Ερώτηση για τον ορισμό του retro / Σκέψη: χρονολογικά όρια

Κατάσταση
Δεν είναι ανοικτή για περαιτέρω απαντήσεις.

BETTY BOOP

Official *GOD* of RetRo
Joined
25 Απρ 2010
Μηνύματα
9.269
Αντιδράσεις
6.062
Γιατί το όριο για το retro είναι το 1995 και όχι αργότερα, για παράδειγμα το 1996 ή 1997 ή ακόμα και το 2000?
 
Υστεραν απο πολυημερες και εξοντωτικες συσκεψεις μεταξυ των διαχειριστων και με βαση την ηλικια και τα βιωματα τους αποφασιστηκε μια χρυση τομη μεταξυ του πριν του τωρα και του μετα.

Καποια στιγμη πιθανοτατα να αλλαξει ,ειτε προς τα πανω ειτε προς τα κατω.

Stay tuned. :)
 
Το "πρόβλημα" το έχουν οι χρήστες που είναι γεννημένοι στα μεσα του 80 και ύστερα, αφου δεν έχουν αναμνήσεις οπότε δεν έχουν και τί να γράπσουν. Εξαιρούνται όσοι ασχολούνται με τα 80'ς όχι από νοσταλγία αλλά από χόμπι.
 
Είναι αρκετά σχετικό. Εγώ που γεννήθηκα το 1985 έχω πολλά κοινά με Αμερικάνους που γεννήθηκαν τέλη δεκαετίας 70 με αρχές 80, καθώς η ιδιωτική τηλεόραση στην Ελλάδα και τα mainstream VHS dubs άργησαν να εμφανιστούν, με αποτέλεσμα να έχουμε μια γεμάτη πενταετία καθυστέρησης στις προβολές παιδικών προγραμμάτων. Το ίδιο ισχύει και για τα console games, καθώς δεν είχαμε αντιπροσωπείες Nintendo και SEGA πριν το 1990.

Από την άλλη, βλέπω να μην έχω πολλά κοινά με όσους Έλληνες γεννήθηκαν πριν από εμένα μια πενταετία και πάνω. Καθώς άρχισα να παίζω games το 1990 (Χριστούγεννα 1989 για την ακρίβεια) όταν μου πήραν ένα NES, οι πιο πολλοί εδώ στο retromaniax ήταν "μεγάλα παιδιά", είχαν ήδη micro computer και σνόμπαραν τις κονσόλες. Εγώ από την άλλη, δεν ζήλεψα καθόλου τον υπολογιστή του πατέρα μου, καθώς έβλεπα πως παιδευόταν για να τρέξει μια εφαρμογή και έτσι η μόνη μου απάτη προς τις κονσόλες ήταν μια Amiga 1200 που την πήρα επειδή γινόταν τόσος ντόρος στο περιοδικό Pixel. Έπαιξα λίγους μήνες, άλλαζα δισκέτες κάθε λίγο... κέρδισε το SNES και η Amiga φυλακίστηκε στο πατάρι. (Καταλαβαίνω ένα συναίσθημα οργής/ειρωνίας που νιώθετε τώρα που το διαβάζετε αυτό και το δικαιολογώ απόλυτα.)

Επίσης η γενιά μου ανήκει στη γενιά των action figures (Kenner, Hasbro, Playmates, Mattel, Bandai, κτλ), σε αντίθεση με τους περισσότερους εδώ που ανήκουν στην αποκλειστική el greco/Lyra γενιά. Δεν μπορώ να πω... κι αυτές τις πρόλαβα. Αλλά από 1991 μέχρι 1997, στα χρυσά παιδικά μου χρόνια, κυριάρχησαν οι εισαγόμενες φιγούρες βασισμένες σε cartoons, σειρές και ταινίες. Δυστυχώς, ούτε αυτά συζητούνται εδώ και είναι λογικό.

Είναι λογικό, γιατί αν εγώ είχα μια κοινότητα και εμφανιζόταν ένας νεαρός γεννημένος το 1990, πάλι θα είχαμε ριζικές διαφορές. Εγώ θεωρώ την Sony και την Microsoft νεόφερτες στις κονσόλες, ενώ κάποιος 20ρης είναι πιθανότερο η πρώτη του κονσόλα να ήταν Playstation (ούτε καν το πρώτο) ή XBOX. Για μένα αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι retro, για αυτόν όμως θα ήταν. Μην αρχίσω για τα παιδικά τύπου Digimon, Yu-Gi-Oh, κτλ που ήδη βλέπω στο facebook να θεωρούνται retro από νέους φοιτητές...

Έτσι λοιπόν και το retromaniax έχει θέσει κάποια standards με βάση την ηλικία των συντονιστών και ενεργών μελών του, γιατί τώρα που το σκέφτομαι, δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα πιο υποκειμενικό από τον χαρακτηρισμό "retro"...
 
Ειναι μεν υποκειμενικο αλλα πιστευω υπαρχουν καποιες σταθερες με τις οποιες οριζεται. Αν σκεφτεις, η ζωή "ανήκει" στους 27-37, μιας και συνηθως τα ατομα αυτης της ηλικιας ειναι που κανουν οικογενειες, ανερχονται επαγγελματικα και κρατουν τα 'γκεμια' της κοινωνιας.

Το αξεχαστο, το κλασσικό και η σταθερή αξία, ορίζεται απο τις χρυσες αναμνησεις της εκαστοτε κυριαρχης γενιας οταν εζησε τα καλυτερα της χρονια.

Μαλιστα αν το καλοσκεφτεις, οι θεσεις-κλειδια που κρατούν (πχ. στελεχη σε ΜΜΕ, brainstormers, δημιουργικο δυναμικο κλπ), τους επιτρέπει να προβάλλουν τις αναμνησεις και τις νοσταλγιες τους στη δουλεια τους. Γιαυτο και καποιος 20αρης θα δει τριγυρω του tributes, σατιρες, remakes και παρωδιες για πραγματα που συνεβησαν πριν γεννηθει, τα οποια ειναι εργα των τότε εφήβων ;)

Ετσι μπορεις να πεις οτι οριζεται το αντικειμενικα κλασσικό, δηλαδη κατι το οποιο αποτελει κοινο σημειο αναφορας για ολους.

Ενα κοινωνικοφιλοσοφικο μηνυμα του Ρετρομανιαξ :D
 
Rakeesh είπε:
Αν σκεφτεις, η ζωή "ανήκει" στους 27-37, μιας και συνηθως τα ατομα αυτης της ηλικιας ειναι που κανουν οικογενειες, ανερχονται επαγγελματικα και κρατουν τα 'γκεμια' της κοινωνιας...
Ενα κοινωνικοφιλοσοφικο μηνυμα του Ρετρομανιαξ :D
Πάω να αυτοκτονήσω, δεν μου ανήκει πλέον η ζωή... (38 ) :p
 
Παιδιά δε θέλει πολλή πιπίλα, είναι απλό. Εγώ π.χ. και ο γερο-Maddog:p έχουμε πολλές αναμνήσεις από τα 80'ς, και αρα δεν έχουμε θεμα να ποστάρουμε. Και ναι είναι υποκειμενικό ως προς την άποψη ότι καποιος που γεννήθηκε μεσα στα 80΄ς, μπορεί να γράψει γι'αυτήν αφου ασχοληθεί μαζί της από μόνος του, και μόνο ιστορικά όχι εμπειρικά ούτε μπορεί να τη νοσταλγήσει, αφου δεν την έχει ζήσει. Ούτε εγώ εχω εμπειρίες από τα 60'ς, και λίγες μονο από τα 70΄ς και δε θα μπορούσα να ασχοληθώ με εκείνη τη δεκαετία. Τι να κάνουμε! Ετσι είναι.

Αφτα...

ΥΓ. Βασιλη το θεμα είναι πόσο νιώθεις, όχι τί γράφει η ταφτότητά σου :D .......και σε 3 μέρες τα ξαναλέμε ;)
 
Πάντως είναι πολύ δύσκολο να ορίσει κανείς μια χρονολογία πριν από την οποία κάθε τι να θεωρείται ρετρό. Αν τώρα λέμε ότι η χρονολογία αυτή είναι το 1995, δεν θα ήταν λογικό του χρόνο να γίνει 1996; Μου ακούγεται πιο λογικό να υπάρχει μια σταθερή απόσταση 15-16 ετών παρά να ισχύει μια πάγια χρονιά...
 
Rygar είπε:
Εγώ π.χ. και ο γερο-Maddog:p έχουμε πολλές αναμνήσεις από τα 80'ς, και αρα δεν έχουμε θεμα να ποστάρουμε. Και ναι είναι υποκειμενικό ως προς την άποψη ότι καποιος που γεννήθηκε μεσα στα 80΄ς, μπορεί να γράψει γι'αυτήν αφου ασχοληθεί μαζί της από μόνος του, και μόνο ιστορικά όχι εμπειρικά ούτε μπορεί να τη νοσταλγήσει, αφου δεν την έχει ζήσει.
Ακόμα και αυτό είναι υποκειμενικό. Εγώ όπως προανέφερα είμαι γεννημένος το 1985, όμως έχω αναμνήσεις ακόμα και από (κυριολεκτικά) την κούνια μου. Χαζεύοντας στο YouTube Ελληνικές διαφημίσεις περιόδου 87-89, θυμάμαι έναν σεβαστό αριθμό από αυτές. Θυμάμαι και τον εθνικό ύμνο του πρωινού της ΕΡΤ1, θυμάμαι μέχρι και τους πανηγυρισμούς που είχαμε στο σπίτι μετά τη νίκη του Eurobasket 87 που ούτε 2 δεν ήμουν καλά καλά! Θυμάμαι καθαρά και τον αδικοχαμένο θείο μου (αδερφό της γιαγιάς μου) που πέθανε την ίδια χρονιά...

Από την άλλη, από περίοδο εφηβείας θυμάμαι κυριολεκτικά ελάχιστα πράγματα. Συγκεκριμένα από τέλος 1999 μέχρι και 2003, θυμάμαι απλά ότι υπήρχα και τελείωνα το σχολείο. Ξέρω ότι δεν περνούσα άσχημα, αλλά ούτε γινόταν κάτι το συνταρακτικό... ίσως το μόνο που θυμάμαι είναι ότι άκουγα πάρα πολλή μουσική (κυρίως περασμένων δεκαετιών). Δεν θυμάμαι ούτε καν το όνομα της πρώτης κοπέλας που φίλησα και πραγματικά λυπάμαι γι' αυτό (ούτε το facebook φαίνεται να βοηθάει). Όλα αυτά σε μια ηλικία που ο περισσότερος κόσμος ζει τις πιο σημαντικές του αναμνήσεις, ενώ αντίθετα εμένα είναι χαραγμένες από τα παιδικά μου (εξωσχολικά μάλιστα) χρόνια.

Οπότε με λίγα λόγια, είναι και θέμα βιολογικού/τυχαίου τρόπου απομνημόνευσης των γεγονότων.

Ο γιατρός ίσως μας διαφωτίσει σε αυτό :p
 
alkis21 είπε:
Πάντως είναι πολύ δύσκολο να ορίσει κανείς μια χρονολογία πριν από την οποία κάθε τι να θεωρείται ρετρό. Αν τώρα λέμε ότι η χρονολογία αυτή είναι το 1995, δεν θα ήταν λογικό του χρόνο να γίνει 1996; Μου ακούγεται πιο λογικό να υπάρχει μια σταθερή απόσταση 15-16 ετών παρά να ισχύει μια πάγια χρονιά...
Συμφωνώ απόλυτα.

Ώρα να "ρετροποιηθεί" το 1996 !
 
ρε παιδια ελεος...το 2000 ηταν χτες,δηλαδη τι?να χαμε να λεγαμε?

καποιοι νομιζουν οτι τεινει να εξαλειφθει η θεματολογια?

καποιοι νομιζουν οτι δεν εχουν τι να γραψουν και θελουν .."επιμηκυνση''?

αν γινει ανοιγμα προς τα πανω,δημιουργειται δεδικασμενο και σε λιγα χρονια (καλα να μα στε ολοι)

θα συζηταμε για τους ολυμπιακους του 2004..

Κατι τετοιο,νομιζω αποκλινει απο την κεντρικη ιδεα των εμπνευστων του φορουμ,που ειναι τα 80ς.

αποτελει ατοπημα και μονο που το συζηταμε!!
 
Συμφωνώ σε όλα!!!!
 
τωρα καλα ειναι το χρονικο οριο

οσο θα περναει ο καιρος θα μπαινουν πιο νεα παιδια και θα ανεβαινει σιγα σιγα και το οριο

σε 5-6 χρονια θα εχουμε οριο το 2000 πιστευω
 
Δίχως να θέλω να μπω σε ανάλυση του αρχικού ερωτήματος, έχω έναν προβληματισμό σχετικά με σειρές που ενώ έχουν γυριστεί μετά το retro όριο του πχ 1995, έχουν ρετρό θεματολογία, αθεράπευτα ρετρό όμως, πχ 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Στις περιπτώσεις αυτές, ή στις περιπτώσεις γνωστών ''κλασικών'' με επίσης γνωστά ριμέικ, θα μπορούσαμε να ανοίξουμε ένα θέμα, ή θα δημιουργούσε πρόβλημα? Η προσωπική μου άποψη είναι πως μάλλον θα χρησίμευε για συζητήσεις σχετικά με άλλες αξιόλογες γνήσια ρετρό σειρές και θα γίνονταν ευκαιρία να τις μάθουν και κάποιοι χρήστες ή αναγνώστες του φόρουμ που δεν γνωρίζουν την ύπαρξή τους, αλλά θα ήθελα τη γνώμη των παιδιών που έφτιαξαν και ασχολούνται με το φόρουμ, των οποίων την προσπάθεια εκτιμώ απεριόριστα.
 
Για μένα δεν πρέπει να υπάρχει χρονολογικό όριο. Ρετρό είναι ότι φαντάζει μακρινό σήμερα και μπορεί αυτό να έγινε ακόμα και το 2000, γιατί όχι; Λίγα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε; Αν το σκεφτείτε θα δείτε πως όχι.
 
85devotee είπε:
Για μένα δεν πρέπει να υπάρχει χρονολογικό όριο. Ρετρό είναι ότι φαντάζει μακρινό σήμερα και μπορεί αυτό να έγινε ακόμα και το 2000, γιατί όχι; Λίγα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε; Αν το σκεφτείτε θα δείτε πως όχι.
Νομίζω ότι από το 2000 ως σήμερα, αν εξαιρέσεις την συγκυρία με τα οικονομικά (συν ότι το 2002 το ευρώ αντικατέστησε την δραχμή που κι αυτό στα οικονομικά ανήκει), τίποτα δεν έχει αλλάξει. Δεν προστέθηκε τίποτα το ουσιώδες στην ζωή μας, ούτε χάσαμε κάτι που τότε είχαμε και τώρα όχι. (μη μου πει κανείς για τις ταχύτητες του ίντερνετ...)

Δικαιώνεται ο καλλιτέχνης που είχε τραγουδήσει «όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν».
 
Το 2002 φορούσαμε διαφορετικά ρούχα, δεν είχαμε iPods, δεν είχαμε smartphones/tablets, ούτε HDTVs και blu-rays... πολλοί βλέπαμε ταινίες ακόμα από VHS, πράγμα αδιανόητο τώρα! Μην πω για το ότι τα πάντα πλέον γίνονται από το internet, με την τηλεόραση και τον τύπο να χάνουν δραματικά έδαφος στον τομέα της ενημέρωσης.

Μην αρχίσω για την αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου και τον σχεδιασμό καταναλωτικών προϊόντων, που έχουν κάνει άλματα. Στην Ελλάδα ούτε καν ΙΚΕΑ και BO concept δεν είχαμε το 2002, ακόμα βλέπαμε νέα σπίτια με κουζίνες 120 κατασκευαστών και σεμεδάκια.

Διαφωνώ λοιπόν, τα πάντα αλλάζουν συνεχώς. Το ζήτημα είναι που αισθάνεται ο καθένας την τομή, πράγμα το οποίο είναι καθαρά υποκειμενικό.

Κατόπιν αρκετής σκέψης πλέον, για μένα θα ήταν ένα όριο 12 ετών, αλλά και των 15 είναι σεβαστό. Πάντα όμως σύμφωνα με τον κάθε χρόνο που έρχεται, άρα ο άξονας μετακινείται όσο οι αναμνήσεις ωριμάζουν.
 
Παιδια το συγκεκριμενο θεμα μας εχει απασχολησει πολυ. Υπαρχουν σοβαρα επιχειρηματα τοσο υπερ οσο και κατα της παρουσας "γραμμης".

Ισως καποια στιγμη κανουμε μια ανοικτη συναντηση οπου θα συζητηθει εκτενως.
 
Clemence είπε:
Η προσωπική μου άποψη είναι πως μάλλον θα χρησίμευε για συζητήσεις σχετικά με άλλες αξιόλογες γνήσια ρετρό σειρές και θα γίνονταν ευκαιρία να τις μάθουν και κάποιοι χρήστες ή αναγνώστες του φόρουμ που δεν γνωρίζουν την ύπαρξή τους, αλλά θα ήθελα τη γνώμη των παιδιών που έφτιαξαν και ασχολούνται με το φόρουμ, των οποίων την προσπάθεια εκτιμώ απεριόριστα.
συμφωνω με την Clemence!! πολλες σειρες εχουν πολυ ρετρο περιεχόμενο και ας ειναι μεταγενεστερες του 95΄!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Dimitrissss είπε:
Νομίζω ότι από το 2000 ως σήμερα, αν εξαιρέσεις την συγκυρία με τα οικονομικά (συν ότι το 2002 το ευρώ αντικατέστησε την δραχμή που κι αυτό στα οικονομικά ανήκει), τίποτα δεν έχει αλλάξει. Δεν προστέθηκε τίποτα το ουσιώδες στην ζωή μας, ούτε χάσαμε κάτι που τότε είχαμε και τώρα όχι. (μη μου πει κανείς για τις ταχύτητες του ίντερνετ...)
Για ποιες ταχύτητες λες φίλε μου, το 2000 η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου ούτε καν είχε σύνδεση στο ίντερνετ, για να μην πω ότι οι περισσότεροι από αυτούς ούτε καν ήξερε τι είναι αυτό.

@dr_slump

Πολύ σωστά όσα λες.
 
Κατάσταση
Δεν είναι ανοικτή για περαιτέρω απαντήσεις.
Πίσω
Μπλουζα