Αποχαιρετώντας τα φωτογραφικά

Εεεε, παιδιά, με όλο το θάρρος, μην κλαίτε από τώρα για την Κόντακ (για τους εργαζόμενους σ' αυτήν να κλαίτε όμως). Η χρεωκοπία του άρθρου 11 είναι κομπίνα. Προσέξτε πώς το γράφει η Καθημερινή: "ώστε να ζητήσει την προστασία του Άρθρου 11". Κηρύσσοντας χρεωκοπία αποφεύγει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς πολλούς πιστωτές και κυρίως προς τους εργαζομένους ή (για τις ελάχιστες εταιρείες που δίνουν ακόμη συντάξεις) προς τους συνταξιούχους. Συμβόλαια και συμφωνίες ακυρώνονται. Η αξία της μετοχής κατρακυλάει. Εκείνοι που ΔΕΝ παθαίνουν τίποτε είναι η διοίκηση της εταιρείας. Θα περίμενε κανείς ότι αυτοί που έφεραν μια εταιρεία στη χρεωκοπία θα ήταν η πρώτοι που θα εκδιώχνονταν κλωτσηδόν και χωρίς να πάρουν δεκάρα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν στις θέσεις τους ή αν "παραιτηθούν" παίρνουν τεράστια αποζημίωση. Και μετά από λίγο καιρό "βγαίνουν" από τη χρεωκοπία κι ούτε γάτα ούτε ζημιά. Οι εργαζόμενοι φυσικά δουλεύουν με πολύ χειρότερους όρους από πριν αφού οι παλιές συμβάσεις τους δεν ισχύουν πια.

Τώρα βέβαια μπορεί μια εταιρεία να πηγαίνει τόσο χάλια που να μην τη σώσει ούτε αυτή η εικονική χρεωκοπία και να καταλήξει πραγματικά χρεωκοπημένη και να κλείσει. Και τα προβλήματα της Κόντακ είναι ριζικά, οπότε μπορεί να μην επιβιώσει. Το όνομα θα ζήσει, έχει μεγάλη αξία. Κάποια άλλη εταιρεία θα το αγοράσει. Έτσι π.χ. έγινε πριν λίγα χρόνια στην Αμερική με τον ηλεκτρονικό κολοσσό Circuit City. Χρεωκόπησε στ' αλήθεια τελικά, δεν κατάφερε να διασωθεί, έκλεισε όλα τα κανονικά μαγαζιά (κι όχι τίποτε άλλο, αλλά είχε και στην πόλη που μένω και είχα πάρει αρκετά πράματα από εκεί) και το online μαγαζί της. Αλλά το site http://www.circuitcity.com/ πουλήθηκε και υπάρχει ακόμη, με το ίδιο logo όπως πριν, μόνο που είναι απλή μεταμφίεση - έχει τα ίδια ακριβώς προϊόντα με τις ίδιες ακριβώς τιμές με δυό άλλα online μαγαζιά. Κάτι τέτοιο θα γίνει, αν γίνει, και με την Kodak. Θα μείνει μόνο η πρόσοψη
 
attachment.php


Πηγή: photo business 11-12/2011
 
Ξέρω ότι ανακυκλώνω τη συζήτηση, αλλά πολύ στεναχωριέμαι.....

Όχι τίποτα άλλο, κάτι μου λέει ότι τα πράγματα θα γίνουν όπως τα λέει ο φίλος elephadas εδώ....
 
Παντως εγω λυπηθηκα για την Κοντακ ακομα και αν ειναι ετσι οπως λετε. Δεν συμφωνω με οσους αποκυρησουν τα ψηφιακα αλλα θα ηθελα να ηταν ευκολο να βρεις και να εμφανισεις φιλμ.
 
Νεότερα για καταργήσεις φιλμ, slides και την Κodak (που πάει καλύτερα)

attachment.php


attachment.php


attachment.php


Πηγή: Photobussines (τελευταία τετράμηνη έκδοση 2012)
 
Ο κοσμος αλλαζει και τιποτα δεν μπορουμε να κανουμε γιαυτο. Καταλαβαινω τον προβληματισμο των επαγγελματιων του χωρου, οσο δεν φανταζεσαι. Δεν ειναι ο μονος χωρος που πληττεται. Εχω παραπανω απο εναν γνωστους σε ατελιε prepress υπηρεσιων που αναρωτιουνται τι θα κανουν τωρα που κυριαρχει η ctp εκτυπωση. Το προβλημα για μενα ειναι οι θεσεις εργασιας που χανονται, αλλα και κατι ακομη. Υποτιθεται οτι η εξελιξη της τεχνολογιας θα μας επετρεπε να κανουμε πραγματα πιο γρηγορα, ετσι θα ειχαμε χρονο για να ριχνουμε βαρος εκει που πρεπει ή και για οχι, να δουλευουμε λιγοτερες ωρες. Δυστυχως το προβλημα δεν ειναι τοσο η τεχνολογια αλλα η λαθος εκμεταλευση της. Οχι μονο δεν δουλευουμε λιγοτερες ωρες, αλλα περισσοτερες παραγωντας πολλαπλασιο προιον/υπηρεσια. Η ποιοτητα αντι να ανεβαινει, φθηνει. Ειναι απιστευτο το ποσοστο κακων δουλειων που κυκλοφορουν οταν ο τεχνολογικος εξοπλισμος που εχει ενας εφηβος στο σπιτι πλεον συναγωνιζεται μια επαγγελματικη εταιρεια των 80'ς.

Ανεφερες σε παλιοτερο ποστ τις χαρτομακετες των γραφιστων. Ειχα ποσταρει ενα κειμενο σχετικα με την διαδικασια παλιοτερα. Επειδη η μακετα στην ουσια ηταν ενα κολαζ επιμερους στοιχειων κολλημενων με βενζινοκολλα πανω στο μακετοχαρτο, ενα απο τα προσοντα ενος γραφιστα, ηταν η ικανοτητα να κρατησει την μακετα καθαρη. Καταλαβαινεις ποσο ευκολο ηταν να γινει το αντιθετο οταν εχεις να κανεις με κολλες, μελανι και λωριδες τυπωμενου κειμενου, Μουτζουρες, δαχτυλιες κτλ, ηταν αναμενομενες παρενεργειες. Περα λοιπον απο τον ρομαντισμο του πραγματος ολοι καταλαβαινουμε οτι αυτος ο χρονος που ετρωγε ο γραφιστας για να κολλαει στην ουσια χαρτακια σε μια μεγαλυτερη κολλα, καθε αλλο παρα δημιουργικος ηταν. Μια απλη απλουστατη μακετα περιοδικου ηθελε γυρω στις 3 ημερες. Η τεχνολογια μας επετρεψε να αφησουμε πισω την χαρτοκοπτικη και τις ημερες που περιμενες να σου ερθουν κειμενα απο την φωτοσυνθεση. Κι εμεις τι καναμε με αυτον τον εξοικονομημενο χρονο? Τον χρησιμοποιησαμε για να σχεδιασουμε ακομη καλυτερα? Οχι. Εκει που εβγαινε μια μοναδα προιοντος, τωρα βγαινουν πολλαπλασιες. Κυκλοφορουν τοσες ετοιμες λυσεις (απο γραμματοσειρες μεχρι layout) που η δουλεια αυτοευτελιζεται καθημερινα αντι να ανεβαινει επιπεδα.

Αναλογα παραδειγματα ειμαι σιγουρος υπαρχουν απο πολλους κλαδους και ειδικα απο οσους εχουν αμεση σχεση με τεχνολογια. Η οποια τεχνολογια ειναι απλα ενα μεσο. Εμεις επιλεγουμε πως θα την χρησιμοποιησουμε.
 
Αγαπητέ joe θα με βρεις σύμφωνη. Στο σχόλιο νούμερο 27 όπως και σε προηγούμενα από αυτό, βρίσκονται οι απόψεις μου και παρά το γεγονός ότι ''χλευάστηκαν'' εξακολουθώ να τις έχω. Έχω δει το θέμα που άνοιξες με τη μακέτα παλαιότερα και το διάβασα πολύ προσεκτικά. Είμαι κι εγώ υπέρ της τεχνολογίας αλλά και σίγουρα κατά της ασχετοσύνης αυτών που ανακατεύονται ως παντογνώστες σε ζητήματα για τα οποία δεν έχουν καν τις βασικές αρχικές γνώσεις. Παράδειγμα: πόσες φορές τα πρόσωπα ηθοποιών, τραγουδιστών, πολιτικών δεν έχουν φέρει γέλια από το ΄΄σούπερ΄΄ ρετουσάρισμα των ''ειδικών'' του χώρου; Καλώς κακώς αυτοί δεν ξέρουν πως δεν γίνονται όλα με το πάτημα ενός κουμπιού. Υπάρχουν φωτογραφικές εργασίες που απαιτούν τον παλαιό τρόπο παρέμβασης και σε διαβεβαιώ ότι σε τέτοιες περιπτώσεις το χέρι δεν το έχει αντικαταστήσει (ακόμα τουλάχιστον) το τάδε πρόγραμμα και το ποντίκι του υπολογιστή. Εν κατακλείδι θα πω κι εγώ πως η τεχνολογία είναι καταπληκτική αλλά εξαρτάται και πως θα τη χρησιμοποιήσεις. Από ένα απλό ζήτημα ως έναν γρήγορο και καταστροφικό πόλεμο. Και σίγουρα δε φταίει η τεχνολογία όταν ανακατεύεται ο ένας στη δουλειά του άλλου και προσπαθεί να επιβάλει την ασχετοσύνη του. Είναι θέμα πολιτισμού κι αυτό όπως και πολλά άλλα.
 
Ξέθαβω το θέμα φίλοι μου, γιατί κατά τη γνώμη μου το φιλμ δεν πεθαίνει και θεωρώ ότι δεν θα πεθάνει ποτέ. Τουλάχιστον όσο θα υπάρχουν άνθρωποι που αγαπάνε τη φωτογραφία και θέλουν την καλύτερη και αξεπέραστη ποιότητα του αναλογικού μέσου.

Δεν αντιλέγω πως οι ψηφιακές μηχανές είναι ευκολία, κι εγώ άλλωστε την ψηφιακή SLR μου δεν την αλλάζω, αλλά τις καλύτερες φωτογραφίες μου με την SLR που έχω παρουσιάσει σε άλλο νήμα, τις έχω τραβήξει. Θες λίγο το ψάξιμο της στιγμής, λίγο η προσοχή στο καδράρισμα, λίγο η αγωνία πως θα βγεί η φωτογραφία και το αναλογικό μέσο γίνεται κάπως σαν ιεροτελεστία.

Σήμερα στο ebay μπορούμε να βρούμε εκατοντάδες χιλιάδες αυτόματες ή χειροκίνητες SLR για κάτω από 30 ευρώ και τις περισσότερες φορές πάνε παρέα με εξαιρετικούς φακούς που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και στις DSLR μας. Τα 36άρια Fuji έχουν 1,70 ευρώ και η εμφάνισή τους περίπου 5,5...έστω και κάθε δίμηνο να τραβάμε ένα φιλμάκι δεν είναι κακό. Οι φωτογραφίες μας θα είναι διαφορετικές και τα χρώματα πάρα πολύ φυσικά.

Πριν λίγο καιρό αγόρασα από το ebay για 14 ευρώ (αν δεν το πιστεύετε ευχαρίστως να ποστάρω την ηλεκτρονική απόδειξη του ebay) μια εξαιρετική και πανάλαφρη αυτόματη SLR την Nikon F55 η οποία το 2000 κόστιζε περίπου 225 χιλιάδες δραχμές. Όσοι έχουν δει τις φωτογραφίες που βγάζει δεν πιστεύουν στα μάτια τους...λοιπόν τι λέτε αξίζει τον κόπο;

DSCF1357 (Large).jpg
 
Φυσικα και αξιζει..και μην με φυτιλιαζεις τωρα γιατι δεν το εχω και πολυ να το πατησω το κουμπι του ebay....
 
angel_grig είπε:
Φυσικα και αξιζει..και μην με φυτιλιαζεις τωρα γιατι δεν το εχω και πολυ να το πατησω το κουμπι του ebay....


H αφεντομουτσουνάρα μου, φωτογραφημένη από την F55 με φιλμάκι FujiColor C200, ISO 1250, έκθεση 1/1600, f4 και φιλτράκι Cokin ντεγκραντέ κίτρινο, το αρχείο περασμένο κατά την εκτύπωση σε CD στα 300dpi και 24bit από το minilab, συνολικό κόστος σε φωτογραφείο του κέντρου για 70 περίπου φωτογραφίες μαζί με το CD 16 ευρώ...

0817 (Large).jpg

Πάτα το το ρημαδιασμένο το κουμπάκι...
 
"Χτύπησες" μια πολύ καλή μηχανή Pinhead. Ένα διάστημα την είχα δανειστεί από μια φίλη τη συγκεκριμένη για τεστάρισμα καθώς τη ζαχάρωνα και γω και πραγματικά βγάζει εξαιρετικές φωτογραφίες.

Άσε Γρηγόρη... και μένα άρχισε να με τρώει το χέρι μου!

EDIT

Pinhead ξυπνάς πάλι το φωτογραφικό μικρόβιο μέσα μου. Thanks
 
Είναι ωραία η φωτογραφία και σαν χόμπι και σαν ενασχόληση. Ίσως επειδή είναι οπτική καταγραφή, όλοι λίγο πολύ την έχουμε μέσα μας. Βουρ παιδιά, εμένα τουλάχιστον με αποσυμπιέζει και με κάνει να ξεχνιέμαι...αν χρειαστείτε βοήθεια πείτε μου.

EDIT Εγώ πάντως βρε παιδιά, δεν έχω βρεί ακόμα SLR που να μη βγάζει εξαιρετικές φωτογραφίες και μιλάω γι' αυτές που έχω, Minolta Dynax 505 Si, Nikon F55, Canon EOS 500N, αντίθετα έχουν περάσει πολλά και ακριβά DSLR μπάζα από τα χέρια μου...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα