Άλλο ένα θέμα που δεν ήξερα την ύπαρξή του. Ανέκαθεν αγαπούσα το διάβασμα και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να μαθαίνει να διαβάζει ήμουν μονίμως με ένα έντυπο στο χέρι, είτε παιδικό βιβλίο, είτε σχολικό, είτε περιοδικό, ακόμη και με κανά βαρύ τόμο εγκυκλοπαίδειας. Δυστυχώς στο σπίτι, αν και υπήρχαν (υπάρχουν ακόμα) κάμποσες βιβλιοθήκες, φιλοξενούσαν ως επί το πλείστον βιβλία εκπαιδευτικά, φιλολογικά και θεολογικά λόγω τους επαγγέλματος των γονιών. Το έχω ξαναπεί και σε άλλο θρεντ, τα λογοτεχνικά, ειδικά τα παιδικά - νεανικά, ήταν μάλλον σπάνια στο σπίτι μας. Όσα υπήρχαν ήταν δώρα από συγγενείς και φίλους. Αλλά ευτυχώς γνώρισα από πολύ νωρίς, γύρω στα 5,5 νομίζω, τη δημοτική /δανειστική βιβλιοθήκη της πόλης μου κι έγινα μέλος/θαμώνας φανατικός μέχρι που έφυγα για Αθήνα.
Από όλα αυτά που έχω διαβάσει και ως παιδί και αργότερα που μεγάλωνα, υπήρξαν κάποιοι διάσημοι συγγραφείς που τα έργα τους έχουν καταβροχθιστεί από εκατοντάδες χιλιάδες μάτια αλλά τα δικά μου έκλειναν στις τρεις πρώτες σελίδες από ανία. Πρώτος και καλύτερος ο Ιούλιος Βερν. Ειλικρινά το μόνο που κατάφερα να διαβάσω μέχρι τη μέση ήταν ο Γύρος του κόσμου σε 80 μέρες. Τα υπόλοιπα τρία που είχα και τα οποία μου τα έκαναν δώρο, πήγαν ως δώρο σε ξαδέρφια. Καθώς η επιστημονική φαντασία δεν ήταν ποτέ του γούστου μου, παρόλο που είμαι λάτρης των ταξιδιών, τα βιβλία του Βερν είναι στην κορυφή της μισητής λίστας.
Μετά ήταν οι Πολυάννες της Εληανορ Πόρτερ! Στο σπίτι είχαμε την "Πολυάννα μαμά". Ανακάλυψα ότι υπήρχε ολόκληρη σειρά κι εγώ είχα κάτι από τη μέση. Με χάλασε λίγο αυτό γιατί δεν μπορώ να ξεκινάω πράγματα από τη μέση αλλά έκανα φιλότιμες προσπάθειες να το διαβάσω. Με τί-πο-τα! Δεν μου άρεσε η ροή του λόγου, δε γούσταρα το θέμα, κάπου δε μου κόλλαγε όλη αυτή η υπερβολική αισιοδοξία της ηρωίδας, τι να πω. Στη μαύρη λίστα και η Πολυάννα.
Στην ίδια κατηγορία είχα και τα βιβλία με θέμα τη ρωμαϊκή περίοδο, τους Χριστιανούς και όλα τα συναφή. Ο Χιτών, Ο Μεγάλος Ψαράς, Κβο Βάντις, Μπεν Χουρ ξεκίνησαν με όλη την καλή διάθεση (και για να κάνω το χατήρι των θείων που μου τα έφερναν, ήταν και οι ίδιοι πολύ της εκκλησίας) και ήδη από το πρώτο κεφάλαιο είχαν γυρίσει πίσω στο ράφι. Εννοείται ότι ούτε τις ταινίες έχω δει και κάθε Πάσχα υπέφερα που έβαζε συνέχεια αυτά η τηλεόραση. Ο λόγος ήταν απλός. Ήταν μια από τις περιόδους της ιστορίας που δεν συμπαθούσα καθόλου. Βέβαια όταν άρχισα να κάνω λατινικά στη σχολή, είδα την εποχή αυτή με άλλο μάτι αλλά για τα συγκεκριμένα βιβλία ούτε λόγος. Τα είχα ήδη τοποθετήσει στο μυαλό μου στα ανεπιθύμητα.
Από τους δικούς μας δεν μπορώ να πω ότι μισούσα κάποιον ή κάποιο βιβλίο του. Μικρή απλώς βαριόμουν τον Παπαδιαμάντη (μπορείτε να με πετροβολήσετε ελεύθερα) αλλά αργότερα και λόγω επαγγέλματος συνειδητοποίησα ότι πρόκειται για έναν ανεκτίμητο θησαυρό.
Και για τον Καζαντζάκη, συμφωνώ με την karapiperim. Αναγνωρίζω το ταλέντο του όμως με κουράζει ο λόγος του.
Για την ώρα αυτά, γιατί ήταν τα πρώτα που ήρθαν στο μυαλό.
(Άσχετο αλλά από την άλλη έχω μια μεγάλη αδυναμία στη γενιά του '30)