Οι Ολυμπιακοί του Μονάχου ήταν αυτοί που απόλαυσα περισσότερο τηλεοπτικά. Η μαμα-elephadas με την αδερφη-elephadas ήταν στην Αθήνα για φροντιστήρια (η αδερφή θα έδινε εισαγωγικές για Παν/μιο) κι έτσι έμενα μόνος με τον φάδερ, και συλλογικά μεταξύ μας δεν ξέραμε να βράσουμε ούτε αυγό. Τρώγαμε λοιπόν έξω (απαίσια - τότε τα ελάχιστα εστιατόρια της πόλης ήταν κυρίως για να τρώνε οι εργένηδες χωρίς οικογένεια οπότε δεν ήταν ακριβώς γκουρμέ) και το βράδυ πηγαίναμε στο καφενείο απέναντι στη δουλειά του πατέρα μου όπου υπήρχε μια από τις σπάνιες ακόμη τηλεοράσεις και βλέπαμε Ολυμπιακούς με τις ώρες, μέχρι πολύ πιο αργά απ' όσο θα επέτρεπε η αφέντρα του σπιτιού αν ήταν εκεί. Εκεί πρωτοάκουσα (και πρωτοθαύμασα) τον Διακογιάννη. Η εικόνα ήταν καλή, υπήρχαν ελάχιστες διαφημίσεις συγκριτικά με τώρα, και ο Διακογιάννης δεν αισθανόταν την ανάγκη να μιλάει συνέχεια αποσπώντας την προσοχή από το τι γινόταν στην οθόνη (ήταν η χρονιά της Κομανέτσι, να σας θυμίσω).
Οι Ολυμπιακοί αυτοί πρέπει να έδωσαν μεγάλη ώθηση στην αγορά τηλεοράσεων στην Ελλάδα, όπως ένα άλλο αθλητικό γεγονός αργότερα (Μουντιάλ ίσως?) το οποίο μεταδόθηκε έγχρωμα έδωσε ώθηση στην αγορά έγχρωμων συσκευών. Έτσι είναι κατανοητό γιατί η Siemens τους χρησιμοποιεί παρόλο που δεν έχουν σχέση με το διαφημιζόμενο προΐόν. Οι 5 ηλεκτρονικοί εγκέφαλοι γίγαντες ήταν Siemens? Το υπερμοντέρνο ιατρικό κέντρο ήταν εξοπλισμένο αποκλειστικά με μηχανήματα Siemens? Αναμφίβολα πολλές συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν στους Ολυμπιακούς στη Γερμανία θα ήταν φτιαγμένοι από αυτή την εταιρεία, αλλά η διαφήμιση κοντεύει να ισχυρίζεται ότι και οι αθλητές χρησιμοποιούσαν τεχνική Siemens.
Απορίες:
1. Οι 130 μηχανές λήψεως είχαν 90 οθόνες. Οι άλλοι 40 έπαιρναν λήψη στα στραβά κι ό,τι λάχει?
2. "Αυτό που οι άλλοι ονομάζουν πλυντήριο" κινούσε τα ρούχα προς όλες τις κατευθύνσεις. Αλλά απ' όσο ξέρω οι καταρράκτες κινούν το νερό βασικά προς μία κατεύθυνση. Κάτω. Έχει δίκιο ο uskoke, τα αμερικάνικα πλυντήρια για σπίτια δούλευαν τελείως διαφορετικά, τα τελευταία σχετικά χρόνια έχουν διαδοθεί κάπως τα front loaders αλλά είναι πανάκριβα. Αλλά η διαφήμιση λέει ότι η τεχνική είναι αμερικάνικη. Όχι τα πλυντήρια. Αυτά μάλλον ήταν ελληνικά (*). Η εταιρεία Rheem (με ακριβώς το ίδιο σήμα) υπάρχει ακόμη, είναι Αμερικανική, (Wikipedia: "...is an American privately held manufacturer that produces residential and commercial
water heaters and
boilers, as well as
heating, ventilating and air conditioning (HVAC) equipment. "Ποιος ξέρει για ποιο λόγο είχε το δικαίωμα ο κατασκευαστής των Valiant (η ΕΛΙΝΤΑ μάλλον δεν υπήρχε ακόμη) να κολλάει το Rheem μπροστά, Το ζέσταμα του νερού δεν ήταν κάτι τόσο σημαντικό που να απαιτεί ειδική τεχνογνωσία από USA.
3. Τι ήταν αυτό το άγνωστο μέχρι σήμερα "φυσικό" πλύσιμο?
4. Καφέ έφτιαχνε ο "καταρράκτης"? Διότι λέει "δεν υπάρχει τεχνική τελειοποίησι που να μην την έχει" ("να μην την έχη" έπρεπε να λέει, όπως έλεγε "να κάνη" πιο πάνω, αλλά από ορθογραφία είπαμε δεν τα πήγαιναν καλά).
5. Τα "βιολογικά προγράμματα" ποτέ δεν τα κατάλαβα. Απορρυπαντικά με ένζυμα τα καταλαβαίνω, αλλά το πλυντήριο τι το βιολογικό έκανε?
(*) Βρήκα μια μελέτη του ΤΕΕ (σε pdf) για τις οικιακές συσκευές στην Ελλάδα, και διαβάζω:
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=11&ved=2ahUKEwjvhL-R_OvjAhUL2VkKHcQKD1MQFjAKegQIAhAC&url=http%3A%2F%2Flibrary.tee.gr%2Fdigital%2Fm1001_1050%2Fm1024.pdf&usg=AOvVaw1TZ98TsoCcHGvXeDC4mRgo