Βία στα σημερινά βιντεοπαιχνίδια.

status

RetroAdept
Joined
11 Αύγ 2009
Μηνύματα
878
Αντιδράσεις
24
Με βάση αυτό το thread μου ήρθε η ιδέα για αυτό το θέμα.

Εσείς πιστεύετε ότι οι γονείς στα συγκεκριμένα βίντεο (έστω ότι είναι αληθινές οι αντιδράσεις τους) είναι δικαιολογημένες ή επειδή δεν έχουν παρακολουθήσει και πολλά βιντεοπαιχνίδια απλά φοβούνται αυτό το κάτι ξένο και τρομακτικό;

Σίγουρα μεγαλώσαμε κ εμείς με κάτι παιχνίδια που σίγουρα αν τα έβλεπαν την σήμερον ημέρα οι γονείς μας θα μας είχα κρεμάσει ανάποδα με το ποντίκι του υπολογιστή μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ δεν λέω ότι τα παιχνίδια γεννούν εγκληματίες, αλλά το πόσο ένας μεσήλικας, αγνώμων ως προς το τι είναι σύγχρονο gaming μπορεί εύκολα να χωνέψει τι εστί ψηφιακή βία ή αν εσείς σαν γονέας από ποια ηλικία και μετά θα αφήνατε το παιδί σας να παίξει αυτά τα βιντεοπαιχνίδια.
 
Μεγάλη συζήτηση, την άποψη μου για την οποία θα συνοψίσω στο παρακάτω:

Όχι δεν είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις. Μπορεί να μην είχα αληθοφανείς σφαγιασμούς στον Spectrum μου στο δημοτικό, αλλά 7 χρονών διάβασα την πρώτη μου ιστορία τρόμου και μέχρι τα 11 δεν είχα αφήσει ταινία του είδους που να μην νοικιάσω από το βίντεο κλαμπ, είτε είχε ζόμπι είτε κανιβάλους είτε οτιδήποτε είχε να κάνει με gore. Πολλοί φίλοι μου είχαν ανάλογη πορεία και ποτέ δεν το είδα σαν κάτι που με σημάδεψε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Ψυχολόγος δεν είμαι, αλλά η άποψη μου είναι πως αν ένα παιδί μεγαλώνει σε υγιές περιβάλλον δεν θα επηρεαστεί από τα video games ή τις ταινίες. Αν υπάρχουν άλλα θέματα, πιθανόν να επηρεαστεί. Δεν θέλω να πω μεγάλη κουβέντα αλλά δεν φαντάζομαι πως θα βάλω όριο στο παιδί μου σε αυτό το θέμα. Πιο πολύ με προβληματίζουν οι τυχόν γνωριμίες στο internet ή το cyberspace ή ό,τι θα υπάρχει τότε.
 
συμφωνώ με τον alkis21 , μια από τα ίδια και εγώ
 
Η βία είναι εγγενές χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης και το παιδί εκτίθεται σε αυτήν, σε όλες της τις μορφές, από τότε που αντιλαμβάνεται την ύπαρξη του.

Καλό είναι ο γονιός να αποφεύγει να το εκθέτει σε περισσότερη βία, μέχρι μια εύλογη ηλικία (11-12). Από εκεί και πέρα το να προσπαθεί να ελέγξει τα ερεθίσματα που λαμβάνει το παιδί του, εκτός από μάταιο, είναι και από μόνο του βίαιο. Φυσικά οι γονεϊκές συμβουλές και η νουθεσία δεν πρέπει να σταματούν ποτέ.
 
Συμφωνώ με τον Άλκη. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου βίαιο, όταν έχω νεύρα τα βγάζω σε ένα καλό ματσάκι Quake 3 ή Street Fighter :D

Άλλωστε ούτε ποτέ γούσταρα πολεμικές τέχνες, ούτε τον στρατό, ούτε γενικά να δέρνω κόσμο. Ίσα ίσα όσες φορές το επιχείρησα σε αυτόαμυνα από "μπούλιδες" τις έφαγα :p . Εγώ πιστεύω πως γενικά είναι καλό τα παιδιά και ο καθένας να εκτίθεται σε τέτοιου είδους παιχνίδια αλλά και εικόνες γενικότερα.

Δηλαδή ρε παιδιά εαν δούμε έναν άστεγο στον δρόμο να ζητάει βοήθεια θα κλείσουμε τα μάτια του παιδιού; Όχι βέβαια, όσο το νωρίτερο τα δει αυτά τόσο το καλύτερο μάλιστα κατα την γνώμη μου. Δεν πρέπει να παιδιά να ζουν σε ένα σπίτι όπου είναι Wonderland και τίποτα άλλο. Έχει γίνει ο κόσμος σήμερα υπερβολικά παιδοκεντρικός πιστεύω και φοβάται να εκτίθει τα παιδιά του σε οτιδήποτε.

By the way, γιατί δεν έχει επιλογή ΝΑΙ στην δημοσκόπηση;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Και εγώ όταν ήμουν μικρός μου άρεσαν οι ταινίες τρόμου, η βία στα παιχνίδια (όση και αν ήταν αυτή), τα βιβλία του Stephen King και ακόμα μου αρέσουν. Μεγάλωσα και δεν έγινα serial killer απ' όσο ξέρω.

Τα πάντα εξαρτώνται κατά μεγάλο ποσοστό από το οικογενειακό περιβάλλον. Σίγουρα το παιδί θα επηρεαστεί και από τις παρέες του, αλλά στο σπίτι θα μάθει τι είναι σωστό και τι όχι. Τα παιδιά μου αν και μικρά, 2 και 4 χρονών, δεν έχουν αρχίσει να παίζουν με videogames ακόμα. Απλά με παρκολουθούν και από ότι βλέπω τους αρέσει. Δεν θα τους το απαγορεύσω να παίξουν όποτε το θελήσουν. Αυτά περί parental control δεν τα πιστεύω. Όλοι ξέρουμε, πως ότι απαγορεύεται μας κάνει να θέλουμε να το δοκιμάσουμε.

Το μόνο αρνητικό στα videogames κατά την γνώμη μου, δεν είναι η βία, αλλά ο εθισμός σε αυτά. Και tetris μπορεί να παίζεις 12 ώρες που δεν είναι βίαιο, αλλά ο εγκέφαλός σου θα γίνει κυμάς και θα βλέπεις πολύχρωμα pixel για μέρες.

Απλά στα παιδιά μου θα πω παίξτε ότι θέλετε, αλλά με μέτρο.
 
f2bnp είπε:
Δηλαδή ρε παιδιά εαν δούμε έναν άστεγο στον δρόμο να ζητάει παιδιά θα κλείσουμε τα μάτια του παιδιού;
Ε ναι, αν ζητάει παιδιά μάλλον δεν θα είναι πολύ καλή εμπειρία για έναν ανήλικο...

Επίσης f2bnp εσύ δεν έχεις δικαίωμα ψήφου ακόμα στο συγκεκριμένο topic. :tease:

Να προσθέσω ότι δεν ψήφισα στο Poll γιατί διαφωνώ πλήρως με τις επιλογές... απαρτίζονται από τέσσερις απαγορεύσεις και μια απορία του τι είναι τα παιδιά. Επιλογή "ναι!" δεν παίζει; Αντιπαραβάλλω τις εξής:

  • Εννοείται
  • Μόνο αν το παιχνίδι έχει nail gun
  • Μόνο αφού του εγκαταστήσω όλα τα gore & nude mods
  • Του εξηγώ τον όρο "procedural slicing" με τα ηχεία να παίζουν Kreator σε full ένταση
  • Είμαι βουτυρομπεμπές και δεν ξέρω τι θα πει video game
 
alkis21 είπε:
Ε ναι, αν ζητάει παιδιά μάλλον δεν θα είναι πολύ καλή εμπειρία για έναν ανήλικο...
Επίσης f2bnp εσύ δεν έχεις δικαίωμα ψήφου ακόμα στο συγκεκριμένο topic. :tease:
Χαχαχαχα τώρα το είδα και το διόρθωσα ! Βασικά Άλκη ούτε εσύ έχεις δικαίωμα ψήφου εφόσον δεν έχεις παιδιά ακόμα! Άρπα την :p
 
συμφωνο με τον αλκη δεν με εβλαψε ποτε ουτε το house of the dead ουτε καποιο αλλο παιχνιδι ουτε οι ταινιες που εβλεπα τωρα αυτα που λενε οτι επηρεαζουν την ψυχοσυνθεση και λοιπα τα ιδια λεγανε και για την μεταλ μουσικη τα ιδια και για τα θριλερ δεν παει ετσι ομως δεν πιστευω ουτε προκειται να πιστεψω ποτε οτι ενα παιχνιδι μπορει να σε κανει τσαρλς μανσον και δεν θα απαγορεψω στα παιδια μου(οταν αποκτησω)να παιζουν οποια βιντεοπαιχνιδια θελουν
 
Ειμαι και εγώ υπερ στο ότι κανένα παιχνίδι δεν έκανε κάποιον να έχει βιαία συμπεριφορά ή να γίνει δολοφόνος κτλ και σίγουρα είμαι κατά των εξυπνάκηδων δημοσιογράφων και γνωστών υπόπτων στην τηλεόραση που κατηγορούν τα παιχνίδια για τη βια και τα θεωρουν υπεύθυνα για πολλά. Επειδή δεν είμαι απόλυτος σε τίποτα και πιστεύω στο παν μέτρον άριστον θα αφήνω τα παιδιά μου με μέτρο εννοείται να παίζουν με το καλό όταν θα έρθει η ώρα, θα ρίχνω και μια επίβλεψη στο πώς επιδρά στο παιδί αυτό επειδή ποτέ δεν ξέρεις. Έτσι πιστεύω σε ένα ελεγχόμενο οικογενειακό περιβάλλον και με συζήτηση με το παιδί, θα καταλάβει / διαχωρίσει ότι τα παιχνίδια είναι σε ένα φανταστικό περιβάλλον και φτιαγμένα για διασκέδαση και μόνο.
 
Υπαρχουν συνεχεια εικονες πραγματικης βιας στην τελεοραση, τα βιντεοπαιχνιδια θα επειρεασουν τα παιδια ?

Δεν νομιζω οτι επειρεαζει σε σημαντικο βαθμο η βια στα βιντεοπαιχνιδια.

Ασχετο αλλα τετοια "εφφετζιδικα" παιχνιδια πιο πολυ κανουν εντυπωση στους ασχετους (γονεις) παρα σε ψαγμενους gamers

που εχουν δει πολλα τα ματια τους και δεν τους κανει εντυπωση πια.
 
Δεν θα ήθελα να προκαλέσουν τα παιδιά μου headshots και ξεκοιλιάσματα τουλάχιστον μέχρι τα 12-13 χρόνια τους. Μετά έτσι και αλλιώς δεν τίθεται θέμα, σε μεγάλο βαθμό θα επιλέγουν μόνα τους τι θα κάνουν.

Και λέω να "προκαλέσουν" και όχι να "παρακολουθήσουν", γιατί το παιχνίδι (καλώς γενικά, σιχαίνομαι την παθητικότητα της TV) περιέχει το στοιχείο της ενεργού συμμετοχής. Αλλά με τον ρεαλισμό που διακρίνει τα σημερινά παιχνίδια, κανένας δεν ξέρει ακόμα πόσο ακριβώς επηρεάζεται ο ψυχισμός κάποιων ευαίσθητων ατόμων. Ατυχής κατά την γνώμη μου η σύγκριση με παλιότερα βίαια παιχνίδια τύπου Doom και House of the Dead γιατί εκεί είναι πανεύκολο να ξεχωρίσει ακόμα και πολύ μικρό παιδί την διαφορά του εικονικού με την πραγματικότητα, καθώς σε καμμία περίπτωση δεν αισθάνεσαι ότι αυτό που σκοτώνεις είναι κάτι παραπάνω από φιγούρα καρτούν. Αλλά αυτός ο ολοένα και αυξανόμενος ρεαλισμός σε συνδυασμό με την ενεργό συμμετοχή (ο παίκτης διαλέγει τι θα προκαλέσει και πολύ συχνά λαμβάνει και "αμοιβή" όταν αυτό είναι ιδιαίτερα βίαιο), με φοβίζει...

Αυτή θεωρώ ότι είναι και η διαφορά με την παρακολούθηση ταινίας, εκεί είσαι παθητικός και δεν το "ζεις" πραγματικά, ούτε είσαι αυτός που προκαλεί το κακό. Απλά παρακολουθείς σαν θεατής να συμβαίνει. Ο κύριος φόβος κατά την γνώμη μου είναι αν η ενεργός συμμετοχή σου σε πράξεις βίαιες μέσα από ένα ρεαλιστικό παιχνίδι, προκαλεί σταδιακά μείωση της αποστροφής προς την βία. Και αυτό δεν έχει απαντηθεί ακόμα θετικά ή αρνητικά, καθώς πραγματικά ρεαλιστικά παιχνίδια παίζουμε για ελάχιστα χρόνια. Είτε σας αρέσει, είτε όχι κύριοι, σε αυτό το κομμάτι συμμετέχουμε όλοι σε ένα "πείραμα", το αποτέλεσμα του οποίου είναι ακόμα άγνωστο.

Αν θέλετε την προσωπική μου αίσθηση, είμαι βέβαιος ότι οι ωριμότεροι εγκέφαλοι μπορούν ακόμα να ξεχωρίσουν την διαφορά ακόμα και του ρεαλιστικού παιχνιδιού από την πραγματικότητα και έχουν τις αναγκαίες "αντιστάσεις", αλλά δεν είμαι καθόλου μα καθόλου σίγουρος ότι συμβαίνει το ίδιο και με παιδιά Δημοτικού-Γυμνασίου που είναι ένα πολύ συνηθισμένο κοινό για τα βίαια παιχνίδια.

Και φυσικά, για να θίξω και την ιατρική-στατιστική πλευρά του ζητήματος, ισχυρισμοί του τύπου "και εγώ το έκανα για 30 χρόνια συνεχώς και δεν συνέβη/δεν έπαθα τίποτα" είναι τελείως άκυροι. Από τα πρώτα που μαθαίνουμε είναι ότι η ατομική εμπειρία του καθενός είναι άχρηστη γνώση όταν πας να την εφαρμόσεις σε ένα μεγάλο και όχι απόλυτα ομοιογενές σύνολο. Αν πχ μόνο 1 στους 10000 θα επηρεαστεί αρνητικά από το videogame, αυτό είναι μια συχνότητα που μόνο στατιστική ανάλυση μπορεί να στην φανερώσει, καθώς αν αρχίσεις να ρωτάς 50-100 τυχαία άτομα, το πιθανότερο είναι ότι όλοι θα σου απαντήσουν ότι δεν τους επηρεάζει. Όπως ακριβώς κάνατε και εσείς εδώ και φυσικά από την περιορισμένη (εκ των πραγμάτων...) οπτική γωνία της ατομικής εμπειρίας σας έχετε απόλυτο δίκιο. Αλλά στο μέγεθος της χώρας (περίπου 70000 γεννήσεις ετησίως αν δεν κάνω λάθος), σημαίνει 7 πιθανώς ψυχικά διαταραγμένα άτομα ετησίως. Αναρωτηθείτε λοιπόν αν πραγματικά αντέχουμε 7 πιθανούς serial killers ετησίως... :xm:

Όποια και να είναι η απάντηση πάντως, θα το μάθουμε σε 15-20 χρόνια.

Εγώ προσωπικά προτείνω όχι μεν υστερίες, αλλά λίγο προσοχή στα νεαρότερα μέλη της κοινωνίας μας, τα παιδιά πριν την εφηβεία.
 
Όλοι μεγαλώσαμε μέσα στα παιχνίδια με βία και παραμορφωμένα μούτρα αλλά βγήκαμε νορμάλ (να το πούμε πολλές φορές μπας και το πιστέψουμε:Ρ), τώρα το ότι οι αντιδράσεις στα εν λόγο βίντεο είναι υπερβολικές, κατ εμέ, πιστεύω ότι φταίει το απαίδευτο μάτι των μεγαλυτέρων.
 
Maddog είπε:
Και φυσικά, για να θίξω και την ιατρική-στατιστική πλευρά του ζητήματος, ισχυρισμοί του τύπου "και εγώ το έκανα για 30 χρόνια συνεχώς και δεν συνέβη/δεν έπαθα τίποτα" είναι τελείως άκυροι. Από τα πρώτα που μαθαίνουμε είναι ότι η ατομική εμπειρία του καθενός είναι άχρηστη γνώση όταν πας να την εφαρμόσεις σε ένα μεγάλο και όχι απόλυτα ομοιογενές σύνολο. Αν πχ μόνο 1 στους 10000 θα επηρεαστεί αρνητικά από το videogame, αυτό είναι μια συχνότητα που μόνο στατιστική ανάλυση μπορεί να στην φανερώσει, καθώς αν αρχίσεις να ρωτάς 50-100 τυχαία άτομα, το πιθανότερο είναι ότι όλοι θα σου απαντήσουν ότι δεν τους επηρεάζει. Όπως ακριβώς κάνατε και εσείς εδώ και φυσικά από την περιορισμένη (εκ των πραγμάτων...) οπτική γωνία της ατομικής εμπειρίας σας έχετε απόλυτο δίκιο. Αλλά στο μέγεθος της χώρας (περίπου 70000 γεννήσεις ετησίως αν δεν κάνω λάθος), σημαίνει 7 πιθανώς ψυχικά διαταραγμένα άτομα ετησίως. Αναρωτηθείτε λοιπόν αν πραγματικά αντέχουμε 7 πιθανούς serial killers ετησίως...
Αυτό που λες είναι σωστό. Όμως θα μου επιτρέψεις και μένα να αμφισβητώ, ή τουλάχιστον να αντιμετωπίζω με κάποιο μυστικισμό τις σχετικές στατιστικές αναλύσεις. Η ανθρώπινη προσωπικότητα είναι τόσο πολυσύνθετη που διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το κατά πόσο ένα τόσο επουσιώδες γεγονός όπως το video gaming μπορεί να αναλυθεί ως προς την επιρροή του σε αυτή και να δοθούν και σαφείς απαντήσεις. Είμαι σίγουρος πως σε κάθε serial killer ας πούμε υπήρξαν πολύ πιο καθοριστικοί παράγοντες στη ζωή του και δεν νομίζω να είχε διαφορετική κατάληξη αν αντί για FPS έπαιζε Τόμπολα.. Επίσης δεν συμφωνώ με τον παραλληλισμό σου και το σχόλιο ότι τα παιχνίδια σήμερα είναι πολύ πιο αληθοφανή από το Doom που παίζαμε παλιά, γιατί τα ίδια έλεγαν για την αληθοφάνεια πχ. του Carmaggeddon κάποτε και τα ίδια θα λένε για το πόσο παιδικά είναι τα σημερινά σε σχέση με τον αντίστοιχο βίαιο τίτλο του 2020.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Προσωπικά μιλώντας,games τύπου Manhunt πιστεύω ότι μπορούν να προξενήσουν βίαια ένστικτα σε μικρά παιδιά,συνεπώς πρέπει οπωσδήποτε να μένουν μακριά από αυτά...
 
Εγω ειμαι λιγο πιο κοντα στον Maddog σε αυτο το θεμα. Ειναι πολυ σωστο αυτο που λεει. Αλλο η εκθεση στην βια και αλλο η συμμετοχη, εστω και αν αυτη ειναι εικονικη σε ενα ομως ολο και πιο ρεαλιστικο περιβαλλον. Τα παιχνιδια εξελισσονται σε κατι παραπανω απο προκαθορισμενες πιστες με στανταρ μανιερες. Εχουμε πλεον παιχνιδια που ειναι ολοκληροι κοσμοι και ας μην ειναι ΜΜORPG. Για παραδειγμα οι τιτλοι της Rockstar Grand theft Auto και Red dead Redemption. Πλεον δεν δεσμευεσαι απο το σεναριο, παιζει ολο το background δινοντας σου την δυνατοτητα να κανεις οτιδηποτε. Ακομα και να εισαι σαδιστης ή serial killer. Ψαχνωντας καποια cheats μια μερα διαπιστωσα στα αναλογα φορουμ με ποσους τροπους καποιοι σκοτωναν τις πορνες και τους ραβινους στο GTA και μπηκα σε σκεψεις. Αντε και οι περισσοτεροι το κανουν για πλακα, φυσικα και δεν υπαρχει θεμα, ομως για φανταστειτε καποιον ο οποιος ζει και σε ενα αναλογα φορτισμενο περιβαλλον. Ειναι διαφορετικο απο τις random γριουλες του Carmageddon και ας φαινεται πιο σπλατερια και καφριλα.

Το επομενο σταδιο θα ειναι να μπει full η κινητικη τεχνολογια και πλεον οχι μονο να πατανε κουμπακια αλλα να κραδαινουν το ροπαλο που σπαει το κεφαλι. Απαγορευση δεν μπορει να υπαρξει βεβαιως. Θα φερει τα αντιθετα αποτελεσματα. Το μονο που μπορει να γινει ειναι σωστη διαπαιδαγωγιση και χρονος με τα παιδια.
 
Κατα την γνώμη μου, η βία υπάρχει παντού, στην τηλεόραση, στα βιβλία, στην μουσική - οπουδήποτε. Το γεγονός του ότι στα παιχνίδια η βία είναι διαδραστική (και όχι παθητική) ίσως τα κάνει ένα κλίκ παραπάνω "επικίνδυνα". Σήμερα δέ στην εποχή του HD, τα πράγματα είναι περισσότερο ρεαλιστικά απο ποτέ, συνεπώς το ότι διαδραματίζεται στην οθόνη - ή στην τηλεόραση - ενός νεαρού παίκτη είναι πιό ζωντανό απο ποτέ, και σαφώς δέν έχει σχέση με το Commando στον Speccy ή το Army Moves στην Amiga. Τότε μάλιστα δέν υπήρχε κάν PEGI control έτσι ? Παίζαμε αμέριμνοι και μάλιστα με την συγκατάθεση τον γονέων μας.

Εμένα προσωπικά με ενοχλεί περισσότερο η προπαγάνδα στα παιχνίδια παρά η βία, γιατί είναι πιό ύπουλο πράγμα και σαφώς προσχεδιασμένο και στοχευμένο απο πλευράς developing. Είναι μεγάλη - και πιθανώς διαφορετική - κουβέντα, εν ολίγοις όμως, τίτλοι όπως το Americas Army ή το πρώτο Soldier of Fortune ξεκάθαρα προάγουν φιλοαμερικανικά αισθήματα, ρατσισμό και μίσος. Είναι διαφορετικό πράγμα να σκοτώνεις τέρατα στο δάσος απο ρώσους, αφγανούς και σέρβους σε εμπόλεμη ζώνη. Κάποτε είχα στείλει ένα γράμμα στο PC Master σχετικά με τα φιλοπολεμικά παιχνίδια, και ειδικότερα εν μέσω πολέμου (Ιράκ) και είχα σχολιάσει ένα εξώφυλλο με τανκ, όπου είχε τεράστια επιγραφή "εισβολή" - κάπως έτσι. Δέν δημοσιέυτηκε ποτέ.

Δέν είναι φυσικά μόνο ο πόλεμος η βία, όμως επειδή ο πόλεμος είναι αληθινός δυστυχώς, εγώ εκεί επικεντρώνω την προσοχή μου. Μαστιζόμαστε απο πολεμοκαπηλία στο gaming και δυστυχώς η εποχή που στις νέες κυκλοφορίες βρίσκαμε Wizzball και arkanoid (που λέει ο λόγος τώρα) έφυγε
 
joe είπε:
Εγω ειμαι λιγο πιο κοντα στον Maddog σε αυτο το θεμα. Ειναι πολυ σωστο αυτο που λεει. Αλλο η εκθεση στην βια και αλλο η συμμετοχη, εστω και αν αυτη ειναι εικονικη σε ενα ομως ολο και πιο ρεαλιστικο περιβαλλον.
Το να πατάς κουμπάκια με συγκεκριμένο ρυθμό ΔΕΝ συνιστά συμμετοχή στη βία. Παρακολούθηση είναι κι αυτό όπως ακριβώς η τηλεόραση. Ως έφηβος ήμουν αρκετά ανήσυχος ώστε να έχω παίξει αναρίθμητες φορές ξύλο, ειδικά στη διάρκεια σπορ, αυτό ήταν συμμετοχή στην βία που τα περισσότερα σημερινά onlineόπαιδα δεν την ζουν.
 
Πίσω
Μπλουζα