Το κρεμόριο (αγγλικά cream of tartar) είναι το όνομα με το οποίο είναι γνωστό στη μαγειρική το όξινο τρυγικό κάλιo. Όπως το όνομά του λέει, υπάρχει στα σταφύλια.
Σε συνδυασμό με μαγειρική σόδα (που, αν και όξινο ανθρακικό νάτριο, έχει αλκαλική αντίδραση) είναι συνηθισμένο baking powder - με προσθήκη νερού αντιδρούν μεταξύ τους και βγάζουν μπουρμπουλήθρες διοξειδίου του άνθρακα. Γενικα το baking powder είναι μείγμα σόδας με ένα στερεό όξινο άλας.
Επίσης σταθεροποιεί τη μαρέγκα.
Στο "υποβρύχιο" εμποδίζει τη ζάχαρη να κρυσταλλώσει διότι, όντας οξύ, προκαλεί μερική υδρόλυσή της σε γλυκόζη και φρουκτόζη (το εναλλακτικό λεμόνι κάνει την ίδια δουλειά, αλλά το κρεμόριο δεν έχει άρωμα και δεν πολυαλλάζει τη γεύση των μειγμάτων). Αν έχεις όρεξη να φτιάξεις υποβρύχιο πάρε κρεμόριο καλύτερα. Νομίζω το έχουν σε μαγαζιά εκεί που έχουν μπαχαρικά ας μην είναι. Τουλάχιστον εδώ το βρίσκω σ' αυτά τα ράφια.
Η μητέρα μου από ένα σημείο και μετά έφτιαχνε βασιλόπιτα με κρεμόριο που μου άρεσε πολύ περισσότερο από την παραδοσιακή (για το σόι μας) με μαχλέπι που θύμιζε τσουρέκι. Υποθέτω θα ειχε και σόδα, αλλά η συνταγή έλεγε "Βασιλόπιτα με κρεμόριο"