Διαφημίσεις "κοινωνικού περιεχομένου"

Rinus Cesar είπε:
α/ Στο πρώτο βλέπαμε τον Γιάννη Γκιωνάκη να επιδεικνύει τα καινούρια παπούτσια του και να λέει : "Είδες παπούτσι" ???, και στο τέλος του σποτ τη φράση : "Είδες η ΔΕΗ" ????

β/ Στο άλλο - λίγο μεταγενέστερο από το σποτ με τον Γκιωνάκη - βλέπαμε τον ΄Διονύση Παπαγιαννόπουλο περιστοιχιζόμενο - αν δεν κάνω λάθος - από παιδάκια με ειδικές ανάγκες [ήταν αγκαλιασμένος με κάποια από αυτά] !!! Η μόνη φράση που θυμάμαι από την ατάκα του ήταν η αρχική : "Αυτά τα παιδιά ... " ... Πάντως, η φωνή του, όταν μιλούσε "γι' αυτά τα παιδιά", ήταν τόσο τρυφερή και συγκινητική .... Νομίζω ότι είναι το μοναδικό πέρασμα που έκανε ο Παπαγιαννόπουλος από το χώρο της διαφήμισης ....
Το "Είδες η ΔΕΗ" το θυμάμαι, και μου έχει μείνει σαν ατάκα, αλλά δεν θυμάμαι καθόλου το σποτ.

Αυτό με τον Παπαγιαννόπουλο ήταν μάλλον της Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών, ή κάποιας άλλης αντίστοιχης, και έκλεινε με τη φράση "Ας γίνουμε λοιπόν συμπαραστάτες και συνδρομητές της." Μια άλλη φράση ήταν "Αυτό το παιδί χρειάζεται ειδική θεραπεία."

Rinus Cesar είπε:
- Άλλη μία διαφήμιση αυτού του είδους θυμάμαι περί το 1986 / 1987, με μορφή καρτούν !!! Έδειχνε έναν μοτοσικλετιστή - καρτούν να οδηγεί τη μοτοσικλέτα του μέσα΄στη βαθιά νύχτα, κάνοντας ημηχανή της μοτοσικλέτας του άγριο θόρυβο και σαματά !!! Και κάποια στιγμή ανοίγει ένας δύστυχος κύριος το παράθυρο του διαμερίσματός του, με τα μάτια νυσταγμένα !!! Και μια ήρεμη ανδρική φωνή [σε τόνο "συμβουλευτικό / πατρικό"] λέει την ατάκα : "Τους ξύπνησες όλους !!! Γιατί ???" ........
Πρόσφατα γυρνώντας από νυχτερινή έξοδο, πέρασε μια μηχανή από κοντά μας με μεγάλο θόρυβο, και είπα στην παρέα μου "Τους ξύπνησες όλους. Γιατί?"

Άλλα κοινωνικά μηνύματα που θυμήθηκα:

"Μια σπίθα αρκεί για να φέρει την καταστροφή", σχετικά με τις φωτιές στα δάση.

"Φέτος στείλτε τις ευχές σας με κάρτες Unicef" ή κάτι παρόμοιο.

Κάποιο σποτ μάλλον σχετικό με την μοναξιά των ηλικιωμένων, έδειχνε έναν παππού να κάθεται σε ένα παγκάκι, ένα παιδί έρχεται παίζοντας κοντά του, αυτός το χαϊδεύει στο κεφάλι, μετά έρχεται η μαμά του και το παίρνει, και ο παππούς μένει πάλι μόνος.
 
Καλοκαιράκι έρχεται και, συνήθως, εδώ στην Ελλαδίτσα μας, όποτε έρχεται καλοκαιράκι έρχονται μαζί του και οι πρώτες πυρκαγιές στα δάση μας .... ας θυμηθούμε ένα σποτάκι από τα παλιά :

Σε αυτό βλέπαμε ένα ζευγάρι μεγάλης ηλικίας, ήσυχο, μπροστά στην τηλεόραση να βλέπει ειδήσεις [μάλλον βραδινό δελτίο] !!! Και η είδηση που εκφωνεί ο εκφωνητής : "Κι άλλη πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα κλπ κλπ", ενώ την ίδια στιγμή η τηλεόραση έδειχνε πυροσβεστικά αεροπλάνα να προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά !!! Θυμάμαι - αμυδρά και "στο περίπου"- το διάλογο του ηλικιωμένου ζεύγους : "Πώ πωω, κι άλλη φωτιά!", λέει ο παππούς! "Έτσι όπως πάμε, η χώρα μας θα καταντήσει μια ξεραμένη [ή καμμένη ???] γη", σχολίασε η γιαγιά .... Το σποτάκι το χρονολογώ στα μισά των 80ς ....

Όλα αυτά που "προέβλεψε" τόοοτε η γιαγιά .... καθόλου δεν συνέβησαν στη χώρα μαςτα επόμενα χρόνια, έτσι ???? καθόλου μα καθόλου :cool: :cool: :sealed:
 
Μια άλλη διαφήμιση κοινωνικού μηνύματος για την εθελοντική αιμοδοσία, ήταν η παρακάτω: ένα κοριτσάκι ζωγραφίζει στο πάτωμα και λέει κοιτώντας στην κάμερα ''θέλω μόνο 10 λεπτά''.

Ο εκφωνητής έλεγε ''Δεν δίνεις το αίμα σου, δίνεις 10 λεπτά από το χρόνο σου''.

Το διαφημιστικό αυτό είχε προβληθεί κατά τη δεκαετία του 90.
 
BETTY BOOP είπε:
Μια άλλη διαφήμιση κοινωνικού μηνύματος για την εθελοντική αιμοδοσία, ήταν η παρακάτω: ένα κοριτσάκι ζωγραφίζει στο πάτωμα και λέει κοιτώντας στην κάμερα ''θέλω μόνο 10 λεπτά''. Ο εκφωνητής έλεγε ''Δεν δίνεις το αίμα σου, δίνεις 10 λεπτά από το χρόνο σου''.

Το διαφημιστικό αυτό είχε προβληθεί κατά τη δεκαετία του 90.
Αυτή τη διαφήμιση την είχα αναφέρει σε άλλο θρεντ για ένα λόγο: με φόβιζε! ήμουν μικρούλης, 5 ετών το 1995, και με φόβιζε πάρα πολύ, γιατί το κοριτσάκι ήταν μόνο του, μέσα σε ένα γκρίζο σπίτι.

Για του λόγου το αληθές: http://www.youtube.com/watch?v=qpNsFnqXJoU (στο 2:08)

Θυμάμαι τη διαφήμιση να παίζει βράδυ, στα διαλείμματα από τα Παιχνίδια χωρίς σύνορα.
 
Και .... ναιιιι .... η διαφήμιση για τη Γιορτή Κρασιού στο Δαφνί και στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκεεεε .... Ευχαριστούμε πολύ - πολύ MrRetromemories .... Μπορείτε, πλέον, να δείτε κι εσείς αυτό το φοβερό σποτάκι .... αλλά και να ακούσετε την πολύ ωραια μουσική επένδυσή του, με ΄την εισαγωγή του "Με λένε Γιώργο" του Χατζηνάσιου, αλλά και με το ορχηστρικό του Ξαρχάκου ...... Βέβαια, το σποτάκι μάς προσφέρεται "κουτσουρεμένο", καθόσον απουσιάζουν τα ολίγα τελευταία sec του, όπου μια γυναικεία φωνή λέει την "επίμαχη φράση" : και το κρασί (μικρή παύση) δωρεάν !!! Αλλά και πάλι, είναι μεγάλη μας χαρά και έκπληξη η ανάρτησή του ....

[video=youtube_share;fMFsrDX6PWQ]

Και βλέποντας ξανά το σποτάκι μετα από 30 χρόνια .... κατάλαβα γιατί σε εκείνη την ηλικία, όποτε το έβλεπα, έλεγα : "αααχ, πότε θα μεγαλώσω να πηγαίνω κι εγώ σε αυτή τη γιορτή" ... Όμως, όταν μεγάλωσα, η "Γιορτή του Κρασιού" είχε ήδη σταματήσει να λαμβάνει χώρα :( :(....
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
panp είπε:
Rinus Cesar, η διαφήμιση των ακτών επαναλήφθηκε μια εικοσαετία αργότερα. Ο γλάρος εμφανιζόταν με "άσπρα μαλλιά", λέγοντας "...εδώ και είκοσι χρόνια...", σε ένα συγκινητικό, ομολογουμένως, σποτάκι, ακριβώς για να τονίσει και το δικό σου συμπέρασμα...
Η διαφήμιση ''όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές'' με το συμπαθή γλάρο, ήταν από τις αγαπημένες μου...
 
η παρακατω διαφημιση της UNICEF προερχεται απο ενα 3ωρο βιντεο (VHS του Απριλιου του 1992) που βρηκα στο καναλι http://www.youtube.com/user/PloutarchosOfficial ,ο χρηστης μου ειπε οτι δεν εχει κανενα προβλημα γι αυτο κι εγω δημοσιευω το βιντεο που εφτιαξα με τη διαφημιση αυτη (θα ακολουθησουν κι αλλες στα αντιστοιχα θρεντς) :

 
διαφημιση Ο.Α.Σ.Π (1981) :


σχολιο του uploader Akis Papadopoulos : "Διαφημιστική καμπάνια του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) που προβλήθηκε για αρκετό καιρό λίγο μετά τους καταστροφικούς σεισμούς τον Φεβρουάριο του '81"
 
katerinak είπε:
διαφημιση Ο.Α.Σ.Π (1981) :
Υπέροχη νοσταλγική διαφήμιση, Πρέπει να προβαλλόταν το ίδιο έντυπο και μετά το μεγάλο σεισμό της Καλαμάτας (1986). Φυσικά δεν περνά απαρτήρητη η ποδιά της μαθήτριας. Έναν χρόνο μετά καταργήθηκαν οι ποδιές.
 
Το συγκεκριμένο έντυπο διανεμήθηκε στα σχολεία και το 1999, μετά τον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας. Μετατράπηκε και σε αφίσα, που αναρτήθηκε σε χώρους σχολείων ή τάξεις. Παρατηρώντας το έντυπο, το αναγνωρίζω απόλυτα! Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά το σπίτι, που ήταν ή διόροφο ή τριόροφο, και που σε κάθε δωμάτιο δίνονταν συμβουλές για αντισεισμική προστασία. Μπορεί να υπάρχει ακόμα χωμένο σε κανα συρτάρι. Επίσης, λεπτομέρεια της διαφήμισης, ότι το έντυπο δινόταν και με το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Ελπίζω να υπάρχει αντίστοιχη εκπαίδευση και σήμερα στα σχολεία, εκτός από τις ασκήσεις σεισμού που είχαν καταλήξει λίγο-πολύ ευκαιρίες για χάσιμο μαθήματος, πλην της φοράς μετά τον σεισμό του 1999, όπου οι δάσκαλοι ήταν άκρως σοβαροί, εξαιτίας της μεγάλης πιθανότητας για μετασεισμούς εκείνη την περίοδο.
 
θανο η διαφημιση που ποσταρες δεν ειναι ρετρο,νομιζω γραφει 2008 στην αρχη
 
Είναι όντως εκτός χρονολογικών ορίων, αλλά ο ίδιος ο Βέγγος είναι ρετρό! :)

Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μια μικρή εξαίρεση!... #)
 
Πω πωωω ... απίστευτο !!! Διεσώθη το διαφημιστικό σποτ για την αντισεισμική προστασία, με το κοριτσάκι να λέει με τη γλυκύταη φωνούλα του : "σήμερα μας μίλησαν για το σεισμό" .... φοβερό !!!

Να συμπληρώσω για το διαφημιστικό σποτ του πολυ-αγαπημενου μας Θανάση Βέγγου ότι ... βασίζεται σε αληθινό γεγονός !!! Λίγους μήνες πριν το διαφημιστικό σποτ, πράγματι ο Θανάσης Βέγγος είχε ένα ατύχημα σε σιδηροδρομική διάβαση !!! Πήγε να περάσει με το αυτοκίνητό του τις γραμμές τρένου [δεν θυμάμαι σε ποιο μέρος της Ελλάδας] χωρίς να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο και συγκρούστηκε με το τρένο !!! Από θαύμα γλίτωσε .... Και αυτήν την εμπειρία του την έκανε "κοινωνικό διαφημιστικό σποτ", για να συμβουλέψει τους συνανθρώπους του πώς να μην πάθουν το ίδιο που έπαθε αυτός !!! Τέτοιος άνθρωπος ήταν ο Βέγγος μας ....

Τέλος ... θα συνεισφέρω και την ατάκα από ενα παλιό διαφημιστικό του ΟΑΣ [Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών] γύρω στο 1982 : "ΟΑΣ! Πες μου που πας, να σε πάμε" !!! Περισσότερα, όμως, δεν θυμάμαι ....
 
Δυο-τρεις που μου ήρθαν τελευταία :

- Είσαι νέος, απόφοιτος Λυκείου...εξασφάλισε το μέλλον σου στις σχολές Εμπορικού Ναυτικού...αναβολή στράτευσης...πληροφορίες στα κατά τόπους γραφεία...(έμαθα τότε και την έκφραση "κατά τόπους"). Πιάνεται για κοινωνική;

- Κανένα φάρμακο δεν είναι αθώο. Διαφήμιση για την πολυφαρμακία, που είχε ολόκληρη ιστοριούλα πιο πριν, αλλά δεν τη θυμάμαι.

- Κάποια που άρχιζε με το "Νέοι και νέες", αγνώστων λοιπών στοιχείων...Μάλλον περί Ενόπλων Δυνάμεων !

- Eίσαι στην ΕΟΚ, μάθε για την ΕΟΚ...Αμ μάθαμε, μάθαμε....
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
panp είπε:
Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη ! (διαχρονικότατο, θα μπορούσαν να ξαναπαίξουν το ίδιο σποτάκι εικοσαετίας σήμερα).
Πριν κανά δυό χρόνια και, το Υπουργείο Οικονομικών είχε εξαγγείλει διαγωνισμό διαφήμισης για τη φοροδιαφυγή. Επ' αφορμή του διαγωνισμού, είχε κυκλοφορήσει δύο από τις διαφημίσεις αυτής της καμπάνιας. Η καμπάνια προβλήθηκε τη σεζόν 1992-1993.

 
Οι διαφημίσει σχετικές με την προφύλαξη από τα ναρκωτικά είναι ''κοινωνικού'' περιεχομένου; (υπάρχει αντίστοιχο θέμα).
 
Μανωλάκης ο καπνιστήςhttps://www.youtube.com/watch?v=vgHMtYcXq8A
 
Θυμάμαι μια ρετρό διαφήμιση με ενα παιδάκι που φοραγε απειρα ρουχα και το μύνημα ήταν ᾽Μην ντύνετε το παιδί σαν κρεμμύδι᾽!

Η καλύτερη κοινωνική διαφήμιση που θυμάμαι δεν είναι ρετρο ειναι το ᾽Πρέπει να τρέξει αίμα για να τρέξετε;᾽ για την αδιαφορία των γονέων απέναντι στα παιδιά.
 
Και μια που έδειχνε ένα ανδρόγυνο να μαλώνει μπροστά στο παιδί τους και και εκείνο τους κοίταγε θλιμμένο. Το μήνυμα αυτονόητο...
 
Πίσω
Μπλουζα