Βιντεοκλάμπ της Περιοχής σας

Εμάς είχε ένα βιντεοκλάμπ δίπλα ακριβώς, αλλά δεν είχα πάει ποτέ γιατί στη δεκαετία του '80 δεν είχαμε ούτε τηλεόραση ούτε βίντεο. Θυμάμαι ακόμη τα βιντεοκλάμπ για κασέτες beta κλπ. και φυσικά τα format wars (με το 2000 από χέρι χαμένο, ελάχιστοι είχαν). Τότε πραγματικά κάθε γειτονιά είχε 2-3, όλο το ηράκλειο μπορεί να είχε και 50. Έκλεισε αυτό (το δίπλα) με την ιδιωτική τηλεόραση και μετά έγινε χασάπικο, ΚΑΠΗ και τώρα είναι ξενοίκιαστο. O tempora, o mores.
 
Ο Ζουλιάτης (Ιερά Οδός) ήταν το δικό μου κοντινό Βίντεο Κλαμπ την δεκαετία του '80 αλλά στα μέσα του '90 έκλεισε. Είχαν και οι γονείς μου ένα δισκοπολείο/βίντεο κλαμπ (με ελάχιστες ταινίες) αλλά όταν άνοιξαν τα Metropolis κλείσανε οι γονείς μου το μαγαζί μας μιας και δεν έβγαινε χρήμα πια.
 
Με την μαμά μου ήμασταν τακτικές πελάτισσες. Πηγαίναμε τουλάχιστον τρείς φορές την εβδομάδα. Μας είχε μάθει η ιδιοκτήτρια. Πρέπει να είχα δεί όλο το ράφι με τα παιδικά, ειδικά τις κασσέτες με τα πόνυ τόσες πολλές φορές που στο τέλος μου τις έγραψε σε αντίγραφο. Κι εγώ της είχα κάνει μία ζωγραφιά με τα πόνυ και την είχε για χρόνια κολλημενη στην βιτρίνα, μέχρι που το μαγαζί της ενώθηκε με το Seven. Επειτα από μερικά χρόνια έκλεισε κι αυτό.


Θυμάμαι ότι μου έκανε τότε εντύπωση που ενώ στα ράφια όλες οι ταινίες ήταν στα ράφια με το εξώφυλλό τους όταν τις δανειζόσουν ήταν σε μία κόκκινη πλαστική θήκη οι παιδικές και σε μαύρη οι μεγαλίστικες...Τουλάχιστον τότε με τις κασσέτες ήξερες τί έπαιρνες και ότι θα μπορούσες ν' απολαύσεις την ταινία, ενώ αργότερα με τα DVD ήταν πάντα κατεστραμένα (λές και βάζουν τις γάτες τους ν' ακονίζουν τα νύχια τους πάνω!).
 
Crimson Moonlight είπε:
Τουλάχιστον τότε με τις κασσέτες ήξερες τί έπαιρνες και ότι θα μπορούσες ν' απολαύσεις την ταινία, ενώ αργότερα με τα DVD ήταν πάντα κατεστραμένα (λές και βάζουν τις γάτες τους ν' ακονίζουν τα νύχια τους πάνω!).
Μάλλον το αντίθετο. Υπήρχαν φορές που η κασέτα ήταν "φαγωμένη" ή έκανε πολλά νερά, και έτσι όπως ήταν τυλιγμένη, ήταν λίγο δύσκολο να δεις την όποια ορατή φθορά. Στα dvd μπορούσες με το που σου τα δίνει να τα τσεκάρεις μπροστά του για γρατζουνιές.
 
Σε ένα βιντεοκλάμπ στην Κοζάνη, παίζει να είχα δει και είκοσι φορές την αγαπημένη μου ταινία, Ο χωροφύλακας και οι εξωγήινοι με τον Λουί Ντε Φυνές, με είχε βαρεθεί ο ιδιοκτήτης. Εντύπωση μου είχαν κάνει τα 2 βίντεο (προφανώς για αντιγραφές) και το PC με πράσινο μόνιτορ! Μου είχε αντιγράψει επίσης σε κασέτα τον θρυλικό αγώνα 101-103 Ελλάδα-ΕΣΣΔ στο Ευρωμπάσκετ!
 
telonio είπε:
Βλέπω πέφτει καλό ξεθάψιμο από threads. Να συνεισφέρω και εγώ με τη σειρά μου μια ρετρό φτυαριά. :)
Στον "ιστορικό" Κορυδαλλό (μεγάλη η δόξα του) θυμάμαι ένα βίντεοκλαμπ στην οδό Ορίων (αν δεν σφάλλω με την ονομασία space ή κάτι τέτοιο). Ο ιδιοκτήτης ήταν αδύνατος με μακριά μαλλιά και ήταν πολύ cool τύπος. Ο τύπος πάρκαρε από έξω από το μαγαζί το παν-τεράστιο αμάξι του για τα Ελληνικά δεδομένα, το οποίο ήταν ένα καφέ taunus (δεν είμαι σίγουρος για αυτό). Στο μαγαζί ήταν επίσης και η ξανθιά γυναίκα του. Γενικώς το είχα τιμήσει πολύ αυτό το βίντεοκλαμπ. Ο τύπος πρέπει να έβγαζε την εβδομαδιαία βενζίνη του τέρατος μόνο από μένα.

Στο από πάνω στενό στη οδό Θεμιστοκλέους, υπήρχε το G&S (πλέον κατάστημα με σιδηρικά και εργαλεία). Αρκετά μεγάλο, πλούσια συλλογή ταινιών τρόμου και φαντασίας και πουλούσε λίγα παιχνίδια για amstrad. Μάλιστα τα παιχνίδια τα είχε βιτρίνα σε ένα ξύλο σαν καμβά. Από εκεί είχα αγοράσει το empire strikes back για cpc 6128. Ακόμη θυμάμαι την αφίσα που είχε από το conan the barbarian.

Επι της οδού Γρηγόρη Λαμπράκη και λίγο πιο κάτω από το γήπεδο Νίκαιας, υπήρχε μέχρι πρόσφατα το video blue. Δεν το προτιμούσα γιατί έπεφτε μακριά μου. Έκλεισε πρόσφατα και είχε βγάλει ταινίες και παιχνίδια προς πώληση. Πήγα μια βόλτα μήπως βρω τίποτα ενδιαφέρον αλλά οι τιμές ήταν αυξημένες.

Το acropol που είναι ανοιχτό ακόμη μέχρι σήμερα. Αν και δεν είμαι σίγουρος αν άνοιξε πριν το 1990. Μικρός χώρος αλλά με αρκετό "επειχηρησιακό" υλικό φαντασίας-τρόμου-περιπέτειας. Επική στιγμή εκείνο το απόγευμα, που πήγα και αντίκρυσα την αφίσα του Nightbreed και περίμενα καρτερικά μερικά χρόνια.

Το Haley στην οδό Δημητρακοπούλου πολύ κοντά στη Γρηγόρη Λαμπράκη. Ακόμη λειτουργεί αν και κάποια στιγμή έκανε upgrade και σε φωτογραφίσεις γάμων κλπ.

Στη Δημητρακοπούλου κοντά στην πλατεία ελευθερίας, υπάρχει ακόμη και σήμερα το Media Luz, το οποίο είχα τιμήσει ιδιαίτερα στις αρχές των 90's. Αυτοί εκεί έχουν φάει καλά από εμένα. Καθυστερούσα ταινίες ημέρας καμιά εβδομάδα.

Επίσης θυμάμαι ένα ακόμη εντελώς ρετρό στη συμβολή Ορίων και Ταξιαρχών. Το οποίο πρέπει να κατέβασε ρολά κάπου στις αρχές των 90s. Είχε αρκετές ταινίες τρόμου που δεν είχαν τα υπόλοιπα που πήγαινα. Στο ταμείο ήταν μια κοπελίτσα και το πρόγραμμα του βίντεοκλαμπ ήταν σε amstrad cpc 6128.

Σίγουρα υπήρχαν αρκετά περισσότερα αφού κάποτε τα βίντεοκλαμπ φύτρωναν σαν μανιτάρια. Όσο όμως και αν κοπανάω το κεφάλι μου, μόνο τα παραπάνω θυμάμαι.

Tωρα πηρα ειδηση το ποστ σου Μαριε...RESPECT!!! :bow: :bow:
 
Σημερα ανακαλυψα πως τελικα το J & G στο Μαρουσι πισω απο τον ηλεκτρικο που το θυμομουν σαν κλειστο λειτουργει κανονικα..!! Ειναι το μονο βιντεο κλαμπ που ξερω γενικα αυτη τη στιγμη να λειτουργει αποκλειστικα και μονο με ενοικιαση ταινιων. Στο seven που υπαρχει απο την αλλη μερια της Κηφισιας προς Μελισσια οι ταινιες πιανουν πια μονο το 1/3 του χωρου. Αλλα απο το ολοτελα..
 
elsint17 είπε:
στο πατρικο μου σπιτι στα κατω πατησια,το βιντεο κλαμπ της δεκαετιας του 1980 ηταν σε ενα δρομο που δεν θυμαμαι το ονομα του αλλα ηταν μεταξυ των οδων καβαφη και παπαντωνιου,αν επιτρεπεται να το αναφερω το ειχε ο δουκακης,μετεπειτα οδοντιατρος και συζηγος της τραγουδιστριας κωνσταντινας,αν δεν επειτρεπεται η επωνυμη αναφορα συγνωμη,αφαιρεστο το παρακαλωεπισης υπηρχε ενα ακομη επι της οδου αχαρνων,αν δεν κανω λαθος ειναι σημερα τυροπιταδικο
περασα χτες ,το βιντεο κλαμπ που ελεγα ηταν στην οδο βουτυρα στον αριθμο 17,στο υπογειο ,εχει κλεισει εδω και χρονια και μαλιστα εκλεισε λογω κρισης και το επομενο καταστημα που δεν θυμαμαι τι πουλαγε
 
Το πρώτο video club που άνοιξε στην Ηλιούπολη ήταν ο θρυλικός ΛΟΛΟΣ. Πρέπει να ήταν 1980-81. Ήταν τόσο γνωστό video club, ώστε η πλατεία στην οποία βρισκόταν αποκαλούνταν από τους Ηλιουπολίτες "Η πλατεία του Λόλου" αφού κανένας δεν έμπαινε στον κόπο να μάθει το πραγματικό της όνομα!!! Οι "παλιοί" ακόμα έτσι την αποκαλούμε :)

Θεός ο ιδιοκτήτης! Ήξερε απ'έξω κωδικούς ταινιών, υποθέσεις, ηθοποιούς, το όνομα σου (και τον κωδικό σου), πότε κουρεύτηκες και είμαι σίγουρος ότι ήξερε (πριν από εσένα) και πόσο έγραψες στο διαγώνισμα των Μαθηματικών!!! Η επιτυχία του οφειλόταν στο ότι είχε τουλάχιστον 10 κόπιες των νέων κυκλοφοριών. Αφού άλλαξε στέγη 2 φορές μάλλον πάει για κλείσιμο διότι περνώντας χθες έξω από το κατάστημα είδα ότι γέμισε την βιτρίνα με ταμπέλες "Πωλούνται DVD". Κρίμα.

Ο ανταγωνιστής του ΛΟΛΟΣ στα 80s ήταν το VIDEO CLUB HELIOUPOLIS (στάση Παραθύρα) το οποίο ανήκε σε μια ξυνύλω με ύφος καρδιναλίου. Οι φήμες έλεγαν ότι ήταν συνταξιούχα αεροσυνοδός της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ. Όποτε πηγαίναμε με την παρέα για να νοικιάσουμε καμιά τσόντα (ELECTRIC BLUE, PENTHOUSE) μας έριχνε άκυρο και σχεδόν πάντα επιστρέφαμε σπίτι με western ή Ψάλτη αντί για το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου! Βέβαια συνεχίζαμε να πηγαίνουμε στο μαγαζί της γιατί η κόρη της ήταν 1 χρόνο μικρότερη μας και ΘΕΑ!!! Νομίζω έκλεισε στις αρχές των 90s όχι μόνο λόγω της έλευσης της ιδιωτικής τηλεόρασης αλλά και γιατί είχε πλακωθεί με όλους τους πελάτες! Επίσης θυμάμαι ότι ένας υπάλληλος της φόραγε μονίμως ένα t-shirt με λογότυπο CONTROL DATA (εταιρία πληροφορικής της εποχής) και είχα ψαρώσει που ο τύπος ήξερε γλώσσα προγραμματισμού BASIC! Γενικά την περίοδο 1980-1987 η ημερήσια τιμή ενοικίασης ήταν 150 δραχμές (ακριβά θα έλεγα).

Στα μέσα των 80s ανοίξανε πολλά video club-αρπαχτές αλλά δεν είχαν καμία επιτυχία. Ήταν απολύτως παρακμιακά και τα είχαν άτομα από άσχετα επαγγέλματα (μέχρι και μπουζουξής είχε ανοίξει δικό του). Η πλάκα είναι ότι τα δούλευαν θειάδες, πεθερές που δεν ήξεραν την τύφλα τους, ανίψια κλπ!!! Έπεφτε πολύ γέλιο με επισκέψεις σε τέτοια video club! Συνήθως είχαν άπειρη ποικιλία από τούρκικα και κινέζικες παραγωγές καράτε!
 
Ωραιο ευρημα. Ειναι ολογον μικρο και δεν μπορω να διακρινω διευθυνσεις.
 
Nαι ειναι της ηλικιας .


Ειναι και το δεν ανεβαινουν μεγαλες σε μεγεθος φωτο εδω.


LINK
 
Και εγω θυμάμαι,πως στην δικη μου περιοχή,εδω στους Αμπελόκηπους στην Αθηνα,ενα απο τα πρώτα video club που ανοιξαν την δεκαετια του ΄80,ηταν το Video Inn,απο το οποιο επαιρνα και εγω κασσετες (και dvd αργοτερα),τοτε πιτσιρικας.Στην αρχη ηταν ενα μικρο μαγαζακι,με λιγες σχετικα beta κασσετες που παιρναμε εμεις (ειχαμε ενα βιντεο beta της Sony,τοτε,που ηταν μεγαλο σαν μπαουλο,με την εισοδο της κασσετας απο πανω !!!),και περισσοτερες vhs,εχω δε ακομη καπου,εναν απο τους χαρακτηριστικους μπλε καταλογους ταινιων,που εδιναν στους πελατες,και θυμαμαι οτι δουλευε εκει ο ιδιοκτητης με δυο κοπελες που εμοιαζαν μεταξυ τους.Αργοτερα,το video inn μεγαλωσε,ανοιξαν franchise του και σε διαφορες αλλες περιοχες,και ο ιδιοκτητης καποια χρονια,ειχε ανοιξει και ενα μπαρακι το "video clip",καπου στο Γουδι,αλλα και το μεγαλο μαγαζι στου Ζωγραφου (ισογειο και ημιοροφος).Νομιζω οτι πια μονο το ισογειο καταστημα στου Ζωγραφου λειτουργεί,δεν ειμαι σιγουρος ομως γι'αυτο.
 
Έχω δει πρόσφατα video club στην Αρτέμιδα και στην Ιπποκράτους, λειτουργούν ακόμα. 
 
Και εγω θυμάμαι,πως στην δικη μου περιοχή,εδω στους Αμπελόκηπους στην Αθηνα,ενα απο τα πρώτα video club που ανοιξαν την δεκαετια του ΄80,ηταν το Video Inn,απο το οποιο επαιρνα και εγω κασσετες (και dvd αργοτερα),τοτε πιτσιρικας.Στην αρχη ηταν ενα μικρο μαγαζακι,με λιγες σχετικα beta κασσετες που παιρναμε εμεις (ειχαμε ενα βιντεο beta της Sony,τοτε,που ηταν μεγαλο σαν μπαουλο,με την εισοδο της κασσετας απο πανω !!!),και περισσοτερες vhs,εχω δε ακομη καπου,εναν απο τους χαρακτηριστικους μπλε καταλογους ταινιων,που εδιναν στους πελατες,και θυμαμαι οτι δουλευε εκει ο ιδιοκτητης με δυο κοπελες που εμοιαζαν μεταξυ τους.Αργοτερα,το video inn μεγαλωσε,ανοιξαν franchise του και σε διαφορες αλλες περιοχες,και ο ιδιοκτητης καποια χρονια,ειχε ανοιξει και ενα μπαρακι το "video clip",καπου στο Γουδι,αλλα και το μεγαλο μαγαζι στου Ζωγραφου (ισογειο και ημιοροφος).Νομιζω οτι πια μονο το ισογειο καταστημα στου Ζωγραφου λειτουργεί,δεν ειμαι σιγουρος ομως γι'αυτο.
Παλιο γειτονακι λοιπον.

Αν διαβασεις σε παλιοτερα ποστ σε αυτο το Thread, θα βρεις περι Video Inn και των ωραιοτατων αδερφων-πωλητριων του καταστηματος.

Αν μπορεις σκαναρε εναν καταλογο, να θυμηθουμε τα παλια :)

Πλεον το μαγαζι μετακομισε λιγο παρακατω και πουλαει και λαμπες Led νομιζω
 
Ενα πολυ ωραιο αποκομμα που ανεβασε ενας πολυ "δυνατο" μελος στο FB μας (δεν ξερω αν μπορω να αναφερω ονομα) που κανει αναφορα στα πρωτα video club της πρωτευουσας

49290881_2154949067877918_8746271612027797504_n.jpg
 
Πολύ ωραίο εύρυμα. Για λόγους πληρότητας, παρότι από τις ταινίες λίγο πολύ το συμπεραίνεις, πότε δημοσιεύτηκε το άρθρο και σε πιο έντυπο; Πλάκα έχει και η παρουσίαση του Τελεσινε...
 
Το υπολογιζω αρχες 1984 (?)
 
Ο τυπας εκανε την συλλογη του Βιντεοκλαμπ στο υπογειο του.

 
Στο δικό μου χωριό (άντε..στην κωμόπολη μου των 6000 κατοίκων τότε), το 1984-85 υπήρχε ένα βίντεοκλαμπ.Και ήταν και μεγαλούτσικο.Εμείς δεν είχαμε βίντεο,αλλά εγώ έμπαινα και "χανόμουν" στους διαδρόμους του χαζεύοντας τα εξώφυλλα των κουτιών (αυτό το ΄χω ξαναγράψει σε άλλο thread).Ήταν βέβαια και κοντά στο σπίτι μου..Εμείς πήραμε-επιτέλους- βίντεο,τέλη του ΄85.Ήμουν 11 χρονών!Μάλιστα,ο ιδιοκτήτης του βίντεο κλαμπ,είχε και μαγαζί με ηλεκτρικά είδη..και από αυτόν πήραμε το βίντεο!..Μας έδωσε δωρεάν τις 3 πρώτες βιντεοκασέτες!Η μία ήταν "Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο (1952)",με τον Γρέγκορυ Πεκ (πρέπει να είναι και η ταινία που βλέπουν στο σινεμά ο Λογοθετίδης και οι άλλοι στο "ο Ζηλιαρόγατος", αν και την αναφέρουν σαν "ο εραστής έρχεται"). Η δεύτερη ήταν μία ελληνική βιντεοταινία (από τις άγνωστες,ούτε που τη θυμάμαι).Το ίδιο και για την τρίτη..Το νοίκι της ταινίας ήταν 100 δρχ για μια εβδομάδα!..Από το 1985 εώς το 1990 περίπου, από ένα βίντεοκλαμπ που είχαμε εδώ,πήγαμε στα 7 ! Μάλιστα, 7 βίντεοκλαμπ,άλλα μεγάλα,άλλα πιο μικρά (ούτε 40 τ.μ.) και από τιμές, ποικίλες! 100 δρχ για μια βδομάδα.Άλλος βιντεοκλαμπάρχης τις είχε 200 δρχ το τετραήμερο..Ένας άλλος που έφερνε και αρκετές νέες,τις είχε ταξινομήσει και τις έβαζε από 500 δρχ(!) το διήμερο για τις νέες κυκλοφορίες και έφτανε στις 200 δρχ τις πολύ παλιές..Αν και το 50% των ταινιών υπήρχαν και στα 7 βίντεοκλαμπ, υπήρχε και το υπόλοιπο ποσοστό που ήταν διαφορετικό στα βίντεοκλαμπ..Οπότε, "αναγκαζόσουν" να έχεις 7 διαφορετικούς κωδικούς και να επισκέπτεσαι και τα 7 βίντεοκλαμπ για να νοικιάζεις και κάποιες που δεν τις έβλεπες στους άλλους.Δεν μπορείτε να φανταστείτε την "ντροπή" να γυρίζω τις ταινίες σε βίντεοκλαμπ και να είναι από άλλο!..Και το ΄κανα και τρεις φορές!..Από απροσεξία και βιασύνη φυσικά.
Τες πάντων, από το '91-΄92 άρχισαν να κλείνουν κάποια, και φτάσαμε κοντά στο 1996-97 να ΄χουμε μόνο ένα βίντεοκλαμπ (αυτό με τις 500 δρχ που ανέφερα ήδη)..Και εκεί κοντά στα τέλη του '99,αρχές 2000, με τον ερχομό των DVD, ξανάνοιξαν και άλλα βίντεοκλαμπ (dvdκλαμπ για την ακρίβεια)..Φτάσαμε κοντά στο 2008 να ΄χουμε 4!..Άρχισε όμως η κατηφόρα λόγω downloads,ή streaming..Το 2011,είχαν μείνει μόνο 2..Το ένα ήταν αυτό που ανέφερα για το "500 δρχ η νέα ταινία το διήμερο" (από το 1986 υπήρχε αυτό).Και πολύ καλοί ιδιοκτήτες και φίλοι μου από τα '80s.Το άλλο το πήρα εγώ(!), το κράτησα για 1,5 χρόνο περίπου και τελικά τον Μάϊο του 2013 το ΄κλεισα..Και μετά από λίγους μήνες έκλεισε και το άλλο..Και απ'ότι ξέρω, αν δεν κάνω λάθος,σ'ολόκληρο το νομό μου (ν.Κιλκίς),δεν υπάρχει βίντεοκλαμπ!
 
Πίσω
Μπλουζα