D@redevil είπε:
Άντε ρε συ.... Τελικά, μπόρεσαν να το κάνουν ακόμα χειρότερο? Τελικά αποδεικνύεται περίτρανα ότι η βλακεία είναι απύθμενη (όπως είχε πει πολύ εύστοχα και μια γνωστή μου...).
Ναι, μοιάζει με το σύστημα που περιγράφεις παραπάνω, μόνο που οι ερωτήσεις ήταν λίγο-πολύ στάνταρ, οι απαντήσεις ήταν δεδομένες κι ακριβείς με την ακρίβεια χιλιοστού και φυσικά ήταν παπαγαλισμένες (εννοείται). Μέχρι και την τελευταία (σταγόνα) τελεία.
Για να μην είμαι απόλυτη λοιπόν, τουλάχιστον στη δική μας περίπτωση, οι απαντήσεις βγάζαν συγκροτημένο νόημα (αν εξαιρέσεις κάποια μικρολαθάκια στη σύνταξη, που ήταν φυσιολογικά εφόσον έκανες κολάζ τις προτάσεις).
Ερώτηση: Είχατε κι εσείς το ίδιο βιβλίο ιστορίας?
Όταν ο άνθρωπος έχει όρεξη, τα πάντα μπορεί να τα τελειοποιήσει, προς το χειρότερο!
Το λάθος στη δική μας περίπτωση ήταν ότι οι ευλογημένοι πήγαν και βρήκαν μια πηγή ό,τι να 'ναι, αφού και οι ίδιοι είναι ό,τι να 'ναι.
Αυτό με τις απαντήσεις-ρομπότ το είχαμε στα απλά ερωτήματα, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις (πχ μεταναστευτικό) ήταν λίγο διάσπαρτα αυτά που έπρεπε να γράψεις. Φυσικά και ήταν τελείως ξύλινες απαντήσεις, σαν αυτή την άσκηση στο προφίσιενσυ που έπρεπε να βρείς τη σωστή παράγραφο και να την κολλήσεις στο σωστό σημείο.
Για βιβλίο είχαμε ένα που λεγόταν "Θέματα νεοελληνικής ιστορίας". Απ' ό,τι τσέκαρα στην τελευταία σελίδα του, πρέπει να είναι έκδοσης 1998 (αγαπημένη συνήθεια να βλέπω την έκδοση του βιβλίου και να μετράω πότε πρωτοκυκλοφόρησε. ειδικά στα βιβλία τυ δημοτικού, τα περισσότερα ήταν έκδοσης 1986), δλδ με το που μπήκαν οι κατευθυνσεις. Το θετικό είναι ότι έχει συγκεντρωμένες 5-6 θεματικές ενότητες και δεν είναι ενιαίο κείμενο. Επίσης, από τις 260 σελίδες, εντος είναι οι 100 (τουλάχιστον οταν εδινα εγώ). Σαν κείμενο έχει μια άλφα ροή, αλλά σε αρκετά σημεία προϋποτίθεται πρότερη γνώση για κατανόηση, οπότε και οι φιλόλογοι αναλάμβαναν να μας εξηγούν τα πριν για να μπούμε στο νόημα. Ήταν δηλαδή από μόνο του παζλ το βιβλίο, γιατί ενώ η κάθε ενότητα είχε μια χρονική αλληλουχία, με το που άλλαζες ενότητα ξαναγύρναγες χρονικά πίσω.
D@redevil είπε:
Α, και μια ευχή: Πεθαίνω να γίνουν μέλη του φόρουμ οι φιλόλογοι που συνέγραψαν τα παραπάνω κατασκευάσματα που καλούνται βιβλία Ιστορίας (της Ιεράς εξέτασης, συμπληρώνω εγώ...)
(η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο!
Προβολή συνημμένου 90971)
Αυτό θα το ήθελα κι εγώ! Όχι τπτ άλλο, αλλά θα έχει πλάκα να τους βλέπω να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα, αλλά θα ήθελα κυρίως αυτούς που έκαναν τις διορθώσεις και έδωσαν την τελική μορφή και το τελικό ΟΚ για να κυκλοφορήσουν τα βιβλία αυτά.
BTW, η φιλόλογος μας είχε πει ότι στο βιβλίο των λατινικών (αυτό που παλιότερα είχατε ως ένα τόμο στην τρίτη και που οι των κατευθύνσεων είχαμε σε δύο τεύχη, δευτέρα-τρίτη) τα κείμενα τα έγραφαν οι φοιτητές των συγγραφέων. Ότι δηλαδή έβαλαν ως άσκηση οι συγγραφείς στους φοιτητές τους να τους γράψουν ένα κειμενάκι με ιστορικές αναφορές και που να περιλαμβάνουν συγκεκριμένα γραμματικοσυντακτικά φαινόμενα κάθε φορά. Δε γνωρίζω αν ισχύει ή αν είναι urban legend. Το βιβλίο, πάντως, ζει και βασιλεύει. Μάλιστα θυμάμαι αυτό το μίνι κειμενάκι στο τέλος κάθε κεφαλαίου, που υποτίθεται πως είχε κωμικό-διδακτικό χαρακτήρα. Τα διαβάζαμε στο φροντιστήριο την ώρα των λατινικών, και ήταν τόσο κρύα και καμμένα, που γελάγαμε από απελπισία!