Αφού οι συντάκτες δεν τα σπρεχάρανε τα καθαρευουσιάνικα, τι τα θέλανε? Γράφει ο ανελλήνιστος γραφιάς περί Ταμτάκου "απεκαταστάθη" διότι το "αποκαταστάθηκε" που είναι η μορφή του ρήματος στη δημοτική δεν του φάνηκε αρκετά επίσημο.
Αλλ' ω 'γαθέ, το ρήμα είναι σύνθετο από + κατά + ίσταμαι οπότε ο παθητικός αόριστος είναι από + κατα + εστάθην, άρα "αποκατεστάθη" ο Ταμτάκος. Το ότι τα σύνθετα ρήματα παίρνουν εσωτερική αύξηση δεν θα πει ότι όπου κι αν τη χώσει μέσα στη λέξη είναι εντάξει.
Υπάρχει και το "απεκατεστάθη" που είναι ακόμη πιο αδικαιολόγητο μια που έχει δύο αυξήσεις
Google "αποκατεστάθη": About 5,940 results, με τα πρώτα να είναι γραμματικές, λεξικά, παλιά κείμενα, Καινή διαθήκη
Google "απεκαταστάθη": About 895 results , με τα πρώτα να είναι μπλα μπλα δημοσιογράφων και της κας Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Googe "απεκατεστάθη": About 5,190 results
Πάλι καλά που ο σωστός τύπος εμφανίζεται περισσότερες φορές. Αλλά οι δύο λάθος τύποι μαζί τον ξεπερνάν.
Θα μου πείτε, εδώ ο κόσμος χάνεται και σένα σε νοιάζουν τα γραμματικά λάθη, και μάλιστα του παρελθόντος? Ε, δεν φταίω. Η κυρία Ευγενία (αιωνία της η μνήμη, δεν θα ζει πια) θα μας έδερνε με τη βίτσα αν κάναμε τέτοια λάθη, και έχω Παυλοφοκυνική αντίδραση όταν βλέπω τέτοια. Μου πετάγεται το μάτι όξω.