Λοιπόν, μιας και ειμαι ΑΡΡΩΣΤΟΣ με τα τεχνικά θέματα περί σινεμά και των μέσων στα οποία κυκλοφορούν οι ταινιες, θα γράψω 2-3 πράγματα. Διάβασα όλα τα comments όποτε θα εμπεριέχει το post μου και στοιχεία από αυτα.
κατ αρχήν τα βασικα.
το φιλμ ακόμα και σήμερα είναι το μέσον με την μεγαλύτερη ποιότητα ανάμεσα σε ολα. Η "αναλυση" ενός φιλμ ξεπερνά τα 6k ενώ στον ψηφιακό κόσμο μόλις και μετά βίας μπαίνουμε στα 4k.
Όμως επειδή χρόνια ΠΟΛΛΆ τώρα οι ταινίες που γυρίζονταν σε φιλμ ήδη πριν βγουν καν στο σινεμά περνούσαν από digital intermediate (σκαναρισμα/πέρασμα σε υπολογιστες) σε 2k ή 4k για μονταζ/επεξεργασία πριν την κυκλοφορία τους μέσω υπολογιστων, η βιομηχανία δημιούργησε κάμερες με "αισθηση" φιλμ αλλά εγγραφή σε ψηφιακά μέσα. Έτσι ΚΑΙ έριξαν άπειρα το κόστος (το φιλμ κόστιζε πολύ) Και έκαναν πιο εύκολο το να μονταρουν/επεξεργαστούν εφόσον όλη η γραμμή παραγωγής είναι ψηφιακή.
τώρα πάμε στις ελληνικές ταινίες, telecine κλπ.
Το σε τι ποιότητα θα δούμε την ταινία τώρα έχει αρκετούς παράγοντες οι οποίοι λειτουργούν ως μια αλυσιδα. Ναι, όλες οι ταινίες γυρίστηκαν με φιλμ. Όμως αλλάζουν:
- η ποιότητα του φιλμ
- η ποιότητα και επάρκεια/σωστή χρηση του φωτισμού
- οι φακοί που θα χρησιμοποιηθούν
κατόπιν αυτων, και ΠΡΙΝ την ψηφιοποίηση της κοπιας για tv/dvd/bluray κλπ, παίζει ρόλο ΤΙ είδους κόπια έχει στα χέρια του ΣΉΜΕΡΑ από την ταινία του χτες που θα ψηφιοποιήσει. Δηλαδή, με σειρά "ποιότητας":
01. Original negative (το φιλμ πάνω στο οποίο γυρίστηκε το original εργο)
02. interpositive (είδος φιλμ που "κρατάει" υπό συγκεκριμένες συνθήκες πολλά πολλά χρόνια και χρησιμεύει για να να βγουν internegative κοπιες)
03. internegative (κόπια από την οποία μετά γίνονται οι αντιγραφές για τις οποίες που πάνε στα σινεμά)
04. κόπια σινεμα
τέλος, έχουμε και τι είδους ψηφιοποίηση κανουμε. 2k? 4k? Και το κυριοτερο, ΜΕ ή ΧΩΡΊΣ ψηφιακή επεξεργασία (διόρθωση προβληματων, τεχνουργηματων, διόρθωση χρωμάτων κλπ)??
για να καταλήξουμε λοιπον, ΑΣΧΈΤΩΣ χρονιάς παραγωγής την ταινίας, βλέπουμε ταινίες ψηφιοποιημενες από διαφορετικού είδους γυρισματα, με διαφορετικού είδους κοπιες και διαφορετικούς τύπους ψηφιοποίησης.
σε ιδανική περίπτωση πχ, μια ταινία του φινου του 60κατι περνιεται απο μια σοβαρη εξειδικευμενη εταιρια από το interpositive σρ ρνα 4k scanner πολυ πολυ προσεκτικά καρε καρε σε σκληρούς δίσκους και μετά καρε καρε διορθώνεται κάθε πρόβλημα καθώς και μονταρεται η χρωματική της παλέτα ώστε να είναι "σαν καινουργια" όταν γυρίστηκε.
αυτή η κόπια αν προβληθεί τώρα ψηφιακά στο σινεμά θα παίξει ΠΟΛΎ ΚΑΛΎΤΕΡΑ από τις κοπιες 4ης ή 5ης γενιάς που είδαν τοτε,πακέτο και με το "ζόρι" από την χρήση που αποκτούσαν οι τότε κοπιες!
σε κακη περιπτωση, μια ταινία πχ του 80 με τον ψάλτη, αντί να πάνε πίσω στην κόπια του σινεμά, ΈΣΤΩ 4ης γενιάς, πηγαίνουν και:
βρίσκουν το pal MASTER που είχε δημιουργηθεί παλιά για τηλεόραση (ανάλυση 1/4 του hd και κάθε δεύτερο frame "ψευτικο" γιατί δεν είναι progressive scan),και το κάνουν blow up (μεγέθυνση) σε ΨΕΎΤΙΚΟ hd. Και για να το κάνουν και λίγο χειρότερο, Αφού το pal MASTER ήταν 4

για τις παλιές τηλεοράσεις μας, αυτοί οι θεοί ΚΌΒΟΥΝ και μέρος της ταινίας αφήνοντας ΑΚΟΜΑ λιγότερη πληροφορία και ανάλυση στο τελικό master.
Η ταινία γυρίστηκε σε φιλμ 1:85 x 1, κόπηκε μια φορά στα πλάγια δεξιά αριστερά για να γίνει 4

, και ΞΑΝΆ ΚΌΒΕΤΑΙ πάνω και κάτω για να ΞΑΝΆ ΓΙΝΕΙ 1:78 x 1 που είναι οι νέες τηλεοράσεις!
ΑΝΆΜΕΣΑ σε αυτά τα 2 σεναρια, έχει πολλούς συνδυασμούς που μπορεί να υπάρξουν. Και αντίστοιχα αποτελέσματα να δείτε τελικά στις τηλεοράσεις σας.
ελπίζω να βοηθησα.!