ΕΙΡΤ / ΕΡΤ / ΕΤ1 Ειδήσεις

Η Εύη Δεμίρη.

O (R.i.P) Χρήστος Οικονόμου παρουσίαζε επί σειρά ετών το τηλεπαιχνίδι "Γράμματα και αριθμοί".

Ηταν μια ευγενική φιγούρα με μια μικρή έπαρση όταν χρειαζόταν να μιλήσει (και ήξερε κουτσά-στραβά να το κάνει) αγγλικά ή γαλλικά.

Αθλητικοί παρουσιαστές:

Κώστας Σισμάνης (πολύ παλιος με ειδικότητα στην έκτακτη πολιτική επικαιρότητα και τους... αγώνες μποξ), Γιάννης Αργυρίου, Ακης Παναγιωτόπουλος, Θοδωρής Κοτσώνης.

Ο συγχωρεμένος Σταύρος Καλαφάτης (πρώτος ξάδελφος του συνονόματου σημερινού υφυπουργού).

Επίσης παλιοσειρά είναι και ο Τερενς Κουικ που πρωτοξεκίνησε με ανταποκρισεις απο το... στουντιο της Θεσσαλονικης (εννοείται οτι η ΕΤ3 δεν υπήρχε), προτού κατηφορίσει στην Αθήνα.

sparklingeagle είπε:
Γιώργος Δουατζής και Κώστας Σερέζης.
Ο Κώστας Σερέζης, λόγω της καταγωγής του, παρουσίαζε και ένα εβδομαδιαίο μαγκαζίνο με θεματολογία γύρω από την Κύπρο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
7. ΕΡΤ (1980-1982, έγχρωμο)

ert19812xw5.jpg


ert19813mv3.jpg


Το θυμόμουν αμυδρά πριν το ξαναδώ (γεια σου ChristosM!) - λίγο το οπτικό μέρος και περισσότερο τη μουσική, οπότε δεν ξέρω πόσο το γεγονός αυτό επηρεάζει την αντικειμενικότητά μου.

Σε σχέση με το προηγούμενο (α/μ) σήμα της ΕΡΤ (1977-1980), τα οπτικά εφέ του είναι όντως αρκετά πιο προηγμένα. Αλλά, πρώτο σχόλιο - έχει κάνει η ΕΡΤ κανένα λάθος? Αυτό θα έπρεπε να είναι το οπτικό σήμα για κάποια σειρά επιστημονικής φαντασίας (που έχει να κάνει με το διάστημα, τους γαλαξίες και τους πλανήτες) και δεν έχει καμία σχέση με σήμα δελτίου ειδήσεων. Αφήστε που σε ζαλίζει κιόλας! Από την άλλη μεριά, κατανοώ το γεγονός ότι ήθελε η ΕΡΤ να καυχηθεί για το χρώμα που είχε εισάγει στην εκπομπή της (για αυτό άλλωστε και η δημιουργία του σήματος), αλλά κόκκινο και μπλε και εφέ σαν αυτά που βλέπουμε? Έλεος!

Η μουσική? Εδώ είναι που δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός. Μου ακούγεται λίγο άσχετη για δελτίο ειδήσεων (δημιουργεί ένα σασπένς χωρίς λόγο - εντείνεται όσο περνάει η ώρα και κορυφώνεται πριν τελειώσει, λες και θα δούμε θρίλερ (και αντ' αυτού βλέπουμε τον Κώστα Χούντα!)). Προτιμούσα χίλιες φορές τη μουσική του προηγούμενου σήματος, αλλά δεν μπορώ να την καταδικάσω τελείως, διότι μου φέρνει στο νου αναμνήσεις παιδικές...

Γενικά, θα έλεγα, αρκετά μέτρια προσπάθεια από την ΕΡΤ. Καλά έκαναν και το αντικατέστησαν σχετικά γρήγορα με το χαρακτηριστικό σήμα με τη μουσική του Παπαθανασίου 1.5 χρόνο αργότερα.

Συνολικά: 5 στα 10

ert19812xw5.jpg Προβολή συνημμένου 61489

stam1370, σου πετάω πίσω το γάντι ( :) ) για τη βαθμολογία του σήματος (πρέπει να ετοιμαστώ για την επιστροφή στην πατρίδα) και θα επανέλθω αργότερα με βαθμολογία για ΕΤ-2 κόκκινη μπίλια.

ert19813mv3.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
bernard.c είπε:
@ stam1370: Δεν άντεξα (αδυναμίες είναι αυτές!) και έκανα την κριτική μου "στο καπάκι". Σου πετάω λοιπόν τώρα το (κόκκινο :) ) μπαλάκι !
staaaaaaam, που είσαι? περιμένουμε κριτική του σήματος Ειδήσεων της ΕΡΤ (1980-1982) και της ΕΤ2 (1988-1991), καθώς και συνολικές βαθμολογίες!!
 
Δεν το γλυτώνω, ε;;;; :D

----------

ΕΡΤ 1981

----------

Αφού εδέησαν οι υπεύθυνοι να βάλουν χρώμα στην ασπρόμαυρη τιβί το 1979, κάτι που θα μπορούσαν, σύμφωνα με παλιό σκηνοθέτη της ΥΕΝΕΔ που είχε τύχει να μιλήσω το καλοκαίρι, να κάνουν απο το 1973 (!!!!!!!), χρειάστηκε να περάσουν ΑΛΛΑ δύο χρόνια για να βγάλουν έγχρωμες ειδήσεις!!!

Και τι είναι ίσως το βασικότερο στις ειδήσεις; Ένα καλό σήμα, που σημαίνει καλό και οπτικό και ακουστικό αποτέλεσμα. ΣΥΝ το κίνητρο του ΠΡΩΤΟΥ έγχρωμου σήματος, άρα κάτι καλό έπρεπε να παρουσιαστεί στον κόσμο που να του λέει "αλλάξανε τα πράγματα, επιτέλους".

Και το ετοιμάσανε.... και το παρουσιάσανε....

Βεβαίως είμαι σίγουρος ότι πολλοί ίσως και να ενθουσιάστηκαν με το αποτέλεσμα. Ένα μικρό, με μοντέρνα εφέ σήμα και κυρίως με έμφαση στο χρώμα. Άσε που ξεφεύγαν από την κλασσική μουσική του προηγούμενου, άσε που μπορεί να το θεώρησαν πολύ πιό μοντέρνο από αυτό "των αντιπάλων"...

Όλα αυτά πάρτε τα σαν πρόλογο για το -κατά τη γνώμη μου- μακράν ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ σήμα ειδήσεων που έβγαλε ποτέ στον αέρα η Ελληνική Τηλεόραση!

Και τεκμηριώνω:

Μιλάμε για το 1981, όπου, όσο νά'ναι, οι τεχνικές έχουν προοδεύσει, ακόμα και στην Ελλάδα. Κι όμως....

Οπτικά: Φόντο σκούρο μπλε προς μαύρο, για να τονίζει το κοκκινοασπρομπλέ φως, το οποίο, με κινηματογραφικού τύπου εφε, παίρνει διάφορες μορφές σε διάστημα λίγων δευτερολέπτων. Σαν να είχαν πραγματικά ένα άσπρο φως και παίξανε τόσο με τους φακούς της κάμερας, όσο και με κάποια εφεδιέρα που ίσως είχαν. Κάποια στιγμή, στο μέσο αυτής της "δημιουργίας" πετάγεται και το "ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ", υποτίθεται πως "βγαίνει" μέσα από το εφέ, με κατεύθυνση προς τα κάτω. Και για να το τονίσουν, το πολλαπλασίασαν σταδιακά κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του.

Όλη αυτή η ιστορία είναι-δεν είναι 10 δευτερόλεπτα.... Μπορεί να έτοιμάστηκε "μια κι έξω", "live" για να το πω αλλιώς... Και φυσικά πιστεύω πως δεν δημιουργήθηκε εντός Ραδιομεγάρου!

Μουσικά: Ποιά μουσική; Ένα βιολί που ανεβάζει νότες σαν να πάει "ντοο-ρεεε-μιιι-φααα-σοοολ-λααα-σιιι", ώσπου στο "σιιιι" φτάνει σε μια υποτιθέμενη "κορύφωση", όπου παίρνει σειρά ένα πνευστό για να παίξει άλλες τρείς-τέσσερεις νότες, περίπου σαν το "THAMES TELEVISION" (θυμάστε το σηματάκι που βλέπαμε πριν αρχίσει και αφού τελειώσει ο Μπένυ Χιλ, με τη γέφυρα του Τάμεση και μια υποτυπώδη μουσική; Αυτό εννοώ). Ειπώθηκε ότι παραπέμπει σε θρίλερ. Εγώ θα προσθέσω και σε κορύφωση ερωτικής πράξης, και συγχωρήστε με....

Δεν έχω υπάρξει τόσο καυστικός σ' αυτό το φόρουμ, και ούτε θέλω να ξαναυπάρξω. Αλλά, με τέτοια αφορμή... Ακόμα και της ΕΡΤ-2 του '84 φαντάζει καλό, αν συγκρθούν...

Συνοπτικά: Απο μένα έχει το βαθμό που έδινε ο Τριανταφυλλίδης στο ριμέικ του "Να η Ευκαιρία": "ΤΒΒΙΑ", και επιεικής είμαι....
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
stam1370 είπε:
Δεν το γλυτώνω, ε;;;; :D
Δυστυχώς όχι φίλε stam1370. Ο "λαός του forum" επιθυμεί να ακούσει τις απόψεις του ειδικού σε θέματα σημάτων ΕΡΤ (και με την δυνατότερη μνήμη)!

stam1370 είπε:
Αφού εδέησαν οι υπεύθυνοι να βάλουν χρώμα στην ασπρόμαυρη τιβί το 1979, κάτι που θα μπορούσαν, σύμφωνα με παλιό σκηνοθέτη της ΥΕΝΕΔ που είχε τύχει να μιλήσω το καλοκαίρι, να κάνουν απο το 1973 (!!!!!!!), χρειάστηκε να περάσουν ΑΛΛΑ δύο χρόνια για να βγάλουν έγχρωμες ειδήσεις!!!
Πολύ ενδιαφέρον αυτό! Όταν σου είπε ο σκηνοθέτης ότι κάτι τέτοιο "θα μπορούσαν να το κάνουν από το 1973" τι ακριβώς εννοούσε? Εϊχαν δηλαδή αγοράσει τα μηχανήματα (τεχνολογικό εξοπλισμό) και δεν τα χρησιμοποιούσαν, είχε εγκριθεί το σχετικό κονδύλι από τους δικτάτορες (1973), μοιράστηκε μαζί σου περισσότερες λεπτομέρειες? Επίσης, γιατί καθυστέρησαν μέχρι το 1979?

stam1370 είπε:
...όπου παίρνει σειρά ένα πνευστό για να παίξει άλλες τρείς-τέσσερεις νότες, περίπου σαν το "THAMES TELEVISION" (θυμάστε το σηματάκι που βλέπαμε πριν αρχίσει και αφού τελειώσει ο Μπένυ Χιλ, με τη γέφυρα του Τάμεση και μια υποτυπώδη μουσική; Αυτό εννοώ)
Καλά σε λέμε ειδικό επί των σημάτων - μόλις διάβασα το post σου, συνέκρινα το σήμα με αυτό της THAMES TELEVISION και έχεις δίκιο, τα τελευταία δευτερόλεπτα του σήματος της ΕΡΤ ακούγονται πολύ όμοια με αυτά του THAMES TV! - και για του λόγου το αληθές:

[edit] το βιντεο έχει αφαιρεθεί από το χρήστη [edit]

stam1370 είπε:
Ειπώθηκε ότι παραπέμπει σε θρίλερ. Εγώ θα προσθέσω και σε κορύφωση ερωτικής πράξης....
Χαχα, είσαι άπαιχτος!! Για αυτό βγαίνει ο Χούντας στο καπάκι "αναστατωμένος"? :)

stam1370 είπε:
Ακόμα και της ΕΡΤ-2 του '84 φαντάζει καλό, αν συγκριθούν...
Βαριά κουβέντα είπες τώρα! :)

stam1370 είπε:
Απο μένα έχει το βαθμό που έδινε ο Τριανταφυλλίδης στο ριμέικ του "Να η Ευκαιρία": "ΤΒΒΙΑ", και επιεικής είμαι....
Ιάσωνα, θέλουμε και την ΕΤ2 (1988 ) όταν βρεις χρόνο (αν και έχεις ήδη πει κάποιες σκέψεις, αλλά σκορ δεν έχεις δώσει)!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
bernard.c είπε:
Δυστυχώς όχι φίλε stam1370. Ο "λαός του forum" επιθυμεί να ακούσει τις απόψεις του ειδικού σε θέματα σημάτων ΕΡΤ (και με την δυνατότερη μνήμη)!
Χεχεχε...

bernard.c είπε:
Πολύ ενδιαφέρον αυτό! Όταν σου είπε ο σκηνοθέτης ότι κάτι τέτοιο "θα μπορούσαν να το κάνουν απο το 1973" τι ακριβώς εννοούσε? Εϊχαν δηλαδή αγοράσει τα μηχανήματα (τεχνολογικό εξοπλισμό) και δεν τα χρησιμοποίούσαν, είχε εγκριθεί το σχετικό κονδύλι από τους δικτάτορες (1973), μοιράστηκε μαζί σου περισσότερες λεπτομέρειες? Επίσης, γιατί καθυστέρησαν μέχρι το 1979?
Πρέπει να το έχω ξαναγράψει. Υπήρχαν τα μηχανήματα, μπορούσαν πχ να δουν ξένες μουσικές εκπομπές σε βίντεο έγχρωμες ΑΠΟ ΤΟΤΕ, αλλά η όλη διαδικασία κόλλησε στους πολιτικούς...

bernard.c είπε:
Καλά σε λέμε ειδικό επί των θεμάτων - μόλις το διάβασα το post σου το συνέκρινα και έχεις δίκιο, μοιάζουν πολύ ! - και για του λόγου το αληθές:
YouTube - Thames Television
Ήμουν σίγουρος πως ειδικά εσύ μπορούσες να με επιβεβαιώσεις!!!!!! :)

bernard.c είπε:
Χαχα, είσαι άπαιχτος!! Για αυτό βγαίνει ο Χούντας στο καπάκι "αναστατωμένος"? :)
Η "Χούντα του Χούντα" παντού, ακόμα και "αναστατωμένη".... χαχαχαχαχαα!!!

bernard.c είπε:
Βαριά κουβέντα είπες τώρα! :)
Την πιστεύω απόλυτα, όμως!!!

bernard.c είπε:
Ιάσωνα, θέλουμε και την ΕΤ2 (1988) όταν βρεις χρόνο (αν και έχεις ήδη πει κάποιες σκέψεις, αλλά σκορ δεν έχεις δώσει)!
Έκανα το "λαθος" και δημοσίευσα το πρώτο μισό αντί να κάνω προεπισκόπηση. Εκεί σε μπέρδεψα....
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
stam1370 είπε:
Εδώ πρέπει να πω πως όταν οι ΕΡΤ έγιναν ΕΤ, η ΕΤ-1 άλλαξε σχεδόν αμέσως το σήμα των ειδήσεων, ευτυχώς όχι ως προς τη μουσική, και αν δεν κάνω λάθος, το κράτησε μέχρι το 1990. Το αναφέρω επειδή "λείπει" από την όλη κουβέντα...
Όπα, ενδιαφέρον έχει αυτό που γράφεις και καλά κάνεις που το επισημαίνεις - αναφέρεσαι στο σήμα με τη μουσική του Παπαθανασίου, αλλά με μπλε σκούρο φόντο, περιστρεφόμενη υδρόγειο στα δεξιά και τις χρωματιστές γραμμές που σχηματίζονται/εξαφανίζονται στο πίσω μέρος?

http://www.youtube.com/watch?v=3fo3H3rxK_M

Οι ονομασίες άλλαξαν το 1987 - άρα η ΕΡΤ/ΕΤ1 το "λάνσαρε" το νέο σήμα το 1987? Γιατί είχα την εντύπωση ότι "άργησε" μέχρι το '89...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
bernard.c είπε:
Όπα, ενδιαφέρον έχει αυτό που γράφεις και καλά κάνεις που το επισημαίνεις - αναφέρεσαι στο σήμα με τη μουσική του Παπαθανασίου, αλλά με μπλε σκούρο φόντο, περιστρεφόμενη υδρόγειο στα δεξιά και τις χρωματιστές γραμμές που σχηματίζονται/εξαφανίζονται στο πίσω μέρος?
YouTube - DELTIO EIDHSEWN ET-1 1992

Οι ονομασίες άλλαξαν το 1987 - άρα η ΕΡΤ/ΕΤ1 το "λάνσαρε" το νέο σήμα το 1987? Γιατί είχα την εντύπωση ότι "άργησε" μέχρι το '89...
Όχι, έχω την εντύπωση ότι δεν άργησε. Ακριβώς αυτό το σήμα που παραθέτεις λέω, μόνο που εδώ (1992) έχει προσθήκη το σήμα του σταθμού στην αρχή, και γενικότερα πρέπει να έχει φάει "ρεκτιφιέ"... Μου κάνουν λίγο αντίστροφες οι κινήσεις, ίσως κάνω λάθος.... Σημαντικό, όμως, ότι στο σήμα τέλους υπάρχει το αυθεντικό σήμα τέλους του Παπαθανασίου!
 
stam1370 είπε:
Ακριβώς αυτό το σήμα που παραθέτεις λέω, μόνο που εδώ (1992) έχει προσθήκη το σήμα του σταθμού στην αρχή, και γενικότερα πρέπει να έχει φάει "ρεκτιφιέ"...
Μήπως έκαναν κάποια στιγμή "ρεκτιφιέ" στο ίδιο το σήμα προσθέτοντας και το "ΕΤ1" στην αρχή?

stam1370 είπε:
Μου κάνουν λίγο αντίστροφες οι κινήσεις, ίσως κάνω λάθος....
Για τις κινήσεις, σα να έχεις δίκιο - αντίστροφες τις θυμόμουν κι εγώ, αν και στα 2 videos που έχω βρει στο inet είναι αυτή η κίνηση. Χμ...

stam1370 είπε:
Σημαντικό, όμως, ότι στο σήμα τέλους υπάρχει το αυθεντικό σήμα τέλους του Παπαθανασίου!
Θα συμφωνήσω μαζί σου σε αυτό!
 
bernard.c είπε:
Μήπως έκαναν κάποια στιγμή "ρεκτιφιέ" στο ίδιο το σήμα προσθέτοντας και το "ΕΤ1" στην αρχή?
Αυτό λέω. Εκτός από την προσθήκη του "ΕΤ1", πρέπει να έφαγε κι άλλο ρεκτιφιέ... Τις κινήσεις....

bernard.c είπε:
Για τις κινήσεις, σα να έχεις δίκιο - αντίστροφες τις θυμόμουν κι εγώ, αν και στα 2 videos που έχω βρει στο inet είναι αυτή η κίνηση. Χμ...
Χμμμμ.... Μάλλον "οι μπελάδες του ChristosM" ξαναχτυπούν!!!! :D :D:D
 
Φοβερά τα σηματάκια παιδιά. Εγώ βάζω ένα δεκαράκι στο ηλεκτρονικό του 82 κι ένα στο αρχαίο ελληνικό. Το αρχαίο που θυμάμαι εγώ όμως είχε για μουσική ένα πολύ γνωστό αρχαίο κομμάτι που έχει διασωθεί. Τώρα όμως έχει κολλήσει το μυαλό μου και δεν μπορώ να θυμηθώ. Σίγουρα πάντως το έχετε ακούσει και σε αυτό βάζω 10.

Το κακό όμως είναι πως βλέπω το σήμα πάει να μιλήσει ο παρουσιαστής και κόβεται πάνω στο καλύτερο.

Αν έχει κάποιος ολόκληρο δελτίο ειδήσεων της περιόδου 82 - 87 (πάνω κάτω) ας το ανεβάσει να ενημερωθούμε. :)
 
SOS!!!!!!!!!!!

Να ρωτήσω κάτι;;;;;

Έχει κανένας πρόχειρο κάπου το ΗΧΗΤΙΚΟ σήμα των ειδήσεων της ΕΤ1 του 1999 (αν δεν κάνω λάθος);;

Έχω και sample!!

Σήμα ειδήσεων ΕΤ1 - sample χαμηλής ποιότητας

Ελπίζω να καταλάβατε για ποιό πρόκειται... ;) ;) ;)
 
kaly13 είπε:
Έχει κανένας πρόχειρο κάπου το ΗΧΗΤΙΚΟ σήμα των ειδήσεων της ΕΤ1 του 1999 (αν δεν κάνω λάθος);;
Ελπίζω να καταλάβατε για ποιό πρόκειται... ;) ;) ;)
Γεια σου φίλε kaly13. Καταλάβαμε ποιο ηχητικό σήμα ειδήσεων ψάχνεις. Δυστυχώς (εγώ τουλάχιστον) δεν το έχω. Αυτό που έχεις δεν ακούγεται όμως άσχημα - φαντάζομαι το ψάχνεις με καλύτερη ποιότητα ήχου?
 
Ναι, έτσι είναι... και βίντεο να είναι ΔΕΝ με χαλάει. Αλλά, σε καλή ποιότητα όμως, γιατί το θέλω για το αρχείο μου............

Αν με βοηθήσετε με αυτό, θα είμαι ευγνώμων FOR EVER!

Θα με πονέσει η μέση μου από τα προσκυνήματα!
 
kaly13 είπε:
Ναι, έτσι είναι... και βίντεο να είναι ΔΕΝ με χαλάει. Αλλά, σε καλή ποιότητα όμως, γιατί το θέλω για το αρχείο μου............
Αν με βοηθήσετε με αυτό, θα είμαι ευγνώμων FOR EVER!

Θα με πονέσει η μέση μου από τα προσκυνήματα!
kaly13, στο link αυτό έχεις κοιτάξει?

http://www.greektvidents.com/ET1_News.shtml
 
Από αυτό το λινκ πήρα τον ήχο!! Το βίντεο, από το οποίο πήρα τον ήχο είναι το βίντεο που υπάρχει στο site...
 
kaly13 είπε:
Από αυτό το λινκ πήρα τον ήχο!! Το βίντεο, από το οποίο πήρα τον ήχο είναι το βίντεο που υπάρχει στο site...
Εγώ απλά είχα καταχαρεί όταν το είχα ανακαλύψει - εσύ είσαι πιο δύσκολος "πελάτης". ;)
 
Το site αυτό το ήξερα... αν σου πω από τότε που πρωτοβγήκε;;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αυτό το site είναι και το μόνο που έχει αρχεία σημάτων και του Tempo...

(ΤΟ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΕΙ ΕΔΩ, αλλά οι αναμνήσεις δύο ετών δουλειάς δεν σβήνονται...)
 
Πίσω
Μπλουζα