Ας νιώσουμε λίγο ...γέροι!

Dr. SLUMP

RetroMasteR
Joined
6 Απρ 2007
Μηνύματα
1.300
Αντιδράσεις
144
Τις προάλλες έτυχε να βρεθώ σε μαγαζί όπου είχε συνευρεθεί παρέα φοιτητών νομικής. Κάθονταν δίπλα και μιλούσαν πολύ δυνατά, οπότε άκουγα αναγκαστικά τι έλεγαν. Σε κάποιο σημείο η κουβέντα έφερε παλιά παιδικά και γενικά νοσταλγικές αναμνήσεις.

Ήταν απίστευτο ότι μιλούσαν για παιδικά του Alter και σειρές όπως Ben 10, Cat Dog, Avatar και να θεωρούν ρετρό το PlayStation 3! Μάλιστα ένας είπε ότι ο αδερφός του είχε PlayStation 2 και τους φάνηκε εντυπωσιακό.

Είχα σοκαριστεί εξίσου πέρσι, όταν σε ρετρό έκθεση ήταν συνδεδεμένο ένα Atari 2600 κι ένας 20ρης κάνει στον φίλο του «ωωω ρε φίλε αυτό πρέπει να είναι PlayStation 1».

Τελικά το ρετρό μετακινείται σε ρυθμούς που κι εγώ ο 33ρης (σχετικά μικρός εδώ μέσα) δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω. Σας έχουν τύχει ανάλογα περιστατικά;
 
Εγω θα προσπαθησω να κσε κανω να νιωσεις λιγοτερο γερος :)

Δεν εχει και τοσο να κανει με το αν ειναι πιτσιρικι καποιος. Ο περισσοτερος κοσμος, ανεξαρτητου ηλικιας, αγνοει την ιστορια της πληροφορικης πριν 20-30 χρονια μιας και σχετικα λιγος κοσμος ασχολουταν.

Μια φορα ημουν παρεα με 2 κοπελες της ηλικιας μας, μκροτερες μου αλλα οχι πιτσιρικες. Οι οποιες χρησιμοποιουν υπολογιστη σημερα (καπως αδεξια) και σοσιαλ μιντια αλλα δεν ξερουν τιποτα αλλο. Τους ελεγα για τον πρωτο μου υπολογιστη τον Amstrad CPC 464 ο οποιος λειτουργουσε με κασετα, και οπως τους τα περιεγραφα με κοιτουσαν σαν  απομειναρι μιας αλλης εποχης.

Παλι καποιοι γνωστοι μου της ηλικιας μας, ξεκνησαν με υπολογιστες πολυ προσφατα, ενας μου ελεγε "μα πως μπορεις να παιζεις adventures  χωρις ομιλια και να διαβαζεις ολη την ωρα;" ενας αλλος ελεγε "πωπω δεν μπορω τα παιχνιδια με τετραγωνακια (πχ Monkey Island) με πονανε τα ματια μου"

Δεν ξερω τι ειναι χειροτερο, να τα ακους αυτα απο ενα πιτσιρικι, η απο καποιον συνομηλικο; :D Οποτε ειναι τα βιωματα που εχει ο καθενας, ανεξαρτητου ηλικιας
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αμα θες να νιώσεις πραγματικά γέρος μπες 9gag. Εκεί να δεις posts παιδικής ηλικίας και childhood memories με κινητά που βγαίνανε στα μέσα του 2000, παλιά MP3 players (ουτε καν mini disks ή φορητά CD players, δεν μιλάμε για κασέτες καν), "retro" κονσόλες 6 γενιάς ή νεότερες όπως γράφεις κι εσύ κλπ.

Αλλά έτσι είναι. Λογικά και οι γονείς μας κάπως έτσι θα αισθάνονταν αμα μπαίνανε στο δικό μας Retromaniax. Ρετρο βιντεοταινίες και κασέτες? "Εμείς δεν είχαμε καν τηλεόραση και το μόνο που υπήρχε για να ακούς μουσική ήταν το ραδιόφωνο". Videogames? Δεν ξέρω καν αν είχε προλάβει να βγει το PONG όταν εκείνοι ήταν στην ηλικία που εμείς παίζαμε Bubble Bobble ή Ghosts n Goblins στα arcade.
 
Να απαντησω κι εγω επι του θεματος

Μια φορα τσαταρα με μια κοπελα γεν. 98. Σε καποια φαση με ρωταει "διαβαζες το περιοδικο Νιτρο?" (νομιζω αυτο) Της λεω δε διαβαζα τετοιο σκουπιδαριο, αλλα το εβλεπα σε κατι ξαδελφια μου, περιπτερα κλπ. Μου λεει "βρηκα ενα παλιο τευχος απο πριν γεννηθω και ειναι η μανα μου στο εξωφυλλο" ?

(Παροτι ημουν πολυ περιεργος, μου φανηκε οτι ηταν καπως ευαισθητο θεμα για εκεινη, και απεφυγα να τη ρωτησω λεπτομερειες, πως την ελεγαν, ποιο τευχος ηταν... αν και θα το ηθελα πολυ.)

Επισης η ιδια κοπελα κατι μου ανεφερε για τις σειρες Η Μαγισσα και το Τζινι και ελεγε οτι τις ειχε συνδυασει με τη δεκαετια του 80. Τις ειπα οτι αυτες οι σειρες ηταν 2 δεκαετιες πριν, αλλα και για μενα οι δεκαετιες 50 και 60 μου φαινονται ιδιες.
 

Όπως εχει γραφτεί κι αλλού στο φόρουμ, η τεχνολογία των chip τρέχει με ιλιγγιώδης ταχύτητα, ενώ ακόμα πιο γρήγορη είναι η διείσδυση του διαδικτύου στον γενικό πληθυσμό. Εικάζω, χωρίς να είμαι ειδήμων, οτι Ο ρυθμος των προαναφερθέντων ταχύτητων είναι εκτός του συνήθη, έως σήμερα, ρυθμου αφομοιώσης τεχνολογικών εφαρμογών από τον άνθρωπο.

Τα παραπάνω περί ταχυτήτων, ερμηνεύουν για εμένα όλα τα περιστατικά που αναφέρθηκαν στα προηγούμενα ποστ.

1@Dr. SLUMP[/USER] Τι έκανες τελικά με το βιβλίο;

 
Δεν είναι μόνο η τεχνολογία αλλά ολόκληρη εποχή, ο περασμένος αιώνας γενικότερα. Πλέον για τους φοιτητές, τα 2000s είναι τα δικά τους ρετρό, ενώ βασικές δικές μας αναμνήσεις όπως οι κασέτες (κάθε είδους), οι δραχμές και τα περιοδικά αποτελούν έως και άγνωστα πράγματα. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή για τα καλά...

1@foutix[/USER] δυστυχώς είναι ένα project που πάγωσε αόριστα, όμως είμαι σχετικά ενεργός στις εκδηλώσεις Vintage Toys στο Γκάζι :)

 

1@Dr. SLUMP[/USER]Μα ήδη η κασσέτα που αναφέρεις είναι ένα τεχνολογικό προϊόν που ξεπεράστηκε από ψηφιακά μέσα, συνυφασμένα με την ηλεκτρονική εξέλιξη των τελευταίων δεκαετιών. Η αναπαραγωγή ήχου από cd player απαιτεί εξελιγμένο microchip για την επεξεργασια. Το ευρώ από την άλλη ήταν μια μπαμ και κάτω αλλαγή και είναι προφανές ότι κάποιο παιδί 20 χρόνων σήμερα δε θα έχει ιδέα για τη δραχμή.

Κατα τη γνώμη το θέμα με το βιβλίο μη το αφήνεις, ιδιαίτερα αν υπάρχει ώριμη προεργασία. Δες το σα χόμπι και ολοκλήρωσε το όποτε μπορέσεις. Υπάρχει κενό στη βιβλιογραφία επί του θέματος...

 
Αμα θες να νιώσεις πραγματικά γέρος μπες 9gag. Εκεί να δεις posts παιδικής ηλικίας και childhood memories με κινητά που βγαίνανε στα μέσα του 2000, παλιά MP3 players (ουτε καν mini disks ή φορητά CD players, δεν μιλάμε για κασέτες καν), "retro" κονσόλες 6 γενιάς ή νεότερες όπως γράφεις κι εσύ κλπ.
Πριν λίγες μέρες είχα την έμπνευση να κάνω αυτό το post...
 
Κι όμως, τα CD και τα DVD φαίνονται στους 20ρηδες τελείως ρετρό. Επαφή με οπτικούς δίσκους έχουν μόνο οι κάτοχοι PlayStation 4 ή Xbox One, δηλαδή μια μειοψηφία gamers (στην Ελλάδα).

Σήμερα μάλιστα έπαθα πάλι ένα μικρό σοκ συνειδητοποίσης. Ένας μουσάτος νεαρός ήρθε να αφήσει βιογραφικό στο κατάστημα που συνεργάζομαι. Ενήλικος απόφοιτος ΕΠΑΛ πληροφορικής ...γεννημένος το 2000!

Όσον αφορά το βιβλίο, never say never :)
 

1@Dr. SLUMP[/USER] Το παράδειγμα με τις κασέτες παραπάνω το έθεσα για να δείξω ότι αποτελεί τεχνολογική εξέλιξη η ρετροποίηση τους, απόρροια της ταχύτατης εξέλιξης της ηλεκτρονικής. Τα CD βγήκαν στην πιάτσα γύρω στο 1982 και άρχισαν να προωθούνται στην Ελλάδα από το 1985 μέχρι περίπου το 2006 όποτε και η επέλαση του ADSL τα έθεσε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Αν το σκεφτούμε, ενώ οι κασέτες είχαν μια διάρκεια ζωής περίπου 35 χρόνων στην Ελλάδα (1965-2000) το φτωχό cdακι μόλις που πρόλαβε να χαρεί την εφηβεία του. Το δε DVD δεν πρόλαβε να εικοσαρισει..

Από την άλλη, για τον σημερινό εικοσαρη θεωρώ ότι δεν υφίσταται ακόμα η έννοια ρετρό. Το ότι έχουμε εκθετική πρόοδο των ηλεκτρονικών τεχνολογικών επιτευγμάτων δεν καθιστά το πρώτο iPhone ρετρό συσκευή. (Ώρα ειναι να πούμε ότι και τα win7 που μετρούν 9 χρόνια ζωής ότι έχουν ρετροποίηθει, ενώ οι μισοί υπολογιστές που τρέχουν windows, φέρουν αυτό ως λειτουργικό.)

 
Κι όμως, τα CD και τα DVD φαίνονται στους 20ρηδες τελείως ρετρό. Επαφή με οπτικούς δίσκους έχουν μόνο οι κάτοχοι PlayStation 4 ή Xbox One, δηλαδή μια μειοψηφία gamers (στην Ελλάδα).
Αυτά έχουν bluray όμως, που είναι η εξέλιξη μετά το DVD. Δεν είναι κάτι νέο και πάλι αλλά έχει αρκετή διαφορά από τα CD/DVD χρονικά.
 
μπα όλη η οπτική τεχνολογία θεωρείται ρετρό τώρα ήμουν σε ένα γκρουπ στο facebook pc building και σε όλες τις συνθέσεις δεν βάζανε καθόλου και οπτικό drive και λέγανε και στα παιδιά, μην πάρετε δεν χρειάζεται καλά το GTA V πχ που είναι 8 δισκάκια πόσα είναι το κατεβάζουν για να μην δώσουν τα 15 € που κάνει το ντραΐβ δεν καταλαβαίνω και αν θες να μοιράσεις πχ ένα βίντεο ή ένα κομμάτι μουσική σε καμιά 20αριά άτομα θα τους πεις φέρτε φλασάκια; πήγα στο public να πάρω άδεια cd και περίμενα μια μεγάλη προθήκη και ήταν μια μικροσκοπική γωνίτσα με 2-3 κέικ και ο πωλητής μου λέει, τι τα θέλετε είναι μόνο 700 ΜΒ αλλά λέω θέλω να γράψω μουσικά cd για τη νονά μου αλλά είναι μόνο 700 ΜΒ!σαν να του μιλούσα για reel to reel tape (h 8 track).
 
Στην παρέα των φοιτητών όμως, κάθε μισό λεπτό ακουγόταν η λέξη «ρετρό» (μάλιστα πρέπει να έχει γίνει μοδάτος όρος). Και όντως, πάω στοίχημα πως αν κάποιος είχε iPhone 1 θα τους φαινόταν κι αυτό ρετρό. Πρέπει να αναλογιστούμε πως οι σημερινοί φοιητές ξεκινούσαν το δημοτικό το 2007. Σε εμένα και τους πιο πολλούς από εδώ, το iPhone φαντάζει ως κάτι καινούριο και μοντέρνο, οπότε το χάσμα μεγαλώνει συνεχώς και οι γενεές ανθρώπων, ως κουλτούρα, δεν χωρίζονται πλέον στις τρεις δεκαετίες αλλά ανά μία!

Άλλο ένα περιστατικό που θυμήθηκα, είναι όταν πριν κάτι μήνες πήγα να γίνω λίγο «άνθρωπος» (LOL) σε έναν μπαρμπέρη (22-23 τον έκοψα). Σε κάποια φάση μιλούσε με τον συνάδελφό του για games, είπα «εγώ είμαι old school Segaκιας» και δεν γνώριζαν καν την εταιρία! Master System, Mega Drive, Saturn, Dreamcast, όλα άγνωστες λέξεις! Μόνη γνώση τους ότι κάααααποτε υπήρχε PS1 και N64 (αν τους έλεγες 1980 θα το πίστευαν).

Και εννοείται πως η όλη αλλάγη δεδομένων δεν αφορά μόνο τεχνολογία αλλά οτιδήποτε μεγάλωσε όσους γεννηθήκαμε μέχρι μέσα '80...

1@Uskoke[/USER] μα δεν υπάρχουν PC games σε φυσικό μέσο! Αν πας πάλι στο Public θα δεις ότι το 100% των PC games δεν έδουν δισκάσκι μέσα αλλά download/activation code, τίποτα άλλο! Κάποια special edition έρχονται με manual, κάποια δωράκια και ίσως USB flash, αλλά είναι εξαίρεση. Στο PC τα CD/DVD/Blu-ray είναι εντελώς νεκρά μέσα.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μια άλλη παράμετρος που συνδέεται με την ηλεκτρονική τεχνολογία είναι ότι αυτή έχει τρομερή επίδραση στη ζωή μας περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο τεχνολογικό κλάδο. Εκθετική ανάπτυξη της ηλεκτρονικής έπεται εκθετική επίδραση των εφαρμογων της στη ζωή μας. Εξ ου και όλα τα παραπάνω που αναφέρονται για τους 20ρηδες-25ρηδες. 

Το τι κάνει σήμερα ένας άνθρωπος με έναν οικιακό υπολογιστή είναι ασύλληπτο ακόμα και για πριν από 30 χρόνια!

Ενώ οι άνθρωποι που είχαν PC τότε( κομπιουτεραδες, επιστήμονες και μηχανικοί ) έφτασε να είναι γιαγιάδες και παππούδες 80 χρονων σήμερα. Δε συζητώ καν την επίδραση των arm επεξεργαστών και το wireless internet.

Η ιστορικη ανάλυση για τον ορισμό μιας γενιάς, βάσει της σύγχρονης ιστορίας του ανθρώπου των τελευταίων αιώνων, θέτει ως βάση τα 25 εώς 30 χρόνια βασιζόμενη στις αλλαγές και τα βιώματα ενός γονεα 50 χρόνων και του τέκνου του 20 χρόνων.

Δεν ξέρω αν η τεχνολογική επανάσταση στην ηλεκτρονική που βιώνουμε και θα εξακολουθήσει με την επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης θα ωθήσει τους ιστορικούς σε αναθεώρηση των ετών αυτών. 

Αυτό που θεωρώ είναι ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε τόσο σύντομο διάστημα στις αλλαγές που συμβαίνουν με εφαλτήριο τη ξέφρενη ανάπτυξη των εφαρμογών της ηλεκτρονικής και δε μου μου φαίνεται ωραίο αυτό.

Το παράδειγμα της απαξίωσης των μαγνητικών και έπειτα των οπτικών μέσων αποθήκευσης με γεωμετρική πρόοδο ως προς το χρόνο είναι χαρακτηριστικά της αλλαγής κλίμακας χρόνου κάθε νέας τεχνολογίας.
 
Δεν έχει σχέση με gaming αλλά ταιριάζει απόλυτα..

Περυσι σε νεαρή συνάδελφο,  αποφοιτήσασα το 2015, όταν της ανέφερα ότι πριν 20+ χρόνια δεν κάναμε εξάρτηση μέσω δορυφόρων αλλά τριγωνισμό μέσω παρατηρήσεων τριγωνομετρικών βάθρων  από θεοδόλιχο αντεστραμμένου ειδώλου με κοιτούσε σα να είχα έρθει από τον αστερισμό του Ωρίωνα.

Οταν της εξήγησα τι ήταν αυτό που κάναμε πριν 20+ χρόνια, μόνο που δεν έβαλε τα κλάματα γιατί θυμήθηκε ότι το είχαν αναφέρει οι καθηγητές της στη σχολή και οι φοιτητές αρνούνταν να το πιστέψουν θεωρώντας το όχι απλά υπερβολή αλλά ψέμα. Ανέφερε ότι σε μία εργασία (που δεν συμμετείχε κατά τα λεγόμενά της) έπρεπε να εφαρμόσουν τη μέθοδο και τελικά κανένας δεν κατάφερε να βγάλει σωστά αποτελέσματα. Ενιωσα παππούς.

Επίσης, κάτι που δεν μου έκανε εντύπωση είναι ότι δεν θυμάται τις δραχμές. 

Οσον αφορά το gaming, ότιδήποτε εκτός ps πλέον φαντάζει ανύπαρκτο και άξιο μουσειακής προβολής και μόνο.

Aκούω συχνά το  ¨γιατί οι τηλεοράσεις και τα μόνιτορ παλαιότερα ήταν τόσο μεγάλα?¨ 
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
1@ntsmrtz[/USER]Αποφοίτησα το 15? Από τοπογράφους;

 
Ναι, αποφοιτήσασα το 15 το κορίτσι
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μιας και το φιλοσοφει ο φουτιξ, να πω κατι σχετικοασχετο που σκεφτομουν σημερα: ακουγεται συχνα οτι τα τελευταια χρονια ζουμε την 4η τεχνολογικη επανασταση (η καπως ετσι). Νομιζω οτι ζουμε μια μεταβατικη περιοδο οπου γινονται καποιες επαναστασεις, αλλα η εκθετικη προοδος δεν μπορει να κρατησει για παντα, καποτε (μπορει συντομοτερα απο ο,τι νομιζουμε) αυτη η επανασταση και η προοδος θα επιβραδυνθει καπως και θα σταθεροποιηθουν τα πραγματα. :)

(αυτο βασει κοινης λογικης, δεν εχω καποια παραπανω πληροφορια η συγκεκριμενο σεναριο υπόψη)
 

1@Rakeesh[/USER] Δεν έχεις άδικο για τους εκθετικους ρυθμούς, αλλά η επέλαση των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης ('4η επανάσταση') έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει για την υπόλοιπη ζωή των ανθρώπων...

Δεν ξέρω αν ότι έχω γράψει παραπάνω φαίνονται φιλοσοφίες, αυτό που θέλω να πω ακροβατώντας στα πλαίσια του θέματος είναι ότι ο ρυθμος μεταβολής της εξέλιξης των κλάδων της ηλεκτρονικής, των εφαρμογών της αλλά και του κλάδου της πληροφορικής, μου φαίνεται ότι είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τον ρυθμό αφομοίωσης του ανθρώπου.

Αυτό έχει ξανασυμβεί στο προσφστο παρελθόν σε αλλους κλάδους της φυσικής. Μένει να δούμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Υγ 22/8: Περιδιαβαίνοντας σήμερα στο διαδίκτυο διαπίστωσα ότι ο συλλογισμός που αναφέρω παραπάνω προσέγγιζει την διατυπώση του Ισαακ Ασίμοφ: "Το πιο θλιβερό στη ζωή αυτή τη στιγμή είναι ότι η επιστήμη συγκεντρώνει γνώση πολύ πιο γρήγορα από ό,τι η κοινωνία αποκτά σοφία."

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πέρασε χθες από την εταιρία που συνεργάζομαι ένας υποψήφιος βοηθός πληροφορικάριος (απόφοιτος ΕΠΑΛ) και έδωσε βιογραφικό. Ο τυπάς είχε μούσι σαν του Γκιλγκαμές και αραίωση στα μαλλιά. Κοιτάμε ημερομηνία γέννησης και τι να δούμε; Φεβρουάριος του 2000...
 
Πίσω
Μπλουζα