Απορίες για Α1200 και Α600 (Πλέον όμως πιο άξιος !)

cyberknight

RetroActive
Joined
1 Mαϊ 2009
Μηνύματα
220
Αντιδράσεις
8
Καταρχήν να πω πως τώρα πιστεύω πως είμαι λίγο πιο άξιος retro-μανιακός μια που εμπλούτισα τον εξοπλισμό μου. Έχουμε και λέμε : μια A1200 με 40gb hdd Phase 5 Blizzard 1230/IV Turboboard 64MB.


Επίσης εξόπλισα την Α600 μου με CF2IDE Controller και μια 4gbCF και μια Α603 επέκταση μνήμης, και τέλος ένα Minimig. Ακόμα προσθέστε και δύο Spectrum (έναν +2 και έναν +3), έναν MSX Philips , 2 Commodore 64 με ένα 1FDD με CBM2PC utility, έναν Acorn Electron κομπλέ και τέλος 1 CPC Schneider 6128 καθοδόν (που με βοήθεια ενός φίλου θα γίνει Amstrad 6128) και κλείσαμε
:D . Ελπίζω να μην απογοήτευσα τους δασκάλους του χώρου.Αύριο θα βάλω και φωτογραφίες.


Έχω όμως (τι πρωτοτυπο :tongue:) μερικές απορίες. Καταρχήν τι χρειάζομαι για να προσθέσω CD-Rom (ή DVD αν γίνεται) στην Α1200, αν γίνεται εξωτερικά. Δεύτερον μήπως μπορεί κάποιος να μου δώσει link για κάποιο tutorial προκειμένου να μπορέσω να ετοιμάσω (partitioning) και φορμάρω την CF κάρτα της Α600 σε ολο της το μέγεθος (έχω Workbench 3.1 πλήρες), γιατί χωρίς προηγούμενη πείρα, το μόνο που κατάφερα είναι να δημιουργήσω και να φορμάρω ένα μικρό partition (20 ΜΒ). Βέβαια πέρασα σ'αυτό το 3.1 και bootάρει κανονικά αλλά κρίμα ειναι τόσος χώρος ...
:cry: . Τέλος αν μπορεί κανείς να με καθοδηγήσει στο WHDload γιατί με τον οδηγό που βρήκα στο Amigahellas τζίφος (μήπως είμαι λίγο αργός τελικά ; :wait2: ). Ευχαριστώ προκαταβολικά.


 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Όσον αφορά το partitioning τα κατάφερα μόνος μου. Για το WHDload και το CD-Rom θα ήθελα λίγο βοήθεια αν είναι δυνατόν :please: .

Α ναι, και οι φωτογραφίες είναι παρακάτω (ο ένας commodore, ο Electron, o +3 και ο Schneider ακόμα να έρθουν, αλλά που θα πάει).
 
wellcome to the club dear

Λοιπον,για να συνδέσεις cdrom ή dvdrom είναι απλο,αυτο που χρειάζεσε έιναι:

ide adaptor 2.5 - > 3.5 το οποίο τοποθετείς στην 2.5 ide που έχει η Α1200 εσωτερικά

lgh-ide-k_600.jpg


Μία καλοδιοταινία

IDE_cable2.jpg


Και είσαι έτοιμος!Τωρα θα χρειαστέις Atx τροφωδοτικό για το cd/dvd rom και τον σκληρό δίσκο το οποίο με ενα απλό mod τροφωδοτεί ΚΑΙ την Α1200

Ελπίζω να βοήθισα :)
 
cyberknight είπε:
Όσον αφορά το partitioning τα κατάφερα μόνος μου. Για το WHDload και το CD-Rom θα ήθελα λίγο βοήθεια αν είναι δυνατόν :please: .Α ναι, και οι φωτογραφίες είναι παρακάτω (ο ένας commodore, ο Electron, o +3 και ο Schneider ακόμα να έρθουν, αλλά που θα πάει).
Ωραία συλλογή! Ζηλεύω! #) #)

Αντάπτορα 2.5 σε 3.5 βρίσκεις πολύ εύκολα στο ebay. Πρόσφατα αγόρασα έναν με μολις 1.04€! Τί κάνουν αυτοί οι Κινέζοι...
 
Για το WHDLoad χρειάζεται πρώτα να κατεβάσεις το πρόγραμμα από την ιστοσελίδα του.

Τρέχεις στον installer (αν δεν έχεις την απαιτούμενη έκδοση την κατεβάζεις από το το aminet), ή τέλος πάντων βάζεις το tool (βλ.executable) στο path, όπως και τα υπόλοιπα εργαλεία.

Τώρα κατεβάζεις τον installer του παιχνιδιού που σε ενδιαφέρει από την ιστοσελίδα του προγράμματος.

Προσοχή αυτά δεν είναι ολόκληρα τα παιχνίδια, αλλά μόνο το patch. Θα χρειαστείς την πρωτότυπη δισκέτα του παιχνιδιού (ή το αντίστοιχο ipf, αλλά τότε θα χρειαστείς κι άλλα πράγματα οπότε δεν περιγράφω το δεύτερο).

Τρέχεις τον installer του patch ο οποίος θα αντιγράψει τα απαραίτητα αρχεία (slave, icons κτλ) σε ένα συρτάρι της επιλογής σου και θα σου ζητήσει τη δισκέτα για να φτιάξει image.

Όταν τελειώσει θα πατήσεις δύο φορές στο εικονίδιο του παιχνιδιού που βρίσκεται στο συρτάρι όπου επέλεξες να γίνει η εγκατάσταση. Αυτό θα φορτώσει το WHDLoad και θα του περάσει σαν παράμετρο το αρχείο slave που αναλαμβάνει να αντικαταστήσει τον loader που υπήρχε στη δισκέτα, καθώς κι άλλα πράγματα που δεν σε απασχολούν.

Τότε πρέπει να παίξει το παιχνίδι. Αν όχι, γράψε μας τι μηνύματα σφαλμάτων παίρνεις.

Αν δεν έχεις πρωτότυπες δισκέτες μπορείς να ψάξεις για εγκατεστημένα παιχνίδια στο internet.
 
Ευχαριστώ παίδες. Να υποθέσω ότι για να λειτουργήσει το Cd-Rom θέλω Amiga OS 3.5 και άνω ; Για το τροφοδοτικό , αυτό που έχει η Amigakit : http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?cPath=39&products_id=771 , για μετατροπή του ATX μου κάνει και άν ναι με Power button τι γίνεται ; Τι γάϊδαρος που είμαι , απαντάω με ερωτήσεις στις απαντήσεις σας #) .

Όσον αφορά το WHDload αύριο θα το δοκιμάσω και θα δω. Πάντως σας ευχαριστώ όλους.
 
Για CD-ROM, εκτός από τη λύση του Α1200, μπορείς:

1) να βάλεις και το IDE-FIX express με ένα κόστος γύρω στα 50 ευρώ από το Amigakit (θα σου αυξήσει κάπως και το data transfer rate αλλά όχι πολύ, ιδίως εάν δεν έχεις αccelerator) το οποίο θα σου δώσει 2 40pin και 1 44pin βύσμα, ή 2x44 και 1x40 δε θυμάμαι για να είμαι ειλικρινής, πάντως και οι 2 περιπτώσεις σε καλύπτουν,

2) Εάν εχεις Blizzard 1230, να του προσθέσεις και εναν SCSI controller οπότε από την πίσω πλευρά του Amigaκίου θα βγαίνει ένα 25πινο βύσμα για να συνδέσεις ένα σκασμό από SCSI συσκευές.

Υπόψην ότι εάν συνδέσεις το CDROM σε εσωτερικό κονέκτορα (μεσα στην Α1200), θα πρέπει με κάποιον τρόπο να το βγάλεις έξω. Με το SCSI δεν έχεις τέτοιο θέμα, αλλά θα πρέπει να βρεις SCSI CDROM (στο ΕΒΑΥ υπάρχουν χιλιάδες, να προτιμήσεις ένα που να είναι και recorder μαζί).

Τα τελευταία 2-3 τεύχη του Amigahellas magazine μπορείς να διαβάσεις πώς να βάλεις μεσα στην Α1200 σου CDROM από laptop, αλλά αυτό απαιτεί υπομονή και λίγη φαντασία και είναι one-shot προσπάθεια. Εάν κάνεις λάθος, πρέπει να βρεις άλλο κέλυφος!

Τροφοδοτικό μπορείς να αγοράσεις το PicoPSU και να το εγκαταστήσεις σε ένα άδειο κέλυφος τροφοδοτικού από Α500 όπως εδώ. Πολύ καλή μόντα! Με έχει βολέψει αφάνταστα!

Το WHDLOAD κοστίζει 20 ευρώ και επιβάλλεται να το πληρώσεις! Είναι εφάπαξ. Εάν ποτέ έχεις πρόβλημα και ρωτήσεις σε κάποιο φόρουμ, θα σε ρωτήσουν εάν έχεις τη σπασμένη έκδοση, και εάν ναι θα σου πουν ότι καλύτερα να την αγοράσεις γιατί η σπασμένη παρουσιάζει διάφορα. Μην ξεχάσεις να φορτώσεις και αυτό το frontend!

Υπόψην ότι το partitioning γίνεται άφοβα στον Winuae, συνδέοντας το δίσκο ως εξωτερικό USB, και στον οποίο μπορείς να κάνεις και ένα σωρό τεσταρίσματα και μετά να τον τοποθετήσεις απευθείας στο αμιγκάκι σου και θα παίξει απροβλημάτιστα. Τέλος πρέπει να τονίσω το πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιηθεί SFS αντί FFS ιδίως εάν θέλουμε να δούμε όλο το δίσκο και όχι μονο ένα κομμάτι του (και να μην έχουμε και πολλά partitions). Οδηγίες στο amigahellas.
 
@Rygar

Ετσι απότομα που του τα είπες τον βλέπω να βάζει στην άκρη την miggy και να κατεβάζει τον atari απο το πατάρι!
 
Συγνώμη φίλε Rygar αλλά μια , δυο απορίες. Το τροφοδοτικό που έφτιαξες μοιάζει με mod. Δηλαδή η απορία μου είναι το output σε βύσμα Amiga το έκανες εσύ ; Επίσης το site που μου έδειξες για το PicoPSU είναι αμερικάνικο. Με το τελωνείο τι γίνεται ; Συγνώμη αν σας ζαλίζω έτσι.
 
Ο,τι βλέπεις στη μοντα που εκανα, ήταν έτοιμο, εγώ απλά το τοποθέτησα μεσα στο κουτί. Το picopsu το βρίσκεις στο ΕΒΑΥ, από εκεί το πήρα, και μάλιστα από UK οποτε δεν έχεις φοβο για τελωνεία.Το ανταπτοράκι για το καλώδι που συνδέεται στην Α1200 το πήρα από εδώ. Δυστυχώς οι περιορισμοί του ιντερνετ της δουλειάς δε μου επιτρέπουν να δω το σαιτ να σου πω εάν το πουλάει/φτιάχνει ακόμα.

@A1200, :p
 
Απλώς θα ήθελα να πω πως τα κατάφερα με το Whdload και να ευχαριστήσω τον φίλο Σπύρο για την βοήθεια. Αύριο θα κάνω και registration για να στηρίζουμε και αυτούς που πρέπει. Μια μικρή απορία μόνο. Η Α1200 μου έχει εσωτερικό 2,5 HDD 40gb. Αυτό δεν θα είναι πρόβλημα με τον αντάπτορα 2,5 σε 3,5 ; Δεν υπάρχει κάτι σε εξωτερικό DVD-CD γιατί είναι κρίμα να ξηλώσω τον 2.5" ; Αν δεν υπάρχει λύση τότε να καταλήξω στο IDE-FIX express και να τελειώνω ;
 
Θέλω να σε ρωτήσω ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ θες να κάνεις με το CDROM; Κατά τη γνωμη μου, περαν του να φορτώσεις το OS 3.9 που με τον 1230 θα σέρνεται (θες τουλάχιστον 040), δεν το θες για κάτι άλλο πέραν από μεταφορές αρχείων από το PC, οπότε αντί του IDEFIX μπορείς, και με επιπλέον 40 ευρώ, να αγοράσεις το Subway USB και να κάνεις σωστή και γρήγορη δουλειά!! Και μιας και έχεις 1230, σκέψου το για εγκατάσταση ClassicWB.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Χμμ ... ακριβώς αυτό ήθελα να κάνω. Να εγκαταστήσω το 3.9 αλλά δεν ήξερα πως θα πάει τόσο αργά. Πίστευα ότι ο 1230 λόγω του ότι έχει 50Mhz και 64 RAM θα ήταν αρκετός. Ίσως έχεις δίκιο για το USB. Αυτό που κουμπώνει ακριβώς (ρωτάω λόγω ύπαρξης του accelerator) ; Συγνώμη αν οι ερωτήσεις μου είναι πολλές ή χαζές αλλά καλύτερα να ρωτάς παρά να κλαίς μετά :) .
 
Γνώμη μου είναι να μη βάλεις το 3.9. Μπορείς βέβαια να το δοκιμάσεις, να δεις πώς πάει, αλλά πιστεύω ότι θα συμφωνήσεις στο τέλος ότι είναι αργό για τον 030. Το USB κουμπώνει επάνω στη θύρα clock port, μακριά από τον accelerator. Χωράει άνετα, και μπορείς να βγάλεις τα USB ports στην έξοδο που υπάρχει ακριβώς κάτω απο το φλοπι. Πίστεψέ με, αξίζει τα χρήματά του. Σκέψου ότι συνδέεις usb ποντίκι και χρησιμοποιείς οποιαδήποτε εφαρμογή τρέχει στο Workbench (τα παιχνίδια εξαιρούνται, θέλουν το μαμίσιο ποντίκι) ή π.χ. ένα ένα memory stick για να μεταφέρεις αρχεία (εχω συνδέσει usb card reader και διαβάζει ό,τι κάρτα του έχω τοποθετήσει). Υπάρχει ακόμα και driver για USB κάρτα δικτύου από αυτές που κυκλοφορούν στο εμπόριο (συγκεκριμένο chipset όμως, αλλά το βρίσκεις άνετα). Ας μην επεκταθούμε αλλο στο USB. Οταν έρθει η ώρα, τα βρίσκουμε σε άλλο θρεντ.
 
Έγινε. Usb λοιπόν. Σ'ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια και συγνώμη αν σε ζάλισα. :thanx2:
 
Δεκτή η συγνώμη :D . Πάντως αμα οι συγνώμες που έχω διαβάσει εδώ μέσα, γίνονταν ευρώ, τώρα θα ήμουν στη Χαβάη. :D Παρε το USB και τα λεμε αλλη φορα.
 
γιατί να κάνει όλα αυτά και να μην πάρει απλά μια pcmcia κάρτα rygar;
 
Εδώ με πιάνεις αδιάβαστο. Δεν έχω δοκιμάσει καθόλου αυτή τη δυνατότητα. Δε γνωρίζω τί προβλήματα προκύπτουν από τη χρήση της pcmcia θύρας, όπως επίσης, πόσο μεγάλες κάρτες θα μπορεί να δει. Εάν θέλει να κάνει μονο μεταφορές αρχείων, ίσως να του κάνει και αυτή. Δεν ξέρω εάν είναι hot plug όπως το USB (πολύ αμφιβάλλω εάν θα είναι). Επίσης δεν ξέρω εάν είναι ορατή από το λειτουργικό ή θέλει κάποιο πρόγραμμα, όπως π.χ. το EasyADF ή κάποιο άλλο με το οποίο να μπορείς να κάνεις browsing στους φακέλους της. Για δες εδώ.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
o mike στην δική μου έβαλε 2 γκιγκα κάρτα και μεταφέρω ότι θέλω εύκολα...βέβαια ο mike είναι... guru στο θέμα οπότε δεν ξέρω να σου πω τι έκανε...αυτό που ξέρω είναι ότι παίζω ακόμα... :)
 
Πίσω
Μπλουζα