Ε, ναι.
Στην β' και γ' λυκείου είσαι πλέον έφηβος κι όχι παιδάκι.
Εκείνη περίοδο (β' και γ' τάξη) διάβασα ενδελεχώς κάποια βιβλία που άσκησαν μεγάλη επίδραση στον τρόπο σκέψης μου.
Ήταν τα
- "Κβαντική Φυσική και πραγματικότητα : ερευνώντας για την γάτα του Schrodinger"
- "Xάος, μια νέα επιστήμη"
- "Το βέλος του χρόνου"
- "Τα μυστήρια του χώρου"
Στην β' και γ' λυκείου που τα διάβασα, έμαθα από αυτά τόσα πράγματα (για την τότε ηλικία μας) που δεν είχα λάβει από όλο γυμνάσιο και το λύκειο μαζί.
Είδα τον κόσμο γύρω μου με τελείως διαφορετικό τρόπο και τα περισσότερα μαθήματα του σχολείου πέραν των θετικών μού ήταν πλέον εντελώς αδιάφορα.
Θεωρούσα παράλογο ότι ενώ υπάρχουν τόσο πιο σημαντικά και διεργετικά πράγματα να μάθουμε, έπρεπε να χάνουμε την ώρα μας με ανούσια μαθήματα
όπως ψυχολογίες, θρησκευτικά κλπ.
Ειδικά η φιλοσοφία της 'γ λυκείου ήταν από τα πιο γελοία μαθήματα που είχαμε. Φιλοσοφία δίχως εξέταση των εννοιολογικών προεκτάσεων της επιστήμης
δεν νοείται - το είδα καθαρά διαβάζοντας τα παραπάνω βιβλία. (Για να μην πω ότι αυτή είναι ίσως και η μόνη πραγματική φιλοσοφία...)
Αποφάσισα ότι, μπροστά σε βιβλία με θεματολογία όπως τα παραπάνω, τα εν λόγω μαθήματα είναι ανάξια λόγου και ότι δεν πρέπει να τους δίνω περισσότερη
σημασία απ' ότι τους αρμόζει.
Το έκανα αδιαφορώντας για τις επικρίσεις των άλλων, γονέων, καθηγητών και συμμαθητών.
Μαλιστα η συνείδησή μου όχι μόνον δεν με έλεγχε αλλά με επικροτούσε δεδομένου ότι οι διδάσκοντες και οι 'επιμελείς' συμμαθητές μου είχαν μακάρια άγνοια
από αυτά που μελετούσα εγώ.
Κατά την διδασκαλία στην τάξη των 'παρακατιανών' μαθημάτων συμμετείχα ενεργά και το ευχαριστιόμουν αλλά μέχρι εκεί. Στο σπίτι τα διάβαζα μόνον στην
απαραίτητη στάθμη για την εξασφάλιση του προβιβασμού και δεν ασχολούμην περισσότερο.
Ποτέ δεν με απασχόλησαν οι βαθμοί διότι είχα δει που είναι η ουσία.
Εν τέλη βγήκα πολύ ωφελημένος και θα συνιστούσα αδίστακτα να κάνει το ίδιο κάποιος και σήμερα αν το τωρινό σύστημα εισαγωγής στα AEI δεν λάμβανε
υπόψη την βαθμολογία του απολυτηρίου.
Δυστυχώς το σχολείο είναι για πολλά πράγματα ανεπαρκής ή κακός οδηγός, απλώς δεν το βλέπουμε όταν είμαστε εκεί.
Το θέμα είναι πώς θα προσανατολιστείς μόνος σου σε αυτά που θα σε ωφελήσουν περισσότερο....
-
ntsmrtz είπε:
συμφωνώ με τους προλαλήσαντες.θεωρώ το "αλχημιστής" όχι μόνο απαράδεκτο αλλά και πολύ εκνευριστικό.
έκανα το λάθος -και την υπεράνθρωπη προσπάθεια- και το διάβασα παρασυρόμενος από κριτικές γνωστών, οι οποίοι πλέον με κοιτάνε με μισό μάτι επειδή γέλαγα με τις ανοησίες που διάβασα.
απορώ πως είναι δυνατόν να αρέσουν τέτοιες αμπελλοφιλοσοφίες -όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε ανωτέρω- στους ανθρώπους που το διάβασαν...
Στα λόγια μου είσαι...
Και εγώ το ίδιο ακριβώς πιστεύω.
Μόνο που εγώ δεν το διάβασα πέραν των πρώτων σελίδων.
Και ξαναλέω - διότι εγώ το είπα και πριν - ότι τέτοιες κοινότοπες αμπελλοφιλοσοφίες μπορούμε οι περισσότεροι να πούμε πολύ καλύτερες...
-