Ερωτήσεις... για αγορά Spectrum

skywalkgr

RetroN00b
Joined
2 Οκτ 2007
Μηνύματα
16
Αντιδράσεις
0
Καλησπέρα,

Αποφασισα λοιπον και γω να αποκτησω ενα spectrum , θα παρακαλουσα να με βοηθησετε λιγο ωστε να επιλεξω το σωστο μοντελο.

Στο ebay εχω βρει ερκετα μοντελα 48k/128k/+2/+3 κλπ. Λογικα με τον 48αρι δεν 8α μπορω να παιζω αρκετα παιχνιδια λογω μνημης. Υπαρχουν πολλοι τιτλοι που χρειαζονται αποκλειστικα 128k;

Στην περιπτωση που επιλεξω ειτε τον 48κ ειτε τον 128κ μπορω να βαλω οποιοδηποτε κασετοφωνο η θα φαω πορτα;

Μηπως η ποιο σωστη αγορα ειναι ο +2; Ο οποιος εχει και 128κ μνημη και tape πανω...

Ευχαριστω πολυ.
 
Με τον 48άρη θα μπορέσεις να παίξεις τη συντριπτική πλειωψηφία των παιχνιδιών που γράφτηκαν ποτέ για spectrum, με τον 16K θα είχες πρόβλημα αλλά αυτόν είναι και πανδύσκολο να το βρείς έτσι και αλλιώς.

Όλοι οι τίτλοι για 128κ υπήρχαν σε έκδοση για 48κ (ίσως κάποιοι πολύ λίγοι δεν υπήρχαν) απλά δεν είχαν τον ήχο του 128 (ο 128 είχε chip ήχου) ή χρειαζόταν να φορτώνεις τα levels ξεχωρίστά (πχ αφού τελείωνες το ένα, φόρτωνες το άλλο).

Οποιδήποτε κασσετόφωνο/mp3 player/ cd player/ κάρτα ήχου pc, μπορεί να κάνει τη δουλειά αν έχει αρκετά δυνατή ένταση ήχου.

Μόνο ο +2 γκρί είναι καλός από άποψη συμβατότητας με τον κλασσικό 48άρη, ο +2α και +2b (ανθρακί χρώμα) και φυσικά ο +3, έχουν προβλήματα συμβατότητας με τα παλιά παιχνίδια.

Ο +2 γκρι ξεχωρίζει επειδή έχει τα σηματάκια πάνω στα πλήκτρα του κασσετοφώνου ενώ οι άλλοι τα έχουν επάνω στο σασί. Ο +2 γκρι είναι καλή περίπτωση γιατί δεν έχει πρόβλημα να χαλάει η μεμβράνη του με το χρόνο και να μην δουλεύουν πλήκτρα ΑΛΛΑ, δεν έχει είσοδο για να χρησιμοποιήσεις εξωτερική πηγή για φόρτωμα παιχνιδιών (πχ mp3 player), θα είσαι καταδικασμένος να χρησιμοποιείς την κασσέτα.

Ο καλύτερος εκπρόσωπος των spectrum πάντως είναι ο 48Κ o απλός (λαστιχένια κουμπιά) ή ο plus (πλαστικά κουμπιά).
 
Φίλε μου καλώς ήρθες στο φόρουμ...Ο Spectrum 48K και Spectrum 48k Plus είναι τα καλύτερα και τα ποιο ιστορικά θα σε πρότεινα να επιλέξεις ένα από αυτά τα δυο....χμμμ και τα δυο!!! :D
 
Καταρχην να σας ευχαριστησω για τις αμεσες απαντησεις σας :)

Λοιπον ψαχνωντας στο ebay βρηκα ενα 48k σε πολυ καλη κατασταση με τα συνοδευτικα του (manual,καλωδια,adaptor) και ενα +2 (τη σωστη εκδοση) οπως περιεγραψες παραπανω με τα σηματακια πανω στα πληκτρα του κασετοφωνου... Σκεφτομαι λοιπον ποιος απο τους δυο....

ο ηχος στον 48k ειναι πολυ χαλια σε σχεση με τον +2 ;

Ευχαριστω
 
Ο +2 έχει λίγο ποιο πλούσιο ήχο..Σε 128 mode παίζει νομίζω 3 κανάλια έναντι ενός του 48Κ..Σίγουρα ο +2 αποτελεί εξέλιξη των παλαιότερων μοντέλων αλλά υπάρχουν και κάποια αρνητικά που πρέπει να λάβεις στα υπ όψιν...

Πρώτο αρνητικό είναι πως ο +2 αν και γράφει Sinclair Spectrun δεν είναι.Είναι της Amstrad κατασκευή.Συλλέκτες που αγαπούν την ιστορία της Sinclair θεωρούν το μηχάνημα άσχετο με αυτήν.Δεύτερο και κυριότερο πρέπει να ξέρεις πως ο +2 έχει ενσωματωμένο κασετόφωνο και καμία είσοδο για κάποιο εξωτερικό οπότε αν κατά τύχη σου χαλάσει τότε την έκαστες διότι δεν θα μπορέσει να τρέξεις τίποτα σε αυτόν...Βέβαια λίγο δύσκολο αυτό να συμβεί αλλά ποτέ δεν ξέρεις.Τρίτον επίσης συμπαντικό ο 48Κ έχει είσοδο καρφάκι για κασετόφωνο εσύ αργότερα θα μπορέσεις να κατεβάσεις ελεύθερα την βιβλιοθήκη του Spectrum μιλάμε για χιλιάδες παιχνίδια και με ένα καλό Μp3 Player να περάσεις πολλά παιχνίδια μέσο προγράμματος από το PC στο Player..Οπότε καταργείς κασέτες καταργείς έξοδα που με τον +2 πρέπει αποκλειστικά να ψάχνεις για κασέτες....
 
Akmakas.. δηλαδη τζζζ βββζζ .. απο mp3 player? λογικα πρεπει να γινετε αφου αφορα ηχο..

εχουμε το προγραμα αυτο?
 
Και ένα τελευταίο..Τα παιχνίδια με 128Κ δεν είναι και τόσα πολλά...Αν π.χ η βιβλιοθήκη του Spectrum αριθμεί 6000 παιχνίδια στο σύνολο από αυτά άντε τα 1000 να είναι 128Κ ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος..Τον +2 τον έχουν κυρίως όσοι έχουν ήδη τα ποιο παλιά micros στην συλλογή τους οπότε θα ήθελαν και ένα +2 απλά για συλλογή...

Anemos ασφαλώς και γίνεται...ιδικός σε αυτό είναι ο Wally που την έψαξε περισσότερο από εμένα δες εδώ και μάλιστα αυτό το πρόγραμμα τα τρέχει και σε 5" αντί 5 λεπτών που περιμέναμε κάποτε...Απαιτεί Mp3 με δυνατό ήχο όπως τα ipod.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σας εχω πει οτι ειχα και εχω ακομα εναν πολυ καλο ZX 48 plus?

thanks akmakas!
 
Θέλω να πω κάποια πράγματα ως πορωμένος sinclairάς που είμαι....

Τον +2 γκρί προσωπικά δεν τον θεωρώ μηχάνημα Amstrad γιατί παρόλο που τον κυκλοφόρησε η amstrad (το πρώτο μηχάνημα που έβγαλε αφού πήρε τη sinclair) στην πραγματικότητα η πλακέτα του είναι μια revised έκδοση αυτής του 128k heatsink, αν δει κανεις τις δυο πλακέτες δίπλα δίπλα θα καταλάβει την μεγάλη πραγματικά ομοιότητα ενώ ασυμβατότητες σε παιχνίδια δεν υπάρχουν.

Στα +2a και +2b που έβγαλε αργότερα η amstrad, είχε βάλει για τα καλά το χεράκι της στην αρχιτεκτονική της πλακέτας (πολύ λιγότερα chipάκια μνήμης, άλλο ULA κα) με τα γνωστά αποτελέσματα της μεγάλης ασυμβατότητας με τα αρχικά παιχνίδια spectrum.

Αν πάρεις τον +2, υπάρχει και η εναλλακτική της ψευτοκασσέτας με καλωδιάκι και υποδοχή καρφί ώστε να βάλεις εξωτερική πηγή ήχου (cd, mp3, pc).

Έχει επίσης το ατού ότι το πληκτρολόγιό του δεν χαλάει με τον καιρό και δεν θα βρεθείς να ψάχνεις για καινούργια μεμβράνη όπως πιθανότατα θα γίνει με τους 48κ.

Παρόλα αυτά θεωρώ ότι το Νο1 μηχάνημα που έχει και τη μεγαλύτερη συλλεκτική αξία, είναι το 48k που έζησε και περισσότερο εκείνη την εποχή.

Τα παιχνίδια που βγήκαν μόνο για 128 ήταν πάρα πολύ λίγα (Where time stood still πχ), για τα περισσότερα απλά υπήρχε και έκδοση για 128 στην άλλη πλευρά της original κασσέτας.

Ο ήχος στο +2 και στον 128Κ heatsink παράγεται από ένα dedicated chip της Yamaha και βγαίνει από το ηχείο της tv ενώ στον απλό 48κ παράγεται από ένα chip (ULA) που κάνει σχεδόν τα πάντα (εικόνα, memory addresing, mod de-mod, ήχος, κα) , και βγαίνει από ένα εσωτερικό speakerάκι.
 
Σωστά gtsamour συμφωνώ απόλυτα..αλλά στην τελική εσύ έχεις αρκετά 48Κ μηχανάκια οπότε σίγουρα κάποια στιγμή θα αποκτούσες και ένα +2.Το θέμα είναι τι γίνεται όταν ένας αγοραστής θέλει μόνο ένα μηχάνημα ποια θα είναι η καλύτερη επιλογή..π.χ εσύ αν δεν είχες κανένα micro και είχες να επιλέξεις σε ένα και μόνο ποιο θα διάλεγες τον 48Κ η τον +2? :)

Στην τελική βέβαια και τα δυο αξίζουν!
 
akmakas είπε:
Σωστά gtsamour συμφωνώ απόλυτα..αλλά στην τελική εσύ έχεις αρκετά 48Κ μηχανάκια οπότε σίγουρα κάποια στιγμή θα αποκτούσες και ένα +2.
Είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που μπορεί να κάνει cluster από Spectrum 48K :D :D
 
akmakas είπε:
Σωστά gtsamour συμφωνώ απόλυτα..αλλά στην τελική εσύ έχεις αρκετά 48Κ μηχανάκια οπότε σίγουρα κάποια στιγμή θα αποκτούσες και ένα +2.Το θέμα είναι τι γίνεται όταν ένας αγοραστής θέλει μόνο ένα μηχάνημα ποια θα είναι η καλύτερη επιλογή..π.χ εσύ αν δεν είχες κανένα micro και είχες να επιλέξεις σε ένα και μόνο ποιο θα διάλεγες τον 48Κ η τον +2? :) Στην τελική βέβαια και τα δυο αξίζουν!
Αφού απάντησα βρε akmakas...

θεωρώ ότι το πρώτο μηχάνημα πρέπει να είναι 48κ :)
 
Λοιπόν καταρχην να σας ευχαριστησω ολους για τις απαντησεις σας. Απλα να αναφερω οτι βρηκα ενα 48k σε καλη κατασταση στο ebay , εχω το υψηλοτερο bid αυτη τι στιγμη και ευχομαι να τον αποκτησω... :)

Επισης θα ηθελα να ρωτησω ποσο ευκολο ειναι να βρω ενα compatible joystick για τον spectrum. Αυτος που προκειται να παρω δεν εχει :/ /emoticons/unsure@2x.png 2x" width="20" height="20" />
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπες εδώ. Φτιάχνουν joystick για ολα τα παλιά ακόμα και τώρα.Εχουν κάποιους dealers οι οποίο δεν πουλάνε γαι Home. Μονο αυτοί τα δίνουν από το κατάστημά τους, οπότε πάρτους ένα τηλέφωνο πρώτα.
 
thank you rygar :)

Υπαρχει περιπτωση να κανει το joystick που εχω στην amiga μου; Ειναι ενα παναρχαιο pac-man :)
 
Ναι, απ'οσο θυμάμαι.
 
Mια ερωτησουλα ακομη , απο φωτογραφιες που ειχε βαλει ο πωλητης στο ebay του spectrum που ενδιαφερομαι να αγορασω παρατηρησα οτι στο κουμπι enter λειπει το "T" και το κουμπι διπλα στο M εχει ξεβαψει τελειως. Υπαρχει πιθανοτητα να βρω απο καπου τα rubber keys του 48αρι;
 
skywalkgr είπε:
Mια ερωτησουλα ακομη , απο φωτογραφιες που ειχε βαλει ο πωλητης στο ebay του spectrum που ενδιαφερομαι να αγορασω παρατηρησα οτι στο κουμπι enter λειπει το "T" και το κουμπι διπλα στο M εχει ξεβαψει τελειως. Υπαρχει πιθανοτητα να βρω απο καπου τα rubber keys του 48αρι;
Πουθενά από ότι ξέρω...λεπτομέρειες! :)
 
Κατά καιρούς μπαίνουν δημοπρασίες για 2-3 ZX μαζί για ανταλλακτικά. ΔΗλαδή ο πωλητής το δηλώνει ξεκάθαρα ότι όλα έχουν και από ένα πρόβλημα. Μπορείς να χτυπήσεις κάτι τέτοιο. Δώσε στο search του ΕΒΑΥ το Spectrum ZX και θα σου βγουν καμια 400αριά δημοπρασίες. Μετά θέλει υπεμονή. Γενικώς οι ρετροκαταστάσεις θέλουν υπομονή, ιδίως όταν κάνεις revival ενός πεθαμένου μηχανήματος.
 
Πίσω
Μπλουζα