Βίπερ Νόρα, Άρλεκιν κι άλλες ρεαλιστικές, καθημερινές ιστορίες αγάπης!

retrofan

RetroMasteR
Joined
14 Δεκ 2009
Μηνύματα
1.204
Αντιδράσεις
339
Ποιο κοριτσάκι άραγε δεν έχει περάσει στην παιδική ή εφηβική ηλικία του (και παραπέρα ενίοτε ;) ) από τη φάση "Άρλεκιν";

Ιστορικά, το είδος εμφανίζεται στην Αγγλία, τη δεκαετία του 1930, από τον εκδοτικό οίκο Mills and Boon. Πρόκειται για μικρά, ευπώλητα βιβλιαράκια, που τα βρίσκεις μέχρι και στα παντοπωλεία της εποχής, μιλάνε για ιστορίες αγάπης με ευτυχές τέλος αλλά έχουν ακόμα σκληρό εξώφυλλο. Η επιτυχία είναι άμεση και τεράστια.

Τη δεκαετία του 1950, οι Εγγλέζοι αποφασίζουν να αξιοποιήσουν αυτό το μικρό εμπορικό θαύμα που έχουν στα χέρια τους με το να του δώσουν μαλακό εξώφυλλο, να κάνουν πιο μαζική την πώλησή του (σούπερ μάρκετ και σταθμοί τραίνων ή λεωφορείων μπαίνουν στο πρόγραμμα) και ν' ανοιχτούν στην άλλη μεριά του ωκεανού. Βρίσκουν μια καναδέζικη εταιρεία, την Harlequin και της αναθέτουν τη διανομή στη Βόρεια Αμερική.

Το εισπρακτικό μπαμ που ακολουθεί είναι πέραν κάθε προσδοκίας. Τα βιβλία μεταφράζονται σε όλες σχεδόν τις γνωστές γλώσσες, οι ιστορίες εγκαταλείπουν το αυστηρώς αγγλικό τοπίο κι αποκτούν Αμερικανούς ήρωες και ηρωίδες, οι δυο εκδοτικοί οίκοι συγχωνεύονται, απορροφούν στην πορεία εφήμερους ανταγωνιστές (π.χ. Silhouette) και οι ιστορίες αγάπης σε συσκευασία τσέπης είναι πλέον ένας εκδοτικός θεσμός, με εκατομμύρια πωλήσεις και πολλές κατηγορίες (υπάρχουν πλέον ρομάντζα ιστορικά, επιστημονικής φαντασίας, με χριστιανικά μηνύματα για τους new born americans, ερωτικά με περιγραφές που αγγίζουν τα όρια της πορνογραφίας, μέχρι και με πρωταγωνιστές βρυκόλακες).

Στην Ελλάδα τώρα, τα περιοδικά τύπου "Ρομάντζο", "Θησαυρός", "Μπουκέτο" και συναφή έκαναν το γυναικείο κοινό να ονειρεύεται με ιστορίες αγάπης σε συνέχειες την εποχή περίπου που ξεκινούσε το ρεύμα και στην Αγγλία, δηλαδή τα χρόνια πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ιωάννα Μπουκουβάλα - Αναγνώστου και οι υπόλοιπες "γυναικείες" συγγραφείς κράτησαν τα σκήπτρα μέχρι τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1970, οπότε ο εκδοτικός οίκος "Πάπυρος" έφερε στην Ελλάδα τα πρώτα μεταφρασμένα βιβλιαράκια. Τα ενέταξε στα "ΒΙβλία ΠΕΡιπτέρου" του και τα Βίπερ Νόρα είδαν το φως :) .

Το 1979 η Harlequin αποφασίζει ν' ασχοληθεί και με την περιορισμένη αγορά μας. Γεννιέται η Άρλεκιν Ελλάς και τα Βίπερ Νόρα, αφού αντιστέκονται λίγο ακόμα, αποχωρούν από το εκδοτικό τοπίο.

Η δική μου ενασχόληση ξεκίνησε κάπου στα 10 μου, σκαλίζοντας τα ντουλάπια της θείας μου. Ήταν τα πρώτα Βίπερ Νόρα που διάβασα. Συνέχισα ν' αγοράζω μανιωδώς (από τα περίπτερα, από τα ψιλικατζίδικα, από το Ίντερνετ) μέχρι τα 29, οπότε εγκατέλειψα το άθλημα, διαλέγοντας το τελευταίο Άρλεκιν Desire σ' έναν σταθμό ΚΤΕΛ, όπου περίμενα το λεωφορείο για μια μακριά και βαρετή διαδρομή. Κατάλαβα ότι είχα ενηλικιωθεί :p όταν, τελειώνοντας το βιβλιαράκι, ένιωθα να βαριέμαι ακόμα περισσότερο...

Η γεμάτη αποθηκούλα του πατρικού μου (και τα καμιά εικοσαριά "αγαπημένα") που με συνόδεψαν στο δικό μου, με κάνει να δηλώνω ευθαρσώς "αρλεκινολόγος - βιπερνορολόγος" και να έχω καταλήξει στην εξής κατηγοριοποίηση:

1. Α΄γενιά: Τα Βίπερ Νόρα. Με ολόδικά τους χαρακτηριστικά. Αποκλειστικά Αγγλίδες ηρωίδες (και ήρωες αν και, που και που, ξεφεύγει και κανένας Ιταλός ή Γάλλος, απαραίτητα ευγενής με πύργο :D ) έστω κι αν η ιστορία διαδραματίζεται εκτός Αγγλίας (συνήθως όμως σε παλιές αγγλικές αποικίες ή dominions, π.χ. Νότια Αφρική, Ροδεσία, Ινδία, Νέα Ζηλανδία κλπ.) Αυτή είναι νεαρή (βαριά 25), παρθένα (απαραίτητο αυτό :p ), ηθική και φτωχή (έστω κατεστραμμένη οικονομικά). Αν έχει κάποιο επάγγελμα, είναι γραμματέας - δασκάλα - γκουβερνάντα - νοσοκόμα (καταλαβαίνετε λοιπόν την χαρά μου όταν πέτυχα την πρώτη γιατρίνα :cool: , το βιβλιαράκι ανήκει στα 20 "αγαπημένα" που μεταφέρθηκαν στο πατρικό :p ). Αυτός είναι μεγαλύτερός της, πλούσιος (από γεννησιμιού του ή αυτοδημιούργητος), έμπειρος και ταλαιπωρημένος (συνήθως από την αδίστακτη και σατανική πρώην του). Η ιστορία ξεκινάει πάντοτε με παρεξήγηση (είπαμε, ο ήρωας είναι πληγωμένος και δεν μπορεί να εμπιστευτεί τις γυναίκες), η κακιά πρώην ή κάποια εξίσου κακιά ανταγωνίστρια κάνει την εμφάνισή της αλλά οι μηχανορραφίες αποκαλύπτονται, το ζευγάρι ενώνεται, παντρεύεται και ζει αυτό καλά κι εμείς καλύτερα :D . Οι "σκηνές" δεν πάνε πέρα από το φιλί, συνήθως παθιασμένο σε θύελλα, κεραυνούς, ανέμους και άλλα στοιχεία της φύσης που ξεσαλλώνουν :p . Τα υπόλοιπα υποννοούνται στις τελευταίες σελίδες :flower: . Το προγαμιαίο σεξ, απλώς δεν υπάρχει. Αγαπημένο κλισέ αυτής της περιόδου ο εκβιασμός - εξαναγκασμός. Αυτή δεν θέλει αλλά αυτός την υποχρεώνει να τον παντρευτεί ή να παραστήσει την αρραβωνιαστικιά του ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων γιατί έχει βγάλει από την φυλακή τον αδελφό της, ξελασπώσει οικονομικά τον πατέρα της, πληρώσει για την εγχείριση του δεκάχρονου ανιψιού της κλπ. :cool: .

2. Β΄ γενιά: Τα Άρλεκιν της δεκαετίας του 80΄ και της γυναικείας χειραφέτησης :) . Υποδεχτείτε τους Αμερικάνους (και όχι μόνο) ήρωες παρακαλώ :) . Κάου μπόηδες έχουν την τιμητική τους, Έλληνες εφοπλιστές, Άραβες σεϊχηδες κι άλλοι σκληροί μεσογειακοί τύποι κάνουν την εμφάνισή τους και οι ηρωϊδες μεγαλώνουν ηλικιακά καμιά πενταετία (οι τριαντάρες μπαίνουν επιτέλους στο παιχνίδι :cool: ), αποκτούν τσαμπουκά κι επάγγελμα. Είναι πλέον δικηγορίνες, χρηματίστριες, γιατρίνες, γεωλόγοι, ενδεχομένως πιο πλούσιες από τον ήρωα και δικαιούνται να έχουν περιορισμένο ερωτικό παρελθόν :D (όχι πως η παρθενία εξαφανίζεται εντελώς :p ). Εξακολουθούν όμως να υποτάσσονται τελικά στον μεγαλύτερο τσαμπουκά του πρωταγωνιστή και βέβαια να βαριαναστενάζουν κάτω από την μεγαλύτερη εμπειρία του #) . Οι διάλογοι χάνουν ίσως από τον ρομαντισμό τους αλλά αποκτούν χιούμορ, το ζευγάρι διασκεδάζει κιόλας εκτός από το να βασανίζεται και το σεξ προσφέρεται πριν από τον γάμο, ατουλάχιστον δυο ή τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ιστορίας, με λιγότερο "λυρική" περιγραφή :flower: .

3. Γ΄γενιά: Από τη δεκαετία του 90΄και πέρα τα πάντα χωράνε :D . Γυναίκες μεγαλύτερες με μικρότερους άντρες, διαζύγια, παιδιά, τρεις και δεκατρείς και εικοσιτρείς προηγούμενοι εραστές :cool: . Η συνταγή του ρομάντζου αποκτά τόσες εκδοχές που το είδος χωρίζεται. Εμφανίζονται τα "Κλασσικά" Άρλεκιν (ιστορικά), τα "Χρυσά" Άρλεκιν (πιο γκλαμουράτα), τα Άρλεκιν "Desire" (πιο τολμηρά) και διάφορες άλλες κατηγορίες ανάλογα με το επάγγελμα των ηρώων (θυμάμαι μια σειρά για γιατρούς), τις χώρες που εξελίσσονται κλπ. Από την περίοδο αυτή κρατάω τα Άρλεκιν "εποχής". Συνήθιζα να τα παραγγέλνω από το Ίντερνετ και να τα διαβάζω στο πρωτότυπο. Παραδόξως, πλήρως τεκμηριωμένα ιστορικώς (μπόλικοι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να πάρουν μαθήματα για το τι σημαίνει έρευνα γύρω κάποιο θέμα από τις κυρίες συγγραφείς ροζ λογοτεχνίας :xm: ). Οι περίοδοι βέβαια είναι συγκεκριμένες. Κάργα αγγλική ιστορία (από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο μέχρι τη βασίλισσα Βικτωρία), με ιδιαίτερη προτίμηση στις αρχές του 19ου αιώνα (το είδος Regency, φόρος τιμής στην Τζέην Ώστεν) και στη βικτωριανή εποχή (λόγω πουριτανισμού των ηθών που έρχεται σε αντίθεση με το φλογερό ταμπεραμέντο των ηρώων #) ). Ακολουθεί η αμερικάνικη ιστορία (κυρίως αποίκιση του Φαρ Ουέστ και Νότος πριν τον εμφύλιο). Το αν μπόρεσα να ξεδιαλύνω τις μπερδεμένες σχέσεις Αγγλίας - Σκωτίας, στις ιστορίες των Αγγλίδων που απαγάγονταν ή στέλνονταν σε γάμους πολιτικού συμφέροντος με Highlanders το χρωστάω :p . Η ιστορική βέβαια ακρίβεια χάνεται εντελώς στο ψυχολογικό κομμάτι του πράγματος. Γιατί, παρόλο που η παρθενία αναγκαστικά επιστρέφει λόγω εποχής (αν και δεν λείπουν οι νεαρές χήρες), οι γυναίκες είναι απίστευτα δυναμικές και οι άντρες ανέλπιστα ανοιχτόμυαλοι. Το σεξ πάλι άφθονο #) #), χωρίς καμιά πρωταγωνίστρια να σοκάρεται από την γκάμα των σεξουαλικών πρακτικών και πρωτοβουλιών του παρτενέρ της και κανένας πρωταγωνιστής να αισθάνεται ότι θίγεται η ανδρική του υπόσταση από την ένθερμη ανταπόκριση της καλής του :p :p. Πλήρης και εντελώς σύγχρονη εξίσωση των φύλων :cool: .

Έχω αγαπημένα κι από τις τρεις περιόδους και δεν αισθάνομαι καμία ντροπή να δηλώσω ότι ανάμεσα σ' αυτά τα μικρά βιβλιαράκια, παρά το περιορισμένο του θέματος και της έκτασής τους, βρήκα πραγματικά διαμαντάκια, με ταλαντούχο γράψιμο, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και υπέροχες μεταφράσεις (κυρίως στην εποχή των Βίπερ Νόρα όπου μετέφραζε, ανάμεσα σε άλλους, και η αξέχαστη Τασσώ Καββαδία). Με συντρόφεψαν σε βαρετές και δύσκολες περιόδους της ζωής μου (εξεταστικές, προσωπικά ζόρια, βαρεμάρα σε οικογενειακές διακοπές :p ) και ένιωσα την αλήθεια του διαφημιστικού σλόγκαν "Μ' ένα Άρλεκιν ξεχνιέσαι":)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
διδακτορικη η μελέτη, θα επανέρθω..

ειχαν και κάτι τίτλους, ''δεσμώτες του πάθους'', για ''όλα φταιει ο μπάτλερ'', με πολύ ..ρεζουμέ!!

υπάρχουν και τα silk!
 
Εξαιρετική δουλειά μπράβο Retrofan! Αριάδνη τι ειναι τα silk? Εγώ δεν ημουν μεγάλη φαν αλλά διάβασα και εγώ κάμποσα. Τα αγαπημένα μου ειναι τα πρώτα με την αθώα ηρωίδα και τον ηρωα με το ᾽θεληματικό πηγούνι᾽ και τα ᾽ σκοτεινά μάτια που καινε σαν φωτιά᾽. (ή λάμπουν σαν κάρβουνα). Επίσης τα πρώτα ειχαν και ωραία,ρετρό εξώφυλλα τα τωρινά Mills and Boon είναι σαφώς πιο ξενέρωτα με φωτογραφίες αντί για ζωγραφιστά εξώφυλλα και λιγότερο trashy αισθητική. Απο τα ιστορικά εδώ στην Αγγλία υπάρχει ένα υπο είδος Μεσαιωνικών, Ελισαβετιανών και εποχής Τυδώρ με ηρωιδα κυρία των τιμών / φτωχή χωρική ή υπηρέτρια / ανιψια-κορη-αδερφή μικροευγενή και ηρωα πειρατή που δουλεύει για την Αγγλία ( δηλ. κλέβει Ισπανικά και Γαλλικά πλοία και δινει ποσοστά στο κράτος) / κολλητό του βασιλιά πολιτικάντη (ο Ερρικος ο 8ος φιγουράρει συχνά λογω φλογερου ταπεραμέντου) / φιλο και συνεργάτη του Μαρλοου ή του Σαιξσπηρ (για τις πιο κουλτουριάρες) / αρχιτέκτονα καθεδρικών ή τροβαδούρο (για τις έχουσες εικαστικές ανησυχίες). Πλέον μάλιστα αυτά τα τελευταία έχουν εξελιχτεί σε κανονικά μυθιστορήματα με αξιώσεις (τρομάρα τους).

Δεν θυμάμαι τίτλους απο τα ιδια τα Αρλεκιν ή τα Νορα. Αυτά που μου έμειναν αξέχαστα ήταν δυο έργα με αναφορές σε Αρλεκιν αλλά αξιώσεις κανονικών έργων απο κανονικους εκδοτικους οικους, το Chances της Τζάκι Κολλινς (αδερφης της Τζοαν) και το υπέροχο 'Η Κοιλάδα με τις κούκλες᾽ της Ζακλιν Σουζαν που πλέον έχει εξιλεωθεί στην συλλογική μνήμη (και σε ταινια!). Ειδικά της Τζάκι Κολλινς έχω διαβάσει πάρα πολλά.

Επισης Μπάρμπαρα Κάρτλαντ κλασσική του ειδους. Που να φανταστώ η πως κυρια Μπάρμπαρα ηταν μια γιαγιά ντυμένη στα ροζ, σε ροζ σπιτι και περιτρυγυρισμένη απο ασπρα μεν με ροζ φιογκους δε κανις;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Domenica είπε:
Εξαιρετική δουλειά μπράβο Αριάδνη!
καλη μου Κυριακή η δουλεια, το εξαιρετικό πόνημα ειναι της ρετροφαν, δεν κάνει να πάρω τα ευσημα εγώ , δεν έκανα τιποτα!! εχει κάνει όντως εξαιρετική δουλειά η φίλη μας!! πάντως οι λαιδη και οι κυριες των τιμών έπαιζαν!!
 
Καλη μου ειχα την μικρη εδω, και δεν ειδα καλά το ποστ! Μπραβο retrofan και ευχαριστούμε για την εκπληκτικη δουλεια! Αριάδνη αναμένουμε και τις δικές σου αποψεις επι του θεματος με αγωνια!
 
Και για του λόγου το αληθές κυρίες μου, ιδού τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα (αχ, να μην ξέρω ν' αναρτήσω φωτογραφίες από τα εξώφυλλα :( , υπόσχομαι να το προσθέσω κάποια στιγμή):

Γενιά Α΄: Βίπερ Νόρα, έτος έκδοσης 1975 (1972 στην Αγγλία), τίτλος "Παράξενο ταξίδι".

Εκείνος: Ο Λη Γκάρετ, πλοίαρχος σε φαλαινοθηρικό και μέτοχος σε εφοπλιστική εταιρεία, ετών 36;)

Εκείνη: Η Τρέισι Ρέντφερν, γιατρός στο φαλαινοθηρικό, ετών 25:p

Η παρεξήγηση: Αυτόν τον έχει εγκαταλείψει η αρραβωνιαστικιά του, κλέβοντας και τον τραπεζικό του λογαριασμό. Έκτοτε μισεί όλες τις γυναίκες.

Ο τόπος: Βαθύς ωκεανός με λίγη Αγγλία και λίγη Νότια Αφρική.

Το ζουμί: Ένα φιλί :eek: . Αν πιστεύετε σε Θεό δηλαδή :cool:

Γενιά Β΄: Άρλεκιν Bianca, έτος έκδοσης 1991 (1990 στην Αμερική), τίτλος "Ακατανίκητος πειρασμός"

Εκείνος: Ο Φίλιπ Χάντερ, πρώην πεζοναύτης, πρώην CIA, νυν υπεύθυνος ασφαλείας σε πετρελαϊκή εταιρεία, Ινδιάνος Απάτσι #) , ετών 37.

Εκείνη: Η Τζένιφερ Μάριστ, γεωλόγος στην εταιρεία, ετών 28.

Η κόντρα: Αυτός δεν εμπιστεύεται τις λευκές γυναίκες γιατί η λευκή μητέρα του τον έχει εγκαταλείψει. Εκείνη είναι και λευκή, είναι και ξανθιά, βράστα δηλαδή :p

Ο τόπος: Αριζόνα, έρημος, κάκτοι και ινδιάνικοι καταυλισμοί.

Το ζουμί: Τρεις σκηνούλες με όλα τα συνοδευτικά τους #) #). Not bad ...

Γενιά Γ΄: Άρλεκιν Desire, έτος έκδοσης 1997 (1996 στην Αμερική), τίτλος "Μαγική νύχτα"

Εκείνος: Ο Μαξ Έλιοτ, καθηγητής φυσικής στο πανεπιστήμιο, ετών 35.

Εκείνη: Η Ιβ Βον, καθηγήτρια ψυχολογίας - σεξολογίας :p στο πανεπιστήμιο, ετών 33.

Το στόρι: Τίποτα το φοβερό. Γνωρίζονται, συμπαθιούνται, συζητάνε, καταλήγουν.

Ο τόπος: Κεντρικό Οχάιο, πανεπιστημιούπολη.

Το ζουμί: Κάμα Σούτρα :p :p

Για τα ιστορικά ένα έχω να πω και μετά θα σιωπήσω :p

Το saga της Σκάι Ο Μάλει από την κυρία Bertrice Small. Έξι άντρες παντρεύτηκε κι έθαψε η Ιρλανδέζα κορασίδα Σκάι :eek: , οκτώ παιδιά αράδιασε, σε δυο χαρέμια βρέθηκε, οι περιπέτειές της δεν έχουν τελειωμό!!!! Βάλε και γιους, κόρες, νύφες, εγγόνια, δισέγγονα στις δικές τους ιστορίες ... Πρόσθεσε και ό,τι έχει κάνει ή έστω έχει φανταστεί (πολλές φορές ούτε καν φανταστεί :p ) ο μέσος άνθρωπος στο σεξ ...

Πάντως, αν το κοριτσάκι σας έχει επαναληπτικό στην αγγλική ιστορία από το 1550 έως το 1700 και δεν λέει να στρωθεί στο διάβασμα, τα βιβλία του saga είναι μια εγγυημένη λύση που δεν λέει να απορρίψετε χωρίς σκέψη :cool:

Στον αντίποδα ακριβώς η ροζ γιαγιά Μπάρμπαρα Κάρτλαντ που λέει και η Δομινίκη :)


Τι να γράψει κανείς γι' αυτή την τεράστια μορφή που εξέδιδε δέκα - δέκα τα βιβλία και είχε δηλώσει ότι θεωρεί πως το να περιγράφεις σεξ πριν από τον γάμο περνάει λάθος μηνύματα στη νεολαία; :p

Μόνο αυτό: Μια από τις φανατικές αναγνώστριές της ήταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα ... Και πήγε η δόλια εξοπλισμένη με τα ροζουλιά βιβλιαράκια της Μπάρμπαρα να τα βγάλει πέρα με τον Κάρολο, το Μπάκιγχαμ και την Καμίλα :cool:
 
Οι φιλες μου θυμαμαι οτι τρελαινονταν για το συγκεκριμενο ειδος βιβλιων, αλλα εμενα με αφηναν αδιαφορη.

Μια μερα ομως αγορασα απο περιεργεια μια Νορα και τη διαβασα. Ο τιτλος, μου εμεινε μεχρι σημερα στο μυαλο: Παρε την καρδια μου.

Ενταξει, την εζησα κι αυτη την εμπειρια για μια και μοναδικη φορα στη ζωη μου. Την αλλη μερα φυσικα, συνεχισα με Αγκαθα Κριστι. :D

(Το Ευχαριστω, retrofan, στο εβαλα για την εξαιρετικη σου παρουσιαση. Μην παει ο νους σου αλλου! :D :D )
 
bambinella 100 είπε:
Το Ευχαριστω, retrofan, στο εβαλα για την εξαιρετικη σου παρουσιαση. Μην παει ο νους σου αλλου! :D :D
Μόνο για την παρουσίαση; :(

Ούτε καν για τον Απάτσι, πεζοναύτη, ετών 37; :p :p

Σκληρή ... :cool:
 
Εγώ τα Αρλεκιν τα επιασα τυχαια και κατα λάθος και μεγάλη ετών 19. Στο σπιτι που νοικιαζα μεταξυ εξωτερικου μπάνιου και πλυσταριου υπηρχε χωμενη βιβλιοθηκη με εντελώς pulp εργα (τα απαντα του θεικου Τζεημς Τσειζ, Αρλεκιν και Νορα, αστυνομικα και καουμποικα) και η ιδιοκτητρια μου τα χαρισε (μαλλον ειχε τυψεις για την ΔΕΗ που ηταν στο ονομα της και με εκλεβε φανερά). Ειχαν ομως προηγηθει απο ερωτικη λογοτεχνια τα απαντα των Ντε Σαντ,Φον Μαζοχ, Απολινερ και Μπαταιγ καθως και απειρα ερωτικα κομικς (Βαλεντινα, Μαναρα, Ντρουνα)-υποσχομαι συντομα θρεντ με τα λογοκριμμενα- τι να πουν τα καημένα τα Αρλεκιν;Κυριως βαρεθηκα αν κα τα κλισε ειχαν πλακα. Ενας αλλος λογος ειναι πως ολοι θεωρουσαν τα sci fi ιδιου επιπεδου και ειπα να δω αν εχουν δικιο (δεν έχουν!).

retrofan αναμενουμε με αγωνια τα εξώφυλλα! εχεις ηθικη υποχρεωση!
 
Ε όχι βρε Δομινίκη!!!!

Από την "Ζυστίν" και την "Ζυλιέτ" στους ήρωες με τα θεληματικά πηγούνια :p :p:p

Η α-να-πο-δη πορεία μιας αναγνώστριας :D

Ήθελα να 'ξερα πού τα ξετρύπωνες και τα διάβαζες όλα αυτά ;)

Και καλά ... Ο Απολινέρ κι ο Μπατάιγ, πάει στο καλό τους, έχουν ελληνικές εκδόσεις από την δεκαετία του 70΄κι ίσως και πιο πριν.

Τον Σαντ και τον φον Μαζόχ που ολόκληρη την δεκαετία του 80΄προσπαθούσαν να τους εκδώσουν, μονίμως τους το απαγόρευαν δικαστικές αποφάσεις και κάπου στη δεκαετία του 90΄τα κατάφεραν, πού στο καλό τους πέτυχες; :D

Αν υποψιαστώ ότι ένα κοριτσάκι στην εφηβεία του μπήκε σ' επαρχιακό βιβλιοπωλείο (και αθηναϊκό εδώ που τα λέμε, το ίδιο κάνει :p ) και είπε: "Καλημέρα σας, έμαθα ότι μόλις εκδόθηκαν στην Ελλάδα οι "120 μέρες στα Σόδομα". Θα μπορούσα να έχω ένα αντίτυπο, παρακαλώ;" ... :p :p

Α ρε Δομινίκη! Κι εγώ κρυβόμουν από τον περιπτερά όταν ψαχούλευα τα μεταχειρισμένα άρλεκιν που διέθετε προς πώληση σε κάτι στοίβες, πάνω στο πεζοδρόμιο ;)
 
Domenica είπε:
Εξαιρετική δουλειά μπράβο Retrofan! Αριάδνη τι ειναι τα silk?
ειναι σαν τα desire, καλά ακουγονται σαν μάρκα τσιγάρου, το ξερω! τι είναι ακριβως, μάλλον ειδος αρλεκιν με καποια συνέχεια πχ τα χρονικα της λιμνης εχει αυτοτελεις ιστοριες, καλοκαιρι στην λίμνη, χιονι στην λίμνη. απανεμο λιμάνι κτλ, ολα εχουν να κανουν με την συγκεκριμένη λίμνη αλλά θα το ψαξω πάλι!

μετά υπάρχει σειρά silk χαμένα όνειρα..
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αυτό με τις πολλές ιστορίες γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα είναι κλασικό εκδοτικό κόλπο που ξεκίνησε από τα ρομάντζα και τώρα έχει επεκταθεί σε διάφορα άλλα saga (twilight ας πούμε).

Πρώτα όμως η ροζ λογοτεχνία βρήκε ότι "καπαρώνεις" το αναγνωστικό σου κοινό με το να του παρουσιάσεις 4 αδέλφια ή 3 φίλες ή 5 παιδιά που κάναν διακοπές μαζί, να γράψεις την πρώτη ιστορία, να εμφανίσεις ως δευτεραγωνιστές τους υπόλοιπους και ν' ακολουθούν τα δικά τους ρομάντζα.

Η διαφορά με τα λοιπά saga είναι ότι δεν συνεχίζεται η ίδια ιστορία αλλά η πλοκή και οι βασικοί ήρωες αλλάζουν. Συνήθως βέβαια υπάρχει μια χρονική σειρά (π.χ. στο δεύτερο βιβλίο κάνουν γκεστ εμφάνιση οι παντρεμένοι πλέον ήρωες του πρώτου).

Καλό κόλπο αν και καμιά φορά, από τη βιασύνη να δώσουν στοιχεία για τους πάντες σ' ένα βιβλιαράκι, αδυνάτιζε η κεντρική ιστορία. Ήταν που ήταν από μόνη της ο "Πόλεμος κι Ειρήνη" ερχόταν κι έδενε :p :p:p
 
Για το θεμα ᾽απαγορευμενα᾽ θα ανοιξω θρεντ εν καιρώ πάντως στα τελη 80ς κυκλοφορουσαν κανονικά και τα έβρισκες (δεν τα αγοραζα βέβαια, έψαχνα σε βιβλιοθηκες μεγαλυτερων και ως γνωστον όποιος ψάχνει βρίσκει!). Οσον τωρα αφορά τα Αρλεκιν ή τα Mills&Boon για εδώ εκτός απο τις ιστοριες σε συνέχειες στα ιστορικά έπαιζε (και παιζει) πολύ ο δευτερος παγκοσμιος πόλεμος διότι στην Αγγλια ολες σχεδόν οι γυναικες απελευθερώθηκαν και απεκτησαν επάγγελμα για χαρη της πατριδας (σε εργοστάσια, νοσοκομες, σερβιτόρες και τραγουδιστριες σε μαγαζια με πελάτες στρατευμένα παλικάρια ή το αγαπημένο μου έσπαγαν κωδικούς για τις μυστικές υπηρεσιες). Επισης αν και υπηρχε δελτιο στο φαγητο και βομβαρδισμοι και δεν ειχαν διάφορα βασικά π.χ. ναυλον καλτσον, δεν πέρασαν τις φρικες τις δικές μας ουτε φυσικά ακολουθησε η κολαση του εμφυλίου οποταν να οι άπειρες ευκαιριες για άπειρα ευτυχή ρομάντζα! Πάντως εγώ απο τα λιγα που εχω διαβάσει προτιμώ τα κλασσικά, τα πρωτα με τα σουπερ εξωφυλλα, με εκεινον εμπειρο και με γκριζους κρόταφους και πετυχημενο και εκεινη με επάγγελμα ταπεινο, σεμνη και χαριτωμένη. (η πρωταγωνιστρια ειναι παντα απλά ᾽χαριτωμένη᾽ και οχι θεά ρολος που πάει στη κακιά αντιζηλο). Πλέον πάντως τα μισά και πλεον της κανονικης λογοτεχνιας άνετα θα μπορουσαν να θεωρηθουν 'Αρλεκιν᾽ απλά έχουν καλυτερες εκδοσεις.

Οσον αφορά την ωραία βιβλιοθηκουλα που βρηκα η τυχη της ηταν ομοια με τα επιστημονικης φαντασιας και διάφορα άλλα καλτ. Οταν λιγο αργοτερα συναντησε τον καλό μου πήρε το δρομο για το Μοναστηράκι διότι όπως και το κάνεις το ᾽Πληγωμένη καρδιά᾽ δυσκολευεται να συμβιώσει με τον Προυστ. (οτι σωθηκε απο την μαμά το αποτελειωσε το έτερον ημισυ, οσον αφορά τα Αρλεκιν τα κλαιω για τα εξωφυλλα)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Να και οι φωτογραφίες που υποσχέθηκα :)

1. Βίπερ Νόρα Α΄ Γενιά

P5290893.jpg

Εξώφυλλο 1975, σεμνό, για μένα ωραία γραφιστική δουλειά, δραχμές 17:p

Άλλο ομορφότερο δείγμα του 1977

P5290892.jpg

Σώζεται ακόμα το αυτοκολλητάκι με την τιμή του "μεταχειρισμένου". 120 δραχμές :)

2. Άρλεκιν Β΄γενιά

P5290894.jpg

Το εξώφυλλο αποκτά πιο "φωτογραφικό" χαρακτήρα. Έτος 1991. Δραχμές 300.

3. Άρλεκιν Γ΄γενιά

P5290895.jpg

Κι όσο πάνε και γίνονται λιγότερο όμορφα (κατά την ταπεινή μου γνώμη :) )

1997, δραχμές 550.
 
Ευχαριστώ! Τα πρωτα ειναι πραγματικά υπέροχα! Ειμαι απληστη αλλά αν έχεις και άλλα θα ηθελα να τα δώ! Και ποσο αθώα ε; Αναρωτιέμαι αν υπήρξε κάτι παρόμοιο με Έλληνες συγγραφεις; Γνωριζει κανεις κάτι; Ρωτάω γιατί θυμάμαι αμυδρά κάτι pulp βιβλιαράκια απο Ελληνες συγγραφεις με ερωτικές ιστορίες να κυκλοφορούν στο σπιτι αλλά ισως να κάνω λάθος. Πάντως θυμάμαι λιγο που τα ειχα κοιτάξει ηταν αντιγραφη των κλασσικών και διαδραματιζοντουσαν στην Αθηνα. Ισως να μην θυμάμαι καλά και να τα μπερδεύω νομιζω πως τα έδιναν με περιοδικά τέλη 80ς-αρχες 90ς. Πλέον ξέρω πως υπάρχουν αρκετά αν και πλεον εκδιδονται απο γνωστους εκδοτικους οικους.

Και η υπερτατη ρετρο σκηνη

Καλοκαιρι και νωρις το απογευμα. Παιζει τηλεοραση ή ράδιο (κατα προτιμηση το δευτερο προγραμμα) χαμηλά όμως διοτι ολοι κοιμουνται. Στο μπαλκονι βρίσκεται μαμά / θεία / ξαδέρφη, με τζην φουστα και σαγιονάρα, τα ποδια με νυχάκια κοκκινα απλωμένα στα κάγκελα και διαβάζει κάτι τυπου Αρλεκιν. Η δικιά μου μαμά ντρεπονταν να τα διαβάζει φανερά και τα διάβαζε κρυφά μέσα στην Φρανσουαζ Σαγκάν! Τα καινουργια πάντως ειναι απενοχοποιημένα ειδικά αυτά που δεν ειναι Mills&Boon αν και θα μπορουσαν κάλλιστα.
 
Domenica εξαιρετικά αφιερωμένα τα πιο ρετρό εξώφυλλα της συλλογής μου :)

1.Προβολή συνημμένου 33132

Η "ροζουλιά" Μπάρμπαρα Κάρτλαντ. Έτος έκδοσης στην Αγγλία 1978, στην Ελλάδα 1980. Αγγλία του 1800κάτι, δούκας και γκουβερνάντα των ανιψιών του :) . Κλασικά πράγματα δηλαδή

2.Προβολή συνημμένου 33133

Αυτό κι αν είναι ρετρό! Έτος έκδοσης στην Αγγλία το 1944o_O Στην Ελλάδα βέβαια ήρθε το 1979. Αρκεί να πω ότι ο ήρωας τραυματίζεται στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο :cool: . Από το όνομα στο εξώφυλλο μαθαίνω ότι κάποια Ελληνίδα Ελένη το είχε στην συλλογή της πριν το αποχωριστεί στον παλαιοπώλη της γειτονιάς μου :cool:

3. Προβολή συνημμένου 33134

Η Νέα Ζηλανδία τόπος εξέλιξης της ιστορίας. Έκδοση του 1975 και στην Ελλάδα μας ήρθε έναν χρόνο αργότερα. Στο πρώτο φύλλο μαθαίνω το όνομα της πρώτης ιδιοκτήτριας. Λίτσα :p

4. Προβολή συνημμένου 33135

Ιστορία του 1964 αλλά στην Ελλάδα εκδόθηκε το 1979. Η ηρωίδα σκέφτεται να ταξιδέψει στον κόσμο με το Peace Corps και οι γονείς του αρραβωνιαστικού της την απορρίπτουν επειδή ήπιε δύο ποτήρια κρασί με το δείπνο της :p O tempora o mores!

5. Προβολή συνημμένου 33136

Το πιο ρετρό κομμάτι (παρόλο που βγήκε ως Βίπερ το 1980). Γράφτηκε όμως το 1939o_O. Ήδη στην πρώτη σελίδα μαθαίνουμε ότι ο παππούς της ηρωίδας σκοτώθηκε με το αμερικανικό ιππικό στην Κούβα, στα χρόνια προεδρίας του Ρούσβελτ. Προσοχή! Όχι του Φραγκλίνου αλλά του Θίοντορ :p . Επίσης από την συλλογή της άγνωστης Ελένης με την καλλιγραφική υπογραφή στο εξώφυλλο.

3 στα 5 έχει κάνει μετάφραση η Τασσώ Καββαδία.

Και συνεχίζω ...

1.Προβολή συνημμένου 33137

Λονδίνο 1975 (σ' εμάς 1976). Αναγκαστικός γάμος (εκείνη για να ξελασπώσει τα χρέη του αγαπημένου της ξαδέλφου, αυτός για να μην μάθει τίποτα ο άντρας της παντρεμένης φιλενάδας του). Αρχική ιδιοκτήτρια, όπως λέει η πρώτη σελίδα, μια Γιούλα (με περισπωμένη :p )

2.Προβολή συνημμένου 33138

Ανακάλυψη που την είχα ξεχάσει. Τα Βίπερ εξέδιδαν και μερικά (λίγα) ιταλικά ρομάντζα. Αυτό είναι ένα τέτοιο δείγμα. Ο Κλαούντιο και η Λορεντάνα αγαπιούνται στην Ιταλία το 1977 και μεταφράζονται στα ελληνικά το 1980. Τουλάχιστον ο νεαρός στο εξώφυλλο πιάνει το ιταλικό και καλά κορακίσιο, κατσαρό μαλλί :)

3.Προβολή συνημμένου 33139

Άλλο ένα ιταλικό ρομάντζο που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά στην Ιταλία και στην Ελλάδα, το 1979. Ο γραφίστας του εξώφυλλου πρέπει να είναι ίδιος μ' αυτόν του προηγούμενου. Οι δύο κοπέλλες τουλάχιστον μου φαίνονται δίδυμες :)

Και για το τέλος, άλλη μία ανακάλυψη της αποθήκης. Κάπου στην δεκαετία του 1980, μια εταιρεία τόλμησε να αμφισβητήσει το μονοπώλιο της Χάρλεκιν. Η Multieditions LTD με έδρα την Ιπποκράτους 88 και τίτλο "Time Out Σύγχρονα Αισθηματικά". Δεν πρέπει να μακροημέρευσε. Το συγκεκριμένο δείγμα είναι του 1987.

Προβολή συνημμένου 33140

P6050896.jpg

P6050897.jpg

P6050898.jpg

P6050899.jpg

P6050900.jpg

P6050901.jpg

P6050902.jpg

P6050903.jpg

P6050904.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Είμαι μια φαν των βιπερ-νορα κι έχω δαπανήσει πολλές εργατοώρες διαβάζοντας τα όπως επίσης και αρλεκιν. Η ανάλυση που έγινε παραπάνω από τη retrofan είναι απολύτως λεπτομερής, ώστε απ την προσωπική μου πείρα δεν έχω παρά να παραθέσω δυο ιστορίες που μου άρεσαν πολύ,:

1)Γενιά Α΄: Βίπερ Νόρα, τίτλος "Μίσος ή Έρωτας"-μετάφραση Κίρα Σίνου.

Εκείνος: Ο Στίβεν Ντάρλευ, μεγαλοκτηματίας στην Αυστραλία, γείτων του πατρός της ηρωίδας κι εκτελεστής της διαθήκης του, ετών 28!

Εκείνη: Η Μαντελεν (Τζάνετ)Μάστερτον, η οποία εργάζεται ως γραμματέας (οποία εκπληξις) σε οικο εισαγωγών στην Αγγλία, και η οποία εγκαταλείπει τη θέση της μαζί με τον μικρότερο αδελφό της, όταν πληροφορείται οτι ο πατέρας της (τον οποίο εγκατέλειψε η μητέρα της δεκα χρόνια νωρίτερα, εγκυος ούσα στον μικρό αδελφο), πέθανε και της άφησε ένα μεγάλο υποστατικό στην Αυστραλία, υπο τον όρο να παραμείνει εκεί για ένα χρόνο.

Η παρεξήγηση: Αν η ηρωίδα αποτύχει να μείνει στην Γιαταμπίλλα (το όνοματάκι του υποστατικού) για ένα χρόνο, όλη η περιουσία περιέρχεται στον πρωταγωνιστή.

Ο τόπος: Τα βάθη της Αυσταλίας, σκόνη, καγκουρά, κλπ.

Το ζουμί: Ένα φιλί-κι αυτό στο τέλος!'Ημαρτον!

Αλλά εν πάσει περιπτώσει, ήταν πολύ καλογραμμένο.

2)Γενιά Α΄: Βίπερ Νόρα, τίτλος "Καρδιά από πέτρα".

Εκείνος: Ο Τζων Ράιτ, άρτι διορισθείς αντιπρύτανης και καθηγητής στο τεχνικό κολλέγιο όπου εργάζεται η ηρωίδα-κι επιπλέον πρώην άντρας της! ετών 31.

Εκείνη: Η Κάθριν Σουέηλ,ετών 27, γραμματέας στο προαναφερθέν κολλέγιο κι αρραβωνιασμένη με τον κατα 25 χρόνια μεγαλύτερό της πρύτανη.

Η παρεξήγηση: Όταν προ δεκαετίας, ο πρωταγωνιστης έφυγε για μεταπτυχιακές σπουδές, η σύζυγος ηρωιδα που έπρεπε να φροντίσει τονξ αδελφό και τη γρια θεία της δεν τον ακολούθησε, γιατί πίστεψε-επιπλέον-ότι δεν την ήθελε. Ως εκ τουτου ζήτησε διαζύγιο αιτιώμενη σχέση με ένα-ανύπαρκτο-άλλο άντρα-και γκρέμισε την εμπιστοσύνη του ήρωος στο αντίθετο φύλο.

Ο τόπος: Αγγλία

Το ζουμί: Δυο -τρια φιλιά κι ένα παρ'ολίγον κρεββάτωμα...

Πω πω retrofan έχεις το "Προσωρινή Σύζυγος"? Από τα αγαπημένα μου!

Για να μην σας πω την υπόθεση από το "Αμάρτημα μιας άλλης!" (μου το βούτηξε η αδελφή μου κι έχω ξεχάσει τα ονοματάκια των ηρώων-φτου!)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
τρελα αγαπημενα βιβλιαρακια τα διαβαζω ακομα και σημερα ουτε εχω ιδεα ποσα εχω
 
suia είπε:
μετάφραση Κίρα Σίνου
Δεν είναι τυχαίο ότι τα Βίπερ Νόρα φαίνονται πλέον τόσο καλογραμμένα. Οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με τις μεταφράσεις τους δεν ήταν τυχαίοι. Η συγκεκριμένη υπήρξε πολύ καλή συγγραφέας παιδικών βιβλίων.

edit @suia


17 χρονών κι είχε ήδη παντρευτεί και χωρίσει; Για να μείνει να φροντίσει τη θεία και τον αδελφό;
:eek: o_O


Όταν λέμε ότι τα Βίπερ Νόρα είναι δείγμα άλλης εποχής ...
;)


 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα