Θα θελα να το παιξω αιρετικος για αλλη μια φορα και να διαφωνησω με πολλα απο οσα ειπατε... συγχωρεστε με
Κατ'αρχας το κειμενο ειναι πολυ παραξενο και εντελως συναισθηματικο και νομιζω οτι κρυβεται και μια ζηλια! Αναφερει μερικα καλα, και πολυ περισσοτερα κακα. Τα 'παλια', δικα μας κακα (φτωχια, ξυλο, χτυπηματα κλπ) τα αναφερει σα δειγματα 'ανωτεροτητας' ενω τα 'σημερινα' κακα (εγκληματικοτητα, ναρκωτικα κλπ) παλι ως... κακα
Μου θυμιζει το αντιστοιχο μαιλ 'γιατι μου αρεσει που ειμαι Ελληνας' που απαριθμει ολα τα 'προτερηματα' του Ελληνα χωρις ο συγγραφεας να συνειδητοποιει οτι τα μισα ειναι στην ουσια... ελλαττωματα!!
Με την ιδια λογικη ενα σημερινο παιδι θα μπορουσε να γραψει ενα παρομοιο μαιλ με επιχειρηματα οτι η εποχη του ειναι καλυτερη απο την προηγουμενη οπως '
ναι, μπορει παντου να βλεπαμε παντου συριγγες, αλλα τουλαχιστον οι δασκαλοι δε μας εδερναν με το παραμικρο'.. αντε να βρεις ακρη
Πολλοι ειπατε τις προσωπικες αναμνησεις σας λες και ειναι χαρακτηριστικα της εποχης σας (πχ φωτια στην παραλια με κιθαρες), χωρις να ξερετε αν αυτα γινονται ακομα. Ποιος σας ειπε οτι δεν γινονται;
Διασκέδαση: Θελω να σας πω οτι καλως η κακως μεγαλωσα οπως τα σημερινα παιδια. Μοναχοπαιδι (ειναι πλεον σπανιο να εχεις αδελφια), στο σπιτι (οπως υποτιθεται μεγαλωνουν τα παιδια σημερα), με τηλεοραση, κομικς και μπορει να μη ειχα Playstation ή Xbox, αλλα ολος ο ελευθερος χρονος μου περνουσε στην Αμιγκα... ουδεποτε βγηκα στη γειτονια να παιξω μπαλα και κρυφτο (η Πατησιων δεν ενδεικνυται). Επαιζα μονο στο σχολειο και σε παρτυ ενω ακομα και σημερα, στο εξοχικο ξυπναω απο τις φωνες των παιδιων της γειτονιας... και δεν εχω κατσει ποτε σε 'φωτια στην παραλια', σε αντιθεση με τα σημερινα παιδια.
Μαθήματα: Οσο για τον ελευθερο χρονο; Πιανο αρχισα απο 3η δημοτικου, και αγγλικα απο 4η, που ηταν πολυ αργα γιατι ειχα συμμαθητες μικροτερους. Μαζι με το πιανο, οταν μεγαλωσα ειχα και Θεωρια-Αρμονια της Μουσικης... Και ιδιαιτερα ειχα απο το γυμνασιο γιατι ημουν πολυ κακος μαθητης, και τα αυριανα μαθηματα μου επαιρναν ολη τη μερα.
Παιδικότητα: Αναφερατε οτι τα παιδια ειναι αναιδη, βριζουν νωρις, καπνιζουν νωρις, κι ομως, 'μαλακα' με ειπε πρωτη φορα συμμαθητης μου στο Δημοτικο, στο γυμνασιο καποια παιδια καπνιζαν και τα 'κακα παιδια' επαιρναν τσοντοπεριοδικα απο το περιπτερο ενω το βραδυ πηγαιναμε σκαστα να δουμε 'Τουτι Φρουτι'. Να πω οτι ο πατερας μου καπνισε απο 8 χρονων;; Και οι μπαμπαδες-θειοι μας απο παιδια τα ειχαν ζησει ΟΛΑ.. καπνιζαν, δουλευαν για το χαρτζιλικι, εκαναν μπουρδελοτσαρκα στη γειτονια, πηγαιναν να δουν τον Γκουσγκουνη, ακουγαν αισχρα τραγουδια του Μορρισον κλπ και δεν ειχαν παιδικη ηλικια. Μπορει σημερα να φοβομαστε Αλβανους και Πακιστανους, αλλα και τοτε υπηρχε 'ο Γύφτος', 'ο Σερβος', 'ο Εβραίος' και 'ο Αράπης'
Λεφτά: Αναφερθηκε επισης οτι τοτε δεν ειχαμε λεφτα κλπ κλπ... γιατι, τωρα εχουμε; Σημερα εχουμε ιδιες αναγκες με παλια, αλλα με πολυ λιγοτερα λεφτα... Στην εποχη μας δεν υπηρχε καταναλωτισμος; Να παρουμε δορυφορικη τηλεοραση, να παρουμε στερεοφωνικο, να παρουμε βιντεο, να παρουμε 'Αταρι', να νοικιασουμε τα επεισοδια του Χι-μαν, να παρουμε τα κουκλακια κλπ κλπ;
Κάστες: Επισης τοτε δεν ειχαμε Εμο κλπ (αν και στην Αγγλια το τρεντ των Εμο ξεκινησε απο τη δεκαετια του 80) αλλα ειχαμε Πανκ, μεταλλαδες, ροκαδες, γαβρους, βαζελους και αλλα. Ολοι οι εφηβοι θελουν να ανηκουν καπου, οχι μονο οι σημερινοι, και οι παλιες καστες δεν ηταν πιο ουσιωδεις απο τις σημερινες.. αυτος που τωρα χλευαζει τους Εμο που βαρανε τους Τρεντυ, στην ηλικια τους ηταν πανκ στα Εξαρχεια και βαρουσε τους Κολωνακιωτες
"Πακέτα": Επισης το οτι τα παιδια δεν τρωνε ξυλο και τα προσεχουμε να μη χτυπησουν ειναι δειγμα προοδου, οχι παρακμης... οσα πακετα φαγαμε εμεις, αλλα τοσα θα φανε και τα σημερινα παιδια.. Θα συμφωνησω ομως για εγκληματικοτητα και ναρκωτικα. Οκ
Επισης τα σημερινα παιδια θα ζησουν λειψυδριες, ακραια καιρικα φαινομενα, μπορει και κανενα 3ο Παγκοσμιο Πολεμο... ομως μη ξεχνατε οτι τα σημερινα παιδια ειναι ιντιγκο οποτε ειναι αλλιως :Ρ
Το κουρασα.. συγχωρεστε με για την πολυλογια
ΥΓ. Και να σας διαβεβαιωσω οτι παρ' όλο που μεγαλωσα με τα.. εμ... σημερινα δεδομενα εχω κι εγώ πολυ καλες αναμνησεις, αν και ειναι πολυ διαφορετικες απο τις 'φυσιολογικες'
Α, να προσθεσω οτι θυμαμαι κι εγω τις Κυριακατικες βολτες και τις εκδρομες μετα την Εκκλησια, και τις Κυριακατικες επισκεψεις 'στους θειους', αλλα δεν τις νοσταλγω καθολου. Ενιωθα απαισια γιατι με εβγαζαν απο τα νερα μου και την αλλη μερα ειχε σχολειο