Γιάννης Μαρής: Βιβλιογραφία

Μαριαννα θα πάρω ''τον δολοφονο που φορούσε σμόκιν'' και ''το καλοκαίρι του φόβου'', τα άλλα τα έχουμε δει σε σινεμά και τηλεόραση!

α, ναι thor, η ιδια εφημερίδα εδινε περσι και άλλα αστυνομικά βιβλία, πολύ καλά...σε αυτα περιλαμβάνε και το κόκκινο βαζο, το χαμόγελο της Τζοκόντας, το επίγραμμα θανάτου, εγκλήματα στην πανσιόν απόλλων , αστυνομικό δελτίο κτλ.
 
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Μαρής δε θα σας απογοητεύσει! ;)

Και για όσους ενδιαφέρεστε για μια κοινωνικό-μυθιστορηματική συγγραφική προσπάθεια του Μαρή, σας συνιστώ το βιβλίο "Μωρό μου", όπου αφήνουμε τα γνωστά "εγκληματικά" μονοπάτια και πηγαίνουμε προς ένα ανάλαφρο διήγημα! :)

Σε κάθε περίπτωση, θα με θυμηθείτε!

Α! Το "ο δολοφόνος φορούσε σμόκιν" δυστυχώς το είδα στη σειρά με τον Ι. Μιχαηλίδη.... :(
 
Το "Μωρο μου" το εχουμε δει οι περισσοτεροι και στην κινηματογραφικη του μεταφορα με τιτλο "Ενας δον Ζουαν για κλαματα" με πρωταγωνιστες το Λαμπρο Κωνστανταρα και την Αννα Φονσου.

Η ταινια ειναι απολυτα πιστη στο κειμενο του Μαρη και θα ηταν πολυ καλη και ευχαριστη αν δεν ειχε αμετρητα ετεροχρονισμενα μπαλωματα.
 
bambinella 100 είπε:
Το "Μωρο μου" το εχουμε δει οι περισσοτεροι και στην κινηματογραφικη του μεταφορα με τιτλο "Ενας δον Ζουαν για κλαματα" με πρωταγωνιστες το Λαμπρο Κωνστανταρα και την Αννα Φονσου.[....]
Άμα σε πω ότι δεν το ήξερα αυτό, προφανώς θα γελάσεις! :)

Έχω δει και την ταινία (άλλωστε, φαντάζομαι ότι είναι λίγοι αυτοί που δε θα την έχουν δει), έχω διαβάσει και το βιβλίο, αλλά ποτέ δεν έτυχε να τα διασταυρώσω! :(

Άλλωστε οι ελλιπείς και περιορισμένες γνώσεις μου, όσον αφορά τον ελληνικό κινηματογράφο, είναι γνωστές! #)
 
D@redevil στη σειρα με τον Ι.Μιχαηλιδη υπηρξαν σιγουρα σε επεισοδια και τα 4 βιβλια που προσθεσες εδω
 
Τώρα τι να πω για τον Γιάννη Μαρή; Τι να πω;

Απλά αγαπημένος.

Ας δώσω τα προσωπικά μου όσκαρ.

Καλύτερο αστυνομικό δέσιμο: "Έγκλημα στο Κολωνάκι". Η πλοκή δεν μπάζει από πουθενά κι ο συγγραφέας οδηγεί στον δολοφόνο με προσεκτικά, πρωτότυπα βήματα. Πολλά από τα ευρήματα αυτού του βιβλίου βέβαια θα χρησιμοποιηθούν κατά κόρον σε μετέπειτα έργα του (π.χ. ιστορία εκδίκησης με ρίζες στην Κατοχή, πτώμα που άλλος νομίζουμε ότι είναι κι άλλος μας προκύπτει, μοιραία γυναίκα με σύζυγο και εραστή και ζιγκολό κλπ.)

Καλύτερο από λογοτεχνικής αξίας: "Η εξαφάνιση του Τζων Αυλακιώτη". Το πιο αξιόλογο βιβλίο του Μαρή. Με ήρωες, διλήμματα, χαρακτήρες και περιγραφές που ανεβάζουν το κείμενο αρκετά κλικ παραπάνω από το κλασικό αστυνομικό διήγημα.

Καλύτερο ιστορικό βιβλίο μυστηρίου: "Το μυστικό του Άσπρου Βράχου". Σε κάνει να ερωτεύεσαι τη Θεσσαλία, τα τσιφλίκια της και ... τους αξιωματικούς του ιππικού :cool:

Καλύτερη "νουάρ" ατμόσφαιρα: "Νυχτερινό τηλεφώνημα". Από τις πρώτες σελίδες ένιωθα την υγρασία της βροχής όταν ο Στέφανος Μαυροείδης πήγαινε να συναντήσει τη μυστηριώδη άγνωστη έξω από το "Ντο ρε".

Καλύτερη ερωτική ιστορία: "Το μεγάλο παιχνίδι". Ο άσωτος γλεντζές κι η φιλάσθενη κορασίδα :) Μέχρι κι οι πέτρες θηλυκού γένους θα συγκινούνταν απ' αυτό το τόσο καλοσερβιρισμένο κλισέ.

Πιο πετυχημένη ανατροπή: "Η τρίτη αλήθεια". Ομολογώ ότι έμεινα με το στόμα ανοιχτό στην αποκάλυψη του δολοφόνου.

Πλέον ενδιαφέρων χαρακτήρας: Ο Γιώργος Χατζηπαυλής στο "Ιντερμέτζο". Υπέροχες οι πρώτες σελίδες και το "ψάρεμα" του κεντρικού ήρωα στο παρακμιακό ξενοδοχείο "Ωραία Κάρπαθος".

Πρώτος αντρικός ρόλος (με μπολνταρισμένα γράμματα στο "αντρικός";)): Ο Αντρέας Πολίτης στο "Σκληρό Παιχνίδι". Αχ και να τον είχε παίξει ο Κούρκουλος στον κινηματογράφο :flower:

Πρώτος γυναικείος ρόλος: Εξ ημισείας στην Ελένη Μαυρογιάννη από το "Μια γυναίκα από το παρελθόν" και στην Αλίκη Λαμπρινού από το "Χαμόγελο της Πυθίας". Απλά γιατί έχουν τα στοιχεία που μ' αρέσουν σε μια γυναίκα.

Καλύτεροι δευτερεύοντες χαρακτήρες: Πάλι εξ ημισείας στο "Μεγάλο Παιχνίδι" για την "γιαγιά", ηλικιωμένη αρχόντισσα από τη Λαμία και τον ατάραχο γραμματέα κύριο Ολύμπιο και στο "Περιπέτεια στο Άγιο Όρος" για την δροσερή, σπιρτόζα κι ολίγον κουτσομπόλα κυρία Παπαδήμα.
 
katerinak είπε:
D@redevil στη σειρα με τον Ι.Μιχαηλιδη υπηρξαν σιγουρα σε επεισοδια και τα 4 βιβλια που προσθεσες εδω
Ναι, απλά ευτυχώς δεν έμειναν στην ανάμνησή μου όπως αυτό με το Δολοφόνο που φορούσε σμόκιν!.... :(

@Retrofan: Απλά, respect! :bow: :bow: :bow:

Απολαυστική, όπως πάντα! :biglaugh:
 
Ευτυχως πήρα την εφημερίδα προχθές την Κυριακή μαζί με το έγκλημα στο κολωνάκι :) ! ευτυχως! γιατι είναι συναρπαστικό βιβλίο με ρετρό εξώφυλλο και αναφορές! Συναρπαστικό οχι μόνο γιατί η δομή ξετυλίγεται με αριστουργηματικο και ευρηματικό τρόπο αλλά γιατι το συγκεκριμένο βιβλίο είναι και ένας φόρος τιμής στο παλιό, κλασσικό ρετρό. Η παλιά κοσμική Αθήνα, τα καφέ της και οι όμορφες ανοιξιάτικες νύκτες της! το κολωνάκι στις μεγάλες δόξες του, η παλιά Καστέλλα, τα μυθικά καφενεία της εποχής όπως το ''βυζαντιο'', ΄΄ο Φλόκας'' και ''ο Ζαχαράτος'' ξαναζούν μέσα από τις σελίδες και ζωντανεύουν μπροστά μας.
 
Το'' καλοκαίρι του φόβου'' πως και δεν έγινε ταινία ; Το βιβλίο ιντρικαδόρικο με μπόλικο μυστήριο και πιασαρικο θέμα πάντα με την απίθανη πένα του Μαρή που παίρνει ένα πιο σοφτ θέμα και το κάνει ωραίο βιβλίο! Τι σημαίνει να ξέρει να γράφει ο άλλος και στα πιο απλά δίνει ένταση..


Υπόθεση εκβιασμού
: πάλι και εδω κινείται σε κοσμικούς κύκλους με πολύ πετυχημένη γραφή και ευφανταστη υπόθεση!

Δινει την αισθηση ο συγγραφέας ανθρώπου που είχε φάει την ζωή με το κουτάλι :)
 
Δεν ξέρω αν σας το έχω πει αλλά λατρεύω τα βιβλία του αγαπημένου Γιάννη Μαρή! Δεν έχω διαβάσει τα άπαντα ( τα κρατάω για χμμ απόθεμα χαχα ) και φυσικά δεν έχω τα άπαντα ( να είναι καλά οι εφημερίδες και οι βιβλιοθήκες ) αλλά μου αρέσει και λατρεύω την νουάρ ατμόσφαιρα σε όσα έχω διαβάσει!

Ο Αυλακιώτης θυμάμαι μου άρεσε πολύ, ο Τιμόθεος Κώνστας έτσι και έτσι, ο δολοφόνος που φορούσε σμόκιν το διάβασα τις προάλλες, από τα άλλα μου είχε αρέσει το Μεγάλο παιχνίδι αλλά με απαγοήτευσε η ταινία.

Επίσης μου άρεσε που σε αυτήν την εκδοχή από το Βήμα, είχε ενδεικτικά και στο περίπου πότε πρωτοδημοσιεύτηκαν.
 
Αύριο και για πάντα

Απο το οπισθοφυλλο του βιβλιου. Εκδοσεις Ατλαντις:

<<Μια νεα γυναικα παιρνει ενα τηλεφωνημα στις εννεα το βραδυ. "Σε περιμενω" λεει ο ανθρωπος που τηλεφωνει. Η γυναικα κλεινει το τηλεφωνο με μισος, βαζει ενα πιστολι στην τσαντα της και βγαινει στη βροχη.


Πηγαινει στο διαμερισμα του ανθρωπου που της τηλεφωνησε. Τον βλεπει καθισμενο στην πολυθρονα με το τσιγαρο να καπνιζει διπλα του και το ποτηρι του ουισκι μισοτελειωμενο.



"Ηρθα, αλλα ειναι η τελευταια φορα" του λεει. Βγαζει το πιστολι της και προχωρει αποφασισμενη να τον σκοτωσει, οταν με φρικη βλεπει πως ο ανδρας ειναι ηδη νεκρος.



Γυριζει αναστατωμενη σπιτι της και τηλεφωνει στην αστυνομια. "Πριν απο λιγο, σκοτωσα εναν ανθρωπο".



Αυτη ειναι η αρχη της ιστοριας μας που δεν ειναι παρα η ιστορια μιας γυναικας που βρισκει την αληθινη αγαπη οταν ειναι πια αργα.>>


 


Ελαχιστα βιβλια εγραψε ο Γιαννης Μαρης χωρις να ειναι αμιγως αστυνομικα.

Αναμεσα σ' αυτα, ειναι και το βιβλιο για το οποιο θα μιλησουμε σημερα: Αυριο και για παντα.

Μια γυναικα αναμεσα σε δυο αντρες. Αναμεσα στη φρονηση και το παθος. Η επιλογη θα ειναι δυσκολη αφου προκειται για μια γυναικα νεα, ομορφη και γεματη διψα για ζωη. Τι θα επικρατησει τελικα;

Ενα μυθιστορημα ζωντανο, παραστατικο, ενα βιβλιο που σε καθε του σελιδα ξεπροβαλλουν εικονες. Ειναι διαφορετικο απο ολα τα υπολοιπα του συγγραφεα γιατι ενω ειναι κατ' ουσιαν αισθηματικο, εντουτοις υπαρχει ενας φονος που καλειται να τον ξεδιαλυνει ο αστυνομος Μπεκας.

Μεσα σ' αυτο υπαρχει η περιγραφη μιας ονειρεμενης διαδρομης αναμεσα στα ελατα. Μια διαδρομη που ξεκινα απο τη Θεσσαλονικη, συνεχιζεται στο Χολομωντα, την Αρναια και καταληγει στο Στρατονι. Κι αυτο ειναι μια απο τις ομορφοτερες διαδρομες που εκανα ποτε μεσα απο ενα βιβλιο!

Το προτεινω πιστευοντας πως αν σας αρεσει ο Μαρης, το Αυριο και για παντα θα γινει ενα απο τα πιο αγαπημενα σας μυθιστορηματα του.

167580.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εκπληκτικό βιβλίο! :thumbup:

Φοβερή εισαγωγή και καθηλωτική πλοκή! Φυσικά από το Γ. Μαρή, δεν περιμένουμε τίποτα λιγότερο, αλλά το συγκεκριμένο είναι απίστευτα έξυπνο και καλογραμμένο.

Αν με ρωτούσατε τι μ' έκανε εντύπωση απ' όλο το βιβλίο πάντως, ήταν η εισαγωγή του!.... Σε πάει κατευθείαν "στο ψητό" και αρχίζει σιγά-σιγά να ξετυλίγει την πλοκή!...

Must για όσους δεν το έχουν διαβάσει! ;)
 
Αν δεν έχετε διαβάσει τον 13 επιβάτη του Μαρή, σπευστε! είναι καινούριας έκδοσης με μια πολύ καλή ιστορία και έναν δολοφόνο με άσπρο κουστούμι και παχύ μουστάκι..δεν λέω άλλα :)
 
Καλώς σε βρήκαμε, Greek Retromaniax! Θα θέλαμε να ενημερώσουμε όλους τους φίλους και αναγνώστες αστυνομικών μυθιστορημάτων πως την Τετάρτη 5 Δεκέμβρη, οργανώνεται στο Floral της Πλατείας Εξαρχείων μια μοναδική βραδιά-αφιέρωμα στον πατριάρχη του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος, Γιάννη Μαρή, με τίτλο

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΟΥ ΜΠΕΚΑ- Μια βραδιά στον κόσμο του Γιάννη Μαρή.

Σας γράφω αναλυτικά τι θα περιλαμβάνει:

Προβολή συνημμένου 64595

Ο αστυνόμος Μπέκας, ο δημοσιογράφος Μακρής, οι «πολυτελείς» γυναίκες, οι ζιγκολό, οι παράνομοι εραστές, οι πλούσιοι και οι φτωχοί της δεκαετίας του ʼ50, «τρυπώνουν» στο Floral και μας μεταφέρουν σε μια Αθήνα αθώα και γοητευτική. Οι ήρωες του «πατέρα του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος», Γιάννη Μαρή (ψευδώνυμο του Γιάννη Τσιριμώκου), συναντούν τους σημερινούς λάτρεις του προικισμένου λογοτέχνη της δεκαετίας του ʼ50 και του ʼ60, σε μια μοναδική βραδιά στο Floral, με βιωματικές εξιστορήσεις, λογοτεχνικές αναλύσεις, κινηματογραφικές περιπλανήσεις και φυσικά πολλά βιβλία του συγγραφέα από τις εκδόσεις Άγρα, Καστανιώτη και Ατλαντίς.

Ο Ανδρέας Αποστολίδης, συγγραφέας, μεταφραστής και σκηνοθέτης, αποκωδικοποιεί το σύμπαν του Γιάννη Μαρή στο βιβλίο του, Ο κόσμος του Γιάννη Μαρή (εκδ. Άγρα, 2012). Ο Κώστας Καλφόπουλος, συγγραφέας και επιμελητής του συλλογικού έργου, Η επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα (15 διηγήματα από σύγχρονους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας προς τιμήν του Γιάννη Μαρή| εκδ. Καστανιώτη, σε συνεργασία με την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας, 2012) μιλά για την επιρροή του Γ. Μαρή στο νεότερο αστυνομικό μυθιστόρημα. Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης, μαθηματικός και συγγραφέας, μάς εξηγεί την ιδέα πίσω από την Επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα και τι οδήγησε στη συγγραφή των 15 υποθέσεων που καλείται να εξιχνιάσει ο ήρωας του Γ. Μαρή. Ο Γιώργος Α. Λεονταρίτης, προσωπικός φίλος του συγγραφέα μάς μιλά για τον Μαρή και ως άνθρωπο πέρα από συγγραφέα, αλλά και για τη βιογραφία που ετοιμάζει γιʼ αυτόν. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Παναγιωτάτος, μας ξεναγεί στις κινηματογραφικές εικόνες του πατριάρχη του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος.

Στη «μεγάλη οθόνη» του Floral, πλάνα από γνωστές κινηματογραφικές μεταφορές των βιβλίων του Γ. Μαρή σε συνδυασμό με τις μουσικές επιλογές του ..... μάς βάζουν στο κλίμα του μυστηρίου.

Στον πάγκο του βιβλιοπωλείου μας, θα βρείτε ποικιλία των βιβλίων του Γ. Μαρή από τις εκδόσεις, Άγρα («Ο 13ος επισκέπτης» του Γ. Μαρή και «Ο κόσμος του Γιάννη Μαρή» του Α. Αποστολίδη) και Καστανιώτη («Η επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα», επιμέλεια Αθηνά Κακούρη, Κώστας Καλφόπουλος) και Ατλαντίς.

Μετά τις εισηγήσεις, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 20:00 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
 
Διάβασα πρόσφατα το Έγκλημα στα παρασκήνια. Σε γενικές γραμμές δεν ήταν άσκημο αλλά η λύση του μυστηρίου ήταν χάλια και αυτό χαλά όλη την ατμόσφαιρα του βιβλίου
 
Μια κληρωση για ενα πολυ ενδιαφερον - κατα τα φαινομενα - βιβλιο του αγαπημενου Γιαννη Μαρη. Τιτλος του Η κυρια της νυχτας.

Παρ' ολο που εχω σχεδον τα απαντα του συγγραφεα απο τις εκδοσεις Ατλαντις, αυτο το βιβλιο δεν το εχω διαβασει γιατι κυκλοφορησε προσφατα απο τις εκδοσεις Αγρα. Ειναι το ενα απο τα δυο μυθιστορηματα του συγγραφεα που ειχαν πολλα χρονια να εκδοθουν σε βιβλιο. Το αλλο ειναι Ο 13ος επιβατης.

Περισσοτερα για την κληρωση και την Κυρια της νυχτας, στο συνδεσμο που ακολουθει.

Προσεξτε το θαυμασιο εξωφυλλο. Ειναι το αυθεντικο του 1962 και αναδιδει το υπεροχο αρωμα εκεινης της εποχης!

http://www.enet.gr/?i=news.el.newsroom&id=349247
 
bambinella 100 είπε:
Μια κληρωση για ενα πολυ ενδιαφερον - κατα τα φαινομενα - βιβλιο του αγαπημενου Γιαννη Μαρη. Τιτλος του Η κυρια της νυχτας.Παρ' ολο που εχω σχεδον τα απαντα του συγγραφεα απο τις εκδοσεις Ατλαντις, αυτο το βιβλιο δεν το εχω διαβασει γιατι κυκλοφορησε προσφατα απο τις εκδοσεις Αγρα. Ειναι το ενα απο τα δυο μυθιστορηματα του συγγραφεα που ειχαν πολλα χρονια να εκδοθουν σε βιβλιο. Το αλλο ειναι Ο 13ος επιβατης.

Περισσοτερα για την κληρωση και την Κυρια της νυχτας, στο συνδεσμο που ακολουθει.

Προσεξτε το θαυμασιο εξωφυλλο. Ειναι το αυθεντικο του 1962 και αναδιδει το υπεροχο αρωμα εκεινης της εποχης!

http://www.enet.gr/?i=news.el.newsroom&id=349247
οντως καταπληκτικο το εξωφυλλο!!! και ειναι σχετικα πολλες σελιδες το βιβλιο..τρεχω να το αγορασω
 
Θελω κι εγω να αγορασω το βιβλιο. Η υποθεση του με εχει ιντριγκαρει πολυ. Περισσοτερο κι απο τον 13ο επιβατη.

Ακολουθει μια παρουσιαση της Κυριας της νυχτας, απο τον συγγραφεα Φιλιππο Φιλιππου ο οποιος θεωρειται κατα καποιον τροπο, διαδοχος του Μαρη.

http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=492511
 
Μαριάννα ευχαριστούμε για το λινκ με τον Μαρή που μας παρέθεσες, εγώ τουλάχιστον έμαθα πολλά :) . Διάβασα πρόσφατα την κυρία της νύκτας, το νέο βιβλίο από τις εκδόσεις άγρα. Καλό αλλά κατά την γνώμη μου ο 13 επιβάτης έχει περισσότερη δράση και πλοκή και εμφανίζεται περισσότερο ο Μπέκας ενώ υπάρχει το κλασσικό μυστήριο που σε κρατά σε εγρήγορση μέχρι το τέλος . Στην ''κυρία της νύκτας'' το μυστήριο υπάρχει στην αρχή για το ποιά είναι η μοιραία γυναίκα που έρχεται στην Αθήνα. Ο Μπέκας δυστυχώς κάνει ένα σύντομο πέρασμα και δεν μπορεί να κάνει πολλά( Η υπόθεση είναι ήδη δρομολογημένη από την μοίρα και το σταυρόλεξο του μυστηρίου άλλος το κινεί, η ίδια η Λιάνα και δεν αφήνει κανέναν να πάρει τον έλεγχο). Η πρωταγωνίστρια είναι ένα τραγικό πλάσμα που το μίσος του παρελθόντος έχει αιχμαλωτήσει την ίδια την ύπαρξη της και θα της στερήσει και την μελλοντική της ευτυχία :( ενώ κάνει λίγα πράγματα για να δει τα πράγματα πιο νηφάλια και να σταματήσει τον κατήφορο που έχει πάρει, η μανία της για τα τραυματικά γεγονότα του παρελθόντος ξεσπά και σε άτομα που δεν φταίνε :( . Δεν αφήνει ούτε έναν καλό και λογικό άνδρα που έρχεται στην ζωή της σαν καλός άγγελος να την σώσει( αν και κάποια φορά σκέφτεται πως θα ήταν το μέλλον διπλα του αλλά τα γεγονότα την ξεπερνούν πια και μοιάζουν οριστικά) Η πρωταγωνίστρια παρουσιάζεται κοντοκουρεμένη, απίστευτα όμορφη με μαγευτικά πράσινα μάτια, η ομορφιά της τονίζεται συνέχεια καθώς αιχμαλωτίζει τα αντρικά μάτια γύρω της.Και ακριβώς αυτή την γοητεία της χρησιμοποιεί...

Παιδιά εκτός από το εξώφυλλο( που όπως λέει η μπάμπι δίνει το άρωμα της εποχής) και η εικονογράφηση μέσα είναι από εκείνη την εποχή :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα