Προσπάθησα χτες να βρω φωτογραφίες από το Εργοστάσιο LYRA ώστε να της ανεβάσω αλλά ακόμα δεν έχω βρει τίποτα. Το Σαββατοκύριακο θα κοιτάξω και σε "ξεχασμένα" ντουλάπια, θα ρωτήσω και τους θείους μου αν έχουν κάτι και θα τα ανεβάσω. Δεν έχω κρατήσει πολλά ντοκουμέντα. Εβλεπα το εργοστάσιο ώς τη δουλειά του μπαμπά, που θα πήγαινα κάποιες μέρες (off school) για να περάσει η ώρα μου.
Εντονες αναμνήσεις από την πύλη του εργοστασίου με τον καφέ δερμάτινο καναπέ, δίπλα το τηλεφωνικό κέντρο και απέναντι η έκθεση των παιχνιδιών, το ισόγειο που ήταν το "μηχανουργείο", όπου κατασκευαζόντουσαν τα καλούπια των paymobil (κάποια καλούπια από ορισμένους κωδικούς τα νοικιάζαμε από την Γερμανία τα υπόλοιπα τα φτιάχναμε εμείς) και των άλλων παιχνιδιών, το εμπορικό τμήμα (κα Ελένη και η κα Μαρία) και ο χώρος φόρτωσης των παραγγελιών.
Τον 1ο όροφο με τα γραφεία του μπαμπά μου και των θείων μου, κάποιων διοικητικών υπαλλήλων και την κρυφή πόρτα που οδηγούσε στην παραγωγή.
Αχ! η παραγωγή... Τι να πρωτοθυμηθώ...Από την μια πλευρά ξύλινοι πάγκοι με υφάσματα, μαλλιά και πλαστικές φιγούρες για να φτιάχνονται και να ντύνονται οι κούκλες, διάδρομος με κηλυκείο (θείος Σωτήρης , κορυφαία τοστ!!!) και από την άλλη πλευρά μεγάλοι πάγκοι όπου γινόταν η συναρμολόγηση των playmobil (μαλλιά στα κεφάλια, χέρια και πόδια στο σώμα), και μετά στους ιμάντες (ιμάντας και κωδικός playmobil)... ξεκινούσαμε με το σακουλάκι (και που ακόμα και αυτό το φτιάχναμε εμείς στο θερμαντικό μηχάνημα), τοποθετούσε αλλος τη φιγούρα, άλλος το καπελάκι κ.ο.κ μέχρι που ολοκληρωνόταν το σετ και έμπαινε στο κουτί του (και αυτό εμείς, όχι την εκτύπωση αλλά τη συρραφή (αγαπημένη Ορσαλία που με άφηνε να χρησιμοποιώ αυτό το μηχάνημα κρυφά (σαν μεγάλο συρραπτικό) αφού ο πατέρας μου δεν με άφηνε λόγω ηλικίας).
Και σε μια γωνία το γραφείο των Δ/ντων Παραγωγής (κος Μιχάλης και κος Κώστας). Και μετά τα κουτιά να πέρνουν το δρόμο για την αποθήκη στον 2ο . Τεράστια ράφια, τακτοποιημένα τα παιχνίδια ανά κωδικούς, κλάμερ να τα ανεβοκατεβάζουν περιμένοντας να πάρουν το δρόμο τους για τα φορτηγά και τα καταστήματα. Ασανσέρ και 3ος όροφος, εκθεσιακός χώρος με μπεζ μοκέτα, καναπέδες, βιτρίνες με παιχνίδια... και το 1ο Ευρωπαϊκό Βραβείο Ποιότητας.
Πολυλογία έ??? Μπορώ να θυμηθώ και άλλα...αλλά ας ξεκινήσω με τις καλές εποχές...τα υπόλοιπα είναι τα δυσάρεστα...