έργο έχοντας γράψει περισσότερα από 90 βιβλία ιστορικού, αρχαιολογικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος αρκετά εκ των οποίων έχουν γίνει και σενάρια που έχει ''γυρίσει'' ως ντοκιμαντέρ τα οποία έχουν προβληθεί διεθνώς στην τηλεόραση, καθώς και σε άλλους φορείς (Πανεπιστήμια, σχολεία κτλ).

Έχει τιμητικές διακρίσεις καθώς και μετάλλια από Πανεπιστήμια και λοιπά Ιδρύματα ανά τον κόσμο για την ιδέα της ''Επτάπολης'', ένα όνειρο ζωής όπως το χαρακτηρίζει για το οποίο εργάζεται επί σειρά ετών για την πραγματοποίησή του. Ειδικά για τον σκοπό αυτό έχει ιδρύσει το Παγκόσμιο Πνευματικό Κέντρο "Όλυμπος", στο οποίο συμμετέχουν Καθηγητές, Ερευνητές και Ακαδημαϊκοί, με σκοπό η Ελλάδα να γίνει Διεθνές Κέντρο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών.

attachment.php


Ο Τsalk με τον κ. Παύλο Πισσάνο

Συνάντησα τον κ .Πισσάνο στο σπίτι του στο Παλιό Ψυχικό και εντυπωσιάστηκα από την φιλοξενία, την ευγένειά του, τα καλά του λόγια για την προσπάθεια που κάνουμε, όπως και από την συνολική του πορεία όλα αυτά τα χρόνια.

Κάπου εδώ σταματώ εγώ και ο λόγος δίδεται σε αυτόν.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αρχίζοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ κ. Πισσάνε για την τιμή που μας κάνετε να μιλήσετε στην διαδικτυακή μας κοινότητα για την ζωή σας και το έργο σας.

Πώς ξεκινήσατε την καριέρα σας στον χώρο της διαφήμισης και των παραγωγών;

Π.Π. Πριν από όλα θα πρέπει να σας πω ότι η λέξη παραγωγή συμπεριλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες του ανθρώπινου νου. Εγώ ξεκίνησα από πολύ μικρή ηλικία να ζωγραφίζω περίπου από τα 15 μου, όπου ζωγράφιζα από πίνακες ζωγραφικής μέχρι και παιδικά παπούτσια, σε μια περίοδο που υπήρχε ο Μούγιερ. Λίγο αργότερα άρχισα να ζωγραφίζω και να φτιάχνω κεφάλια ηθοποιών έξω από τους κινηματογράφους. Στην συνέχεια σιγά σιγά αρχίζω να μπαίνω και στον χώρο της διαφήμισης όταν προσλαμβάνομαι δοκιμαστικά από την εταιρία Δαμασκηνός - Μιχαηλίδης.

Όλες οι μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού είχαν αντιπροσώπευση στην Ελλάδα από τον Δαμασκηνό-Μιχαηλίδη εκείνη την εποχή, γύρω στο 1957 δηλαδή που ήταν και η πολύ μεγάλη δράση του οργανισμού. Η εταιρία με έστελνε στους κινηματογράφους να ζωγραφίζω διάφορα ταμπλό, πανό και κεφάλια ηθοποιών, και εν συνεχεία άρχισα να φτιάχνω μακέτες. Το 1959 φεύγω από την εταιρία και ανοίγω δικό μου γραφείο όταν καλούμε να πάω στρατιώτης. Το γραφείο λειτουργούσε όσο εγώ έλειπα, όπου συνέχιζα να φτιάχνω μακέτες και ντεκόρ.

Αφού τελείωσα με τον στρατό άρχισα να δουλεύω περισσότερο στον χώρο της διαφήμισης ανοίγοντας μια μεγάλη διαφημιστική εταιρία.

Πως άρχισε η επαφή σας με τον τηλεοπτικό χώρο;

Π.Π. Η πρώτη μου επαφή έγινε το 1965 όταν πλέον η διαφημιστική εταιρία που είχα ήταν πλέον αρκετά μεγάλη, και ήδη από τα προηγούμενα χρόνια είχε αρχίσει να διαφαίνεται η είσοδος της τηλεόρασης στην Ελλάδα. Το 1965 λοιπόν με κάλεσε ο λοχαγός Κοντοστάνος ο οποίος ήταν στην Γεωγραφική υπηρεσία στρατού (Γ.Υ.Σ.) να τον συναντήσω, και μου πρότεινε να μπω στα οργανωτικά μέλη της τηλεόρασης των ενόπλων δυνάμεων, όπως και τελικώς μπήκα.

Ποιά ήταν η κατάσταση στον τηλεοπτικό χώρο τότε;

Π.Π. Την εποχή εκείνη για να σας δώσω μια γλαφυρή προσομοίωση της κατάστασης που επικρατούσε κληρονομήσαμε ένα πιρούνι για να το κάνουμε κεραία και ένα κουτάλι για να ανακατεύουμε την σούπα των παραγωγών. Αυτή ήταν η κατάσταση τότε, δεν είχαμε χρήματα, δεν είχαμε την κατάλληλη τεχνική υποδομή δεν είχαμε τίποτα, αλλά όμως εργαστήκαμε όλοι μας με πολύ ζήλο και πάρα πολύ μεράκι.

Πως ξεκινήσατε εσείς με τις παραγωγές στην τηλεόραση;

Π.Π. Εγώ άρχισα να μπαίνω στην παραγωγή αρχικά σαν διαφημιστής, που αυτό ήταν και το βασικό αντικείμενο της εταιρίας που είχα. Μπαίνω λοιπόν σαν διαφημιστής, και επειδή δεν είχε χρήματα να με πληρώσει τότε η ΥΕΝΕΔ εισέπραττα χρήματα από τους πελάτες μου, ετοίμαζα τις παραγωγές (διάφορες εκπομπές) τις οποίες στην συνέχεια προωθούσα στην τηλεόραση κρατώντας ένα ποσοστό από τις διαφημίσεις, και ένα ποσοστό πήγαινε στο κανάλι.

Διοικητής στην ΥΕΝΕΔ τότε ήταν ο Τρύφων Αποστολόπουλος;

Π.Π. Ο Τρύφων Αποστολόπουλος αναλαμβάνει σε μια πολύ ευτυχή συγκυρία της εποχής την ΥΕΝΕΔ, στην οποία εγώ ήμουν ήδη εκεί, και πάντα το έλεγε ότι με βρήκε εκεί σαν διαφημιστή.

Πως ήταν σαν άνθρωπος;

Π.Π. Επρόκειτο για ενός πολύ δικαίου, τιμίου και σώφρονος ανθρώπου που αν και στρατιωτικός είχε πολλές γνώσεις γύρω από θέματα οργάνωσης και διοίκησης του σταθμού, και θυμάμαι που μου έλεγε χαρακτηριστικά ''Εγώ Πισσάνε όταν ανέλαβα παρέλαβα το μηδέν σαν περιουσία στην τηλεόραση'', ενώ θα πρέπει να γνωρίζεται ότι ο Αποστολόπουλος παρέδωσε μια πλήρη τηλεόραση με ένα πολύ καλό δίκτυο, με κεραίες παντού στην Ελλάδα και με περίπου 1 δισεκατομμύριο δραχμές για ενεργητικό.

Και σαν συνεργάτης;

Π.Π. Πολλές φορές θυμάμαι μας έβαζε κάτω όλους εμάς τους διαφημιστές και πραγματικά μας ισοπέδωνε, αυτός που ήταν στρατηγός , όλους εμάς που ήμασταν τα τσακάλια της αγοράς. Το λέω αυτό γιατί ήξερε ότι έπρεπε να δουλέψει για το συμφέρον της ΥΕΝΕΔ, και επειδή δούλευε για το συμφέρον της ΥΕΝΕΔ, και το ξέραμε όλοι εμείς αυτό δεν μπορούσαμε με πλάγιους τρόπους να πετύχουμε αυτό που θέλαμε γιατί αυτές οι τακτικές δεν θα είχαν καμία απολύτως επιτυχία, και το ξέραμε εμείς πολύ καλά αυτό, έτσι μπορεί να μας έβγαζε το λάδι, αλλά στο τέλος όλοι εμείς που εξαρτιόμασταν από αυτόν του λέγαμε το ναι στις διάφορες συμφωνίες που κάναμε, ακόμα και αν χάναμε καμιά φορά, αλλά και τον αγαπούσαμε κιόλας.
 
Εκτός από την Τηλεόραση τότε κάνατε δουλειές και σε άλλα μέσα;

Π.Π. Εκείνη την εποχή σαν διαφημιστής εγώ δούλευα παντού, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο ενώ παράλληλα δούλευα και τις διαφημίσεις και τα τρέιλερ στον κινηματογράφο. Συνεργαζόμουν με τους παραγωγούς του κινηματογράφου όπως ο Τζάιμς Πάρις, ο Φίνος, ο Κονιτσιώτης και ο Τεγόπουλος. Ειδικά όμως για την τηλεόραση να σας πω ότι είχα 28 προγράμματα την εβδομάδα. Από το 1966 ως το 1974 ο οργανισμός Pissanos περιελάμβανε μια ομάδα παραγωγής με 430 άτομα που μπαινοβγαίναν στα γραφεία, για τις ανάγκες όλων των παραγωγών. Η ομάδα παραγωγής περιελάμβανε σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σεναριογράφους και συγγράφεις καθώς και τεχνικούς, σκηνογράφους και δημοσιογράφους

Δουλέψατε δηλαδή και στον κινηματογράφο;

Π.Π. Ναι, είχα κάνει την έναρξη (τίτλους) σε πάνω από 300 ελληνικές ταινίες όπως και τις μακέτες και τα τρέιλερ αυτών των ταινιών. Αυτή η δουλειά αποτελεί το νεανικό μου ξενύχτι. Βέβαια έβαζα το όνομά μου μόνο εκεί που έκρινα σκόπιμο να το βάλω, και όχι σε όλες.


Στην τηλεόραση συνεργαστήκατε και με το ΕΙΡ;


Π.Π. Με το ΕΙΡ δούλευα μόνο στο ραδιόφωνο ενώ με την ΥΕΝΕΔ έκανα τηλεόραση. Το ραδιόφωνο τότε ήταν στην Ρηγίλλης, ενώ η τηλεόραση ήταν στην Μεσογείων στην Κατεχάκη

Θυμάστε κάποιες από τις δουλειές σας αυτές;

Π.Π. Μιά μεγάλη επιτυχία που κάναμε ήταν ''Η αγάπη στα χαρακώματα'' ένα ραδιοφωνικό σήριαλ με πρωταγωνιστές τη Μαίρη Χρονοπούλου και τον Κώστα Καρρά πάνω σε κείμενα του Γ.Β. Ιωαννίδη, παίζονταν για χρόνια και είχαμε κάνει πολλά επεισόδια.

Επίσης μια άλλη μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία ήταν και η σειρά ''Γλέντια στον Όλυμπο'' που έγραφε ο Δημήτρης Ραβάνης και πέρασαν πάρα πολλοί ηθοποιοί, όλοι οι ηθοποιοί της εποχής είχαν περάσει μέσα από την σειρά, που επίσης παιζόταν για πολλά χρόνια λόγω της μεγάλης επιτυχίας που είχε.

Και από την τηλεόραση;

Π.Π. Στην τηλεόραση και τι δεν έκανα, από δημοσιογραφικές εκπομπές, σήριαλ, εκπομπές μόδας, μουσικά προγράμματα, εορταστικά σόου κλτ. Ήταν μια Χρυσή περίοδος που είχα μια πολύ καλή συνεργασία με τους στρατηγούς και τους λοιπούς επιτελείς, αλλά ιδιαιτέρως είχα με τον Τρύφωνα Αποστολόπουλο. Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω θα πρέπει να θυμηθώ την συνεργασία μου με τον Όμηρο Αθηναίο με τον οποίο έκανα το ''REBY ΤV'' που ήταν ένα Κυριακάτικο show στο οποίο εμφανιζόταν διάφοροι λαϊκοί τραγουδιστές.

Νομίζω ότι χρονολογικά ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 60;

Π.Π. Απ ότι μπορώ να θυμηθώ ναι, πρέπει να το ξεκίνησα το 1969. Την ίδια περίοδο έκανα πάλι μια Κυριακάτικη εκπομπή ήταν και τα ''Νέα ταλέντα'' με τον Γιώργο Οικονομίδη. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι η εκπομπή ξεκίνησε από το ραδιόφωνο και στην συνέχεια μεταπήδησε και στην τηλεόραση.

Ο Δημήτρης Ρίζος έκανε τότε μια δημοσιογραφική εκπομπή με τίτλο ''Τα παραλειπόμενα'' με διάφορες ειδήσεις που πέρασαν απαρατήρητες από την επικαιρότητα, περίεργα γεγονότα και ρεπορτάζ απ΄όλο τον κόσμο.

Δούλεψα πολλά χρόνια με τον Αλέκο Σακελλάριο, που μεταξύ άλλων είχαμε κάνει και τον περίφημο ''Δόκτωρ Σοκ'' με τον Γιώργο Κωνσταντίνου το 1971.

Αυτό ήταν κωμωδία;

Π.Π. Ήταν κωμωδία η οποία βέβαια είχε ξεκινήσει με άλλο τίτλο ο οποίος ήταν ''Δόκτωρ Τικ'' τον οποίο αλλάξαμε μετά τα πρώτα 10 νομίζω επεισόδια σε ''Δόκτωρ Σοκ'', και ήταν μάλιστα και η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση του Γιώργου Κωνσταντίνου ο οποίος κάποια στιγμή ανέλαβε και την σκηνοθεσία. Αυτή ήταν και η μόνη μου δουλειά στην τηλεόραση που έγινε από το ΕΙΡΤ.

Είχα κάνει επίσης 2 κωμικές σειρές με τον αξέχαστο Ντίνο Ηλιόπουλο οι οποίες ήταν ''Ο Ντίνος στην χώρα των θαυμάτων'' και ''Ο Ανθρωπάκος'' στις οποίες στην μεν πρώτη έγραφε και το σενάριο, ενώ στον ''Ανθρωπάκο'' το σενάριο ήταν του Αλέκου Σακελλάριου.


Αυτά τα γυρίζατε σε βίντεο;


Π.Π. Ναι αρκετές εκπομπές από αυτές ήταν σε βίντεο, όπως ο ''Δόκτωρ Σοκ'' ''Ο Ντίνος στην χώρα τον θαυμάτων'' το ''REBY TV'', όπως σε βίντεο ήταν και οι ''Αστυνομικές ιστορίες'' τις οποίες μου έγραφε ο Γιάννης Μαρής και τις σκηνοθετούσε ο Γρηγόρης Γρηγορίου. Πολύ μεγάλη επιτυχία και αυτή η σειρά στην οποία τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο Μάνος Κατράκης που έκανε τον αστυνόμο Μπέκα.

Σώζεται κάτι από αυτές τις σειρές;

Π.Π. Αυτή είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία μιας που είχα ένα αρκετά μεγάλο αρχείο που υπήρχαν πάρα πολλά πράγματα τα οποία είχα τοποθετήσει σε αποθήκες στην οδό Ζαίμη 50, πίσω από το Πολυτεχνείο. Δυστυχώς το 1999 οι αποθήκες αυτές λεηλατήθηκαν από ομάδες Αναρχικών, και έτσι μοναδικά αρχεία από πολλές σειρές και ντοκιμαντέρ μου τα οποία με μεγάλο μεράκι συγκέντρωνα όλα αυτά τα χρόνια εκλάπησαν, και έτσι χάθηκαν οριστικά έργα που σημάδεψαν μια δημιουργική περίοδο της Ελληνικής Τηλεόρασης.

Μέσα στο αρχείο αυτό που εκλάπη υπήρχε και η Χριστουγεννιάτικη εορταστική εκπομπή ''Σήμερα είναι Χριστούγεννα'' με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, που ήταν η πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση, με σκηνοθέτη τον αδερφό της Τάκη.

Κρίμα, ένα τέτοιο άδοξο τέλος...

Π.Π. Δυστυχώς. Και τι δεν υπήρχε. Υπήρχαν εκεί μέσα τα ραδιοφωνικά παραμύθια με την Έλλη Λαμπέτη και δεκάδες άλλα έργα, κυρίως μουσικοχορευτικά σόου που κάλυπταν της απαιτήσεις των πανηγυρικών εκπομπών της ΥΕΝΕΔ όπως για παράδειγμα η εκπομπή ''Η Άνοιξη σέρνει τον χορό'' που ήταν ένα εορταστικό σόου με την Τόνια Καζιάνη.

Και μιας και μιλάμε για αυτά τα σόου αξέχαστη θα μου μείνει μια Χριστουγεννιάτικη παραγωγή που είχαμε κάνει με τον Φώτη τον Μεταξόπουλο, μια καταπληκτική δουλειά με απαράμιλλες χορογραφίες που σήμερα δεν θα είχα την δυνατότητα να κάνω λόγω κόστους, στην οποία να βλέπεται τους άνδρες και τις γυναίκες να είναι ντυμένοι γάτοι και γάτες και να χορεύουν στις καμινάδες μιας χιονισμένης Αθήνας. Είχαμε γυρίσει επίσης το παιδικό παραμύθι ''Ο τέταρτος μάγος'' που ήταν ο μάγος που χάθηκε και γύρισε μέσα από το παραμύθι.

Με έχετε γυρίσει πολλά χρόνια πίσω και όλα αυτά μου έρχονται στην μνήμη μου έτσι φευγαλέα.

Με τον Φώτη τον Μεταξόπουλο είχα μια πολλή καλή συνεργασία και στην εκπομπή ''Αστέρια στα αστέρια'' ένα μουσικοχορευτικό σόου με σκηνοθέτη τον Γιώργο Σκαλενάκη, όταν σε μια περίοδο στο studio cosmos που γυρίζαμε είχα φέρει ένα ολόκληρο τσίρκο με ακροβάτες, με ελέφαντες, με λιοντάρια κτλ


Πραγματικά ωραίες δουλειές


Π.Π. Μέσα σ αυτή την περίοδο είχαν γίνει καταπληκτικές δουλειές και στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση και πέρασαν από τα χέρια μου σχεδόν όλοι οι ηθοποιοί μέσα από τις εκπομπές μου οι οποίες σχεδόν στο σύνολό τους ήταν εμπορικές δίνοντας μου την δυνατότητα να βγάλω αρκετά χρήματα.

Μια από τις πιο εμπορικές εκπομπές μου ήταν και η ''Τηλεοπτική βιτρίνα'' μια εκπομπή μόδας που την παρουσίαζε η ηθοποιός Ρένα Γαλάνη, μια καταπληκτική παρουσιάστρια της οποίας η σεμνότητα και το ήθος θα μου μείνουν αξέχαστα. Μέσα από την εκπομπή περνούσε στην τηλεόραση όλη η μόδα της Αθήνας. Αυτή την εκπομπή την γυρίζαμε σε φίλμ.

Υπήρχαν βέβαια για κάποιες παραγωγές λιγότερο γνωστές να το πω ή που κράτησαν για μικρό χρονικό διάστημα την περίοδο εκείνη και αναφέρομαι στην περίοδο 1972-73. Θυμάμαι μια παιδική σειρά που είχα κάνει η οποία λεγόταν ο "μικρός ήρωας'' την οποία είχα ξεκινήσει εγώ κάνοντας τα πρώτα 10-11 επεισόδια με σκηνοθέτη τον Γιώργο Πετρίδη, και στην συνέχεια την παραγωγή της σειράς ανέλαβε ο Κατσάρης με τον Τάκη τον Βουγιουκλάκη σκηνοθέτη. Νομίζω και αυτή την σειρά την γυρίζαμε σε φιλμ.

Είχα κάνει και άλλες δύο παραγωγές τότε ''Το μαύρο κλειδί'' ήταν η μία, και ''Ο Ύπνος και ο ξύπνιος'' ήταν η άλλη, οι οποίες δεν κράτησαν πολύ και έκαναν λίγα επεισόδια.
 

Την ίδια περίοδο όμως ξεκινήσατε και δύο μεγάλες παραγωγές και αναφέρομε στην ''Κατοχή'' και στην ''Τελευταία άνοιξη''


Π.Π. Την απόφαση αυτή την πήρα με τον Τρύφωνα τον Αποστολόπουλο και θυμάμαι όταν του είπα ότι θέλω να κάνω μια διεθνή παραγωγή με θέμα την Γερμανική κατοχή αυτός χαμογέλασε και μου είπε, ''Καλά πως θα κάνεις ένα τέτοιο πράγμα;''

Η ''Κατοχή'' ήταν η πρώτη διεθνής παραγωγή στην Ελληνική Τηλεόραση;

Π.Π. Ναι ήταν η πρώτη φορά που θα επιχειρούσε κάποιος να κάνει κάτι τέτοιο. Εγώ όμως επειδή ήμουν πολύ ανήσυχος, ταξίδευα και πολύ στο εξωτερικό, είχα ήδη επισκεφτεί το Hollywood, τα studio της Cinecitta στην Ρώμη, είχα πάει σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, και ήξερα πάρα πολύ καλά το πως λειτουργεί η ξένη αγορά. Έτσι λοιπόν πήρα την απόφαση να τολμήσω να κάνω μια διεθνή παραγωγή στην Ελληνική Τηλεόραση.

attachment.php


Ξεφυλίζοντας το τεύχος της Ραδιοτηλεόρασης που ήταν αφιερωμένο στην σειρά ''Κατοχή''

Ποιές ήταν η πρώτες σας κινήσεις στην οργάνωση μιας τέτοιας παραγωγής;

Π.Π. Κατ αρχήν εμπιστεύομαι το σενάριο στον Χάρη Πετρόπουλο ο οποίος ξεκινά να γράφει τα πρώτα επεισόδια, στα οποία κάναμε τις απαραίτητες διορθώσεις, και αρχίζω να προσλαμβάνω ένα ειδικό μερίδιο από κόσμο για να κάνω την ξένη παραγωγή.


Πως ''κλείσατε'' τόσο μεγάλα ονόματα όπως ο Κούρτ Γιούγκερς, η Μαρία Σέλ και ο Κλάους Κίνσκι να έρθουν στην Ελλάδα;


Π.Π. Έχοντας τους ρόλους του σεναρίου στα χέρια μου ταξιδεύω με πρώτο μου σταθμό το Λος Άντζελες στην Αμερική όπου επισκέφτηκα το William Morris Agency που ήταν ένα από τα μεγάλα γραφεία ατζέντηδων για ηθοποιούς. Εκεί συζητώ αρχικά μαζί τους για την σειρά που ήθελα να κάνω, και στην συνέχεια αυτοί με έστειλαν στην Ρώμη για να κλείσω τους ηθοποιούς.

Στην Ρώμη πηγαίνω στην Via Nomentana 60 όπου ήταν (και νομίζω είναι ακόμα) τα γραφεία του William Morris. Μπαίνοντας στα γραφεία προκειμένου να συναντήσω τον Ζακ Γκογιάρ για να συζητήσουμε για τους ηθοποιούς που θα χρειαζόμουν, όπου βλέπω σε μια γωνία καθόταν και περίμεναν η Κλαούντια Καρντινάλε και η Βίρνα Λίζι. Ήταν δύο κοπέλες πολύ εντυπωσιακές σαν τα κρύα τα νερά που λέμε, τις οποίες στην συνέχεια που τις σύστησε ο Γκογιάρ με προοπτική να παίξουν στην σειρά.

Εγώ τότε έκλεισα κατ αρχήν τον Κούρτ Γιούγκερς και την Μαρία Σελ, και στην συνέχεια έκλεισα τον Κλάους Κίνσκι, την Κριστίν Κάουφμαν, τον Τζουλιάνο Ματέος, τον Τόμας Χάντερ και αρκετούς άλλους ηθοποιούς, και ξεκίνησα τα γυρίσματα. Ο Τρύφων Αποστολόπουλος δεν πίστευε στα μάτια του.

Ποιοί Έλληνες ηθοποιοί συμμετείχαν στην σειρά;

Π.Π. Από Έλληνες ηθοποιούς συμμετείχε ο Γιώργος Φούντας, η Όλγα Πολίτου, ο Νίκος Τσαχιρίδης, ο Δήμος Σταρένιος, ο Νίκος Δενδρινός, η Ανθή Ανδρεοπούλου και αρκετοί άλλοι μεταξύ των οποίων ήταν και πάρα πολλοί κομπάρσοι, ειδικά στα εξωτερικά γυρίσματα που κάναμε συμμετείχαν 300-400 στρατιώτες, ήταν μνημειώδης οι σκηνές που γυρίζαμε.

Τα εξωτερικά γυρίσματα που είχαν γίνει;

Π.Π. Κάναμε εξωτερικά γυρίσματα σε αρκετά μέρη σε όλη την Αττική όπως πχ στο Λαύριο που είχε κάποιες ωραίες τοποθεσίες για γύρισμα.

Ένα μεγάλο τμήμα της ''Κατοχής'' το γυρίσαμε στην Ριγήλης στην λέσχη των αξιωματικών, την οποία είχα κρατήσει περίπου 6 μήνες για τις ανάγκες των γυρισμάτων την οποία πλήρωνα με τον μήνα. Εκεί έγιναν πολύ σημαντικά γυρίσματα όπως πχ η σύλληψη του Γιώργου Φούντα που κατεβαίνει την μεγάλη σκάλα και τον παρακολουθούν ο Κούρτ Γιούγκερς και η Μαρία Σέλ.

Γυρίσματα κάναμε επίσης και σε ένα παλιό νεοκλασσικό στην οδό Πατησίων στην ''Βίλλα της Μαργαρίτας'', όπου είχε μετατραπεί σε studio όπου έχουν γυριστεί αρκετά πράγματα εκεί.


Η ''Κατοχή'' είναι γυρισμένη εξ ολοκλήρου σε φιλμ;


Π.Π. Είναι γυρισμένη σε έγχρωμο φιλμ 16 χιλιοστών πράγμα τελείως πρωτοποριακό για τότε, μιας που δεν είχαμε την πολυτέλεια του βίντεο σε εξωτερικά γυρίσματα. Βέβαια εδώ θα πρέπει να πούμε ότι η ΥΕΝΕΔ με βοήθησε πολύ στην παραγωγή της σειράς δίνοντας μου στρατιώτες, τάνκς, όπλα, στολές, μου έδινε αρκετά πράγματα για να κάνω τα γυρίσματα.

Από την άλλη είχα ράψει και εγώ στολές, θυμάμαι είχα πάει στην Γερμανία στην Νυρεμβέργη όπου σε ειδικά καταστήματα είχα βρει τα χιτλερικά, στολές ειδικές, σταυρούς, καπέλα, αξεσουάρ των στολών, είχα φέρει πάρα πολύ υλικό απ έξω για να έχω μια αυθεντική εμφάνιση των ηρώων της σειράς από τα οποία δυστυχώς τα περισσότερα μου έχουν κλαπεί.

Ειδικά η στολή του Κούρτ Γούγκερς πριν έρθει στην Ελλάδα την είχε κάνει πρόβα στην Γερμανία.

attachment.php


Δημοσιεύματα του τύπου της εποχής που ανέφεραν για τα γυρίσματα του σήριαλ

Όλα αυτά θα πρέπει να είχαν εκτοξεύσει το κόστος...

Π.Π. Πράγματι, το κόστος ήταν πολύ μεγάλο για την εποχή. Θα πρέπει χοντρικά να πούμε το εξής, η τάξη μεγέθους σε σχέση με τις υπόλοιπες παραγωγές ήταν περίπου από 1 προς 3 ως 1 προς 4, δηλαδή αν μια παραγωγή πχ κόστιζε 100 χιλιάδες δραχμές το επεισόδιο η ξένη παραγωγή κόστιζε 300 με 400 χιλιάδες δραχμές δεδομένου ότι για τον κάθε ηθοποιό πληρώναμε ξενοδοχεία, αεροπλάνα πληρώναμε τους ατζέντηδες των ηθοποιών, τους ίδιους τους ηθοποιούς στους οποίους πληρώναμε πολύ υψηλούς μισθούς.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αντιμετωπίσατε τεχνικές δυσκολίες κατά τα γυρίσματα;

Π.Π. Η Τεχνική κάλυψη είχε προβλήματα, και για να σας δώσω ένα παράδειγμα όταν ήθελες να κάνεις ένα εφέ, το έκανες καρέ - καρέ. Το ένα δευτερόλεπτο έχει 24 καρέ και για να κάνεις ένα δευτερόλεπτο έπρεπε να κάνεις 24 κινήσεις κάτω από μια τρυκέζα η οποία ζύγιζε 50 κιλά. Είχα και μια παραλίγο δυσάρεστη εμπειρία προσπαθώντας κάποια στιγμή να κάνω ένα εφέ. Δούλευα στην τρυκέζα του Τριαντάφυλλου (Trick - films Τριαντάφυλλος) και έτσι όπως η τρυκέζα ανεβοκατέβαινε πάνω σε ένα άξονα στα 2 με 2.5 μέτρα, εγώ ήμουν από κάτω και τακτοποιούσα για να ξαναρχίσει το zoom. Για να γίνει το zoom πατούσες ένα πλήκτρο.

Κάποια στιγμή εκεί που δούλευα κάτω από αυτό το πράγμα το βλέπω να φεύγει από τον άξονα και να πέφτει με δύναμη προς τα κάτω, σπάζοντας το τραπέζι που ήταν ακριβώς από κάτω και έφτασε μέχρι το πάτωμα. Ευτυχώς δεν έπαθα τίποτα γιατί εκείνη ακριβώς την στιγμή ήμουν έξω από τον άξονα, αλλά έτσι όπως έπεσε η τρυκέζα άνοιξε μια τρύπα και στο πάτωμα

Την εποχή εκείνη το μοντάζ γινόταν στις μουβιόλες, και ακόμα θυμάμαι τις κινήσεις το πως περνούσε το φίλμ μέσα από τα ράουλα της μουβιόλας μιας που είχα δουλέψει αρκετά ως μοντέρ σε πολλές ταινίες. Πιάναμε στα χέρια μας τα φίλμς των 35 χιλιοστών τα οποία ήταν τα αγαπημένα μας παιδιά, ενώ σήμερα όλα τα υλικά είναι τελείως ψυχρά, και δεν μπορείς να αγαπήσεις ούτε το βίντεο, ούτε το cd. Είναι υλικά δοσμένα στους πάντες, ενώ εμείς τότε είχαμε το προνόμιο της αποκλειστικής χρήσης αυτών των πραγμάτων.

Τα ταμπούρα, οι κολέζες, η κοπή του negative, αυτή η θρυλική εποχή των 35 χιλιοστών έχει περάσει, και ευτυχώς που συνεχίζει να υπάρχει στην Αμερική και την Αγγλία όπου γίνονται ταινίες με πολύ καλό φίλμ Kodak, αλλά σε λίγο καιρό θα εκλείψει εντελώς και εκεί.

attachment.php


O Παύλος Πισσάνος, και οι ηθοποιοί της σειράς ''Κατοχή'' Μαρία Σέλλ και Νίκος Τσαχιρίδης συνομιλούν με την δημοσιογράφο Φωτεινή Ανδρέου

Ποιοί ήταν οι υπόλοιποι συντελεστές της ''Κατοχής;"


Π.Π.
Εκτός από τον Χάρη Πετρόπουλο που έγραψε το σενάριο της ''Κατοχής'' όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, την σκηνοθεσία έκανε ο Στέλιος Παυλίδης με τον Γιώργο τον Σκαλενάκη, ο Γιώργος Στεργίου ήταν ο Διευθυντής παραγωγής, ο Νίκος Δημόπουλος ήταν ο Διευθυντής Φωτογραφίας και τέλος την μουσική έγραψε ο Μάνος Χατζηδάκης.

Και θα πρέπει να σας πω ότι όταν τελείωνε ένα γύρισμα, τα βράδια πηγαίναμε όλοι οι ηθοποιοί και οι συντελεστές του γυρίσματος σε μια ταβέρνα με τα αστεία μας, με τα γέλια μας, με τα πειράγματά μας. Ήταν πάρα πολύ ωραία και ζεστή εκείνη η περίοδος.

 


Αληθεύει το γεγονός ότι ο Μάνος Χατζηδάκης ήρθε από το εξωτερικό για να γράψει την μουσική της σειράς;


Π.Π. Ο Χατζηδάκης εκείνη την εποχή είχε αυτοεξοριστεί στο Λονδίνο όταν του τηλεφώνησα για να έρθει στην Ελλάδα. Πράγματι αφού τακτοποιήθηκαν κάποια ζητήματα που είχε ήρθε στην Ελλάδα για περίπου 1,5 με 2 μήνες. Μαζί του είχε έρθει και ο Θόδωρος Αντωνίου που ήταν το δεξί του χέρι, ένας θαυμάσιος διευθυντής ορχήστρας, και μαζί είχαμε πάει στα ιστορικά στούντιο της Κολούμπια. Θυμάμαι πήγαινα στο σπίτι του στην Ρηγίλλης, ο Μάνος καθόταν στο πιάνο και φτιάχναμε την μουσική.

Η ''Κατοχή'' όμως δεν τον ενέπνεε σαν μουσική αρμονία τον ενέπνεε σαν ηχητική μουσική όπου και είχε δώσει πολύ μεγάλη σημασία στο ηχητικό μέρος.


Υπήρχε διαφορά στην νοοτροπία και στο παίξιμο των Ελλήνων και των ξένων ηθοποιών κατά την διάρκεια των γυρισμάτων;


Π.Π. Θα σας πω την πρώτη μου εμπειρία από τον Κλάους Κίνσκι. Έρχεται ο Κίνσκι στην Ελλάδα βγαίνουμε έξω το βράδυ να διασκεδάσουμε, και την επόμενη μέρα ξεκινούσαν τα γυρίσματα. Το γύρισμα θα γινόταν στο Λαύριο σε κάτι στοές που έχει εκεί η περιοχή. Τον πηγαίνει λοιπόν με το αυτοκίνητο ο οδηγός, εγώ δεν είχα πάει, και μου διηγούνται το περιστατικό ο Στέλιος Παυλίδης που ήταν ο σκηνοθέτης και τα υπόλοιπα άτομα από το συνεργείο. Περιττό να σας αναφέρω ότι ξέρει πάρα πολύ καλά το ρόλο του.

Τον βλέπουν λοιπόν κάποια στιγμή να έχει μπει σε ένα λάκο με νερό και να κυλιέται κάτω μέσα στα νερά, και τον ρωτάνε τι κάνει εκεί μέσα στον λάκο. ''Ετοιμάζομαι για το γύρισμα τους απάντησε''. ''Εγώ τους λέει δεν ξεκινάω το γύρισμα με την σκηνή που έχω κάτω στις στοές- πως θα είμαι, με τα καλά μου τα ρούχα θα πάω?'' τους απάντησε. Είχε φέρει ρούχα μαζί του ειδικά τα οποία είχε πάρει από το γύρισμα, και τον έβλεπε ο Φούντας γιατί του έκανε εξαιρετική εντύπωση για το πως συμπεριφέρεται ο ξένος επαγγελματίας ηθοποιός.

Πολύ καλές εντυπώσεις μου είχε αφήσει επίσης και ο Τόμας Χάντερ ο οποίος ήταν Αμερικάνος και είχε παίξει σε πολλά γουέστερν, ένα ψηλό και πάρα πολύ ωραίο παλικάρι που και ήταν ιδιαιτέρως αγαπητός στις γυναίκες, αν και αυτός ήταν πολύ ευγενικός και συγκρατημένος, έπαιζε ωραία στην σειρά και έκανε πολύ παρέα με τον Νίκο τον Τσαχιρίδη.

Πως ήταν σαν άνθρωπος ο Κλάους Κίνσκι;

Π.Π. Ο Κίνσκι ήταν ένας πάρα πολύ δύσκολος άνθρωπος, μια ανεξερεύνητη ψυχή και ταυτόχρονα ήταν και πολύ απρόοπτος, δηλαδή δεν μπορούσες να ξέρεις το επόμενο λεπτό πως σκέφτεται και πως αντιδρά. Μέσα στο έργο παίζει με πολλή μεγάλη αυθεντικότητα. Είχαμε περάσει πολύ καλές στιγμές μαζί, και μου έχουν μείνει δύο περιστατικά από την συναναστροφή μαζί του.

Κάποια στιγμή έχουμε πάρει ένα σκάφος για να πάμε μια βόλτα στην θάλασσα. Είμαι εγώ με την γυναίκα μου όπως και αυτός με την δική του και ο καπετάνιος του σκάφους επίσης με την γυναίκα του. Ήμασταν στα ανοιχτά και ξαφνικά μας πιάνει μια καταιγίδα μέσα στην θάλασσα. Το σκάφος ήταν ένα ιστιοφόρο με κατάρτια, και να βλέπεται εμένα με τον Κίνσκι ανεβασμένους πάνω στα κατάρτια και στα πανιά. Δεν ήταν να είχα μια κάμερα να τον τραβάει. Μιλάμε για σκυλί ανήμερο.

Ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία που είχα με τον Κλάους, και άλλο ένα βράδυ είχα πάει να τον επισκεφτώ στο ξενοδοχείο όπου έμενε (νομίζω στον Αστέρα στην Βουλιαγμένη ήταν), πηγαίνω λοιπόν στο δωμάτιό του, τον βλέπω εκεί κάτι έκανε δεν θυμάμαι ακριβώς, αλλά βλέπω την πλάτη του από πίσω η οποία ήταν γεμάτη με μαχαιριές, και κατάπληκτος εγώ τον ρωτάω, ''Τι είναι αυτά Κλάους'' για να πάρω την εκπληκτική απάντησή του ''Αυτή είναι η ζωή μου.'' Εγώ μου εξήγησε στην ζωή μου δεν ήμουν καλό παιδί, ήμουν κακό παιδί. Μου είχε κάνει πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση αυτό το πράγμα να είναι όλη του η πλάτη γεμάτη από ουλές, δηλαδή αυτός ο άνθρωπος θα πρέπει να είχε περάσει μαρτυρική ζωή.

attachment.php


Ο Γιώργος Αρμάδωρος, με τον Τόμας Χάντερ και τον Νίκο Τσαχιρίδη σε ένα στιγμιότυπο από την σειρά ''Κατοχή''

Πόσα επεισόδια είχε η ''Κατοχή'';

Π.Π. Ξεκινάει να προβάλλεται η ''Κατοχή'' τον Οκτώβριο του 1973, στην οποία ο προγραμματισμός ήταν για 20 επεισόδια των 30 λεπτών, μεταδίδονται τα πρώτα 6-7 επεισόδια και στην συνέχεια είχαμε τα γνωστά γεγονότα του Πολυτεχνείου αρχικά και το κίνημα του Ιωαννίδη αμέσως μετά που σήμανε και το βίαιο τέλος της ''Κατοχής'' αλλά και της ''Τελευταίας Άνοιξης''

Τι ακριβώς είχε συμβεί τότε;

Είναι μια μεγάλη ιστορία το παρασκήνιο της οποίας ξεκίνησε πριν από την βραδιά του Πολυτεχνείου. Γινόταν χαμός τότε με τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο, το γραφείο μας λειτουργούσε στην οδό Πατησίων το οποίο είχε μετατραπεί σε νοσοκομειακό χώρο γιατί ανεβάζαμε επάνω όλους τους τραυματίες φοιτητές και τους παρείχαμε αρχικά τις πρώτες βοήθειες σε 2-3 δωμάτια που είχαμε, ενώ στην συνέχεια η γυναίκα μου τους έβαζε στο αυτοκίνητό της και τους διοχέτευε στα νοσοκομεία. Τα πράγματα δεν ήταν εύκολα γιατί οι αστυνομικοί χτυπούσαν ''στο ψαχνό'' που λέμε. Εμείς απειληθήκαμε πολλές φορές αλλά τέλος πάντων επειδή ήμουν με την τηλεόραση συνδεδεμένος έχοντας καλές σχέσεις απέφευγα τις μεγάλες κακοτοπιές.

Κάποια στιγμή όμως την παραμονή του πραξικοπήματος του Ιωαννίδη (στις 24 Νοεμβρίου δηλαδή) μαθαίνω ότι η αστυνομία αναζητά την γυναίκα μου να την συλλάβει. Κάποιοι την είχαν καρφώσει στην αστυνομία ότι μετέφερε τους τραυματισμένους φοιτητές με το αυτοκίνητό της στα νοσοκομεία. Αναγκάζομαι λοιπόν να την κρύψω και συναντώ τον Αποστολόπουλο ο οποίος με ενημέρωσε ότι τα πράγματα ήταν δύσκολα, γιατί όπως μου είπε ερχόταν κάποια μπόρα.

Την επόμενη μέρα με ειδοποιούν ότι τα γραφεία μας τα έχουν διαρρήξει, τα έχουν σπάσει οι άνθρωποι του Ιωαννίδη και ότι ψάχνουν να με βρουν. Όταν πήγα εγώ, αυτό που συνάντησα ήταν ένα κατεστραμμένο γραφείο από το οποίο έλλειπαν μέχρι και καρέκλες. Είχαν εισβάλει τα ξημερώματα μέσα στις αποθήκες και μου είχαν κατάσχει τα πάντα. Όλα τα φίλμς, στολές, όπλα, πυρομαχικά, τα πάντα που είχα εγώ εκεί για τα γυρίσματα του σήριαλ ''Κατοχή''. Ένα πρωινό τότε η Ελλάδα είχε γυρίσει ανάποδα.
 
Σκεφτήκατε να αντιδράσετε τότε;

Π.Π. Επειδή εγώ τότε είχα την τρέλα της ηλικίας και της εποχής αποφασίζω να πάω στην αστυνομία που ήταν στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου δίπλα από το Εθνικό θέατρο. Πηγαίνω λοιπόν εκεί, ανεβαίνω επάνω στον διοικητή και του λέω ''Ψάχνετε να με βρείτε, ορίστε εδώ είμαι'' Έγινε μια μεγάλη ιστορία με τον διοικητή ο οποίος με είδε έτσι όπως ήμουν αγριεμένος και απέφυγε να προβεί σε κάποια ενέργεια εις βάρος μου. Μέσα από το γραφείο του διοικητή είχα μια επικοινωνία με τον Αποστολόπουλο (ο οποίος ήταν ακόμα στην θέση του), και τέλος πάντων ζήτησα να αρθεί η διαταγή για την σύλληψη της γυναίκας, μου πράγμα το οποίο τελικώς δεν το πέτυχα.

Σε περίπου 15 με 20 μέρες από το συμβάν αυτό είχαν ηρεμίσει κάπως τα πράγματα, και ήταν η περίοδος που απομακρύνθηκε από την θέση του ο Αποστολόπουλος και τη θέση του πήρε κάποιος Κιτσινέλης, ένας άνθρωπος τον οποίο δεν θα ήθελα να χαρακτηρίσω.

Να υποθέσω ότι δεν συνεργαστήκατε μαζί του;

Π.Π. Κάποια στιγμή με κάλεσε στην ΥΕΝΕΔ να ''συζητήσουμε'', και θυμάμαι καθόμασταν έξω από το κτίριο, εγώ είχα ακουμπήσει την πλάτη μου στον τοίχο και ο Κιτσινέλης ήταν δίπλα μου και φορούσε ένα καπέλο χαμηλωμένο κάνοντας έτσι τον ''μάγκα'', και με το πιστόλι του μου έξυνε το κεφάλι και μου έλεγε ''τούτο δω το έξυπνο κεφάλι δεν θυμάται αν ο Αποστολόπουλος έκλεψε?'' ακριβώς σας το λέω επί λέξη.

Αυτά έκανε αυτός ο μεγάλος αλήτης που λέγεται Κιτσινέλης, ο οποίος είχε μείνει στην ΥΕΝΕΔ όλη την περίοδο του Ιωαννίδη. Με έτρεχαν στο γενικό επιτελείο συνέχεια με έβαζαν με το ζόρι να ομολογήσω ποιοί ήταν αυτοί που τα παίρνανε, (ενώ εν το μεταξύ ήταν η μοναδική εποχή που δεν τα έπαιρνε κανένας στην τηλεόραση), και εγώ δεν μπορούσα να πω ψέματα, τι να πω, δεν υπήρχαν τέτοιου είδους ανταλλαγές, υπήρχαν μόνο ανταλλαγές απόψεων και θέσεων πως θα γίνει μια παραγωγή καλύτερη, με κατηγορούσαν επίσης για διάφορα πράγματα, όπως πχ κάποια στιγμή λίγο πριν έρθει το καθεστώς του Ιωαννίδη είχε βγει ένα φιρμάνι που έλεγε ότι όλοι οι ηθοποιοί του ανήκουν στο ΚΚΕ θα πρέπει να σταματήσουν να εμφανίζονται στην ΥΕΝΕΔ, ας πάνε οπουδήποτε αλλού να παίξουν αρκεί να μην εμφανίζονται στην ΥΕΝΕΔ. Εμένα σχεδόν όλοι οι ηθοποιοί μου όπως ο Μάνος Κατράκης, ο Γιώργος Φούντας, ο Νίκος Τσαχιρίδης ανήκαν στο ΚΚΕ.

Επομένως οι παραγωγές σας είχαν σταματήσει. Τι απέγιναν όμως τα υλικά που σας είχαν κατασχέσει;

Π.Π. Η μόνη οδός που μου είχε απομείνει προκειμένου να βρω το δίκιο μου ήταν η νομική. Έτσι ακολούθησε ένας μεγάλος δικαστικός αγώνας ο οποίος κράτησε για πολλά χρόνια με την ΥΕΝΕΔ, μέχρι που τελικά ύστερα από 17 -18 χρόνια και αφού κέρδισα και την τελευταία δίκη και κάποιες αποζημιώσεις (τις οποίες βέβαια ποτέ δεν πήρα) παρέλαβα όλα τα υλικά που μου είχε κατασχέσει ο Ιωαννίδης, από τα οποία υλικά είχαν χαθεί αρκετά πράγματα.


Θα πρέπει να είχατε υποστεί και κάποια οικονομική ζημιά τότε;


Π.Π. Η οποία ήταν και πολύ μεγάλη πρέπει να σας πω και ανερχόταν στα 120 εκατομμύρια δραχμές από τις διάφορες εκπομπές που είχα τότε στην τηλεόραση. Έπειτα από 4,5 χρόνια (μιλάμε πλέον για την περίοδο της μεταπολίτευσης) μας είχαν καλέσει στην ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή (γιατί χρωστούσαν χρήματα και σε άλλους), και συμφώνησαν μαζί μου να μου δώσουν 60 περίπου εκατομμύρια, όπως και πραγματικά έγινε, ενώ για τα υπόλοιπα μου έδωσαν τηλεοπτικό χρόνο για τις διαφημίσεις που εγώ έκανα τότε.

Ήταν μια εποχή που οι αρμόδιοι της ΕΡΤ προσπαθούσαν να κλείσουν τις πληγές του παρελθόντος.


Αληθεύει το γεγονός ότι είχατε πουλήσει εσείς την ''Κατοχή'' σε κάποιο ξένο τηλεοπτικό δίκτυο;


Π.Π. Σωστά, είχα υπογράψει μια σύμβαση με κάποιο Γερμανικό κανάλι (νομίζω ήταν το κρατικό το ZDF), κάνοντας ουσιαστικά προπώληση της σειράς, αλλά μας πρόλαβε το καθεστώς του Ιωαννίδη και μας κατάσχεσε τα πάντα όπως σας ανέφερα και προηγουμένως.

Έτσι οι Γερμανοί στην συνέχεια και αφού ενημερώθηκαν για την οριστική αναβολή της σειράς ακύρωσαν την συμφωνία για την μετάδοση της σειράς.

Και βέβαια δεν θα ήταν μόνο η Γερμανία, η σειρά μεταγλωττιζόταν και θα έπαιζε και σε άλλες τηλεοράσεις ανά τον κόσμο γιατί εκείνη την εποχή αυτοί οι ηθοποιοί που έπαιζαν στο έργο ήταν πολύ μεγάλα αστέρια.


Και απ ότι μπορώ να καταλάβω είχατε και μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με τους ξένους ηθοποιούς;


Π.Π. Με όλους συνεργάστηκα πάρα πολύ καλά, αλλά ειδικά με τον Κλάους Κίνσκι ο οποίος μου είχε αφήσει βαθιές εμπειρίες και για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα από την αναχώρησή του μου έκανε και τηλέφωνα, αλλά μου έστελνε και γράμματα λέγοντάς μου πως θα ήταν ευτυχής να ξαναέρθει στην Ελλάδα και να δουλέψουμε πάλι μαζί. Το ίδιο είχε κάνει και ο Κούρτ Γιούγκερς.

Θα ήθελαν όχι μόνο να ολοκληρωθεί η σειρά, αλλά περνούσαν και πολύ ωραία στην Ελλάδα μιας που εγώ αυτό που λέμε Ελληνική φιλοξενία την παρείχα στους ηθοποιούς μου με ένα πολύ λαμπρό τρόπο, γιατί αυτό είναι που δημιουργεί την μαγεία της έλξης, το να θέλει ο άλλος να ξαναδουλέψει μαζί σου, και αυτό είναι και μια συμβουλή σε όλους τους νέους παραγωγούς ότι όταν περιποιούνται τον ξένο τους αυτό έχει ανταποδοτική διαδικασία, δηλαδή θα κερδίσουν την επόμενη φορά γιατί και πιο φτηνά μπορεί να τον φέρουν αλλά και γιατί ο ηθοποιός θα δεχτεί πιο εύκολα να έρθει και να περάσει το ίδιο καλά κάνοντας και την δουλειά του παράλληλα.

 


Επομένως εσείς τελειώσατε με την κατάσχεση γύρω το 1990-1991


Π.Π. Κάπου εκεί ήταν νομίζω, και όταν λοιπόν τελείωσα με την κατάσχεση και πήρα πίσω όλα τα υλικά προσπάθησα να τα βάλω σε μια κάποια σειρά, κάνοντας αρχικά το telecine, μεταγράφοντας τα φιλμ δηλαδή το αρχικό υλικό σε ένα πιο σύγχρονο όπως ήταν το beta που κυριαρχούσε τότε, προκειμένου να προχωρήσω σε ένα είδος μοντάζ το οποίο είχα ξεκινήσει να κάνω.

Ολοκληρώσατε αυτή την διαδικασία;

Π.Π. Πριν την κατάσχεση από τον Ιωαννίδη εγώ είχα γυρίσει 12 επεισόδια, δεν είχα προλάβει να γυρίσω όλο το έργο για το οποίο θα χρειαζόμουν ακόμα περίπου 2,5 με 3 μήνες προκειμένου να το ολοκληρώσω.

Μάλιστα κάποιοι από τους ηθοποιούς που είχα κλείσει όπως ο Τζουλιάνο Ματέος και η Κριστίν Κάουφμαν δεν πρόλαβαν να έρθουν. Είχαν υπογράψει συμβόλαια αλλά ήταν να παίξουν αργότερα και δεν πρόλαβαν με τις εξελίξεις που είχαμε. Βλέποντας όμως εγώ και τις ελλείψεις από τα γυρίσματα που μου έχασε η ΥΕΝΕΔ αντιλήφθηκα ότι η δεν μπορούσε να ακολουθηθεί η ιστορία βάσει του προϋπάρχοντος σεναρίου.

Έτσι άλλαξα στο στυλ της ιστορίας του έργου κάνοντας μια καινούργια ιστορία στην οποία αφ ενός εντάχθηκαν και τα παλιά πλάνα, γιατί όταν έχεις τόσο μεγάλους ηθοποιούς τους βάζεις μέσα και τους ενσωματώνεις και αφ ετέρου τροποποιήθηκε το αρχικό μοντάζ της σειράς. Έτσι στην καινούργια ιστορία έλαβαν μέρος και νέοι Άγγλοι ηθοποιοί όπως ο Ντέιβιτ Μπόλς, ο Πωλ Φλάναγκαν και πολλοί άλλοι. Αυτή η καινούργια ιστορία εξελίσσετε στα Μετέωρα με θαυμάσια πλάνα από τα Μοναστήρια καθώς και με εντυπωσιακά εναέρια πλάνα.

Σε αυτά τα γυρίσματα πρωταγωνιστούν σε μεγάλη ηλικία πλέον και η Μαρία Σελλ, ο Γιώργος Φούντας, η Όλγα Πολίτου και ο Νίκος Τσαχιρίδης.


Πάρα πολύ ενδιαφέρον. Νομίζω δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ κάτι ανάλογο


Π.Π. Ποτέ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Τηλεόρασης και του Κινηματογράφου πρωταγωνιστούν ηθοποιοί στο ίδιο έργο με διαφορά ηλικίας περίπου 30 ετών.

Πότε έγιναν αυτά τα γυρίσματα;


Π.Π.
Τα γυρίσματα έγιναν την περίοδο 2000-2001. Οι παλιοί ηθοποιοί σε μεγάλη ηλικία πλέον παίζουν πάρα πολύ ωραία μέσα στο έργο στο οποίο είχαμε κάνει και ένα ωραίο φινάλε, όπου έρχονται οι αντιστασιακοί να συναντήσουν την Μαρία του έργου που την κάνει η Μαρία Σελλ η οποία τους υποδέχεται, και στο πιάνο έπαιζε ο Άγγλος ηθοποιός και θυμάμαι και τον στίχο ''Για μας ήσουν πάντα η πρώτη κυρία....Μαρία Μαρία Μαρία'' και έτσι τελειώνει η ταινία.

Σχεδιάζετε να το εκμεταλλευτείτε εμπορικά;

Π.Π. Πριν από μικρό χρονικό διάστημα ένας Γερμανός μας έκρουσε τον κώδωνα μιας ανερχόμενης επιτυχίας όταν μου έστειλε ένα mail λέγοντας μου μεταξύ άλλων πως δεν είναι δυνατόν υλικό με τον Κούρτ Γιούγκερς, τον Κλαόυς Κίνσκι και την Μαρία Σελ να μένει ανεκμετάλλευτο σε κάποια αποθήκη, προτρέποντάς με να το βγάλω και να το πουλήσω το συντομότερο λέγοντας μου για την επιτυχία που θα έχει.

Την ίδια περίπου κουβέντα είχα και με τον Ντέιβιτ Μπόλς ο οποίος παίζει στο έργο ο οποίος μου είπε πως θα ήταν κρίμα να μην παίξει αυτό το έργο τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Έτσι και εγώ τώρα έχω αποφασίσει να το ολοκληρώσω και να το βγάλω.
 

Από την ''Τελευταία Άνοιξη'' έχει σωθεί κάτι;


Π.Π. Η ''Τελευταία Άνοιξη'' είχε περίπου την ίδια τύχη με την ''Κατοχή'', τα δύο έργα προβάλλονταν σχεδόν μαζί και είχαν προβληθεί κάποια επεισόδια μέχρι που μας μπλόκαρε το καθεστώς του Ιωαννίδη. Δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να βρω τίποτα από την ''Τελευταία Άνοιξη.'' Κρίμα γιατί σταμάτησε και η μία παραγωγή και η άλλη στις οποίες είχε γίνει μεγάλη προετοιμασία, και υπήρχε ένα πολύ μεγάλο βεστιάριο κουστουμιών το οποίο και αυτό έχει χαθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του.


Σκηνές από την Τελευταία Άνοιξη, όπως προβλήθηκαν από την εκπομπή ''Σε χρόνο tv''

Το κόστος ήταν χαμηλότερο σ αυτή την παραγωγή;

Π.Π. Ήταν αρκετά πιο χαμηλό, αν και ήταν και αυτό κινηματογραφημένο σε έγχρωμο φιλμ των 16 χιλιοστών. Πρωταγωνιστούσαν η Μαρία Αλιφέρη στο ρόλο της Λουΐζας και ο Αντώνης Λιώτσης στο ρόλο του Παύλου. Ήταν ένα σήριαλ ειδυλλιακό, και αναφερόταν στην εξέλιξη ενός αγνού έρωτα, μια τρυφερή ιστορία αγάπης την οποία είχε ανάγκη η εποχή, μιας και είχε αρχίσει η κατηφόρα του αισθήματος μεταξύ των νέων. Ήταν η ιστορία μιας γυναίκας που έφυγε και πήγε να πεθάνει σε ένα χωριό γιατί είχε την επάρατη νόσο και εκεί γνωρίζεται με ένα νεαρό πιανίστα.

Φαντάζομαι ότι πρέπει να είχε αρκετά εξωτερικά γυρίσματα;

Η σειρά είχε εξ ολοκλήρου εξωτερικά γυρίσματα εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος γυρίστηκε στο Τατόι στα ανάκτορα του τέως Βασιλιά. Το σενάριο ήταν δικό μου, τη σκηνοθεσία έκανε ο Γιώργος Σκαλενάκης και η μουσική ήταν πάλι του Μάνου Χατζηδάκη ο οποίος είχε γράψει κάποια κομμάτια για το έργο, ενώ είχαμε συμφωνήσει και πήρα και κάποια μέρη της μουσικής του από το Χαμόγελο της Τζοκόντα.

attachment.php


H Mαρία Αλιφέρη και ο Αντώνης Λιώτσης στην σειρά ''Η Τελευταία Ανοιξη''

Είχατε ασχοληθεί και με την σκηνοθεσία;

Π.Π. Με την σκηνοθεσία ασχολήθηκα για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 60 πριν ακόμα ξεκινήσει η τηλεόραση όταν έκανα μια ταινία για τον Τζόν Κένεντυ. Αφορμή για αυτή την ταινία στάθηκε ο θάνατός του οποίος με είχε συγκινήσει πάρα πολύ, άλλωστε ήμουν τότε ένα παιδί 20 χρονών, και όλη αυτή η δημοκρατικότητα του Κένεντυ είχε μιλήσει μέσα στην ψυχή μου. Έτσι λοιπόν έγραψα το σενάριο και σκηνοθέτησα μια ταινία η οποία είχε τον τίτλο ''Η Προσευχή μου'' (My prayer).

Tα γυρίσματα είχαν γίνει στο μοναστήρι της Καισαριανής. Στην ταινία αυτή επέστρεφε το πνεύμα του Κένεντυ στη γη, κάνοντας μια προσευχή, και την ώρα της προσευχής της ειρήνης έλεγε τι πρέπει να γίνει για να μην έρθει στην πάλι στην ανθρωπότητα το κακό. Αυτή λοιπόν την προσευχή του Κένεντυ εγώ την έκανα εικόνες. Η ταινία ήταν μικρού μήκους περίπου 26 λεπτά. Από αυτή την ταινία έχει διασωθεί μόνο η μισή.


Ποιές ήταν οι εντυπώσεις σας από την τηλεόραση εκείνης της εποχής;


Π.Π. Θα πρέπει να πούμε ότι ήταν μια εποχή όπου η γεύση της τηλεόρασης ήταν εξαιρετικά γλυκιά και το λέω αυτό γιατί αισθανόσουν και ζούσες την συνείδηση του παραγωγού, του ανθρώπου ο οποίος δημιουργεί , του ανθρώπου ο οποίος φτιάχνει, του ανθρώπου του οποίου αυτά που πρεσβεύει μπορεί να τα αποτυπώσει.

Ποιά ήταν η συνέχεια για εσάς;

Π.Π. Η μαγεία της τηλεόρασης, η ομορφιά μιας τηλεόρασης η οποία μας παρείχε ψυχικές εξάρσεις, αναπολήσεις και όνειρα και ελπίδες, αυτή η εποχή είχε φύγει ανεπιστρεπτί, δηλαδή μετά το πολυτεχνείο η τηλεόραση βυθίστηκε στο σκοτάδι του τίποτα και αυτό το σκοτάδι συνεχίζει να υπάρχει. Εγώ έκρινα ότι δεν είχα ένα πεδίο μέσα στο οποίο θα μπορούσα να δράσω, ακολούθησε μια μεγάλη δύσκολη περίοδος όχι μόνο για μένα αλλά και για πολλούς από τους ανθρώπους που είχαμε συνεργαστεί οι οποίοι από τότε που σταματήσαμε την παραγωγή και κλείσαμε οι μισοί χάθηκαν, τους κατάπιε μια δύσκολη εποχή που ακολούθησε.

Την περίοδο αυτή ασχολήθηκα σχεδόν αποκλειστικά με τις διαφημίσεις, είχα συνεργασία με όλους τους μεγάλους εκδότες της εποχής κάνοντας διαφημίσεις σε εφημερίδες, έντυπα, εγκυκλοπαίδειες, καθώς και είχα πάρει πολλές διεθνής φίρμες όπως τα εσώρουχα Μπαρντό, μεγάλες αεροπορικές εταιρίες που είχαμε αποκλειστική συνεργασία.

Το γραφείο που είχατε λειτουργούσε αυτή την περίοδο;

Π.Π. Βεβαίως και λειτουργούσε, και καλά που είχαμε και τις διαφημίσεις γιατί αλλιώς θα είχα εξαφανιστεί από τον χώρο, στον οποίο είμαι 56-57 χρόνια με παραγωγές αδιάλειπτα. Έχω πέσει 100 φορές και έχω σηκωθεί 101. Ήταν μια πολύ ταραγμένη περίοδος εκείνη με τα τρεχάματα και τα δικαστήρια με τους στρατηγούς που κινδύνευα να μπω και στην φυλακή, αλλά εγώ δεν είχα απομακρυνθεί από το δημιουργικό μέρος της ψυχής μου, έκανα διαρκώς δημιουργίες.

Τελειώνοντας όλα αυτά στην συνέχεια ξεκίνησα μπαίνοντας με πάθος μέσα στα γυρίσματα όλων των αρχαίων ελληνικών Ιερών.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στο να κάνετε αυτές τις παραγωγές;

Π.Π. Ήταν η αγωνιώδης κραυγή που ξύπνησε κάποια στιγμή μέσα μου, ότι αγωνίσου για την Ελλάδα, αγωνίσου για τα όσια και τα ιερά μας, και για όλο τον πλούσιο αρχαιολογικό θησαυρό που έχουμε ως τόπος. Έτσι από εκεί και πέρα και αφού κατάλαβα ότι μόνο η ξένη αγορά θα μπορούσε να σταθεί με σεβασμό απέναντι στην αρχαία Ελλάδα έπεσα με τα μούτρα και έγραψα γύρω στα 60 έργα για τον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, εκ των οποίων τα 45 τα έκανα ταινίες απ όπου οι μισές είναι για τα μουσεία μας και οι υπόλοιπες για τους Αρχαιολογικούς μας χώρους. Παράλληλα γύρισα και ταινίες για τον Μέγα Αλέξανδρο και για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Αισθάνεστε δικαιωμένος από αυτή σας την προσπάθεια;

Π.Π. Θα πρέπει να σας πω ότι οι παραγωγές που έκανα για την Αρχαία Ελλάδα έχουν πουληθεί μέχρι τώρα σε 104 χώρες του κόσμου, όλα τα DVD και τα βιβλία μου που είναι πολλές χιλιάδες αντίτυπα αποθανατίζουν το Ελληνικό έπος του 5ου αιώνα με τον Περικλή, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη καθώς και τα μουσεία μας όπως η Ολυμπία, οι Δελφοί και η Επίδαυρος, όλα αυτά λάμπουν στο εξωτερικό και στην Ελλάδα η τέως πλέον ΕΡΤ τα έχει πολεμήσει.

attachment.php


Δημοσιεύματα του τύπου σχετικά με την παρουσία του κ. Πισσάνου στις Κάννες

Σας στεναχωρεί ότι δεν υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση στην Ελλάδα;




Π.Π. Αυτό που με στεναχωρεί είναι η νοοτροπία είναι η κάποιων ανθρώπων στην Ελλάδα που την έχουν φέρει στην κατάσταση που είναι σήμερα, γιατί η Ελλάδα όχι απλώς δεν μου φταίει τίποτα αλλά με κάνει περήφανο που είμαι τέκνο της.

Επί 22 συναπτά χρόνια είμαι παρόν με δικό μου περίπτερο στην MIPTV και στην MIPCOM των Καννών, δύο φορές τον χρόνο από 8 μέρες και παρουσίαζα τα έργα μου σαν πωλητής, ενώ τα 10 τελευταία χρόνια είχε φύγει ΕΡΤ ή ερχόταν μια φορά. Το Mega και ο Aντέννα είχαν φύγει και είχα μείνει μόνος μου, και τελικά τα τελευταία 5-6 χρόνια έμεινα εντελώς μόνος, αλλά λόγω κάποιων προσωπικών μου προβλημάτων σταμάτησα να πηγαίνω και εγώ.


Κάνατε και άλλες παραγωγές εκτός από αυτές με την Αρχαία Ελλάδα;


Π.Π. Το 1995 γύρισα στην Ρωσία τα Μπολσόι. Είχα κλείσει για μια εβδομάδα σε αποκλειστικότητα το θέατρο Μπολσόι στην Μόσχα όπου γύρισα την ιστορία των Ρωσικών μπαλέτων Μπολσόι σε τρία μέρη τα οποία ήταν, Το πέτρινο λουλούδι, ο Ιβάν ο τρομερός και το Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Αυτό είχε γίνει με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων της ορχήστρας του συνθέτη Σεργκέι Προκόφιεφ. Την εποχή εκείνη ζούσε και η Γκαλίνα Ολάνοβα η οποία συμμετείχε, όπως συμμετείχαν και όλοι οι κορυφαίοι χορευτές της Ρωσίας. Αυτά τα τρία χορευτικά αριστουργήματα τα γύρισα κατ αποκλειστικότητα με 16 κάμερες και συμμετείχαν και Έλληνες από εδώ.

Στην δεκαετία του 90 νομίζω είχατε κάνει και τηλεοπτικό σταθμό;

Π.Π. Είχα ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια στα τέλη του 1989 κάνοντας μια πολύ σημαντική δουλειά, σηκώνοντας μεγάλες κεραίες στον Υμηττό και είχα φτιάξει μεγάλα στούντιο στην Ηλιούπολη στα οποία εγκατέστησα συνεργεία, ανθρώπους, ντεκόρ κτλ, και ακριβώς εκείνη την εποχή υπεύθυνος για τις ραδιοσυχνότητες ήταν κάποιος Γιάννης Δημητροκάλης ο οποίος είχε διοριστεί σε αυτή την θέση από την κυβέρνηση του Μητσοτάκη τότε μαζί με κάποιους άλλους. Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν ήθελε πάση θυσία να μου κλείσει τον σταθμό, τον οποίο τελικά και μου έκλεισε χωρίς ποτέ βέβαια να μου εξηγήσει γιατί μου τον έκλεισε. Στην συνέχεια έμαθα ότι παρακολουθούσε συνεχώς την συχνότητά μου και τις κινήσεις μου μέχρι που χάλασα τα στούντιο και τις λοιπές εγκαταστάσεις του σταθμού. Μέχρι και αυτό επόπτευε.

Η ζωή μου γενικά είναι μια όμορφη περιπέτεια με όλα της τα προβλήματα, γιατί πίσω από κάθε πρόβλημα υπάρχει και μια λύση. Το κάθε πρόβλημα για μένα ήταν μια εμπειρία, ενώ η κάθε λύση μια απόλαυση. Έτσι η εμπειρία και η απόλαυση κάνουν έναν άνθρωπο να μην είναι δυστυχής.


Πόσο καιρό είχε λειτουργήσει το κανάλι αυτό;


Π.Π. Λειτουργούσε μέχρι το 1992 χρονιά κατά την οποία ο σταθμός που λεγόταν Όλυμπος tv έκλεισε. Δουλεύαμε με επαγγελματικά μηχανήματα, σήματα, ντεκόρ κτλ, γιατί εμείς ήμασταν και της δουλειάς. Ήταν γεμάτος από διαφημίσεις, αλλά και γεμάτος από ζήλια γιατί τον ζηλεύανε τον σταθμό ο οποίος είχε μια συνεχώς ανοδική πορεία και ακολουθούσε τα βήματα των μεγάλων σταθμών.


Ποιά είναι η άποψή σας για την τηλεόραση σήμερα;


Π.Π. Σήμερα θα πρέπει να πούμε ότι τα κανάλια λειτουργούν μέσα από την παρανομία του να μην πληρώνουν τους φόρους, τα αγγελιόσημα κτλ και να λειτουργεί έτσι η τηλεόραση. Η τηλεόραση αυτό που βλέπω τώρα, αυτά τα χρωματιστά και τα περισσότερα είναι αηδίες όλα αυτά που βλέπουμε τώρα παρουσιάζουν σε όλο της το μέγεθος την μεγαλειώδη παρακμή μιας κοινωνίας η οποία μέσα από την οθόνη της τηλεοράσεως αντλεί καθημερινώς το τίποτα και το μηδέν.

Μια άλλη πολύ σημαντική δραστηριότητά σας με την οποία ασχολείστε για αρκετά χρόνια είναι και το ''σχέδιο Επτάπολις'', για το οποίο έχετε λάβει και αρκετές τιμητικές διακρίσεις καθώς και μετάλλια από πολλά Πανεπιστήμια και Ιδρύματα της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.

 


Θέλετε να μας πείτε τι ακριβώς είναι η Επτάπολις;


Π.Π. Η Επτάπολις είναι μια κλασσική πόλη, μια Πυθαγόρεια γεωμετρική πόλη η οποία σήμερα έχει οικοδομηθεί όσο αφορά τα κτιριακά της οικοδομήματα ολόκληρη στους υπολογιστές με βάση τον χρυσό αριθμό 1,618, η οποία θεωρήθηκε ότι είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ κάτι ανάλογο στον κόσμο.


Ίδρυση του σωματείου Όλυμπος

Θα πρέπει να νοιώθετε πάρα πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος που καταφέρατε αυτό το όραμα που είχατε όταν ξεκινήσατε να το δείτε να παίρνει σάρκα και οστά σήμερα

Π.Π. Ακόμα και τώρα που είμαι 75 ετών πιστεύω περισσότερο από ποτέ ότι αυτό το οποίο κάνω είναι το σπουδαιότερο απαύγασμα απ ότι έχω ασχοληθεί μέχρι σήμερα, και θέλω να πιστεύω ότι θα σταθώ επάξιος πολίτης μιας χώρας που με γέννησε που λέγεται Ελλάδα και που είμαι γνήσιο τέκνο της.

ΣΑΣ ΤΟ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΨΥΧΑ κ. ΠΙΣΣΑΝΕ, ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ.

 

 


 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ακρως ενδιαφεροντα και ενημερωτικα οσα ειχε να πει ο κος Πισσανος για την τηλεοραση της ΥΕΝΕΔ και τις τηλεοπτικες παραγωγες του. Η δε φωτογραφια απο την Τελευταια Ανοιξη ειναι ενα κοσμημα. Μπραβο Αλκη για ολα!
 
Μπραβο Αλκη! Φοβερα ευστοχη και πυκνη σε πληροφοριες συνεντευξη. Η "αποδελτιωση" της μπορει να προσθεσει νεα δεδομενα σε αυτα που ηδη ξερουμε για την κρατικη τηλεοραση και οχι μονο.

Προσωπικα ειμαι φαν του κ Πισσανου και παρακολουθουσα τις φιλοσοφικες εκπομπες του οποτε δηλωνω ενθουσιασμενος διαβαζοντας τον εδω μεσα.
 
Ωραιος βρε Αλκη ,επαγγελματικα στανταρντς και διαβαζετε πολυ ομορφα.


Μπραβο και στον συνεντευξιαζομενο για τα πολυ ενδιαφεροντα και τοσα πολλα που ειχε να μας πει.
 
Αυτή δεν είναι συνέντευξη, είναι "διαμάντι" !

Μπράβο Άλκη και για το περιεχόμενό της, αλλά κύρίως για την επιλογή του προσώπου.
 
Αλκη πες μας τις προσωπικες σου βολιδοσκοπησεις οσο αφορα την Κατοχη. Υπαρχει περιπτωση να προβληθει πουθενα? Αν ναι σε τι βαθος χρονου?

Αν θα μπορουσαμε να δουμε ενα λεπτακι teaser απο τα beta, θα ηταν φοβερο
 
Λοιπόν, όσο αφορά την πρώτη ερώτησή σου Πάνο, η προοπτική όταν έγιναν τα γυρίσματα (περίοδος 2000-2001) με την καινούργια ιστορία ήταν να μονταριστούν και να γίνουν κάποια επεισόδια ή και ενδεχομένως κάποια ταινία η οποία θα προβαλλόταν στο εξωτερικό. Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι ότι τα καινούργια γυρίσματα είναι στην Αγγλική γλώσσα κάτι που δείχνει ποιά ήταν (και παραμένει από τα λεγόμενα του κ. Πισσάνου) η προοπτική.

Βέβαια επειδή ασχολείτε με πάρα πολλά πράγματα, δίνει βαρύτητα όπου αυτός κρίνει. Από την κουβέντα που είχαμε κατάλαβα ότι σαφώς και τον ενδιαφέρει να βγει αυτό το πράγμα προς τα έξω, αλλά σε ένα απροσδιόριστο χρόνο (προσωπική μου εκτίμηση αυτό)

Οσο για την δεύτερη παρατήρησή σου, του έχω ζητήσει ήδη να μου δώσει έτσι 1-2 λεπτά από κάποιο επεισόδιο της Κατοχής (του 1973) προκειμένου να πάρουμε μια μικρή έτσι γεύση από την σειρά, κάτι που κατ αρχήν δεν μου το αρνήθηκε, απλώς θα πρέπει όπως μου είπε να μεταγραφεί από τον ίδιο αυτό το μικρό απόσπασμα, και να μου το δώσει.

Αναμένομεν λοιπόν......
 
tsalk είπε:
Οσο για την δεύτερη παρατήρησή σου, του έχω ζητήσει ήδη να μου δώσει έτσι 1-2 λεπτά από κάποιο επεισόδιο της Κατοχής (του 1973) προκειμένου να πάρουμε μια μικρή έτσι γεύση από την σειρά, κάτι που κατ αρχήν δεν μου το αρνήθηκε, απλώς θα πρέπει όπως μου είπε να μεταγραφεί από τον ίδιο αυτό το μικρό απόσπασμα, και να μου το δώσει.
Ημουν σιγουρος! :)
 
Πολύ ενδιαφέρον το σημείο με τον Κλάους Κίνσκι...
 
Μπράβο Άλκη για την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον Παύλο Πισσάνο, την οποία μόλις σήμερα αντιλήφθηκα.

Πολύ διαφωτιστικές οι πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μας για τις πρώτες εκπομπές και σειρές της τηλεόρασης, όπως και για τα πρώτα χρόνια της ΥΕΝΕΔ - τον ευχαριστούμε πολύ, όπως κι εσένα για το κέφι σου και τον κόπο σου.

Όπως έγραψε και ο Πάνος παραπάνω (και άλλωστε συμφώνησες κι εσύ), θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον αν βλέπαμε κάποιο απόσπασμα από την "Κατοχή" του '73.

Θα ήθελα να προσθέσω όμως και κάτι άλλο που σκέφτηκα και το οποίο θεωρώ ότι θα είχε επίσης τεράστιο ενδιαφέρον: Δεδομένης της μακράς πορείας του κ. Πισσάνου (κυρίως) ως διαφημιστής, θα ήταν πολύ όμορφο (και αν τις έχει σώσει στο αρχείο του) να μοιραστεί μαζί μας (μέσω εσού) τηλεοπτικές διαφημίσεις (σποτάκια) δικής του παραγωγής (PISSANOS) από τα πρώτα χρόνια της Ελληνικής τηλεόρασης. Είμαι σίγουρος ότι τα περισσότερα (αν όχι όλα) από αυτά οι περισσότεροι από εμάς θα τα δούμε για πρώτη φορά ή θα ξαναδούμε κάποια που θα μας γυρίσουν πολλάααααααααααααααααααα χρόνια πίσω...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Με την σειρά μου να συγχαρώ και εγώ τον Άλκη για την όλη προσπάθεια και τον χρόνο που αφιέρωσε για να συγκεντρώσει όλες αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες γύρω από το έργο του Κ. Πισσάνου. Η συνέντευξη είναι πολύ καλή, και διαφωτιστική σε πολλά σημεία δίνοντας πληροφορίες για πολλές λεπτομέρειες που σε πολλούς είναι άγνωστες. Θα συμφωνήσω επίσης με τον Bernard οτι θα ήταν καλό να δούμε και κάτι από εικόνα.... Ευχαριστούμε τέλος και τον ίδιο τον Κο Πισσάνο για την συνέντευξη που παραχώρησε και ας ευχηθούμε γρήγορα να επιτευχθεί το εγχείρημα που ετοιμάζει.....
 
Άλκη συγχαρητήρια! Πολύ καλή συνέντευξη με χρησιμότατες πληροφορίες που εκμαιεύθηκαν χάρη στις σωστές ερωτήσεις σου!!!

bernard.c είπε:
Θα ήθελα να προσθέσω όμως και κάτι άλλο που σκέφτηκα και το οποίο θεωρώ ότι θα είχε επίσης τεράστιο ενδιαφέρον: Δεδομένης της μακράς πορείας του κ. Πισσάνου (κυρίως) ως διαφημιστής, θα ήταν πολύ όμορφο (και αν τις έχει σώσει στο αρχείο του) να μοιραστεί μαζί μας (μέσω εσού) τηλεοπτικές διαφημίσεις (σποτάκια) δικής του παραγωγής (PISSANOS) από τα πρώτα χρόνια της Ελληνικής τηλεόρασης. Είμαι σίγουρος ότι τα περισσότερα (αν όχι όλα) από αυτά οι περισσότεροι από εμάς θα τα δούμε για πρώτη φορά ή θα ξαναδούμε κάποια που θα μας γυρίσουν πολλάααααααααααααααααααα χρόνια πίσω...
Μακάρι ό,τι απέμεινε από τη φωτιά και τις λεηλασίες που υπέστη το αρχείο του κ. Πισσάνου, κάποια στιγμή, όποτε εκείνος θελήσει και μπορέσει, να "έρθει στο φως"... Είμαι κι εγώ σίγουρος ότι θα υπάρχουν πολλά "διαμαντάκια" που είτε δεν ξέρουμε, είτε αχνοθυμόμαστε, είτε γνωρίζουμε μόνο από τον τότε Τύπο ή συζητήσεις-περιγραφές... Φαντάσου, Μπερνάρ, τι θα είχαμε να περιμένουμε αν δεν γινόντουσαν οι βανδαλισμοί...
 
stam1370 είπε:
Μακάρι ό,τι απέμεινε από τη φωτιά και τις λεηλασίες που υπέστη το αρχείο του κ. Πισσάνου, κάποια στιγμή, όποτε εκείνος θελήσει και μπορέσει, να "έρθει στο φως"... Είμαι κι εγώ σίγουρος ότι θα υπάρχουν πολλά "διαμαντάκια" που είτε δεν ξέρουμε, είτε αχνοθυμόμαστε, είτε γνωρίζουμε μόνο από τον τότε Τύπο ή συζητήσεις-περιγραφές... Φαντάσου, Μπερνάρ, τι θα είχαμε να περιμένουμε αν δεν γινόντουσαν οι βανδαλισμοί...
Πραγματικά - τι κρίμα... Τι λαός είμαστε.... :(
 
Πίσω
Μπλουζα